Lektyny - toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocach

1 opinia

Wydawca:

Vital

Format:

epub, mobi, pdf

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

26,28  29,20

Format: epub, mobi, pdf

26,2829,20

cena zawiera podatek VAT

Rośliny nas nie lubią! Jeśli żyłeś w przekonaniu, że jest inaczej, to pora otworzyć oczy. Aby zapewnić sobie przeżycie mają do dyspozycji bogaty arsenał broni biologicznych. Wśród nich jedną z najgroźniejszych są lektyny, toksyczne białka, które chronią je przed drapieżnikami. Dzięki tej książce dowiesz się, w których popularnych warzywach i owocach występują, poznasz całe spektrum dolegliwości, jakie wywołują, a także nauczysz się technik eliminowania ich z ulubionych jarzyn. Autorzy odpowiadają również na pytanie czy w produktach ekologicznych jest mniej lektyn oraz czy odżywianie zgodne z grupą krwi uchroni Cię przed niebezpieczeństwem związanym z ich spożywaniem. Lektyny – niebezpieczna broń roślin!


Liczba stron102
WydawcaVital
TłumaczenieKamila Wysocka
ISBN-13978-83-8168-232-9
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  

Lektyny – gorąca dyskusja

  

ROŚLINY NAS NIE LUBIĄ

  

Tak rośliny chronią się przed swoimi wrogami

  

Kolory, włoski, goryczka i inne mechanizmy obronne

  

Również rośliny się komunikują

  

Znaczenie wtórnych substancji roślinnych

  

Złe dla zwierząt, dobre dla nas?

  

Przegląd składników antyodżywczych

  

Lektyny i ich działanie

  

Jak lektyny oddziałują na organizmy

  

Mdłości, gorączka i inne objawy zatrucia

  

Jakie choroby powodują lektyny

  

Bariera jelitowa i zespół nieszczelnego jelita

  

Choroby autoimmunologiczne i ich związek z lektynami

  

Życie wolne od lektyn – tak czy nie?

  

Pozytywne opisy doświadczeń pozostawiają nadzieję

  

LEKTYNY W NASZYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

  

Wolne od lektyn i zawierające lektyny produkty spożywcze

  

Warzywa i rośliny strączkowe

  

Soja i produkty sojowe

  

Samodzielnie przygotowane chipsy z pasternaku

  

Sałata

  

Algi

  

Owoce

  

Zboża i produkty zbożowe

  

Orzechy i nasiona

  

Mięso, ryby i owoce morza

  

Mleko i produkty mleczne

  

Samodzielnie przygotowany jogurt kokosowy

  

Zioła i przyprawy

  

Tłuszcze i oleje

  

Dodatki, słodycze, cukier i słodziki

  

W ten sposób można unieszkodliwić lektyny

  

Możliwość 1. Namaczanie

  

Możliwość 2. Gotowanie w szybkowarze

  

Możliwość 3. Wystarczająco długie gotowanie

  

Możliwość 4. Pozwolenie na kiełkowanie

  

Możliwość 5. Obieranie

  

Możliwość 6. Fermentowanie

  

Tak samodzielnie sfermentujesz warzywa

  

PLAN 4-TYGODNIOWY

  

Przygotowanie na wolny od lektyn plan żywienia

  

Protokół żywienia

  

Produkty spożywcze i napoje

  

Wskazówki na temat podanych ilości

  

Objawy, dolegliwości i odczucia

  

Twój osobisty protokół żywienia

  

Plan 4-tygodniowy i jego zastosowanie

  

Tydzień 1.

  

Tydzień 2.

  

Tydzień 3.

  

Tydzień 4.

  

PRZEPISY

  

Śniadanie

  

Obiad

  

Kolacja

  

O Autorach

  

 

  

 

RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia