Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego

1 opinia

Redakcja:

Anatol Panasiuk

Format:

mobi, epub, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

65,45  119,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

65,45119,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Czynniki infekcyjne towarzyszą człowiekowi w zdrowiu i chorobie, przez całe życie. Drobnoustroje fizjologicznie obecne są na skórze, błonach śluzowych oraz w układzie oddechowym, moczowo-płciowym i pokarmowym. Koegzystencja drobnoustrojów z człowiekiem modyfikuje jego metabolizm, odporność, a także wpływa na predys¬pozycje występowania różnych chorób. Znaczna większość drobnoustrojów nie jest w stanie pokonać bariery odporności, jednak części udaje się wniknąć do organizmu. Najbardziej różnorodny jest mikrobiom przewodu pokarmowego. Występuje w nim ponad 1000 gatunków bakterii oraz wiele gatunków archeonów, wirusów, grzybów, a nawet pasożytów. Są wśród nich drobnoustroje niechorobotwórcze, ale też i takie, które wywołują uszkodzenie oraz choroby jelit. U zdrowego człowieka mikrobiom je¬litowy pozostaje w równowadze i uczestniczy w wielu ważnych procesach życiowych, jak trawienie, przyswajanie związków odżywczych, jest też źródłem witamin oraz substancji, które chronią organizm przed rozwojem drobnoustrojów chorobotwór¬czych.
To obszerne opracowanie, przygotowane przez wybitnych polskich specjalistów. W sposób przejrzysty i praktyczny dostarczające dużą dawkę aktualnej wiedzy zawierające informacje z pogranicza fizjologii, chorób zakaźnych, mikrobiologii oraz gastroenterologii, pediatrii, geriatrii, intensywnej terapii, dietetyki czy medycyny podróży.
Z pewnością stanie się praktycznym przewodnikiem w procesie diagnozowania i podejmowania decyzji terapeutycznych w praktyce klinicznej.


Liczba stron485
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5635-8
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]ROZDZIAŁ    1
[]Fizjologiczne mechanizmy motoryki i wydzielania żołądka i jelit Tomasz Brzozowski    1
[].. Wprowadzenie    1
  1.. Neurogenna i endokrynna regulacja przyjmowania pokarmu    2
  1.. Aktywność mioelektryczna i motoryczna żołądka    3
  1.4. Wydzielanie żołądkowe i jego nerwowo-hormonalna kontrola    5
  1.5. Regulacja wydzielania żołądkowego    8
  1.6. Aktywność elektryczna, czynności motoryczne i wydzielnicze jelit    11
  Piśmiennictwo    13
  ROZDZIAŁ 2    15
  Mikrobiota jelitowa Anatol Panasiuk    15
  2.1. Mikrobiota przewodu pokarmowego    16
  2.2. Rola mikrobioty jelitowej w procesach fizjologicznych    20
  2.3. Badania mikrobioty jelitowej    22
  2.4. Dysbioza    23
  2.5. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego    25
    2.5.1. Diagnostyka    27
    2.5.2. Objawy    28
    2.5.3. Leczenie    29
    2.5.4. Dieta    29
    2.5.5. Modulacja mikrobioty – antybiotykoterapia    30
  2.6. Mikrobiota jelitowa z zespół jelita nadwrażliwego    31
    2.6.1. Leczenie    32
  2.7. Mikrobiota w zaburzeniach metabolicznych (otyłość/cukrzyca)    32
  2.8. Mikrobiota w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby    33
    2.8.1. Mechanizmy uczestniczące w oddziaływaniu mikrobioty na NAFLD    34
    2.8.2. Modyfikacje mikrobioty w NAFLD    36
  2.9. Mikrobiota w nieswoistych chorobach zapalnych jelit    36
  2.10. Mikrobiota a rak jelita grubego    37
  Piśmiennictwo    38
  ROZDZIAŁ 3    41
  Diagnostyka mikrobiologiczna infekcji przewodu pokarmowego Dominika Ojdana, Piotr Wieczorek, Elżbieta Tryniszewska    41
  3.1. Diagnostyka mikrobiologiczna wybranych infekcji bakteryjnych przewodu pokarmowego    41
    3.1.1. Rodzaj, zasady pobierania i transportu materiałów do badań bakteriologicznych    41
    3.1.2. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń i zatruć bakteriami rosnącymi w warunkach tlenowych    43
    3.1.3. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń i zatruć bakteriami rosnącymi w warunkach mikroaerofilnych    49
    3.1.4. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń i zatruć bakteriami rosnącymi w warunkach bezwzględnie beztlenowych    50
  3.2. Diagnostyka mikrobiologiczna wybranych infekcji wirusowych przewodu pokarmowego    55
    3.2.1. Rodzaj, zasady pobierania i transportu materiałów do badań wirusologicznych    56
    3.2.2. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń przewodu pokarmowego rotawirusami    56
    3.2.3. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń przewodu pokarmowego adenowirusami    57
    3.2.4. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń przewodu pokarmowego astrowirusami    57
    3.2.5. Diagnostyka mikrobiologiczna zakażeń przewodu pokarmowego norowirusami    57
  3.3. Diagnostyka mikrobiologiczna wybranych parazytoz przewodu pokarmowego    58
    3.3.1. Rodzaj, zasady pobierania i transportu materiałów do badań parazytologicznych    58
    3.3.2. Diagnostyka mikrobiologiczna giardiozy    58
    3.3.3. Diagnostyka mikrobiologiczna pełzakowicy    61
    3.3.4. Diagnostyka mikrobiologiczna kryptosporydiozy    63
    3.3.5. Diagnostyka mikrobiologiczna tasiemczyc    64
    3.3.6. Diagnostyka mikrobiologiczna fascjolozy    64
    3.3.7. Diagnostyka mikrobiologiczna owsicy    64
    3.3.8. Diagnostyka mikrobiologiczna glistnicy    64
    3.3.9. Diagnostyka mikrobiologiczna włosogłówczycy    65
    3.3.10. Diagnostyka mikrobiologiczna węgorczycy    65
    3.3.11. Diagnostyka mikrobiologiczna choroby tęgoryjcowej    65
  Piśmiennictwo    65
  ROZDZIAŁ 4    67
  Choroby infekcyjne jamy ustnej Małgorzata Pietruska    67
  4.1. Choroby dziąseł    69
    4.1.1. Choroby dziąseł wywołane przez płytkę nazębną    69
