Chromatografia jonowa

Teoria i praktyka

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

80,10  89,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 89,00 zł (-10%)

Najniższa cena z 30 dni: 44,50 zł  


80,10

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Chromatografia jest obecnie najpopularniejszą techniką rozdzielania mieszanin, a jedną z jej odmian stosowaną do analizy nieorganicznych i organicznych jonów i substancji jonogennych jest chromatografia jonowa. W książce opisano jej podstawy teoretyczne i zastosowania, a w szczególności:
- historię powstania i miejsce chromatografii jonowej wśród innych metod chromatograficznych;
- procesy fizyczne i chemiczne, stanowiące podstawy tej metody;
- zagadnienia dotyczące faz stacjonarnych i eluentów, supresorów oraz rodzajów detekcji;
- sposoby przygotowania próbek do analizy;
- zastosowania chromatografii jonowej do badania próbek stałych, ciekłych i gazowych.


Niewątpliwym atutem książki jest obszerna bibliografia oraz słowniczek pojęć i terminów, a także wykaz stosowanych akronimów.
W porównaniu do poprzedniego wydania znacznie więcej miejsca poświęcono technikom pokrewnym, takim jak: chromatografia wykluczania jonowego oraz chromatografia z tworzeniem par jonowych. Zaktualizowano i poszerzono informacje związane z metodami standardowymi, analizą specjacyjną i technikami łączonymi, czy zastosowaniami chromatografii jonowej w badaniach żywności, próbek klinicznych i farmaceutycznych. Nowe zagadnienia to m.in. zastosowania chromatografii jonowej w oznaczaniu kwasów karboksylowych, chloranów(VII), amin, aminokwasów i białek czy węglowodanów. Książka polecana studentom, doktorantom i wykładowcom takich kierunków, jak: chemia, biochemia, biotechnologia, ochrona i inżynieria środowiska, nauki rolnicze i o żywności, a także nauk medycyny i farmacji. Ze względu na aspekty praktyczne będzie ona użyteczna także pracownikom laboratoriów badawczych i kontrolno-pomiarowych zajmujących się monitorowaniem zanieczyszczeń powietrza, gleb i wody oraz jakości produktów chemicznych, żywnościowych czy farmaceutycznych.


Rok wydania2020
Liczba stron496
KategoriaChemia analityczna
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-21229-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Słowo wstępne 9
  I PODSTAWY CHROMATOGRAFII JONOWEJ    11
  1. Wprowadzenie    13
    1.1. Podział metod chromatograficznych    13
    1.2. Podstawowe parametry opisujące procesy chromatograficzne    17
    1.3. Terminy i definicje stosowane w chromatografii jonowej    21
      1.3.1. Chromatografia jonowa (IC)     23
      1.3.2. Chromatografia wykluczania jonowego (IEC)     27
      1.3.3. Chromatografia z tworzeniem par jonowych (IPC)    33
      1.3.4. Inne techniki chromatograficzne wykorzystywane do oznaczania jonów    34
    1.4. Historia i rozwój chromatografii jonowej    36
  2. Wymieniacze jonowe    51
    2.1. Wymieniacze anionowe    60
      2.1.1. Kopolimery anionowymienne    60
      2.1.2. Wymieniacze polimetakrylanowe i poliwinylowe    65
      2.1.3. Wymieniacze anionowe w postaci aglomeratu    68
      2.1.4. Inne wymieniacze stosowane do rozdzielania anionów     73
    2.2. Wymieniacze kationowe     81
      2.2.1. Kopolimery kationowymienne    81
      2.2.2. Wymieniacze kationowe w postaci aglomeratu    85
      2.2.3. Inne wymieniacze kationowe     87
  3. Eluenty 95
    3.1. Eluenty stosowane do rozdzielania anionów     103
    3.2. Eluenty stosowane do rozdzielania kationów    114
  4. Supresory     125
  5. Detektory    137
    5.1. Detekcja konduktometryczna    139
    5.2. Detekcja UV-vis    148
    5.3. Detekcja amperometryczna i potencjometryczna    153
    5.4. Detekcja fluorescencyjna     156
    5.5. Detekcja chemiluminescencyjna     157
    5.6. Detekcja MS, ICP-MS i ICP-OES     158
    5.7. Inne rodzaje detekcji     163
  6. Elektroforeza kapilarna    167
  II ZASTOSOWANIA CHROMATOGRAFII JONOWEJ    175
  7. Analizy anionów i kationów w wodach i ściekach oraz w innych cieczach    177
    7.1. Wprowadzenie    177
      7.1.2. Metodyki oznaczania nieorganicznych anionów i kationów w próbkach ciekłych     185
      7.1.3. Normy przeznaczone do analiz jonów w wodach i ściekach z wykorzystaniem chromatografii jonowej     196
    7.2. Zastosowania chromatografii jonowej w analizie specjacyjnej    205
      7.2.1. Analizy jonów azotu, siarki i fosforu     207
        7.2.1.1. Jony azotu     207
        7.2.1.2. Jony siarki i fosforu     213
      7.2.2. Cyjanki i rodanki    217
      7.2.3. Analizy ubocznych nieorganicznych produktów dezynfekcji wód    218
        7.2.3.1. Bromiany(V)     220
        7.2.3.2. Metody oznaczania jonów bromianowych(V)    222
          7.2.3.2.1. Metody bezpośrednie    225
          7.2.3.2.2. Metody pośrednie     230
          7.2.3.2.3. Techniki łączone    234
        7.2.3.3. Nieorganiczne jony chloru     237
      7.2.4. Wykaz metodyk oznaczania ubocznych nieorganicznych produktów dezynfekcji wody     238
      7.2.5. Chlorany(VII)     247
      7.2.6. Analizy jonów metali i metaloidów    253
        7.2.6.1. Jony chromu     255
        7.2.6.2. Jony arsenu    261
        7.2.6.3. Jony antymonu    264
        7.2.6.4. Jony talu    269
        7.2.6.5. Jony manganu     271
        7.2.6.6. Jony wanadu    273
        7.2.6.7. Wykaz metodyk oraz przykłady literaturowe zastosowań chromatografii jonowej do analiz innych metali i metaloidów    275
  8. Badania zanieczyszczeń powietrza     281
    8.1. Wprowadzenie     281
    8.2. Normy i metodyki dotyczące zastosowań chromatografii jonowej do badań próbek gazowych    285
      8.2.1. Wybrane metodyki analiz gazowych zanieczyszczeń powietrza     285
      8.2.2. Normy międzynarodowe i polskie dotyczące badania jakości powietrza     287
  9. Zastosowanie chromatografii jonowej do badania próbek stałych 291
    9.1. Badania żywności    293
      9.1.1. Chromatografia jonowa w oznaczaniu kwasów karboksylowych    295
      9.1.2. Oznaczanie amin, aminokwasów i białek    305
      9.1.3. Oznaczanie węglowodanów     308
    9.2. Zastosowania chromatografii jonowej w analizie żywności    311
    9.3. Przegląd metodyk opartych o chromatografię jonową w badaniach żywności    320
  10. Zastosowania chromatografii jonowej w przemyśle farmaceutycznym oraz w badaniach klinicznych     325
    10.1. Badania związane z farmacją    326
    10.2. Badania kliniczne    330
  11. Inne analizy wykonywane za pomocą chromatografii jonowej i technik pokrewnych    341
    11.1. Normy polskie i międzynarodowe przeznaczone do analiz jonów w materiałach stałych i biopaliwach metodą chromatografii jonowej    349
  12. Przygotowanie próbek do analizy jonów metodą chromatografii jonowej     353
    12.1. Przygotowanie próbek ciekłych    355
    12.2. Przygotowanie próbek stałych i gazowych     363
  13. Wybrane aspekty metodyczne analizy za pomocą chromatografii jonowej    367
    13.1. Analiza jakościowa i ilościowa     379
    13.2. Walidacja procedur analitycznych    380
  14. Podsumowanie     383
  15. Wykaz terminów i ich definicje    385
  16. Wykaz stosowanych akronimów    395
  17. Spis tabel    397
  18. Spis rysunków    403
  19. Literatura     411
    19.1 Monografie z konferencji naukowych „Chromatografia jonowa i techniki pokrewne”     484
RozwińZwiń