POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
"Pierwsze wydanie podręcznika ukazało się w 1982 roku. To w nim po raz pierwszy użyto pojęcia „zarządzanie cenami”. Wcześniej mówiono albo o teorii cen – w podejściu akademicko-teoretycznym, nauczanym przede wszystkim przez ekonomistów, albo o polityce cenowej – w podejściu bardziej zorientowanym na praktykę. Pojęcie „zarządzanie cenami” miało być wyrazem ambicji połączenia obu sfer. I ten właśnie cel jest podstawą czwartego już wydania podręcznika.
Czytelnik dostaje do rąk książkę, która ma zarówno solidne podstawy teoretyczne, jak i wartość praktyczną. Za taką integrację ręczy również duet autorów: naukowiec - Martin Fassnacht i praktyk - Hermann Simon. Książka skierowana jest w równej mierze do studentów, naukowców, przedsiębiorców i menedżerów.
Czwarte wydanie zostało w całości zaktualizowane. W celu połączenia teorii i praktycznego znaczenia omawianych zagadnień, wszelkie przedstawiane koncepcje zilustrowane zostały opisami przypadków z praktyki biznesowej. Stało się to możliwe dzięki dostępowi do doświadczeń firmy Simon-Kucher & Partners, światowego lidera rynku doradztwa cenowego. "
Z przedmowy
Rok wydania | 2019 |
---|---|
Liczba stron | 466 |
Kategoria | Finanse i bankowość |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Tłumaczenie | Małgorzata Guzowska |
ISBN-13 | 978-83-01-20857-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa XI | |
O Autorach XIII | |
Rozdział. Podstawy zarządzania cenami | 1 |
1.1. Zysk i cena | 2 |
1.2. Definicja ceny | 5 |
1.3. Cena i zarządzanie | 6 |
1.3.1. Cena jako narzędzie marketingu | 6 |
1.3.2. Zrozumienie roli ceny | 9 |
1.3.3. Zarządzanie cenami jako proces | 12 |
1.4. Źródła wiedzy na temat zarządzania cenami | 13 |
1.5. Zarządzanie cenami i prawo | 16 |
1.6. Aktualne kierunki w zarządzaniu cenami | 19 |
Podsumowanie | 22 |
Literatura | 23 |
Rozdział 2. Strategia ceny | 25 |
2.1. Cele | 26 |
2.2. Zarządzanie cenami i wartość dla właścicieli | 30 |
2.3. Wartość i cena | 34 |
2.4. Pozycjonowanie | 36 |
2.5. Sposób działania | 38 |
2.6. Pozycje cenowe | 40 |
2.6.1. Luksusowa pozycja cenowa | 40 |
2.6.2. Pozycja cenowa premium | 46 |
2.6.3. Średnia pozycja cenowa | 51 |
2.6.4. Niska pozycja cenowa | 55 |
2.6.5. Ultraniska pozycja cenowa | 59 |
2.6.6. Dynamika pozycjonowania cenowego | 63 |
Podsumowanie | 66 |
Literatura | 68 |
Rozdział 3. Analiza: ekonomia ceny | 71 |
3.1. Wprowadzenie | 72 |
3.2. Analiza informacji ważnych dla ceny | 72 |
3.2.1. Ustalanie cen metodą koszt plus | 73 |
3.2.2. Klienci | 74 |
3.2.3. Konkurencja | 75 |
3.3. Krzywa popytu | 77 |
3.3.1. Klasyfikacja i znaczenie krzywej popytu | 77 |
3.3.2. Krzywa popytu i elastyczność cenow | 77 |
3.3.3. Inne formy krzywej popytu | 82 |
3.3.4. Dane empiryczne dotyczące elastyczności cenowej | 85 |
3.4. Empiryczne wyznaczanie krzywej popytu | 91 |
3.4.1. Wywiady | 91 |
3.4.2. Obserwacje | 107 |
3.4.3. Podsumowanie narzędzi | 115 |
Podsumowanie | 116 |
Literatura | 117 |
Rozdział 4. Analiza: psychologia ceny 119 | |
4.1. Wprowadzenie | 120 |
4.2. Tradycyjna psychologia ceny | 121 |
4.2.1. Cena a efekt prestiżu | 121 |
4.2.2. Paradoks Giffena | 121 |
4.2.3. Cena jako wyznacznik jakości | 122 |
4.2.4. Wyjątki | 124 |
4.3. Behawioralne wyznaczanie ceny125 | |
4.3.1. Podstawy teoretyczne | 125 |
4.3.2. Efekty towarzyszące behawioralnemu wyznaczaniu cen | 130 |
4.3.3. Neuropricing | 137 |
Podsumowanie | 138 |
Literatura | 139 |
Rozdział 5. Decyzja: Ceny jednowymiarowe 142 | |
5.1. Wprowadzenie | 143 |
5.2. Klasyfikacja jednowymiarowych metod ustalania cen | 143 |
5.3. Jednoczynnikowe metody ustalania cen | 144 |
5.3.1. Ustalanie cen metodą koszt plus | 144 |
5.3.2. Polityka cen zorientowana na konkurencję | 145 |
5.4. Wieloczynnikowe metody ustalania cen | 146 |
5.4.1. Rachunek marży brutto | 147 |
5.4.2. Systemy wspomagania decyzji | 150 |
5.4.3. Matematyczna optymalizacja cen | 153 |
5.4.4. Optymalizacja ceny w warunkach oligopolu | 158 |
5.4.5. Hipotezy reakcji w oligopolu | 162 |
Podsumowanie | 169 |
Literatura | 170 |
Rozdział 6. Decyzja: Ceny wielowymiarowe 172 | |
6.1. Wprowadzenie | 173 |
6.2. Różnicowanie cen | 173 |
6.2.1. Segmentacja rynku jako podstawa różnicowania cen | 174 |
6.2.2. Teoretyczne podstawy różnicowania cen | 177 |
6.2.3. Realizacja różnicowania cen | 180 |
6.3. Decyzje cenowe obejmujące wiele produktów | 196 |
6.3.1. Decyzje cenowe dla linii produktów | 196 |
6.3.2. Wiązanie cen | 203 |
Podsumowanie | 209 |
Literatura | 210 |
Rozdział 7. Decyzja: Ceny optymalne dynamicznie 212 | |
7.1. Czynniki warunkujące ceny optymalne dynamicznie | 213 |
7.1.1. Dynamiczna funkcja celu | 213 |
7.1.2. Dynamiczna funkcja popytu | 214 |
7.1.3. Dynamiczna funkcja kosztów | 220 |
7.2. Dynamiczna optymalizacja cen | 224 |
7.2.1. Procedury pomocnicze w dynamicznym zarządzaniu cenami | 224 |
7.2.2. Ilościowo uzasadnione dynamiczne decyzje cenowe | 230 |
7.3. Dynamiczne decyzje cenowe i marketing relacji | 235 |
Podsumowanie | 240 |
Literatura | 243 |
Rozdział 8. Zarządzanie cenami i warunki ramowe | 245 |
8.1. Cena i podatki | 246 |
8.1.1. Skutki podatkowe po stronie odbiorców | 246 |
8.1.2. Skutki oddziaływania podatków po stronie oferenta | 250 |
8.1.3. Taktyczne rozważania o podatkach i cenach | 252 |
8.2. Cena i inflacja | 253 |
8.3. Międzynarodowe zarządzanie cenami257 | |
8.3.1. Problemy i praktyki | 257 |
8.3.2. Ceny a kurs walut | 260 |
8.3.3. Import równoległy | 264 |
8.3.4. Cena i interwencje państwa | 271 |
8.3.5. Zagadnienia realizacji w otoczeniu międzynarodowym | 273 |
Podsumowanie | 274 |
Literatura | 275 |
Rozdział 9. Realizacja | 277 |
9.1. Wprowadzenie | 278 |
9.2. Podział odpowiedzialności w zarządzaniu cenami | 278 |
9.2.1. Definiowanie zadań | 278 |
9.2.2. Umiejscowienie kompetencji do decydowania o polityce cenowej | 280 |
9.2.3. Struktura organizacji i procesy organizacyjne związane z cenami | 283 |
9.2.4. Rola dyrektora generalnego | 288 |
9.3. Rola sił sprzedaży | 292 |
9.3.1. Cenowa decyzyjność sił sprzedażowych działających w terenie | 292 |
9.3.2. Systemy motywacyjne zorientowane na cenę | 297 |
9.4. Komunikowanie cen | 302 |
9.4.1. Komunikowanie cen na zewnątrz | 303 |
9.4.2. Wewnętrzna komunikacja cen | 311 |
9.5. Kontroling cenowy | 311 |
9.5.1. Zadania kontrolingu cenowego | 312 |
9.5.2. Wymogi informatyczne | 312 |
9.5.3. Narzędzia kontrolingu cenowego313 | |
Podsumowanie | 320 |
Literatura | 321 |
Rozdział 10. Zarządzanie cenami na rynku dóbr konsumpcyjnych 323 | |
10.1. Wprowadzenie | 324 |
10.2. Wertykalne zarządzanie cenami | 324 |
10.2.1. Producent ustala cenę zbytu producenta i cenę detaliczną | 325 |
10.2.2. Producent określa wyłącznie cenę zbytu producenta | 331 |
10.2.3. Producent i handel działają wspólnie na rzecz maksymalizacji zysku | 336 |
10.3. Wielokanałowe zarządzanie cenami | 340 |
Podsumowanie | 343 |
Literatura | 344 |
Rozdział 11. Zarządzanie cenami na rynku dóbr industrialnych 346 | |
11.1. Wprowadzenie | 347 |
11.2. Analiza | 348 |
11.3. Decyzja | 349 |
11.3.1. Ustalanie ceny ukierunkowane na użyteczność | 349 |
11.3.2. Metody kalkulacyjne | 352 |
11.3.3. Aukcje | 353 |
11.4. Realizacja | 357 |
11.4.1. Negocjacje cenowe | 357 |
11.4.2. Umowy cenowe i klauzule zabezpieczenia ceny | 361 |
Podsumowanie | 363 |
Literatura | 364 |
Rozdział 12. Zarządzanie cenami w sektorze usług 366 | |
12.1. Wprowadzenie | 367 |
12.2. Analiza | 370 |
12.2.1. Informacje dotyczące przedsiębiorstwa | 370 |
12.2.2. Informacje dotyczące klientów | 371 |
12.2.3. Informacje dotyczące konkurencji | 372 |
12.3. Decyzja | 373 |
12.3.1. Procedury przybliżone | 373 |
12.3.2. Różnicowanie cen w sektorze usług | 374 |
12.3.3. Yield management | 378 |
12.4. Realizacja | 382 |
12.4.1. Realizacja zróżnicowanych cen | 382 |
12.4.2. Ceny stałe lub ceny zależne od konkretnej sytuacji | 383 |
12.4.3. Komunikowanie cen | 384 |
Podsumowanie | 384 |
Literatura | 385 |
Rozdział 13. Zarządzanie cenami w handlu 387 | |
13.1. Wprowadzenie | 388 |
13.2. Strategia | 389 |
13.2.1. Pozycjonowanie cenowe | 389 |
13.2.2. Wizerunek cenowy | 393 |
13.3. Analiza | 396 |
13.3.1. Informacje dotyczące przedsiębiorstwa | 396 |
13.3.2. Informacje dotyczące klientów | 397 |
13.3.3. Informacje dotyczące konkurencji | 401 |
13.4. Decyzja | 401 |
13.4.1. Określanie przedziałów cenowych | 401 |
13.4.2. Decyzje cenowe dotyczące pojedynczych artykułów | 402 |
13.4.3. Decyzja cenowa i sprzężenie asortymentowe | 404 |
13.4.4. Decyzje przy promocjach cenowych | 406 |
13.5. Realizacja | 411 |
Podsumowanie | 415 |
Literatura | 416 |
Rozdział 14. Innowacje w zarządzaniu cenami | 419 |
14.1. Innowacje cenowe: trochę historii | 420 |
14.2. Zmiana krzywej popytu za sprawą zwiększonej przejrzystości | 423 |
14.3. Innowacyjne modele cenowe | 426 |
14.3.1. Jednorazowe opłaty stałe | 426 |
14.3.2. Model freemium | 429 |
14.3.3. Interaktywne modele cenowe | 431 |
14.3.4. Opłata za wykorzystanie | 434 |
14.3.5. Nowe miary cenowe | 436 |
14.3.6. Dwustronne systemy cenowe | 438 |
14.3.7. Ceny ujemne | 439 |
14.3.8. Zerowe koszty krańcowe i sharing economy | 442 |
14.3.9. Innowacyjne systemy płatności | 444 |
Podsumowanie | 447 |
Literatura | 448 |
Podziękowania | 452 |