System prawa żywnościowego

-17%

System prawa żywnościowego

1 opinia

Format:

pdf

RODZAJ DOSTĘPU

168,49  203,00

Format: pdf

Cena początkowa: 203,00 zł (-17%)

Najniższa cena z 30 dni: 156,31 zł  


168,49

w tym VAT

"Recenzowana praca znanych i uznanych Autorów stanowi pierwsze w polskiej literaturze, tak szerokie i pogłębione, opracowanie prawa żywnościowego, nowej dziedziny prawa znajdującej się w toku wyodrębniania. Dzieło obejmuje niemalże całość bardzo rozległej i skomplikowanej problematyki prawnej dotyczącej żywności i choćby już tylko z tego względu zasługuje na miano "Systemu prawa żywnościowego". Przedmiotem analizy są zarówno regulacje unijne, jak i polskie, tzw. międzynarodowe prawo żywnościowe oraz w niezbędnym zakresie prawo żywnościowe niektórych państw. (...) Bez wątpienia recenzowana praca jest dziełem oryginalnym i pionierskim, wypełniającym dotkliwą lukę w dotychczasowej literaturze".
Prof. dr hab. Roman Budzinowski
Opracowanie, mające charakter systemu prawa, ujmuje prawo żywnościowe jako wyodrębnioną dyscyplinę o znaczącym obszarze regulacji bezpieczeństwa i jakości żywności, zawierającą wymagania wobec rolników i przedsiębiorców w całym łańcuchu żywnościowym, w szczególności w zakresie higieny żywności, jej urzędowej kontroli, znakowania, reklamy i prezentacji. Obejmuje również problematykę analizy ryzyka (ocena, zarządzanie, informowanie) oraz systemów jakości żywności prawa publicznego (żywność ekologiczna, żywność genetycznie zmodyfikowana, żywność regionalna i tradycyjna, żywność wyróżniana znakiem władzy publicznej) i prywatnego. Omawia ponadto szczególne zagadnienia suplementów diety oraz praw człowieka w prawie żywnościowym, będących wyznacznikiem konstytucyjnej i międzynarodowej ochrony udzielanej prawu do odpowiedniej żywności. Adresaci: System prawa żywnościowego przeznaczony jest dla naukowców, doktorantów i studentów prawa, administracji, zarządzania oraz kierunków związanych z żywnością i dietetyką. Może być w dużym stopniu przydatny pracownikom instytutów badawczych, zajmujących się żywnością i organów urzędowej kontroli żywności. Będzie pomocny sędziom, radcom prawnym, adwokatom. Producenci i dystrybutorzy żywności znajdą w nim nie tylko informacje o obowiązującej regulacji prawnej, ale też rozstrzygnięcie wielu problemów. Adresatem opracowania są również konsumenci żywności, którzy - by dokonywać świadomych wyborów - muszą mieć wiedzę właśnie z zakresu prawa żywnościowego.


Rok wydania2017
Liczba stron576
KategoriaInne
WydawcaWolters Kluwer Polska SA
ISBN-13978-83-8107-473-5
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wykaz skrótów | str.    13
  
  Wstęp | str.    19
  
  ROZDZIAŁ I. Prawo żywnościowe jako dziedzina prawa | str.    23
  1. Wyodrębnienie prawa żywnościowego jako nowej dziedziny prawa | str.    29
  2. Prawo żywnościowe a inne dziedziny prawa (prawo rolne, prawo konsumenckie, prawo handlowe, prawo administracyjne) | str.    36
  2.1. Prawo żywnościowe a prawo rolne | str.    36
  2.2. Prawo żywnościowe a prawo handlowe | str.    43
  2.3. Prawo żywnościowe a prawo konsumenckie | str.    48
  3. Metody regulacji w prawie żywnościowym | str.    54
  4. Ewolucja prawa żywnościowego | str.    57
  4.1. Dawne prawo żywnościowe | str.    57
  4.2. Rozwój prawa żywnościowego w polskim prawodawstwie | str.    60
  4.3. Rozwój prawa żywnościowego w Unii Europejskiej | str.    64
  4.4. Rozwój prawa żywnościowego w wybranych państwach spoza UE | str.    68
  4.4.1. Stany Zjednoczone Ameryki | str.    68
  4.4.2. Chiny | str.    77
  4.4.3. Brazylia | str.    82
  4.4.4. Australia | str.    87
  4.4.5. Kodeks żywnościowy (Codex Alimentarius) | str.    89
  
