Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

79,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

79,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Pierwsza na polskim rynku nowoczesna publikacja poświęcona diagnostyce laboratoryjnej w dietetyce. Ogromnym atutem tej publikacji jest kompleksowe omówienie różnych stanów chorobowych z punktu widzenia lekarza, diagnosty laboratoryjnego i dietetyka.


Liczba stron344
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5656-3
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  PRZEDMOWA    9
  I. WSTĘP    11
  1. Materiał do badań laboratoryjnych – Karolina Orywal    11
    1.1. Krew jako materiał diagnostyczny    11
    1.2. Mocz jako materiał diagnostyczny    12
    1.3. Inne materiały diagnostyczne    13
  2. Wpływ czynników przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego – Karolina Orywal    13
    2.1. Zmienność biologiczna    13
    2.2. Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do badań laboratoryjnych    15
  3. Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina Orywal    15
  II. DIAGNOSTyKA LABORATORyJNA WyBRANyCH Chorób I STANóW KLINICZNyCH    17
  Ewa Stefańska    17
    4.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń wodno-elektrolitowych    17
    4.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń wodno-elektrolitowych    21
    4.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans wodny    26
  5. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    32
    5.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej    32
    5.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej    35
    5.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach równowagi kwasowo-zasadowej    39
  6. Niedobory żywieniowe – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    42
    6.1. Rodzaje niedoborów żywieniowych    42
      6.1.1. Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego)    42
      6.1.2. Niedobory składników mineralnych    45
      6.1.3. Niedobory witamin    50
    6.2. Diagnostyka laboratoryjna niedoborów żywieniowych    56
    6.3. Podstawowe zalecenia w niedoborach żywieniowych    69
  7. Niedożywienie – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    101
    7.1. Rodzaje niedożywienia, rozpoznanie    101
    7.2. Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia    104
    7.3. Podstawowe zasady dietoterapii w niedożywieniu    107
  8. Otyłość – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    118
    8.1. Definicja i powikłania otyłości    118
    8.2. Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej powikłań    122
    8.3. Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu otyłości    127
  9. Zaburzenia odżywiania – Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz    132
    9.1. Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy ciała    132
    9.2. Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy ciała    138
    9.3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń odżywiania    140
    9.4. Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach odżywiania    143
  10. Choroby metaboliczne – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    153
    10.1. Cukrzyca typu 2    153
      10.1.1. Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2    153
      10.1.2. Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu 2    155
      10.1.3. Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu 2    162
    10.2. Zaburzenia gospodarki lipidowej    169
      10.2.1. Podział, etiologia i patogeneza dyslipidemii    169
      10.2.2. Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii    172
      10.2.3. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej    176
    10.3. Dna moczanowa    183
      10.3.1. Etiologia i patogeneza dny moczanowej    183
      10.3.2. Diagnostyka laboratoryjna dny moczanowej    186
      10.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny moczanowej    190
    10.4. Osteoporoza    194
      10.4.1. Etiologia i patogeneza osteoporozy    194
      10.4.2. Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy    197
      10.4.3. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w osteoporozie    203
  11. Choroby układu sercowo-naczyniowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    211
    11.1. Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia sercowego    211
      11.1.1. Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego    211
      11.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego    213
      11.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia sercowego    218
    11.2. Przewlekła niewydolność serca    223
      11.2.1. Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności serca    223
      11.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności serca    226
      11.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności serca    229
    11.3. Nadciśnienie tętnicze    231
      11.3.1. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby towarzyszące)    231
      i chorób współistniejących    235
      11.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym .   238
  12. Choroby układu pokarmowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    243
    12.1. Choroby trzustki    243
      12.1.1. Etiologia i patogeneza chorób trzustki    243
      12.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób trzustki    248
      12.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach trzustki    252
    12.2. Choroby wątroby    260
      12.2.1. Etiologia i patogeneza chorób wątroby i dróg żółciowych    260
      12.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych    267
      12.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i dróg żółciowych    274
  13. Choroby układu moczowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    283
    13.1. Ostra i przewlekła niewydolność nerek    283
      13.1.1. Etiologia i patogeneza niewydolności nerek    283
      13.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności nerek    287
      13.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach nerek    297
    13.2. Kamica nerkowa    308
      13.2.1. Podział, etiologia i patogeneza kamicy nerkowej    308
      13.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy nerkowej    310
      13.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej    313
  14. Choroby tarczycy – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    319
    14.1. Etiologia i patogeneza chorób tarczycy    319
    14.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób tarczycy    323
    14.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy    326
  SKOROWIDZ    333
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia