POLECAMY
-17%
Autor:
Wydawca:
Format:
W książce przybliżono nieomawiane dotychczas w doktrynie opłaty i inne należności ustalane lub pobierane przez organy urzędowej kontroli żywności.
W publikacji przedstawiono m.in.:
pojęcia i zagadnienia dotyczące urzędowej kontroli żywności,
zasady ustalania lub pobierania opłat i innych należności wynikające z unijnych rozporządzeń,
problematykę wybranych krajowych opłat i innych należności ze szczególnym uwzględnieniem metod ich obliczania.
Opracowanie zawiera informacje dotyczące interpretacji przepisów rozdziału VI unijnego rozporządzenia nr 2017/625 oraz regulacji krajowych związanych z niemal 40 opłatami i innymi należnościami nakładanymi na uczestników łańcucha rolno-spożywczego (od pola do stołu) zawartymi w 15 ustawach.
Adresaci:
Książka będzie przydatna dla pracowników organów kontroli oraz przedsiębiorców, jako wskazówka w zakresie finansowych obciążeń, którymi mogą zostać dotknięci w trakcie prowadzenia działalności.
Rok wydania | 2020 |
---|---|
Liczba stron | 336 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wolters Kluwer Polska SA |
ISBN-13 | 978-83-8187-718-3 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wykaz skrótów | str. | 11 |
Słowo wstępne i podziękowania | str. | 15 |
Uwagi wprowadzające | str. | 17 |
Rozdział I | |
Podstawowe pojęcia i zagadnienia dotyczące urzędowej kontroli żywności | str. | 31 |
1. Pojęcie żywności i prawa żywnościowego | str. | 31 |
2. Pojęcie urzędowej kontroli żywności i jej organów | str. | 37 |
3. Zasady urzędowej kontroli żywności | str. | 45 |
Rozdział II | |
Opłaty i inne należności ustalane lub pobierane przez organy urzędowej kontroli żywności w unijnym prawie żywnościowym | str. | 50 |
1. Cel regulacji | str. | 50 |
2. Finansowanie urzędowych kontroli i innych czynności urzędowych w kontekście swobody przepływu towarów | str. | 56 |
3. Sposoby finansowania urzędowych kontroli i innych czynności urzędowych | str. | 57 |
4. Definicja opłat i innych należności | str. | 62 |
5. Pojęcie kosztów i wydatków | str. | 68 |
6. Sposoby ustalania opłat i innych należności | str. | 72 |
7. Obligatoryjne oraz fakultatywne opłaty i inne należności | str. | 75 |
Rozdział III | |
Zasady ustalania lub pobierania opłat oraz innych należności przez organy urzędowej kontroli żywności w unijnym prawie żywnościowym | str. | 80 |
1. Uwagi wprowadzające | str. | 80 |
2. Zasada zapewnienia dostępności odpowiednich środków finansowych na rzecz urzędowej kontroli żywności | str. | 83 |
3. Zasada pokrycia kosztów poniesionych w ramach kontroli urzędowych lub innych czynności urzędowych | str. | 87 |
4. Zasada nagradzania podmiotów za zachowanie zgodne z prawem żywnościowym | str. | 89 |
5. Zasada adekwatności opłat i innych należności do kosztów poniesionych w ramach urzędowej kontroli żywności | str. | 91 |
6. Zasada bezzwrotności opłat i innych należności | str. | 94 |
7. Zasada udokumentowania | str. | 96 |
8. Zasada przejrzystości | str. | 97 |
9. Generalne zasady prawa UE i unijnego prawa żywnościowego | str. | 99 |
9.1. Zasady proporcjonalności i pomocniczości | str. | 100 |
9.2. Zasada odpowiedzialności FBO | str. | 101 |
Rozdział IV | |
Funkcje opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności | str. | 103 |
1. Uwagi wprowadzające | str. | 103 |
2. Funkcja finansowa | str. | 105 |
3. Funkcja regulacyjna | str. | 107 |
4. Funkcja interwencyjna | str. | 108 |
4.1. Oddziaływanie pozytywne (funkcja motywująca) | str. | 108 |
4.2. Oddziaływanie negatywne (funkcja ograniczająca) | str. | 111 |
5. Funkcja redystrybucyjna | str. | 112 |
6. Funkcja ewidencyjno-kontrolna | str. | 114 |
7. Funkcja represyjna | str. | 115 |
Rozdział V | |
Pojęcie opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowych przepisach prawa | str. | 118 |
1. Uwagi wprowadzające | str. | 118 |
2. Opłaty w prawie finansowym i administracyjnym | str. | 120 |
3. Opłaty i inne należności jako rodzaj niepodatkowych należności budżetowych o charakterze publicznoprawnym | str. | 128 |
4. Historia opłat i innych należności w krajowych regulacjach prawa żywnościowego | str. | 133 |
5. Krajowe regulacje dotyczące finansowania organów urzędowej kontroli żywności | str. | 139 |
6. Regulacje dotyczące finansowania organów urzędowej kontroli żywności w innych państwach członkowskich | str. | 149 |
Rozdział VI | |
Postępowanie w sprawie ustalenia lub pobrania opłaty lub innej należności prowadzone przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. | 153 |
1. Uwagi wprowadzające | str. | 153 |
2. Źródło stosunku prawnego z tytułu opłat i innych należności | str. | 155 |
3. Podmioty zobowiązane do uiszczenia opłat i innych należności | str. | 156 |
3.1. Nadzorowany | str. | 157 |
3.2. Kontrolowany | str. | 162 |
