Żywienie w chorobach nowotworowych

1 opinia

Format:

mobi, epub, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

179,40  299,00

Format: mobi, epub

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

179,40299,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej. Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym.
To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.


Liczba stron1064
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6075-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  I. Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów 1
  Część ogólna    1
  1. Kompleksowe podejście do problematyki żywienia w onkologii Andrzej W. Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrowska    3
  2. Żywienie jako niezbędny czynnik życia – podstawy fizjologii Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska    7
  3. Metabolizm w zaburzeniach odżywiania Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Joanna Gromadzka-Ostrowska     87
  4. Narzędzia pomocne w programowaniu żywieniowym J.acek Wilczak     103
  5 Wpływ żywienia na powstanie i rozwój nowotworów Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Dariusz Włodarek     133
  6. Otyłość jako czynnik ryzyka powstawania nowotworów i sposoby jej leczenia Wiesław Tarnowski, Paweł Jaworski     279
  7. Zasady profilaktyki w onkologii związane z odżywianiem Joanna A. Didkowska     295
  8. Zasady prawidłowego żywienia Dariusz Włodarek     313
  9. Żywienie a zdrowie psychiczne – między psychoonkologią a psychodietetyką Anna Kieszkowska-Grudny     323
  I. Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów 337
  Część szczegółowa    337
  10. Składniki odżywcze jako czynniki protekcyjne w powstawaniu nowotworów Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak, Joanna Gromadzka-Ostrowska    337
  11. Główne wyzwania w żywieniowej profilaktyce nowotworów Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak     419
  12. Sposób żywienia jako czynnik etiologiczny i profilaktyczny w zachorowaniu na nowotwory Ewa Lange, Dariusz Włodarek, Jacek Wilczak     467
  II. Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów    545
  Część ogólna    545
  13. Historia leczenia żywieniowego na świecie i w Polsce Bruno Szczygieł     545
  14. Niedożywienie szpitalne Bruno Szczygieł, Anna Ukleja    575
  15. Miejsce i rola leczenia żywieniowego w onkologii Andrzej W. Szawłowski     589
  16. Wpływ sztucznego odżywiania na proces kancerogenezy: aktualny stan wiedzy Piotr Paluszkiewicz    595
  17. Ocena stanu odżywienia u chorych onkologicznych Przemysław Matras    609
  18. Konsekwencje żywieniowe nowotworów złośliwych Andrzej W. Szawłowski     627
  19. Konsekwencje żywieniowe leczenia onkologicznego Andrzej W. Szawłowski     637
  20. Zjawisko anoreksji u chorych na nowotwory Jarosław Szefel, Sylwia Małgorzewicz     673
  21. Niedożywienie w chorobach nowotworowych Marek Kunecki     691
  22. Aspekty psychologiczne niedożywienia u chorych na nowotwory Mariola Kosowicz, Magdalena Hajduczek-Zgażańska, Urszula Ziętalewicz, Marta Kulpa    709
  II Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów    723
  Część szczegółowa 723
  23. Zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory Andrzej W. Szawłowski     723
  24. Wydatki energetyczne i zapotrzebowanie na składniki pokarmowe u chorych na nowotwory Aneta Jachnis, Michał Ławiński, Maciej Słodkowski     731
  25. Kalorymetria pośrednia, podstawy teoretyczne i zastosowanie kliniczne Anna Ukleja, Michał Ławiński, Maciej Słodkowski, Bruno Szczygieł     745
  26. Sposoby terapii żywieniowej u chorych na nowotwory: żywienie drogą przewodu pokarmowego, żywienie pozajelitowe Włodzimierz Cebulski, Maciej Słodkowski     757
  27. Domowe żywienie dojelitowe u chorych onkologicznie Anna Zmarzły     769
  28. Opieka nad chorym ze stomią odżywczą Krystyna Majewska, Karolina Dąbrowska     779
  29. Zapotrzebowanie na substancje odżywcze dla prawidłowego gojenia się ran pooperacyjnych Tomasz Banasiewicz     785
  30. Odżywianie wspomagające odporność w onkologii Piotr Paluszkiewicz     793
  31. Wskazania do leczenia żywieniowego w onkologii Andrzej W. Szawłowski     799
  32. Rola i miejsce terapii żywieniowej u chorych w paliatywnej fazie choroby nowotworowej Anna Zmarzły, Tomasz Dzierżanowski, Jacek Sobocki     827
  33. Zasady leczenia powikłanych ran pooperacyjnych u chorych na nowotwory Tomasz Banasiewicz, Adam Bobkiewicz, Jarosław Cwaliński, Piotr Klimczak     841
  34. Leczenie żywieniowe w przetokach przewodu pokarmowego Maciej Słodkowski, Włodzimierz Cebulski     867
  35. Preparaty stosowane w żywieniu dojelitowym Karolina Dąbrowska, Jacek Sobocki     879
  36. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym Sylwia Osowska, Magdalena Burkacka     885
  37. Ocena skuteczności leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory Marcin Folwarski, Jacek Sobocki     905
  38. Powikłania leczenia żywieniowego: zapobieganie, rozpoznanie, leczenie Marek Kunecki     913
  39. Zespół żywieniowy, sprzęt i wyposażenie, dokumentacja żywieniowa Krystyna Majewska     953
  40. Specyfika żywienia pozajelitowego i dojelitowego w onkologii dziecięcej Janusz Książyk     957
  41. Specyfika odżywiania chorych geriatrycznych w onkologii Zyta B. Wojszel     969
  42. Wpływ żywienia na jakość życia u chorych onkologicznych Wiesław Janusz Kruszewski     981
  43. Zalecenia dotyczące żywienia w trakcie leczenia choroby nowotworowej Ewa Lange, Jacek Wilczak     991
  44. Aspekty prawne związane z leczeniem żywieniowym Paweł Ratajczyk     1039
  Skorowidz     1045
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia