EBOOKI WYDAWCY
Wydawca:
Format:
mobi, epub, ibuk
Pierwsza na polskim rynku nowoczesna publikacja poświęcona diagnostyce laboratoryjnej w dietetyce. Ogromnym atutem tej publikacji jest kompleksowe omówienie różnych stanów chorobowych z punktu widzenia lekarza, diagnosty laboratoryjnego i dietetyka.
Liczba stron | 344 |
---|---|
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5656-3 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
PRZEDMOWA | 9 |
I. WSTĘP | 11 |
1. Materiał do badań laboratoryjnych – Karolina Orywal | 11 |
1.1. Krew jako materiał diagnostyczny | 11 |
1.2. Mocz jako materiał diagnostyczny | 12 |
1.3. Inne materiały diagnostyczne | 13 |
2. Wpływ czynników przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego – Karolina Orywal | 13 |
2.1. Zmienność biologiczna | 13 |
2.2. Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do badań laboratoryjnych | 15 |
3. Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina Orywal | 15 |
II. DIAGNOSTyKA LABORATORyJNA WyBRANyCH Chorób I STANóW KLINICZNyCH | 17 |
4. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, | |
Ewa Stefańska | 17 |
4.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń wodno-elektrolitowych | 17 |
4.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń wodno-elektrolitowych | 21 |
4.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans wodny | 26 |
5. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 32 |
5.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej | 32 |
5.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej | 35 |
5.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach równowagi kwasowo-zasadowej | 39 |
6. Niedobory żywieniowe – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 42 |
6.1. Rodzaje niedoborów żywieniowych | 42 |
6.1.1. Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego) | 42 |
6.1.2. Niedobory składników mineralnych | 45 |
6.1.3. Niedobory witamin | 50 |
6.2. Diagnostyka laboratoryjna niedoborów żywieniowych | 56 |
6.3. Podstawowe zalecenia w niedoborach żywieniowych | 69 |
7. Niedożywienie – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 101 |
7.1. Rodzaje niedożywienia, rozpoznanie | 101 |
7.2. Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia | 104 |
7.3. Podstawowe zasady dietoterapii w niedożywieniu | 107 |
8. Otyłość – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 118 |
8.1. Definicja i powikłania otyłości | 118 |
8.2. Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej powikłań | 122 |
8.3. Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu otyłości | 127 |
9. Zaburzenia odżywiania – Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz | 132 |
9.1. Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy ciała | 132 |
9.2. Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy ciała | 138 |
9.3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń odżywiania | 140 |
9.4. Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach odżywiania | 143 |
10. Choroby metaboliczne – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 153 |
10.1. Cukrzyca typu 2 | 153 |
10.1.1. Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2 | 153 |
10.1.2. Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu 2 | 155 |
10.1.3. Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu 2 | 162 |
10.2. Zaburzenia gospodarki lipidowej | 169 |
10.2.1. Podział, etiologia i patogeneza dyslipidemii | 169 |
10.2.2. Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii | 172 |
10.2.3. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej | 176 |
10.3. Dna moczanowa | 183 |
10.3.1. Etiologia i patogeneza dny moczanowej | 183 |
10.3.2. Diagnostyka laboratoryjna dny moczanowej | 186 |
10.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny moczanowej | 190 |
10.4. Osteoporoza | 194 |
10.4.1. Etiologia i patogeneza osteoporozy | 194 |
10.4.2. Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy | 197 |
10.4.3. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w osteoporozie | 203 |
11. Choroby układu sercowo-naczyniowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 211 |
11.1. Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia sercowego | 211 |
11.1.1. Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego | 211 |
11.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego | 213 |
11.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia sercowego | 218 |
11.2. Przewlekła niewydolność serca | 223 |
11.2.1. Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności serca | 223 |
11.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności serca | 226 |
11.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności serca | 229 |
11.3. Nadciśnienie tętnicze | 231 |
11.3.1. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby towarzyszące) | 231 |
11.3.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej nadciśnienia tętniczego | |
i chorób współistniejących | 235 |
11.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym .238 | |
12. Choroby układu pokarmowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 243 |
12.1. Choroby trzustki | 243 |
12.1.1. Etiologia i patogeneza chorób trzustki | 243 |
12.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób trzustki | 248 |
12.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach trzustki | 252 |
Spis treści | |
12.2. Choroby wątroby | 260 |
12.2.1. Etiologia i patogeneza chorób wątroby i dróg żółciowych | 260 |
12.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych | 267 |
12.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i dróg żółciowych | 274 |
13. Choroby układu moczowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 283 |
13.1. Ostra i przewlekła niewydolność nerek | 283 |
13.1.1. Etiologia i patogeneza niewydolności nerek | 283 |
13.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności nerek | 287 |
13.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach nerek | 297 |
13.2. Kamica nerkowa | 308 |
13.2.1. Podział, etiologia i patogeneza kamicy nerkowej | 308 |
13.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy nerkowej | 310 |
13.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej | 313 |
14. Choroby tarczycy – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska | 319 |
14.1. Etiologia i patogeneza chorób tarczycy | 319 |
14.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób tarczycy | 323 |
14.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy | 326 |
SKOROWIDZ | 333 |