  ROZDZIAŁ II. Unijne prawo żywnościowe | str.    96
  1. Podstawy traktatowe unijnych regulacji z zakresu prawa żywnościowego | str.    97
  1.1. Regulacja odnosząca się do funkcjonowania rynku wewnętrznego jako podstawa aktów z zakresu prawa żywnościowego (art. 114 TFUE, dawniej art. 95 TWE) | str.    100
  1.2. Regulacja dotycząca wspólnej polityki rolnej jako podstawa aktów z zakresu prawa żywnościowego (art. 43 TFUE, dawniej art. 37 TWE) | str.    104
  1.3. Regulacja dotycząca ochrony zdrowia publicznego jako podstawa aktów z zakresu prawa żywnościowego (art. 168 ust. 4 lit. b TFUE, dawniej art. 152 ust. 4 lit. b TWE) | str.    107
  1.4. Regulacja dotycząca polityki handlowej jako podstawa aktów z zakresu prawa żywnościowego (art. 207 TFUE, dawniej art. 133 TWE) | str.    109
  1.5. Wpływ Traktatu akcesyjnego na akty prawne z zakresu prawa żywnościowego | str.    110
  2. Rodzaje i formy unijnych aktów prawa wtórnego | str.    111
  3. Zastosowanie zasady pomocniczości i proporcjonalności w regulacjach z zakresu prawa żywnościowego | str.    115
  3.1. Zasada pomocniczości | str.    116
  3.2. Zasada proporcjonalności | str.    117
  4. Cele unijnego prawa żywnościowego | str.    119
  4.1. Ochrona życia i zdrowia człowieka | str.    125
  4.2. Ochrona interesów ekonomicznych konsumentów i uczciwych praktyk rynkowych | str.    130
  4.3. Swobodny przepływ żywności | str.    134
  4.4. Ochrona środowiska | str.    136
  4.5. Ochrona zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz zdrowia roślin | str.    138
  5. Struktura unijnego prawa żywnościowego | str.    141
  6. Zasady ogólne unijnego prawa żywnościowego | str.    141
  6.1. Zasada regulacji łańcucha żywnościowego od produkcji pierwotnej do konsumenta finalnego | str.    143
  6.2. Zasada odpowiedzialności podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze za zapewnienie bezpieczeństwa żywności i pasz | str.    145
  6.3. Zasada możliwości śledzenia (traceability) | str.    147
  6.4. Zasada analizy ryzyka | str.    149
  6.4.1. Pojęcie ryzyka | str.    149
  6.4.2. Analiza ryzyka | str.    152
  6.5. Zasada ostrożności | str.    162
  6.6. Zasada informowania | str.    165
  
  ROZDZIAŁ III. Zakres przedmiotowy prawa żywnościowego | str.    172
  1. Pojęcie żywności | str.    172
  2. Funkcje żywności | str.    173
  3. Definicje żywności w prawie | str.    175
  4. Suplement diety | str.    178
  4.1. Ewolucja kryteriów klasyfikacji | str.    184
  4.2. Kryteria rozróżnienia produktu leczniczego i suplementu w orzecznictwie ETS/TSUE | str.    185
  4.3. Suplementy diety w prawie polskim | str.    191
  4.3.1. Notyfikacja | str.    192
  4.3.2. Postępowanie wyjaśniające prowadzone przez GIS | str.    193
  4.3.3. Opinia Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych | str.    193
  4.3.4. Produkty roślinne | str.    195
  4.3.5. Inne podmioty wydające opinie | str.    196
  4.4. Suplement diety a produkt leczniczy. Produkt "z pogranicza" (borderline) | str.    198
  4.5. Znakowanie suplementu diety | str.    202
  4.6. Zasady reklamy suplementu diety | str.    204
  5. Definicja artykułu rolno-spożywczego | str.    209
  6. Pojęcie łańcucha żywnościowego | str.    210
  6.1. Produkcja podstawowa (pierwotna) | str.    210
  6.2. Przetwarzanie żywności | str.    213
  6.3. Dystrybucja żywności | str.    213
  
  ROZDZIAŁ IV. Przedsiębiorstwo spożywcze, podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze i zakład w prawie żywnościowym | str.    216
  1. Przedsiębiorstwo spożywcze w prawie żywnościowym | str.    219
  2. Podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze w prawie żywnościowym | str.    224
  3. Zakład w unijnym prawie żywnościowym | str.    230
  4. Odmienność prawa krajowego w używaniu nazw "podmiot działający na rynku spożywczym" i "zakład" | str.    233
  
  ROZDZIAŁ V. Bezpieczeństwo żywności | str.    235
  1. Życie i zdrowie konsumenta | str.    235
  2. Wybór unifikacji dla systemu bezpieczeństwa w prawie Unii Europejskiej | str.    242
  3. Relacje prawa unijnego i polskiego w zakresie bezpieczeństwa żywności | str.    249
  4. System bezpieczeństwa żywności | str.    253
  
  ROZDZIAŁ VI. Jakość żywności | str.    265
  1. Próby definicji jakości żywności w teorii i w legislacji | str.    265
  2. Relacje standardów produktów żywnościowych w prawie unijnym, krajowym oraz w Codex Alimentarius | str.    271
  2.1. Kazus "marmolady" | str.    271
  2.2. Porozumienia Światowej Organizacji Handlu w odniesieniu do standardu produktu żywnościowego | str.    273
  2.3. Wybrane standardy w ramach Światowej Organizacji Handlu | str.    277
  
  ROZDZIAŁ VII. Odpowiedzialność w prawie żywnościowym | str.    284
  1. Pojęcie odpowiedzialności prawnej | str.    284
  2. Funkcje odpowiedzialności w prawie żywnościowym | str.    287
  3. Wymagania w odniesieniu do sankcji w prawie żywnościowym | str.    290
  4. Odpowiedzialność karna w prawie żywnościowym | str.    292
  5. Odpowiedzialność administracyjna w prawie żywnościowym | str.    294
  5.1. Odpowiedzialność oparta na sankcjach policyjnych | str.    295
  5.2. Odpowiedzialność oparta na sankcjach w postaci kar pieniężnych | str.    295
  6. Odpowiedzialność cywilna w prawie żywnościowym | str.    300
  6.1. Pojęcie produktu a pojęcie żywności | str.    302
  6.2. Pojęcie produktu niebezpiecznego żywnościowego | str.    303
  6.3. Producent i inne osoby zobowiązane do wynagrodzenia szkody | str.    305
  6.4. Szkoda | str.    308
  6.5. Przesłanki egzoneracyjne | str.    311
  6.6. Przedawnienie roszczeń | str.    315
  7. Zbieg odpowiedzialności w prawie żywnościowym | str.    317
  
  ROZDZIAŁ VIII. Wybrane obszary szczegółowej regulacji prawa żywnościowego | str.    320
  1. Regulacje dotyczące wybranych produktów lub grup produktów (standard produktów) | str.    320
  1.1. Żywność GMO | str.    320
  1.2. Żywność ekologiczna | str.    351
  1.3. Żywność regionalna i tradycyjna | str.    381
  2. Regulacje dotyczące higieny żywności | str.    404
  3. Regulacje dotyczące informacji na temat żywności | str.    411
  3.1. Pojęcie informacji na temat żywności, etykietowania, reklamy i prezentacji żywności | str.    413
  3.2. Funkcje etykietowania, reklamy i prezentacji żywności | str.    416
  3.3. Podstawowe wymogi dotyczące informacji na temat żywności | str.    419
  3.4. Obowiązkowe i dobrowolne informacje na temat żywności | str.    421
  3.5. Informacje na temat żywności sprzedawanej konsumentowi bez opakowania | str.    426
  3.6. Podmiot odpowiedzialny za zapewnienie informacji na temat żywności | str.    427
  3.7. Zakres delegacji dla Komisji w zakresie informacji na temat żywności | str.    428
  3.8. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne | str.    430
  4. Regulacje związane z analizą ryzyka oraz kontrolą i monitoringiem w łańcuchu żywnościowym | str.    437
  4.1. Urzędowa kontrola żywności | str.    437
  4.1.1. Unijny model urzędowych kontroli żywności | str.    437
  4.1.2. Polska regulacja urzędowych kontroli żywności | str.    446
  4.2. Struktura i funkcje Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności | str.    455
  4.3. System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) i zarządzanie kryzysowe | str.    459
  
  ROZDZIAŁ IX. Prywatne prawo żywnościowe | str.    467
  1. Pojęcie prawa żywnościowego prywatnego | str.    469
  2. Samoregulacja | str.    470
  3. Odpowiedzialność cywilna w łańcuchu żywnościowym | str.    482
  
  ROZDZIAŁ X. Prawa człowieka w prawie żywnościowym | str.    490
  1. Prawo do odpowiedniej żywności w systemie praw człowieka | str.    493
  2. Koncepcje prawa do odpowiedniej żywności | str.    495
  3. Prawo do wody | str.    498
  4. Obowiązek poszanowania (duty to respect) | str.    499
  5. Obowiązek ochrony (duty to protect) | str.    500
  6. Obowiązek realizacji (duty to fulfill) | str.    501
  7. Obowiązek sprzyjania realizacji (duty to facilitate) | str.    501
  8. Obowiązek całkowitej realizacji (duty to provide) | str.    502
  9. Znaczenie Ogólnego Komentarza nr 12 dla oceny realizacji prawa do odpowiedniej żywności | str.    502
  10. Ochrona praw człowieka w stosunkach zewnętrznych | str.    503
  11. Wspólna polityka rolna | str.    504
  12. Karta praw podstawowych | str.    504
  13. Regulacja krajowa | str.    505
  
  ROZDZIAŁ XI. Zasady i pojęcia wypracowane w orzecznictwie TSUE | str.    511
  1. Regulacje zastrzegające oznaczenie towaru w orzecznictwie TSUE | str.    521
  2. Regulacje nakazujące zastosowanie oznaczenia towaru w orzecznictwie TSUE | str.    522
  3. Oznakowanie o charakterze promocyjnym - sprawa Mars | str.    524
  4. Ochrona konsumenta przy wyróżnianiu środków spożywczych w orzecznictwie TSUE | str.    527
  5. Programy promocji towarów w orzecznictwie TSUE | str.    530
  6. Inne wybrane orzeczenia TSUE | str.    533
  
  Podsumowanie | str.    537
  
  Bibliografia | str.    551
  
  Autorzy | str.    569
RozwińZwiń