Nauki Inżynierskie i Technologie 2(29)

Nauki Inżynierskie i Technologie 2(29)

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy była ocena składu recepturowego przemysłowo wytwarzanych dań obiadowych ready-to-eat poddanych pasteryzacji. Konieczne staje się dokonywanie świadomego wyboru tego rodzaju dań przez konsumentów dzięki czytaniu składu recepturowego na etykiecie, aby mieć gwarancje ich wysokiej wartości odżywczej oraz informacje o tym, że nie zawierają zamienników mięsa i niedozwolonych substancji dodatkowych. W drugim opracowaniu przedstawiono znaczenie płynów w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych ze szczególnym uwzględnieniem tych, którzy uprawiają turystykę. Kolejna praca dotyczyła Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach i Paszach (RASFF) odgrywającego kluczową rolę w zakresie zapewniania bezpieczeństwa żywności i pasz na każdym etapie łańcucha produkcyjnego poprzez natychmiastową reakcję na wykryte zagrożenie i informowanie o tym wszystkich członków systemu. W ostatnim zaprezentowanym artykule autorka przybliżyła wpływ 4. rewolucji przemysłowej na inżynierię lądową ze szczególnym naciskiem na inżynierię budowlaną na przykładzie Niemiec. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi opracowaniami oraz do sięgnięcia po książkę pod redakcją naukową prof. dr. hab. Piotra P. Lewickiego pt. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego.


Rok wydania2018
Liczba stron80
KategoriaPublikacje darmowe
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  Grażyna Bortnowska: Ocena składu recepturowego dań obiadowych ready-to-eat poddanych pasteryzacji    9
  Zuzanna Goluch, Piotr Nabiałek: Znaczenie płynów w diecie turysty    21
  Kornelia Muss, Tomasz Lesiów: System wczesnego ostrzegania przed niebezpiecznymi zanieczyszczeniami żywności: biologicznymi, organicznymi i/lub nieorganicznymi związkami chemicznymi oraz przeciwdziałanie fałszowaniu żywności    33
  Tugçe Sevil Yaman: Wpływ czwartej rewolucji przemysłowej na inżynierię lądową ze specjalnym naciskiem na inżynierię budowlaną – przypadek Niemiec    56
  Monika Janowicz: Rekomendacja książki pt. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego pod redakcją naukową Piotra P. Lewickiego    78
RozwińZwiń