3.3. Odpowiedzialny za przesyłkę | str. | 164 |
3.4. Wnioskodawca | str. | 167 |
4. Charakter prawny postępowania w sprawie ustalenia lub pobrania opłat lub innych należności | str. | 169 |
5. Tryb ustalania lub poboru opłat lub innych należności | str. | 175 |
5.1. Ustalenie lub pobór opłaty bądź innej należności jako czynność materialno-techniczna | str. | 177 |
5.2. Wystawienie rachunku jako czynność materialno-techniczna | str. | 180 |
5.3. Postanowienie | str. | 181 |
5.4. Decyzja administracyjna | str. | 185 |
6. Dowody w postępowaniu w sprawie ustalenia lub pobrania opłaty lub innej należności | str. | 187 |
Rozdział VII | |
Klasyfikacja opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. | 191 |
1. Uwagi wprowadzające | str. | 191 |
2. Koncepcja klasyfikacji krajowych opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. | 195 |
3. Kategorie opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. | 197 |
3.1. Opłaty związane z rutynowymi działaniami organów urzędowej kontroli żywności (z wyłączeniem kontroli granicznych) | str. | 198 |
3.2. Opłaty i inne należności związane z kontrolami granicznymi | str. | 201 |
3.3. Opłaty i inne należności związane z wykryciem niezgodności | str. | 206 |
3.4. Wnioskowe opłaty i inne należności | str. | 212 |
3.4.1. Opłaty związane z dokonaniem oceny materiału siewnego | str. | 214 |
3.4.2. Opłaty i inne należności związane z certyfikacją | str. | 215 |
3.4.3. Pozostałe opłaty i inne należności | str. | 219 |
4. Uwagi podsumowujące | str. | 220 |
Rozdział VIII | |
Wybrane obszary szczegółowych regulacji dotyczących opłat i innych należności ustalanych lub pobieranych przez organy urzędowej kontroli żywności w krajowym prawie żywnościowym | str. | 228 |
1. Uwagi wprowadzające | str. | 228 |
2. Opłata z tytułu nadzoru (art. 30 ust. 1 pkt 5 ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej) | str. | 230 |
2.1. Zagadnienia ogólne | str. | 230 |
2.2. Metoda obliczania | str. | 232 |
2.3. Zakres realizacji unijnych zasad | str. | 234 |
2.4. Funkcja opłaty a praktyka organu urzędowej kontroli żywności | str. | 240 |
3. Opłata z tytułu weterynaryjnej kontroli granicznej (art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej) | str. | 243 |
3.1. Zagadnienia ogólne | str. | 243 |
3.2. Metoda obliczania | str. | 244 |
3.3. Zakres realizacji unijnych zasad | str. | 246 |
3.4. Funkcja opłaty a praktyka organu urzędowej kontroli żywności | str. | 248 |
4. Należność stanowiąca równowartość kosztów przeprowadzonych badań (art. 30 ust. 1 ustawy o Inspekcji Handlowej) | str. | 250 |
4.1. Zagadnienia ogólne | str. | 250 |
4.2. Metoda obliczania | str. | 253 |
4.3. Zakres realizacji unijnych zasad | str. | 256 |
4.4. Funkcja opłaty a praktyka organu urzędowej kontroli żywności | str. | 260 |
5. Opłata za dokonanie oceny oraz wydanie świadectwa jakości handlowej (art. 31 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno -spożywczych) | str. | 265 |
5.1. Zagadnienia ogólne | str. | 265 |
5.2. Metoda obliczania | str. | 267 |
5.3. Zakres realizacji unijnych zasad | str. | 269 |
5.4. Funkcja opłaty a praktyka organu urzędowej kontroli żywności | str. | 271 |
Uwagi podsumowujące | str. | 275 |
1. Opłaty i inne należności jako instrument finansowania urzędowej kontroli żywności | str. | 275 |
2. Konstrukcja krajowych opłat i innych należności w kontekście założeń unijnego modelu urzędowej kontroli żywności | str. | 277 |
3. Opłaty i inne należności jako specyficzna sankcja w prawie żywnościowym | str. | 279 |
4. Opłaty i inne należności jako podstawa stabilności urzędowej kontroli żywności | str. | 282 |
5. Postulaty de lege ferenda | str. | 283 |
Bibliografia | str. | 289 |
Załączniki | str. | 315 |
Wykaz skrótów przyjętych na potrzeby załączników 1–4 | str. | 315 |
Załącznik 1. Tabela opłat związanych z rutynowymi działaniami organów urzędowej kontroli żywności (z wyłączeniem kontroli granicznych) | str. | 316 |
Załącznik 2. Tabela opłat i innych należności związanych z kontrolami granicznymi | str. | 318 |
Załącznik 3. Tabela opłat i innych należności związanych z wykryciem niezgodności | str. | 320 |
Załącznik 4. Tabela wnioskowych opłat i innych należności | str. | 324 |
Załącznik 5. Schemat struktury organów urzędowej kontroli żywności w Polsce | str. | 331 |
Załącznik 6. Wysokość kary pieniężnej a wysokość należności z art. 30 ust. 1 ustawy o Inspekcji Handlowej jako konsekwencja tej samej nieprawidłowości | str. | 332 |
Załącznik 7. Średnia kwota zaplanowana w budżecie danego wojewódzkiego inspektoratu inspekcji handlowej na przeprowadzenie badań laboratoryjnych w latach 2015–2017 | str. | 334 |
Załącznik 8. Ilość wydanych świadectw jakości handlowej, wpływy z opłat za postępowanie w sprawie ich wydania, średnia opłata w latach 2015–2017 | str. | 335 |