Wielka księga jogurtów

1 opinia

Wydawca:

Laurum

Format:

mobi, epub

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

35,92  44,90

Format: mobi, epub

35,9244,90

cena zawiera podatek VAT

Zobacz, jak łatwo przyrządzić samodzielnie w domu smaczne i zdrowe jogurty, które składają się tylko ze świeżego mleka i naturalnych dodatków!
Producenci komercyjnych jogurtów prześcigają się w wymyślaniu najróżniejszych kombinacji rodzajów i smaków, przeważnie przez dodawanie składników o wątpliwej wartości odżywczej. Tymczasem samodzielne przygotowanie tego produktu jest dziecinnie proste – wystarczy kilka chwil, by zapełnić nim całą lodówkę.
Tylko co zrobić, by szybko i tanio otrzymać zdrowy i pełnowartościowy jogurt? Wystarczy odpowiednio dopasować trzy główne czynniki: świeże mleko, żywe kultury bakterii i temperaturę. A ponieważ to ty decydujesz o wszystkich dodatkach, masz kontrolę nad tym, jakie będą proporcje płynów (mleka krowiego, owczego czy koziego), cukru i tłuszczu. Poza tym domowy jogurt nie zawiera żadnych chemicznych środków konserwujących, sztucznych barwników czy dodatków smakowych.
Autorka bestsellerów, Pat Crocker, podpowiada, jak wyprodukować domowym sposobem aż 25 różnych rodzajów jogurtów i do czego można je potem wykorzystać w kuchni. Oprócz takich klasyków, jak jogurt czekoladowy, truskawkowy, kokosowy czy z owocami, znajdziesz tu również bardziej oryginalne propozycje, jak np. jogurt cytrynowy, o smaku francuskiej wanilii czy mokki.
W książce czeka na ciebie także ponad 200 pomysłów na dania, w których wykorzystuje się zdrowotny potencjał jogurtu. Przepisy te nawiązują do tradycji kuchni włoskiej, greckiej, tureckiej czy bałtyckiej i wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, witamin i dużą ilością składników mineralnych.
Wykorzystaj w kuchni wyjątkowe atuty jogurtów i przygotuj m.in.:
- Korzenną salsę gruszkową
- Aïoli z awokado
- Zupę ze słodkich ziemniaków z przyprawą curry
- Malinowe krówki
- Cytrynowe ciasto jogurtowe
Wielka księga jogurtów zawiera również część poświęconą zdrowiu ludzkiego organizmu. Pat Crocker opisuje siedem głównych układów w naszym ciele. Wyjaśnia, na czym polega ich rola, wskazuje najczęstsze problemy i dolegliwości oraz podpowiada, w jaki sposób można zmieniać dietę i styl życia, aby każdy z nich funkcjonował optymalnie.
***
Pat Crocker jest specjalistką w dziedzinie kulinarnego zastosowania ziół. Zawodowo zajmuje się także ekonomią prowadzenia gospodarstwa domowego. Od ponad dwudziestu lat pisze i opowiada o ziołach i zagadnieniach związanych ze zdrowiem. Jest autorką siedmiu książek kucharskich i trzech książek o ziołach, które wielokrotnie zdobywały różne wyróżnienia na arenie międzynarodowej.


Liczba stron342
WydawcaLaurum
TłumaczenieMagda Witkowska
ISBN-13978-83-8087-539-5
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Okładka
  Strona tytułowa
  Strona redakcyjna
  Spis treści
  Podziękowania
  Wprowadzenie
  Korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania jogurtów
  Produkcja jogurtu metodą domową
  Przepisy na domowe jogurty
  Podstawowe przepisy na jogurt
  Podstawowy jogurt z pełnotłustego mleka
  Podstawowy jogurt z mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
  Podstawowy jogurt z mleka zagęszczonego
   „Jogurt” z mleka kokosowego
  Domowe jogurty smakowe
  Jogurt waniliowy
  Jogurt z owocami
  Jogurt truskawkowy
  Jogurt czekoladowy
  Jogurt o smaku mokki
  Jogurt cytrynowy
  Jogurt kokosowy
  Jogurt z brzoskwiniami i syropem klonowym
  Jogurt gruszkowy z kardamonem
  Jogurt cappuccino
  Jogurt imbirowy
  Jogurt w stylu masala czaj
  Jagodowy jogurt z mango
  Wiśniowy jogurt z owocami granatu
  Jogurt malinowo-cytrynowy
  Jogurt karmelowy
  Jogurt miodowo-lawendowy
  Jogurt pomarańczowo-żurawinowy
  Kremowy jogurt pomarańczowy
  Słodkie i wytrawne dodatki do jogurtu
  Dodatki owocowe
  Pomarańcza z granatem
  Świeże jagody do jogurtu
  Morele do jogurtu
  Bananowe purée do jogurtu
  Kiwi do jogurtu
  Owoce tropikalne do jogurtu
  Jabłko z cynamonem do jogurtu
  Sosy typu chutney i salsa
  Korzenna salsa gruszkowa
  Chutney z mango
  Salsa orzechowo-figowa
  Rabarbar w syropie
  Relisz pomidorowy
  Słodkie sosy i syropy
  Syrop figowo-klonowy
  Jagody w syropie
  Sos z zielonej herbaty
  Sos karmelowy
  Sos cytrynowy
  Posypki do jogurtów
  Suszone owoce i orzechy do jogurtu
  Posypka wiśniowo-migdałowa
  Posypka owsiano-cynamonowa
  Posypka orzechowo-daktylowa
  Posypka à la granola
  Zdrowie poszczególnych układów organizmu
  Zdrowe życie
  Układ krążenia
  Układ pokarmowy
  Układ wydzielania wewnętrznego
  Układ odpornościowy
  Układ mięśniowo-szkieletowy
  Układ nerwowy
  Układ oddechowy
  Pełnowartościowe produkty spożywcze
  Pełnowartościowe produkty spożywcze a stan zdrowia
  Owoce
  Warzywa
  Rośliny strączkowe
  Pełne ziarno i stare odmiany zbóż
  Orzechy i nasiona
  Wodorosty
  Zioła
  Jogurt w kuchni
  Dipy, pasty, przekąski i przystawki
  Dipy i pasty
  Tzatziki
  Ziołowy dip na bazie fety
  Humus
  Guacamole
  Pasta z niebieskiego sera
  Kremowa pasta z czerwonej papryki
  Dip z pieczonego czosnku i karczochów
  Kremowy dip szpinakowy
  Aïoli z awokado
  Baba ghanoush
  Caponata
  Przekąski
  Tarta z porem i karczochem
  Quesadillas z czarnej fasoli
  Falafel z pieczonych warzyw
  Warzywna fritata w kawałkach
  Przystawki
  Placek chlebowy z karmelizowaną gruszką i cebulą
  Placuszki ziemniaczano-cebulowe
  Rollsy bakłażanowe z nadzieniem serowym
  Żytnie grzanki z ziołowym jogurtem, prosciutto i wiśniami
  Farsz serowy
  Trójkąciki z pieczarkami
  Bruschetta z grzybami
  Zupy
  Zupa brokułowo-pomarańczowa
  Zupa ze słodkich ziemniaków z przyprawą curry
  Zupa z cheddara i pasternaku
  Kremowa zupa pomidorowa
  Kremowa zupa z przegrzebków
  Zupa kukurydziano-fasolowa z papryką chipotle
  Kokosowa zupa z kurczaka
  Zupa buraczana
  Zupa grzybowa z makaronem
  Zupa marchewkowo-dyniowa
  Zupa warzywno-soczewicowa o smaku curry
  Zupa ziemniaczano-porowa
  Sałatki i sosy sałatkowe
  Sałatki
  Roszponka z owocami i sosem z niebieskiego sera
  Tarta marchewka z cytrusowym sosem z imbirową nutą
  Śródziemnomorska sałatka fasolowa
  Sałatka z ciecierzycy, ziemniaków i kurczaka
  Surówka z kapusty z kremowym sosem bazyliowym
  Ogórek raita
  Tunezyjska surówka marchewkowa z fetą
  Letnia fasolka z marakonem pappardelle
  Sosy sałatkowe
  Sos z niebieskiego sera
  Sos śródziemnomorski
  Kremowy sos cytrynowy z imbirem
  Kremowy sos bazyliowy
  Sos na bazie jogurtu z owocami
  Dymny sos czosnkowy
  Sos z pieczonego czosnku
  Pieczony czosnek
  Sos z rancza na bogato
  Sos do sałatki Cezar
  Sos musztardowo-miodowy
  Dania główne
  Wegetariańskie
  Chili z czarnej fasoli
  Suflet z fetą i boćwiną
  Makaron orzo ze szpinakiem i karczochami
  Gratin z porem i cukinią
  Makaron grzybowy z zielonym curry
  Smażony bakłażan z soczewicą
  Vindaloo ze słodkimi ziemniakami
  Żółte curry z soczewicą
  Szpinak i fasola zapiekane z serem feta
  Placki kukurydziane na ostro
  Kokosowe curry z dyni
  Ryby i owoce morza
  Ryba zapiekana na chrupko
  Biała ryba z warzywami zapiekana w pergaminie z sosem curry
  Śródziemnomorska duszona ryba
  Sola w sosie szpinakowym
  Gotowany łosoś w sosie kaparowym
  Krewetki po kreolsku
  Smażone przegrzebki w grzybowym sosie na bazie jogurtu
  Fettuccine z sosem krabowo-krewetkowym
  Drób
  Kurczak smażony po baskijsku
  Pieczony kurczak z kuskusem i jogurtem z pesto
  Risotto z pieczonym kurczakiem i grzybami
  Gratin z kurczaka i pieczonych warzyw
  Jogurt z pesto
  Kawałki kurczaka z limonkowo-miętowym sosem na bazie jogurtu
  Pieczony kurczak z pikantnym sosem paprykowym
  Pierś indyka w kremowym sosie estragonowym
  Indyk tandoori
  Indyk z czerwoną fasolą i ryżem
  Mięso
  Pieczeń z karkówki wołowej
  Klopsiki w kremowym sosie grzybowym
  Gulasz
  Pilaw z mielonej wołowiny, pora i grzybów
  Paprykowa wieprzowina
  Kotlety wieprzowe w jogurcie z estragonem
  Zapiekanka mięsna z czosnkowym purée ziemniaczanym
  Czosnkowe purée ziemniaczane
  Tagine z jagnięciny ze śliwkami i morelami
  Udźce jagnięce z dynią i jogurtową gremolatą
  Sosy
  Cytrusowy sos z imbirową nutą
  Jogurtowy sos serowy
  Sos grzybowy
  Sos koperkowy
  Jogurtowy sos holenderski
  Kokosowy sos curry
  Zielony tajski sos jogurtowy
  Zielona pasta curry
  Czerwona pasta curry w stylu tajskim
  Kremowa salsa verde
  Biały sos czosnkowy
  Czerwony tajski sos kokosowy
  Kremowy biały sos
  Sos z awokado
  Krem z orzechów nerkowca
  Kremowy sos grzybowy z orzechami nerkowca
  Sos curry z orzechami nerkowca
  Żółty kokosowy sos curry
  Desery i mrożone jogurty
  Desery
  Pieczone owoce z kremowym sosem custard
  Sernik cytrynowo-jagodowy
  Sernik dyniowy
  Jeżynowe zabajone
  Suflet cytrynowy
  Flan serowy z jabłkiem i cheddarem
  Malinowe krówki
  Cytrynowe ciasto jogurtowe
  Mrożone jogurty
  Mrożony jogurt waniliowy
  Mrożony jogurt truskawkowy
  Mrożony jogurt cytrynowy
  Mrożony jogurt mokka
  Mrożony jogurt tropikalny
  Mrożony jogurt śmietankowo-pomarańczowy
  Mrożony jogurt śmietankowo-jagodowy
  Mrożony jogurt czekoladowy
  Napoje
  Grapefruitowe lassi
  Tropikalne lassi
  Eggnog jogurtowy
  Marokańska kawa mrożona
  Marokańska mieszanka przypraw
  Koktajl śniadaniowy
  Koktajl poobiedni
  Idealny koktajl jagodowy
  Koktajl cytrusowy
  Bezalkoholowy kremowy koktajl ananasowy
  Radosna pobudka
  Mrożony koktajl pomarańczowy
  Koktajl tropikalny
  Morelowo-owsiany zestaw śniadaniowy
  Morelowa eksplozja
  Coconog
  Grapefruitowe powitanie
  Napój jagodowo-jogurtowy
  Smoothie z czarnych porzeczek
  Smoothie imbirowo-klonowo-figowe
  Smoothie brzoskwiniowo-miętowe
  Smoothie o smaku kiwi i ananasa
  Rajskie smoothie brzoskwiniowe
  Sojowe smoothie ananasowe
  Smoothie o smaku ciasta z rabarbarem
  Smoothie jagodowo-ananasowe
  Smoothie malinowe
  Smoothie wiśniowe
  Smoothie arbuzowe
  Jagodowe smoothie z granatem
  Śliwka z lukrecją
  Truskawkowy wir
  Słowniczek
  Bibliografia
  Źródła
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia