INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Format:
ibuk
Możliwość zastosowania partii wysuszonej tarcicy do produkcji wyrobów z drewna, po spełnieniu innych wymagań, ostatecznie określana jest na podstawie rozrzutu wilgotności. Różnorodność sposobów pozyskiwania i składowania surowca tartacznego, technologii pozyskania tarcicy i jej suszenia oraz sezonowania po suszeniu w połączeniu z wewnątrzgatunkowym zróżnicowaniem właściwości drewna powoduje, że osiągnięcie wymaganej jakości suszenia wymaga odpowiedniej wiedzy. Celem niniejszej pracy jest uzupełnienie i usystematyzowanie dotychczasowej wiedzy na temat czynników, które determinują rozrzut wilgotności tarcicy po suszeniu. Przeprowadzone badania służyły zwiększeniu możliwości zapobiegania niekontrolowanym zmianom wilgotności tarcicy i wyeliminowaniu niepożądanych skutków realizacji etapów procesu produkcyjnego wyrobów z drewna związanych z konwekcyjnym suszeniem tarcicy. Wzrost stopnia integracji konwekcyjnego suszenia tarcicy z innymi etapami procesu produkcyjnego, tj. z pozyskaniem i przygotowaniem tarcicy do suszenia oraz jej sezonowaniem bezpośrednio po suszeniu, decyduje o możliwości zapewnienia odpowiedniej jakości suszenia, określonej m.in. przez dopuszczalny rozrzut wilgotności partii tarcicy po suszeniu.
Wykonano badania źródeł pierwotnego i wtórnego zróżnicowania wilgotności tarcicy. Przeprowadzono eksperymenty wyznaczania izoterm sorpcji, z uwzględnieniem różnych warunków oddziaływania powietrza na drewno. Analizie poddano różne warianty technologii konwekcyjnego suszenia tarcicy oraz różne warunki sezonowania tarcicy o wadliwej wilgotności bezpośrednio po suszeniu. Szczególną uwagę zwrócono na aspekt zróżnicowania warunków wysychania tarcicy podczas procesu suszenia jako efekt nierównomiernego przepływu powietrza w suszarkach konwekcyjnych. W badaniach wykorzystano świeżo pozyskaną tarcicę sosnową rodzimego pochodzenia o różnym stanie obróbki mechanicznej. Do analizy i interpretacji badanych wielkości, tj. szerokości przyrostów rocznych, gęstości drewna, wilgotności bielu i twardzieli, początkowej i końcowej wilgotności tarcicy, wilgotności tarcicy po zakończeniu sezonowania, a także prędkości powietrza w suszarce zastosowano miary statystyki opisowej oraz metody wnioskowania statystycznego. W celu określenia istotności różnic przeciętnych wartości charakteryzujących badane wielkości wykorzystano analizę wariancji. Przy opisie badanych zależności wykorzystano modele empiryczne w postaci równań wielomianowych drugiego lub trzeciego stopnia.
Rok wydania | 2018 |
---|---|
Liczba stron | 130 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu |
ISBN-13 | 978-83-7160-913-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
WYKAZ OZNACZEŃ | 9 |
1. WPROWADZENIE | 11 |
2. CEL I ZAKRES PRACY | 18 |
3. ZAŁOŻENIA METODYCZNE | 19 |
3.1. Założenia wstępne | 19 |
3.2. Wyznaczenie właściwości drewna i suszonych materiałów drzewnych (tarcicy) | 19 |
3.3. Określenie wpływu konstrukcji suszarki i warunków eksploatacji na proces suszenia tarcicy | 21 |
3.4. Określenie wpływu technologii suszenia na jakość tarcicy po suszeniu | 24 |
3.5. Metody analizy danych doświadczalnych | 29 |
4. WŁAŚCIWOŚCI DREWNA DETERMINUJĄCE PRZEBIEG I JAKOŚĆ SUSZENIA TARCICY | 32 |
4.1. Zróżnicowanie udziału bielu i twardzieli w drewnie okrągłym i tarcicy | 32 |
4.2. Właściwości fizyczne drewna wpływające na proces suszenia – podatność na suszenie | 38 |
4.3. Izotermy pierwszej desorpcji wody w drewnie | 42 |
5. WILGOTNOŚĆ TARCICY PRZED SUSZENIEM | 51 |
5.1. Zakres pierwotnego zróżnicowania wilgotności drewna | 51 |
5.1.1. Makrostrukturalne uwarunkowania wilgotności drewna | 51 |
5.1.2. Zmiany wilgotności drewna w ciągu roku | 52 |
5.1.3. Charakterystyka wilgotności drewna z wybranych lokalizacji pozyskania | 53 |
5.2. Zróżnicowanie wilgotności tarcicy bezpośrednio po przetarciu | 54 |
5.3. Zróżnicowanie wilgotności tarcicy bezpośrednio przed suszeniem | 57 |
5.3.1. Oddziaływanie parametrów powietrza na zmiany wilgotności tarcicy | 57 |
5.3.2. Zmiany wilgotności tarcicy podczas składowania przed suszeniem | 60 |
6. TECHNOLOGIA SUSZENIA TARCICY | 65 |
6.1. Związki technologii suszenia tarcicy z intensywnością suszenia | 65 |
6.2. Zróżnicowanie parametrów i prędkości powietrza w stosie – wyniki badań w warunkach produkcyjnych | 72 |
6.3. Ocena jakości suszenia – modele empiryczne wpływu wybranych czynników technologicznych na wilgotność tarcicy po suszeniu | 90 |
7. MOŻLIWOŚCI ZMNIEJSZENIA ZRÓŻNICOWANIA WILGOTNOŚCI TARCICY W PROCESIE SEZONOWANIA | 93 |
7.1. Wpływ histerezy sorpcji i oczekiwanej wilgotności końcowej tarcicy | 93 |
7.2. Wpływ udziałów tarcicy niedosuszonej i przesuszonej | 108 |
8. PODSUMOWANIE I WNIOSKI | 118 |
9. LITERATURA | 120 |