POLECAMY
-17%
Autor:
Wydawca:
Format:
W książce przedstawiono zagadnienia związane z wdrażaniem systemu zarządzania jakością oraz możliwością jego integracji z innymi systemami zarządzania, z uwzględnieniem najnowszych zmian w prawie dotyczących nowelizacji systemów zarządzania jakością zgodnych z normą ISO 9001:2015. W opracowaniu omówiono m.in.:
charakterystykę koncepcji total quality management (TQM),
percepcję jakości usług medycznych,
znaczenie relacji profesjonalistapacjent w kształtowaniu jakości usług medycznych,
istotę systemu zarządzania jakością zgodnego z normą ISO 9001:2008,
proces wdrażania systemu i korzyści wynikające z certyfikacji.
Adresaci:
Publikacja przeznaczona jest dla pracowników podmiotów leczniczych - przede wszystkim kadry zarządzającej i personelu medycznego.
"Książka traktująca o problemach zarządzania w szczególnym obszarze, jakim jest działalność lecznicza, jest z pewnością atrakcyjna i ważna zarówno dla kadr zarządzających podmiotami w ochronie zdrowia, jak i dla studentów, doktorantów oraz naukowców, którzy badają ten obszar wiedzy. Problematyka zarządzania jest stale aktualna, gdyż rozwija się wraz ze zmianami społeczno-gospodarczymi oraz technologicznymi i ma wymiar globalny. To uzasadnia potrzebę aktualizacji wiedzy na temat zarządzania i jej propagowanie w nowych publikacjach".
Prof. zw. dr hab. Barbara Iwankiewicz-Rak
Rok wydania | 2016 |
---|---|
Liczba stron | 284 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wolters Kluwer Polska SA |
ISBN-13 | 978-83-8107-130-7 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wykaz najważniejszych skrótów | str. | 7 |
Wstęp | str. | 9 |
Rozdział | 1 |
Rola zapewnienia jakości w zarządzaniu organizacjami | str. | 13 |
1. Geneza jakości | str. | 13 |
2. Istota i znaczenie jakości | str. | 18 |
2.1. Interdyscyplinarny charakter jakości | str. | 18 |
2.2. Wielowymiarowy charakter jakości | str. | 23 |
3. Istota koncepcji TQM (total quality management) | str. | 28 |
Rozdział | 2 |
Percepcja jakości w usługach medycznych | str. | 50 |
1. Pojęcie jakości w usługach | str. | 50 |
2. Jakość w produkcji i jej zastosowanie do usług | str. | 58 |
3. Interpretacja pojęcia jakości w usługach medycznych | str. | 66 |
4. Percepcja jakości świadczenia usługi medycznej z perspektywy pacjenta w świetle wyników badań empirycznych | str. | 88 |
5. Medical malpractice | str. | 102 |
6. Organizacje i stowarzyszenia działające na rzecz jakości | str. | 110 |
7. Reorientacja na wartość usług medycznych | str. | 116 |
Rozdział | 3 |
Rola marketingu relacyjnego w kształtowaniu jakości usług medycznych | str. | 126 |
1. Wpływ marketingu relacyjnego na zarządzanie przedsiębiorstwem usługowym | str. | 126 |
2. Uwarunkowania i rola relacji profesjonalista-pacjent | str. | 132 |
3. Przywracanie symetryczności relacji a dehumanizacja usług medycznych | str. | 149 |
4. Konsumeryzm medyczny - rola reprezentacji społecznej | str. | 160 |
Rozdział | 4 |
Integracja systemów zarządzania jakością | str. | 180 |
1. Ewolucja i przesłanki stosowania norm serii 9000 | str. | 180 |
2. Charakterystyka norm serii 9000 | str. | 182 |
3. Dokumentacja w systemie zarządzania jakością ISO 9001:2008 | str. | 192 |
Norma ISO 19011:2003. Wytyczne dotyczące audytowania systemów zarządzania jakością i/lub środowiskowego | str. | 205 |
4. Nowe wymogi normy ISO 9001:2015 | str. | 207 |
5. Powiązania między systemami jakości a akredytacją | str. | 221 |
Zakończenie | str. | 237 |
Bibliografia | str. | 239 |
Spis tabel | str. | 281 |
Spis rysunków | str. | 283 |
Spis wykresów | str. | 284 |