Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.2

-20%

Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.2

1 opinia

Wydawca:

FNCE

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

16,00  20,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

16,0020,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Opierając się na definicji pojęcia bezpieczeństwo, możemy opisać bezpieczeństwo zdrowotne jako stan braku poczucia zagrożenia, w tym przypadku zagrożenia, mogącego doprowadzić do pogorszenia lub utraty zdrowia człowieka. Zagrożeniami takimi, bezpośrednio odczuwanymi przez człowieka lub ujmując ogólnie – społeczeństwo, są głównie choroby, w tym tzw. cywilizacyjne lub społeczne, jak: choroby układu krążenia, nowotwory, nadwaga, narkomania, alkoholizm, depresja i inne. Identyfikując zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego należy pamiętać też o takich czynnikach jak stan służby zdrowia w danym kraju, złe warunki pracy czy też zagrożenia klimatyczno-przyrodnicze.1
Według Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowie powinno rozpatrywać się nie tylko w ujęciu negatywnym jako brak choroby lub kalectwa, ale równie ważny jest aspekt pozytywny, aktywny, upatrujący zdrowie w stanie pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu. Mówiąc o zdrowiu, należałoby więc nie tylko analizować poszczególne choroby i sposoby ich zwalczania, ale w takim samym stopniu warto skupić się na problemie: jak wzmacniać nasze zdrowie? Dużą rolę w tych działaniach może odgrywać promocja zdrowia, która według Karty Ottawskiej (ustanowionej podczas Międzynarodowej Konferencji Promocji Zdrowia w Ottawie w 1986 r.) daje człowiekowi możliwość zwiększenia kontroli nad własnym zdrowiem i tym samym jego poprawę. W Karcie Ottawskiej mowa jest o strategii promocji zdrowia, obejmującej współzależne, jednoczesne działania w zakresie: określenia założeń zdrowotnej polityki społecznej, tworzenia środowisk wspierających zdrowie, wzmacniania działań społecznych i reorientacji świadczeń zdrowotnych.
Rosnące znaczenie problematyki bezpieczeństwa zdrowotnego, potrzeba poszerzania wiedzy na temat zdrowia człowieka i wzmacniania promocji oraz profilaktyki w obszarze zdrowia, stało się motywem do organizacji Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Bezpieczeństwo zdrowotne – ujęcie interdyscyplinarne”. Rozważania uczestników tej Konferencji a zarazem Autorów publikacji, którą oddajemy w ręce Czytelnika, zawierają się w obszarze bezpieczeństwa żywności i w żywieniu, a dokładniej - w analizie szans i zagrożeń, związanych z produktami żywnościowymi, w ukazaniu wpływu edukacji na współczesne postawy żywieniowe i wybory konsumenckie, jak również w ujęciu prawnym problematyki bezpieczeństwa żywności i żywienia.


Liczba stron355
WydawcaFNCE
ISBN-13978-83-65096-30-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN Sp. z o.o.

Ebook dostępny na rozdziały

Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.2

  1. AKWAKULTURA A GOSPODARKA RYBACKA W KONTEKŚCIE EKOLOGICZNYM »
  2. ASPEKTY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI PRZY OUTSOURCOWANEJ USŁUDZE ŻYWIENIOWEJ »
  3. ASPEKTY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI TRADYCYJNEJ I REGIONALNEJ NA PRZYKŁADZIE WYBRANYCH POTRAWZ WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO »
  4. BADANIE ZAWARTOŚCI POLICHLOROWANYCH BIFENYLI W WYBRANYCH PRODUKTACH RYNKOWYCH »
  5. BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE WODY »
  6. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI W OPINII KONSUMENTÓW »
  7. CHARAKTERYSTYKA PEPTYDÓW SMAKOWYCH POTENCJALNIE UWALNIANYCH Z GAMMA-GLIADYNY PSZENICY »
  8. CZY SUPLEMENTACJA DIETY PODCZAS CIĄŻY JEST KONIECZNA I BEZPIECZNA? »
  9. MĄKA PSZENNA I PŁATKI OWSIANE JAKO ŚRODOWISKO ROZWOJU TROJSZYKA ULCA TRIBOLIUM CONFUSUM DUV »
  10. NOWELIZACJA USTAWY O BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA – KAMIEŃ MILOWY W WALCE Z OTYŁOŚCIĄ DZIECI I MŁODZIEŻY? »
  11. OCENA SYTUACJI EPIDEMIOLOGICZNEJ ZATRUĆ I ZAKAŻEŃ POKARMOWYCH W POLSCE »
  12. OCHRONA UJĘĆ WODY Z PERSPEKTYWY ZARZĄDZANIA KRYZYSOWEGO ORAZ PLANOWANIA I ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO »
  13. POZYTYWNY WPŁYW AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ NA ORGANIZM CZŁOWIEKA »
  14. PRAWO DO INFORMACJI JAKO FUNDAMENT BEZPIECZEŃSTWA W OBROCIE ŻYWNOŚCIĄ »
  15. PRODUKTY Z POGRANICZA W POLSKIM PRAWIE ŻYWNOŚCIOWYM – PROBLEMY KLASYFIKACYJNE »
  16. Spis treści +wstęp+ПРОБЛЕМЫ ФОРМИРОВАНИЯ ПРОДОВОЛЬСТВЕННОГО ПОТЕНЦ »
  17. SPOSÓB ODŻYWIANIA A SPRAWNOŚĆ POZNAWCZA OSÓB STARSZYCH »
  18. UBEZPIECZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI CYWILNEJ PODMIOTÓW ZA SZKODY WYRZĄDZONE NIEBEZPIECZNYM PRODUKTEM ŻYWNOŚCIOWYM W POLSCE »
  19. UZDRAWIAJĄCA MOC MIŁOŚCI »
  20. WODA A POZIOM BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO CZŁOWIEKA »
  21. ZABURZENIA ODŻYWIANIA A RODZICIELSTWO »
  22. ZACHOWANIA ŻYWIENIOWE OSÓB UPRAWIAJĄCYCH WYBRANE DYSCYPLINY SPORTOWE »
  23. ŻYWIENIOWE UWARUNKOWANIA AKTYWNOŚCI SEKSUALNEJ. Z PRZYMRUŻENIEM OKA »
  24. ŻYWNOŚĆ BEZGLUTENOWA – WYBRANE ASPEKTY PRAWNE »
  25. ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA W DOROBKU RÓŻNYCH DZIEDZIN I OBSZARÓW ZAINTERESOWAŃ »

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia