Mikrobiota przewodu pokarmowego

1 opinia

Format:

mobi, epub, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

74,25  99,00

Format: mobi, epub

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

74,2599,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Unikalna publikacja wszechstronnie przedstawiająca problematykę mikroflory i jej znaczenie w stanie fizjologicznym i w zaburzeniach przewodu pokarmowego.
Prezentuje nowoczesne spojrzenie na mikrobiotę, która determinuje zdrowie jak też choroby organizmu. W książce opisano najnowsze osiągnięcia w dziedzinie mikrobiologii, genetyki dotyczące skomplikowanych zależności między gatunkami różnych drobnoustrojów fizjologicznie zasiedlających przewód pokarmowy. Przedstawiono możliwości modyfikacji składu mikrobioty jelitowej w stanach dysbiozy.
Interdyscyplinarność dzieła sprawia, że znajdzie ona z pewnością zainteresowanie u lekarzy wielu specjalności w szczególności gastroenterologów, internistów, lekarzy chorób zakaźnych, medycyny rodzinnej i mikrobiologów.


Liczba stron250
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5936-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Wstęp     1
  2. Mikrobiota – charakterystyka ogólna     4
  3. Charakterystyka mikrobioty jamy ustnej     9
    3.1. Mikrobiota a choroby jamy ustnej     15
      3.1.1. Konkretne patogeny     15
      3.1.2. Kombinacje poszczególnych patogenów/bakterii     16
      3.1.3. Mikrobiom     18
      3.1.4. Nowotwory jamy ustnej     19
  4. Charakterystyka mikrobioty przełyku     22
    4.1. Mikrobiota przełyku osób zdrowych     24
      4.1.1. Wpływ wieku, diety i PPI na mikrobiotę przełyku     24
    4.2. Mikrobiota w chorobach przełyku     28
  5. Mikrobiota żołądka     37
    5.1. Wpływ bakterii Helicobacter pylori na mikrobiotę żołądka     39
    5.2. Wpływ PPI i antybiotyków na mikrobiotę żołądka     41
    5.3. Wpływ diety na mikrobiotę żołądka     41
    5.4. Wpływ chorób niezwiązanych z żołądkiem na mikrobiotę żołądka     43
    5.5. Choroby żołądka     43
  6. Mikrobiota jelitowa     47
    6.1. Skład mikrobioty     47
    6.2. Funkcje mikrobioty     50
  7. Czynniki wpływające na mikrobiotę     55
    7.1. Wpływ czynników wewnętrznych na mikrobiotę jelitową     55
      7.1.1. Wiek     55
      7.1.2. Płeć     63
      7.1.3. Skład krwi     63
      7.1.4. BMI     65
      7.1.5. Rasa – pochodzenie etniczne     68
      7.1.6. Czynniki genetyczne gospodarza     70
    7.2. Wpływ diety na mikrobiotę jelitową     70
    7.3. Wpływ palenia tytoniu na mikrobiotę jelitową     76
    7.4. Wpływ leków na mikrobiotę jelitową     76
      7.4.1. Inhibitory pompy protonowej (PPI)     76
      7.4.2. Leki przeciwkrzepliwe     77
      7.4.3. Metformina     77
      7.4.4. Statyny     78
      7.4.5. Antybiotyki     79
      7.4.6. Inne leki     79
    7.5. Wpływ chorób na mikrobiotę jelitową     81
      7.5.1. Zespół jelita drażliwego (IBS)     82
      7.5.2. Nieswoiste zapalenie jelit (IBD)     85
      7.5.3. Celiakia     87
      7.5.4. Nowotwory przewodu pokarmowego     88
      7.5.5. Rak jelita grubego     90
      7.5.6. Biegunka infekcyjna     92
      7.5.7. Choroby układu oddechowego     93
      7.5.8. Choroby wątroby     94
      7.5.9. Alkoholowa choroba wątroby (ALD)     99
      7.5.10. Kamica nerkowa     101
      7.5.11. Fibromialgia     103
      7.5.12. Zaburzenia metaboliczne     104
      7.5.13. Osteoporoza     109
      7.5.14. Choroby układu sercowo-naczyniowego     110
      7.5.15. Choroby ośrodkowego układu nerwowego     114
      7.5.16. Przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO)     115
      7.5.17. Objawowa niepowikłana choroba uchyłkowa jelita grubego    119
  8. Modyfikacja mikrobioty jelitowej     121
    8.1. Prebiotyki, probiotyki i synbiotyki     123
    8.2. Ryfaksymina alfa (RFXα)     125
    8.3. Kwas ursodeoksycholowy (UDCA)     130
  9. Modyfikacja mikrobioty jelitowej za pomocą czynnika egzogennego – drożdży Saccharomyces boulardii CNC M I-745     131
    9.1. Drożdże Saccharomyces boulardii a inne drożdże Saccharomyces     131
    9.2. Saccharomyces boulardii CNCM I-745 – mechanizm działania     132
      9.2.1. Działanie troficzne (w tym enzymatyczne)     132
      9.2.2. Działanie przeciwdrobnoustrojowe     133
      9.2.3. Działanie metaboliczne     133
      9.2.4. Działanie przeciwzapalne     134
    9.3. Wpływ drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-745 na mikrobiotę jelitową – badania niekliniczne     137
    9.4. Wpływ drożdży Saccharomyces boulardii CNCM I-745 na mikrobiotę jelitową – badania kliniczne     148
  10. Modyfikacja mikrobioty za pomocą czynnika endogennego – bakterii Bifidobacterium infantis 35624     168
    10.1. Wpływ szczepu Bifidobacterium infantis 35624 na mikrobiotę     171
  11. Podsumowanie     172
  Piśmiennictwo     175
  Skorowidz     189
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia