Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa

1 opinia

Wydawca:

Vital

Format:

epub

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

26,28  29,20

Format: epub

26,2829,20

cena zawiera podatek VAT

Modyfikowana genetycznie pszenica jest co prawda wydajniejsza, ale jednocześnie ma znacznie więcej glutenu. Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica! Co więcej, u osób z predyspozycjami genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalającym choroby autoimmunologiczne: celiakię, chorobę Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów. Niniejsze dzieło stanowi syntezę prowadzonych badań naukowych nad glutenem oraz przeprowadzonych rozmów, wyłącznie ze specjalistami w tej dziedzinie. Postaw na świadome odżywianie!


Liczba stron168
WydawcaVital
TłumaczenieAnna Marczuk
ISBN-13978-83-65404-92-3
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  

Wstęp

Część pierwsza: Poznać przeszłość, aby zrozumieć teraźniejszość

  
  1. Historia, która przyprawia o ból brzucha
  
  • Pożywienie w epoce paleolitu
  •   
  • Narodziny pszenicy
  •   


    Część druga: Czy pszenica ci szkodzi?

      
    1. Kluczowa rola jelita dla naszego zdrowia
      
  • Celiakia: kiedy nie tolerujemy glutenu
  •   
  • Wrażliwość na gluten
  •   
  • Jelito drażliwe, nowy kozioł ofiarny
  •   
  • Choroba Crohna i zapalenie jelita grubego, kiedy jelito szwankuje
  •   
  • Jak pszenica niszczy nasze stawy
  •   
  • Jak pszenica nas postarza
  •   
  • Pszenica, która czyni szalonym
  •   
  • Pszenica – nowa zmora dermatologów
  •   


    Część trzecia: Jak zachować lub odzyskać zdrowie

      
    1. Życie bez pszenicy
      
  • Zmiana przyzwyczajeń
  •   
  • Jak się odżywiać bez pszenicy
  •   


    Zakończenie: ta książka nie jest naukowa

    Bibliografia

    RozwińZwiń
    W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

    Nie pokazuj więcej tego powiadomienia