INNE EBOOKI AUTORA
-17%
Wydawca:
Format:
"Recenzowana praca znanych i uznanych Autorów stanowi pierwsze w polskiej literaturze, tak szerokie i pogłębione, opracowanie prawa żywnościowego, nowej dziedziny prawa znajdującej się w toku wyodrębniania. Dzieło obejmuje niemalże całość bardzo rozległej i skomplikowanej problematyki prawnej dotyczącej żywności i choćby już tylko z tego względu zasługuje na miano "Systemu prawa żywnościowego". Przedmiotem analizy są zarówno regulacje unijne, jak i polskie, tzw. międzynarodowe prawo żywnościowe oraz w niezbędnym zakresie prawo żywnościowe niektórych państw. (...) Bez wątpienia recenzowana praca jest dziełem oryginalnym i pionierskim, wypełniającym dotkliwą lukę w dotychczasowej literaturze".
Prof. dr hab. Roman Budzinowski
Opracowanie, mające charakter systemu prawa, ujmuje prawo żywnościowe jako wyodrębnioną dyscyplinę o znaczącym obszarze regulacji bezpieczeństwa i jakości żywności, zawierającą wymagania wobec rolników i przedsiębiorców w całym łańcuchu żywnościowym, w szczególności w zakresie higieny żywności, jej urzędowej kontroli, znakowania, reklamy i prezentacji. Obejmuje również problematykę analizy ryzyka (ocena, zarządzanie, informowanie) oraz systemów jakości żywności prawa publicznego (żywność ekologiczna, żywność genetycznie zmodyfikowana, żywność regionalna i tradycyjna, żywność wyróżniana znakiem władzy publicznej) i prywatnego. Omawia ponadto szczególne zagadnienia suplementów diety oraz praw człowieka w prawie żywnościowym, będących wyznacznikiem konstytucyjnej i międzynarodowej ochrony udzielanej prawu do odpowiedniej żywności. Adresaci: System prawa żywnościowego przeznaczony jest dla naukowców, doktorantów i studentów prawa, administracji, zarządzania oraz kierunków związanych z żywnością i dietetyką. Może być w dużym stopniu przydatny pracownikom instytutów badawczych, zajmujących się żywnością i organów urzędowej kontroli żywności. Będzie pomocny sędziom, radcom prawnym, adwokatom. Producenci i dystrybutorzy żywności znajdą w nim nie tylko informacje o obowiązującej regulacji prawnej, ale też rozstrzygnięcie wielu problemów. Adresatem opracowania są również konsumenci żywności, którzy - by dokonywać świadomych wyborów - muszą mieć wiedzę właśnie z zakresu prawa żywnościowego.
Rok wydania | 2017 |
---|---|
Liczba stron | 576 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wolters Kluwer Polska SA |
ISBN-13 | 978-83-8107-473-5 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wykaz skrótów | str. | 13 |
Wstęp | str. | 19 |
ROZDZIAŁ I. Prawo żywnościowe jako dziedzina prawa | str. | 23 |
1. Wyodrębnienie prawa żywnościowego jako nowej dziedziny prawa | str. | 29 |
2. Prawo żywnościowe a inne dziedziny prawa (prawo rolne, prawo konsumenckie, prawo handlowe, prawo administracyjne) | str. | 36 |
2.1. Prawo żywnościowe a prawo rolne | str. | 36 |
2.2. Prawo żywnościowe a prawo handlowe | str. | 43 |
2.3. Prawo żywnościowe a prawo konsumenckie | str. | 48 |
3. Metody regulacji w prawie żywnościowym | str. | 54 |
4. Ewolucja prawa żywnościowego | str. | 57 |
4.1. Dawne prawo żywnościowe | str. | 57 |
4.2. Rozwój prawa żywnościowego w polskim prawodawstwie | str. | 60 |
4.3. Rozwój prawa żywnościowego w Unii Europejskiej | str. | 64 |
4.4. Rozwój prawa żywnościowego w wybranych państwach spoza UE | str. | 68 |
4.4.1. Stany Zjednoczone Ameryki | str. | 68 |
4.4.2. Chiny | str. | 77 |
4.4.3. Brazylia | str. | 82 |
4.4.4. Australia | str. | 87 |
4.4.5. Kodeks żywnościowy (Codex Alimentarius) | str. | 89 |
ROZDZIAŁ II. Unijne prawo żywnościowe | str. | 96 |
1. Podstawy traktatowe unijnych regulacji z zakresu prawa żywnościowego | str. | 97 |
1.1. Regulacja odnosząca się do funkcjonowania rynku wewnętrznego jako podstawa aktów z zakresu prawa żywnościowego (art. 114 TFUE, dawniej art. 95 TWE) | str. | 100 |
1.2. Regulacja dotycząca wspólnej polityki rolnej jako podstawa aktów z zakresu prawa żywnościowego (art. 43 TFUE, dawniej art. 37 TWE) | str. | 104 |
1.3. Regulacja dotycząca ochrony zdrowia publicznego jako podstawa aktów z zakresu prawa żywnościowego (art. 168 ust. 4 lit. b TFUE, dawniej art. 152 ust. 4 lit. b TWE) | str. | 107 |
1.4. Regulacja dotycząca polityki handlowej jako podstawa aktów z zakresu prawa żywnościowego (art. 207 TFUE, dawniej art. 133 TWE) | str. | 109 |
1.5. Wpływ Traktatu akcesyjnego na akty prawne z zakresu prawa żywnościowego | str. | 110 |
2. Rodzaje i formy unijnych aktów prawa wtórnego | str. | 111 |
3. Zastosowanie zasady pomocniczości i proporcjonalności w regulacjach z zakresu prawa żywnościowego | str. | 115 |
3.1. Zasada pomocniczości | str. | 116 |
3.2. Zasada proporcjonalności | str. | 117 |
4. Cele unijnego prawa żywnościowego | str. | 119 |
4.1. Ochrona życia i zdrowia człowieka | str. | 125 |
4.2. Ochrona interesów ekonomicznych konsumentów i uczciwych praktyk rynkowych | str. | 130 |
4.3. Swobodny przepływ żywności | str. | 134 |
4.4. Ochrona środowiska | str. | 136 |
4.5. Ochrona zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz zdrowia roślin | str. | 138 |
5. Struktura unijnego prawa żywnościowego | str. | 141 |
6. Zasady ogólne unijnego prawa żywnościowego | str. | 141 |
6.1. Zasada regulacji łańcucha żywnościowego od produkcji pierwotnej do konsumenta finalnego | str. | 143 |
6.2. Zasada odpowiedzialności podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze za zapewnienie bezpieczeństwa żywności i pasz | str. | 145 |
6.3. Zasada możliwości śledzenia (traceability) | str. | 147 |
6.4. Zasada analizy ryzyka | str. | 149 |
6.4.1. Pojęcie ryzyka | str. | 149 |
6.4.2. Analiza ryzyka | str. | 152 |
6.5. Zasada ostrożności | str. | 162 |
6.6. Zasada informowania | str. | 165 |
ROZDZIAŁ III. Zakres przedmiotowy prawa żywnościowego | str. | 172 |
1. Pojęcie żywności | str. | 172 |
2. Funkcje żywności | str. | 173 |
3. Definicje żywności w prawie | str. | 175 |
4. Suplement diety | str. | 178 |
4.1. Ewolucja kryteriów klasyfikacji | str. | 184 |
4.2. Kryteria rozróżnienia produktu leczniczego i suplementu w orzecznictwie ETS/TSUE | str. | 185 |
4.3. Suplementy diety w prawie polskim | str. | 191 |
4.3.1. Notyfikacja | str. | 192 |
4.3.2. Postępowanie wyjaśniające prowadzone przez GIS | str. | 193 |
4.3.3. Opinia Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych | str. | 193 |
4.3.4. Produkty roślinne | str. | 195 |
4.3.5. Inne podmioty wydające opinie | str. | 196 |
4.4. Suplement diety a produkt leczniczy. Produkt "z pogranicza" (borderline) | str. | 198 |
4.5. Znakowanie suplementu diety | str. | 202 |
4.6. Zasady reklamy suplementu diety | str. | 204 |
5. Definicja artykułu rolno-spożywczego | str. | 209 |
6. Pojęcie łańcucha żywnościowego | str. | 210 |
6.1. Produkcja podstawowa (pierwotna) | str. | 210 |
6.2. Przetwarzanie żywności | str. | 213 |
6.3. Dystrybucja żywności | str. | 213 |
ROZDZIAŁ IV. Przedsiębiorstwo spożywcze, podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze i zakład w prawie żywnościowym | str. | 216 |
1. Przedsiębiorstwo spożywcze w prawie żywnościowym | str. | 219 |
2. Podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze w prawie żywnościowym | str. | 224 |
3. Zakład w unijnym prawie żywnościowym | str. | 230 |
4. Odmienność prawa krajowego w używaniu nazw "podmiot działający na rynku spożywczym" i "zakład" | str. | 233 |
ROZDZIAŁ V. Bezpieczeństwo żywności | str. | 235 |
1. Życie i zdrowie konsumenta | str. | 235 |
2. Wybór unifikacji dla systemu bezpieczeństwa w prawie Unii Europejskiej | str. | 242 |
3. Relacje prawa unijnego i polskiego w zakresie bezpieczeństwa żywności | str. | 249 |
4. System bezpieczeństwa żywności | str. | 253 |
ROZDZIAŁ VI. Jakość żywności | str. | 265 |
1. Próby definicji jakości żywności w teorii i w legislacji | str. | 265 |
2. Relacje standardów produktów żywnościowych w prawie unijnym, krajowym oraz w Codex Alimentarius | str. | 271 |
2.1. Kazus "marmolady" | str. | 271 |
2.2. Porozumienia Światowej Organizacji Handlu w odniesieniu do standardu produktu żywnościowego | str. | 273 |
2.3. Wybrane standardy w ramach Światowej Organizacji Handlu | str. | 277 |
ROZDZIAŁ VII. Odpowiedzialność w prawie żywnościowym | str. | 284 |
1. Pojęcie odpowiedzialności prawnej | str. | 284 |
2. Funkcje odpowiedzialności w prawie żywnościowym | str. | 287 |
3. Wymagania w odniesieniu do sankcji w prawie żywnościowym | str. | 290 |
4. Odpowiedzialność karna w prawie żywnościowym | str. | 292 |
5. Odpowiedzialność administracyjna w prawie żywnościowym | str. | 294 |
5.1. Odpowiedzialność oparta na sankcjach policyjnych | str. | 295 |
5.2. Odpowiedzialność oparta na sankcjach w postaci kar pieniężnych | str. | 295 |
6. Odpowiedzialność cywilna w prawie żywnościowym | str. | 300 |
6.1. Pojęcie produktu a pojęcie żywności | str. | 302 |
6.2. Pojęcie produktu niebezpiecznego żywnościowego | str. | 303 |
6.3. Producent i inne osoby zobowiązane do wynagrodzenia szkody | str. | 305 |
6.4. Szkoda | str. | 308 |
6.5. Przesłanki egzoneracyjne | str. | 311 |
6.6. Przedawnienie roszczeń | str. | 315 |
7. Zbieg odpowiedzialności w prawie żywnościowym | str. | 317 |
ROZDZIAŁ VIII. Wybrane obszary szczegółowej regulacji prawa żywnościowego | str. | 320 |
1. Regulacje dotyczące wybranych produktów lub grup produktów (standard produktów) | str. | 320 |
1.1. Żywność GMO | str. | 320 |
1.2. Żywność ekologiczna | str. | 351 |
1.3. Żywność regionalna i tradycyjna | str. | 381 |
2. Regulacje dotyczące higieny żywności | str. | 404 |
3. Regulacje dotyczące informacji na temat żywności | str. | 411 |
3.1. Pojęcie informacji na temat żywności, etykietowania, reklamy i prezentacji żywności | str. | 413 |
3.2. Funkcje etykietowania, reklamy i prezentacji żywności | str. | 416 |
3.3. Podstawowe wymogi dotyczące informacji na temat żywności | str. | 419 |
3.4. Obowiązkowe i dobrowolne informacje na temat żywności | str. | 421 |
3.5. Informacje na temat żywności sprzedawanej konsumentowi bez opakowania | str. | 426 |
3.6. Podmiot odpowiedzialny za zapewnienie informacji na temat żywności | str. | 427 |
3.7. Zakres delegacji dla Komisji w zakresie informacji na temat żywności | str. | 428 |
3.8. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne | str. | 430 |
4. Regulacje związane z analizą ryzyka oraz kontrolą i monitoringiem w łańcuchu żywnościowym | str. | 437 |
4.1. Urzędowa kontrola żywności | str. | 437 |
4.1.1. Unijny model urzędowych kontroli żywności | str. | 437 |
4.1.2. Polska regulacja urzędowych kontroli żywności | str. | 446 |
4.2. Struktura i funkcje Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności | str. | 455 |
4.3. System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) i zarządzanie kryzysowe | str. | 459 |
ROZDZIAŁ IX. Prywatne prawo żywnościowe | str. | 467 |
1. Pojęcie prawa żywnościowego prywatnego | str. | 469 |
2. Samoregulacja | str. | 470 |
3. Odpowiedzialność cywilna w łańcuchu żywnościowym | str. | 482 |
ROZDZIAŁ X. Prawa człowieka w prawie żywnościowym | str. | 490 |
1. Prawo do odpowiedniej żywności w systemie praw człowieka | str. | 493 |
2. Koncepcje prawa do odpowiedniej żywności | str. | 495 |
3. Prawo do wody | str. | 498 |
4. Obowiązek poszanowania (duty to respect) | str. | 499 |
5. Obowiązek ochrony (duty to protect) | str. | 500 |
6. Obowiązek realizacji (duty to fulfill) | str. | 501 |
7. Obowiązek sprzyjania realizacji (duty to facilitate) | str. | 501 |
8. Obowiązek całkowitej realizacji (duty to provide) | str. | 502 |
9. Znaczenie Ogólnego Komentarza nr 12 dla oceny realizacji prawa do odpowiedniej żywności | str. | 502 |
10. Ochrona praw człowieka w stosunkach zewnętrznych | str. | 503 |
11. Wspólna polityka rolna | str. | 504 |
12. Karta praw podstawowych | str. | 504 |
13. Regulacja krajowa | str. | 505 |
ROZDZIAŁ XI. Zasady i pojęcia wypracowane w orzecznictwie TSUE | str. | 511 |
1. Regulacje zastrzegające oznaczenie towaru w orzecznictwie TSUE | str. | 521 |
2. Regulacje nakazujące zastosowanie oznaczenia towaru w orzecznictwie TSUE | str. | 522 |
3. Oznakowanie o charakterze promocyjnym - sprawa Mars | str. | 524 |
4. Ochrona konsumenta przy wyróżnianiu środków spożywczych w orzecznictwie TSUE | str. | 527 |
5. Programy promocji towarów w orzecznictwie TSUE | str. | 530 |
6. Inne wybrane orzeczenia TSUE | str. | 533 |
Podsumowanie | str. | 537 |
Bibliografia | str. | 551 |
Autorzy | str. | 569 |