Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu

-20%

Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

7,20  9,00

Format: pdf

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

7,209,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Surowce roślinne są bogatym źródłem wielu cennych substancji odżyw-czych, do których należą: witaminy, błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające oraz substancje aktywne przyczyniające się do poprawy kondycji układu sercowo-naczyniowego i wspomagania pracy innych narządów wewnętrznych. Ograniczona trwałość surowców roślinnych warunkuje konieczność ich przetwarzania i zagospodarowania. Jedną z głównych metod konserwowania żywności jest jej suszenie, które pozwala na długotrwałe przechowywanie suszu poprzez zmniejszenie aktywności wody i wiążące się z tym ograniczenie rozwoju drobnoustrojów, a także ograniczenie masy i wyeliminowanie sezonowej dostępności surowców. Suszenie żywności wiąże się jednak z szeregiem niekorzystnych zmian zachodzących w trakcie trwania tego procesu. Zmiany te wynikają przede wszystkim ze stosowania podwyższonej temperatury suszenia wymaganej do osiągnięcia optymalnego czasu trwania procesu i związanych z nim względnie niskich nakładów energetycznych [Oliveira i in. 2016].


Liczba stron132
WydawcaUniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Numer wydania393
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia