Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce

1 opinia

Format:

mobi, epub, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

61,04  87,20

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

61,0487,20

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Pierwsza na polskim rynku nowoczesna publikacja poświęcona diagnostyce laboratoryjnej w dietetyce. Ogromnym atutem tej publikacji jest kompleksowe omówienie różnych stanów chorobowych z punktu widzenia lekarza, diagnosty laboratoryjnego i dietetyka.


Liczba stron344
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5656-3
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  PRZEDMOWA     9
  I. WSTĘP     11
  1. Materiał do badań laboratoryjnych – Karolina Orywal     11
    1.1. Krew jako materiał diagnostyczny     11
    1.2. Mocz jako materiał diagnostyczny     12
    1.3. Inne materiały diagnostyczne     13
  2. Wpływ czynników przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego – Karolina Orywal     13
    2.1. Zmienność biologiczna     13
    2.2. Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do badań laboratoryjnych     15
  3. Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina Orywal    15
  II. DIAGNOSTyKA LABORATORyJNA WyBRANyCH Chorób I STANóW KLINICZNyCH     17
  4. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal,
  Ewa Stefańska     17
    4.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń wodno-elektrolitowych    17
    4.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń wodno-elektrolitowych    21
    4.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans wodny    26
  5. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     32
    5.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej    32
    5.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej    35
    5.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach równowagi kwasowo-zasadowej     39
  6. Niedobory żywieniowe – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    42
    6.1. Rodzaje niedoborów żywieniowych     42
      6.1.1. Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego)     42
      6.1.2. Niedobory składników mineralnych     45
      6.1.3. Niedobory witamin     50
    6.2. Diagnostyka laboratoryjna niedoborów żywieniowych    56
    6.3. Podstawowe zalecenia w niedoborach żywieniowych    69
  7. Niedożywienie – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    101
    7.1. Rodzaje niedożywienia, rozpoznanie     101
    7.2. Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia     104
    7.3. Podstawowe zasady dietoterapii w niedożywieniu    107
  8. Otyłość – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     118
    8.1. Definicja i powikłania otyłości     118
    8.2. Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej powikłań     122
    8.3. Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu otyłości     127
  9. Zaburzenia odżywiania – Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz    132
    9.1. Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy ciała     132
    9.2. Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy ciała    138
    9.3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń odżywiania    140
    9.4. Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach odżywiania    143
  10. Choroby metaboliczne – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     153
    10.1. Cukrzyca typu 2     153
      10.1.1. Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2    153
      10.1.2. Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu 2     155
      10.1.3. Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu 2    162
    10.2. Zaburzenia gospodarki lipidowej     169
      10.2.1. Podział, etiologia i patogeneza dyslipidemii     169
      10.2.2. Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii    172
      10.2.3. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej    176
    10.3. Dna moczanowa     183
      10.3.1. Etiologia i patogeneza dny moczanowej     183
      10.3.2. Diagnostyka laboratoryjna dny moczanowej     186
      10.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny moczanowej     190
    10.4. Osteoporoza     194
      10.4.1. Etiologia i patogeneza osteoporozy     194
      10.4.2. Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy     197
      10.4.3. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w osteoporozie     203
  11. Choroby układu sercowo-naczyniowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska     211
    11.1. Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia sercowego     211
      11.1.1. Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego     211
      11.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego     213
      11.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia sercowego    218
    11.2. Przewlekła niewydolność serca     223
      11.2.1. Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności serca     223
      11.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności serca     226
      11.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności serca     229
    11.3. Nadciśnienie tętnicze     231
      11.3.1. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby towarzyszące)     231
      11.3.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej nadciśnienia tętniczego
      i chorób współistniejących     235
      11.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym .238
  12. Choroby układu pokarmowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    243
    12.1. Choroby trzustki     243
      12.1.1. Etiologia i patogeneza chorób trzustki     243
      12.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób trzustki     248
      12.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach trzustki     252
  Spis treści
    12.2. Choroby wątroby     260
      12.2.1. Etiologia i patogeneza chorób wątroby i dróg żółciowych     260
      12.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych     267
      12.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i dróg żółciowych     274
  13. Choroby układu moczowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    283
    13.1. Ostra i przewlekła niewydolność nerek     283
      13.1.1. Etiologia i patogeneza niewydolności nerek     283
      13.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności nerek     287
      13.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach nerek     297
    13.2. Kamica nerkowa     308
      13.2.1. Podział, etiologia i patogeneza kamicy nerkowej    308
      13.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy nerkowej    310
      13.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej     313
  14. Choroby tarczycy – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska    319
    14.1. Etiologia i patogeneza chorób tarczycy     319
    14.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób tarczycy    323
    14.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy    326
  SKOROWIDZ     333
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia