Koniec Alzheimera. Jak zatrzymać utratę pamięci i zmiany degeneracyjne mózgu

1 opinia

Autor:

Amy Berger

Wydawca:

Vital

Format:

epub, mobi

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

35,37  39,30

Format: epub, mobi

35,3739,30

cena zawiera podatek VAT

Dzięki tej przełomowej publikacji poznasz prawdziwe przyczyny choroby Alzheimera oraz wpływ Twojej diety na jej rozwój. Dowiesz się dlaczego atak na cholesterol przyniósł wiele szkód i jak ważne są kształt i budowa neuronów, błon komórkowych oraz mitochondriów. Przede wszystkim osiągniesz jednak uzdrowienie dzięki strategii żywieniowej przywracającej zdrowe funkcje kognitywne. Poznasz podstawy diety niskowęglowodanowej oraz rzeczywisty podział węglowodanów. Odkryjesz tłuszcze do zadań specjalnych, białkowych bohaterów i techniki wspierania właściwego trawienia. Wykorzystasz również czynniki związane z trybem życia wspierające zdrowe funkcje neurologiczne oraz zminimalizujesz ryzyko związane ze stresem czy brakiem snu. Nie zapomnij o zdrowiu!


Liczba stron351
WydawcaVital
TłumaczenieAnna Jurga
ISBN-13978-83-65846-90-7
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  

Przedmowa
Podziękowania
Wstęp

CZĘŚĆ PIERWSZA: Metaboliczne podłoże choroby Alzheimera
Rozdział 1: Źródła Alzheimera i strategia walki z chorobą
Rozdział 2: Metabolizm paliwa mózgu: klucz do zrozumienia choroby Alzheimera
Rozdział 3: Kształt i budowa neuronów oraz ich rola w chorobie Alzheimera
Rozdział 4: Błony komórkowe: ochroniarze organizmu
Rozdział 5: Funkcje i dysfunkcje mitochondrialne
Rozdział 6: Beta-amyloid jako przyczyna choroby Alzheimera: winny czy niesłusznie oskarżony?
Rozdział 7: ApoE4: czy istnieje gen Alzheimera

CZĘŚĆ DRUGA: Strategia żywieniowa przywracająca zdrowe funkcje kognitywne
Rozdział 8: Podstawy diety niskowęglowodanowej
Rozdział 9: Cholesterol: najlepszy przyjaciel mózgu
Rozdział 10: Węglowodany skrobiowe, nieskrobiowe i nie takie „złożone” jak myślisz
Rozdział 11: Białka: główni bohaterowie w organizmie i na talerzach
Rozdział 12: Tłuszcz to nie brzydkie słowo, czyli istotna funkcja tłuszczów w organizmie
Rozdział 13: Tłuszcze do zadań specjalnych
Rozdział 14: Dodatkowe kwestie żywieniowe: co robić, a czego nie robić z nabiałem, glutenem, słodzikami i alkoholami cukrowymi
Rozdział 15: Niska zawartość węglowodanów w praktyce
Rozdział 16: Jakość produktów spożywczych

CZĘŚĆ TRZECIA: Czynniki związane z trybem życia wspierające zdrowe funkcje neurologiczne
Rozdział 17: Znaczenie ćwiczeń
Rozdział 18: Nadmiar stresu i brak snu mogą pokonać mózg
Rozdział 19: Sporadyczny post: wzrost produkcji ketonów i „porządki domowe”

CZĘŚĆ CZWARTA: Przygotuj się na sukces: poza dietą i trybem życia
Rozdział 20: Wyznaczanie trasy przemiany
Rozdział 21: Wsparcie zdrowego trawienia
Rozdział 22: Nie tylko dieta: skuteczne suplementy
Rozdział 23: Nie idź sam: wsparcie moralne i inna pomoc przy diecie niskowęglowodanowej
Rozdział 24: Potencjalne strategie zapobiegawcze

ZAKOŃCZENIE: Dlaczego choroba Alzheimera atakuje coraz częściej i jak naprawić uszkodzony mózg
Literatura
Lektura dodatkowa
O Autorce

RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia