Systemy zarządzania jakością w podmiotach leczniczych

-17%

Systemy zarządzania jakością w podmiotach leczniczych

1 opinia

Format:

pdf

RODZAJ DOSTĘPU

70,55  85,00

Format: pdf

Cena początkowa: 85,00 zł (-17%)

Najniższa cena z 30 dni: 65,45 zł  


70,55

w tym VAT

W książce przedstawiono zagadnienia związane z wdrażaniem systemu zarządzania jakością oraz możliwością jego integracji z innymi systemami zarządzania, z uwzględnieniem najnowszych zmian w prawie dotyczących nowelizacji systemów zarządzania jakością zgodnych z normą ISO 9001:2015. W opracowaniu omówiono m.in.:


charakterystykę koncepcji total quality management (TQM),
percepcję jakości usług medycznych,
znaczenie relacji profesjonalista–pacjent w kształtowaniu jakości usług medycznych,
istotę systemu zarządzania jakością zgodnego z normą ISO 9001:2008,
proces wdrażania systemu i korzyści wynikające z certyfikacji.


Adresaci:


Publikacja przeznaczona jest dla pracowników podmiotów leczniczych - przede wszystkim kadry zarządzającej i personelu medycznego.


"Książka traktująca o problemach zarządzania w szczególnym obszarze, jakim jest działalność lecznicza, jest z pewnością atrakcyjna i ważna zarówno dla kadr zarządzających podmiotami w ochronie zdrowia, jak i dla studentów, doktorantów oraz naukowców, którzy badają ten obszar wiedzy. Problematyka zarządzania jest stale aktualna, gdyż rozwija się wraz ze zmianami społeczno-gospodarczymi oraz technologicznymi i ma wymiar globalny. To uzasadnia potrzebę aktualizacji wiedzy na temat zarządzania i jej propagowanie w nowych publikacjach".


Prof. zw. dr hab. Barbara Iwankiewicz-Rak


Rok wydania2016
Liczba stron284
KategoriaInne
WydawcaWolters Kluwer Polska SA
ISBN-13978-83-8107-130-7
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wykaz najważniejszych skrótów | str.    7
  
  Wstęp | str.    9
  
  Rozdział    1
  Rola zapewnienia jakości w zarządzaniu organizacjami | str.    13
  1. Geneza jakości | str.    13
  2. Istota i znaczenie jakości | str.    18
  2.1. Interdyscyplinarny charakter jakości | str.    18
  2.2. Wielowymiarowy charakter jakości | str.    23
  3. Istota koncepcji TQM (total quality management) | str.    28
  
  Rozdział    2
  Percepcja jakości w usługach medycznych | str.    50
  1. Pojęcie jakości w usługach | str.    50
  2. Jakość w produkcji i jej zastosowanie do usług | str.    58
  3. Interpretacja pojęcia jakości w usługach medycznych | str.    66
  4. Percepcja jakości świadczenia usługi medycznej z perspektywy pacjenta w świetle wyników badań empirycznych | str.    88
  5. Medical malpractice | str.    102
  6. Organizacje i stowarzyszenia działające na rzecz jakości | str.    110
  7. Reorientacja na wartość usług medycznych | str.    116
  
  Rozdział    3
  Rola marketingu relacyjnego w kształtowaniu jakości usług medycznych | str.    126
  1. Wpływ marketingu relacyjnego na zarządzanie przedsiębiorstwem usługowym | str.    126
  2. Uwarunkowania i rola relacji profesjonalista-pacjent | str.    132
  3. Przywracanie symetryczności relacji a dehumanizacja usług medycznych | str.    149
  4. Konsumeryzm medyczny - rola reprezentacji społecznej | str.    160
  
  Rozdział    4
  Integracja systemów zarządzania jakością | str.    180
  1. Ewolucja i przesłanki stosowania norm serii 9000 | str.    180
  2. Charakterystyka norm serii 9000 | str.    182
  3. Dokumentacja w systemie zarządzania jakością ISO 9001:2008 | str.    192
  Norma ISO 19011:2003. Wytyczne dotyczące audytowania systemów zarządzania jakością i/lub środowiskowego | str.    205
  4. Nowe wymogi normy ISO 9001:2015 | str.    207
  5. Powiązania między systemami jakości a akredytacją | str.    221
  
  Zakończenie | str.    237
  
  Bibliografia | str.    239
  
  Spis tabel | str.    281
  
  Spis rysunków | str.    283
  
  Spis wykresów | str.    284
RozwińZwiń