    4.1.2. Choroby dziąseł niewywołane przez płytkę nazębną    72
  4.2. Przewlekłe zapalenie przyzębia    80
  4.3. Agresywne zapalenie przyzębia    81
  4.4. Zapalenie przyzębia jako objaw chorób ogólnych    85
  4.5. Martwicze choroby przyzębia    86
  Piśmiennictwo    87
  ROZDZIAŁ 5    89
  Choroba infekcyjna żołądka – Helicobacter pylori Andrzej Dąbrowski    89
  5.1. Opis patogenu    89
  5.2. Epidemiologia i sposoby zakażenia    89
  5.3. Diagnostyka    92
    5.3.1. Wskazania do diagnostyki i leczenia zakażenia H. pylori    92
    5.3.2. Metody diagnostyki zakażenia H. pylori    93
  5.4. Objawy zakażenia    94
  5.5. Leczenie zakażenia H. pylori    94
    5.5.1. Terapia eradykacyjna pierwszego rzutu    95
    5.5.2. Terapia eradykacyjna drugiego rzutu    96
    5.5.3. Terapia eradykacyjna trzeciego rzutu    97
    5.5.4. Rola probiotyków w eradykacji H. pylori    97
    5.5.5. Monitorowanie pacjentów po leczeniu zakażenia H. pylori    97
  5.6. Profilaktyka    98
  Piśmiennictwo    98
  ROZDZIAŁ 6    99
  Infekcje wirusowe przewodu pokarmowego Michał Kukla    99
  6.1. Adenowirusy    102
    6.1.1. Budowa    102
    6.1.2. Patogeneza    102
    6.1.3. Epidemiologia, sposoby zakażenia, okres wylęgania    102
    6.1.4. Diagnostyka    103
    6.1.5. Objawy    103
    6.1.6. Leczenie i profilaktyka    104
  6.2. Rotawirusy    104
    6.2.1. Budowa    104
    6.2.2. Patogeneza    105
    6.2.3. Epidemiologia, drogi zakażenia, okres wylęgania    105
    6.2.4. Diagnostyka    106
    6.2.5. Objawy    106
    6.2.6. Następstwa zakażenia    106
    6.2.7. Leczenie i profilaktyka    107
  6.3. Enterowirusy i parechowirusy    109
    6.3.1. Budowa    109
    6.3.2. Epidemiologia. Drogi zakażenia. Okres inkubacji    109
    6.3.3. Diagnostyka i objawy    110
    6.3.4. Leczenie i profilaktyka    110
  6.4. Echowirusy    111
    6.4.1. Budowa    111
    6.4.2. Patogeneza    111
    6.4.3. Epidemiologia. Drogi zakażenia    111
    6.4.4. Diagnostyka    112
    6.4.5. Objawy    112
    6.4.6. Leczenie i profilaktyka    112
  6.5. Wirusy Norwalk    112
    6.5.1. Budowa    112
    6.5.2. Epidemiologia. Patogeneza. Okres wylęgania    113
    6.5.3. Objawy    114
    6.5.4. Diagnostyka    114
    6.5.5. Leczenie i zapobieganie    115
  6.6. Astrowirusy    116
    6.6.1. Budowa    116
    6.6.2. Epidemiologia. Patogeneza. Okres wylęgania    116
    6.6.3. Objawy    116
    6.6.4. Diagnostyka    116
    6.6.5. Leczenie i zapobieganie    117
  6.7. Wirus opryszczki zwykłej    117
    6.7.1. Budowa    117
    6.7.2. Patogeneza    117
    6.7.3. Epidemiologia. Drogi zakażenia. Okres inkubacji    118
  6.8. Wirus cytomegalii    121
    6.8.1. Budowa    121
    6.8.2. Patogeneza    121
    6.8.3. Epidemiologia. Drogi zakażenia. Okres wylęgania    122
    6.8.4. Objawy    122
    6.8.5. Rozpoznanie    123
    6.8.6. Leczenie    123
  6.9. Wirus ospy wietrznej/półpaśca    124
  6.9.1. Leczenie i profilaktyka    124
  6.10. Wirus Epsteina-Barr (EBV)    124
    6.10.1. Epidemiologia. Patogeneza. Okres inkubacji    125
    6.10.2. Objawy    125
    6.10.3. Rozpoznanie    125
    6.10.4. Leczenie    125
  Piśmiennictwo    125
  ROZDZIAŁ 7    127
  Infekcje bakteryjne jelit Alicja Wiercińska-Drapało    127
  7.1. Zatrucia pokarmowe    127
    7.1.1. Staphylococcus aureus    127
    7.1.2. Bacillus cereus    129
    7.1.3. Clostridium botulinum    130
    7.1.4. Clostridium perfringens    132
  7.2. Bakteryjne zapalenie jelit    134
    7.2.1. Listeria monocytogenes    134
    7.2.2. Vibrio cholerae    135
    7.2.3. Escherichia coli    137
    7.2.4. Salmonella typhi    140
    7.2.5. Salmonella species (inne niż S. typhi)    142
    7.2.6. Yersinia    144
    7.2.7. Campylobacter jejuni    146
    7.2.8. Czerwonka bakteryjna – Shigellosis    147
  7.3. Podsumowanie    149
  Piśmiennictwo    150
  ROZDZIAŁ 8    151
  Choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego Katarzyna Sikorska    151
  8.1. Wprowadzenie    151
  8.2. Pełzakowica    151
    8.2.1. Etiologia    151
    8.2.2. Epidemiologia    152
    8.2.3. Obraz kliniczny    152
    8.2.4. Diagnostyka    153
    8.2.5. Leczenie    153
  8.3. Giardioza    154
    8.3.1. Etiologia    154
    8.3.2. Epidemiologia    154
    8.3.3. Obraz kliniczny    155
    8.3.4. Diagnostyka    155
    8.3.5. Leczenie    156
  8.4. Kryptosporydioza    156
    8.4.1. Etiologia    156
    8.4.2. Epidemiologia    157
    8.4.3. Obraz kliniczny    157
    8.4.4. Diagnostyka    158
    8.4.5. Leczenie    158
  8.5. Blastocystoza    158
    8.5.1. Etiologia    158
    8.5.2. Epidemiologia    159
    8.5.3. Obraz kliniczny    159
    8.5.4. Diagnostyka    159
    8.5.5. Leczenie    160
  8.6. Toksokaroza    160
    8.6.1. Etiologia    160
    8.6.2. Epidemiologia    161
    8.6.3. Obraz kliniczny    161
    8.6.4. Diagnostyka    161
    8.6.5. Leczenie    162
  8.7. Glistnica (askarioza)    162
    8.7.1. Etiologia    162
    8.7.2. Epidemiologia    163
    8.7.3. Obraz kliniczny    163
    8.7.4. Diagnostyka    164
    8.7.5. Leczenie    164
  8.8. Owsica    165
    8.8.1. Etiologia    165
    8.8.2. Epidemiologia    165
    8.8.3. Obraz kliniczny    165
    8.8.4. Diagnostyka    166
    8.8.5. Leczenie    166
  8.9. Włosogłówczyca (trichurioza)    166
    8.9.1. Etiologia    166
    8.9.2. Epidemiologia    167
    8.9.3. Obraz kliniczny    167
    8.9.4. Diagnostyka    167
    8.9.5. Leczenie    168
  8.10. Węgorczyca (strongyloidoza)    168
    8.10.1. Etiologia    168
    8.10.2. Epidemiologia    168
    8.10.3. Obraz kliniczny    169
    8.10.4. Diagnostyka    169
    8.10.5. Leczenie    170
  8.11. Tęgoryjczyca    170
    8.11.1. Etiologia    170
    8.11.2. Epidemiologia    171
    8.11.3. Obraz kliniczny    171
    8.11.4. Diagnostyka    171
    8.11.5. Leczenie    171
  8.12. Anisakioza/anisakidioza    172
    8.12.1. Etiologia    172
    8.12.2. Epidemiologia    172
    8.12.3. Obraz kliniczny    172
    8.12.4. Diagnostyka    173
    8.12.5. Leczenie    173
  8.13. Tasiemczyce jelitowe    173
    8.13.1. Etiologia    173
    8.13.2. Epidemiologia    175
    8.13.3. Obraz kliniczny    176
    8.13.4. Diagnostyka    176
    8.13.5. Leczenie    177
  8.14. Włośnica    177
    8.14.1. Etiologia    177
    8.14.2. Epidemiologia    178
    8.14.3. Obraz kliniczny    178
    8.14.4. Diagnostyka    179
    8.14.5. Leczenie    180
  Piśmiennictwo    180
  ROZDZIAŁ 9    183
  Grzybice przewodu pokarmowego Bożena Panasiuk    183
  9.1. Opis patogenu    183
  9.2. Patogeneza kandydoz    184
  9.3. Sposoby zakażenia    185
  9.4. Diagnostyka    185
  9.5. Objawy zakażenia    187
    9.5.1. Grzybica jamy ustnej    187
    9.5.2. Grzybica przełyku    188
    9.5.3. Grzybica żołądka    188
    9.5.4. Grzybica jelit    188
    9.5.5. Inwazyjna kandydoza układu pokarmowego    189
  9.6. Leczenie    190
    9.6.1. Leczenie profilaktyczne    192
    9.6.2. Leczenie empiryczne    192
    9.6.3. Leczenie wyprzedzające    193
    9.6.4. Leczenie celowane    193
    9.6.5. Leczenie kandydozy jamy ustnej    193
    9.6.6. Leczenie kandydozy przełyku    194
    9.6.7. Leczenie kandydemii chorych bez neutropenii    194
    9.6.8. Leczenie kandydemii u chorych z neutropenią    194
    9.6.9. Leczenie kandydozy narządowej u chorych bez neutropenii    194
    9.6.10. Leczenie kandydozy narządowej chorych z neutropenią    195
  9.7. Oporność    195
  Piśmiennictwo    196
  ROZDZIAŁ 10    199
  Infekcje przewodu pokarmowego u pacjentów z nieswoistymi zapalnymi chorobami jelit Grażyna Rydzewska    199
  10.1. Infekcje oportunistyczne    199
  10.2. Infekcje pasożytnicze i grzybicze    200
    10.2.1. Kandydoza    201
  10.3. Infekcje bakteryjne    201
  10.4. Sytuacje szczególne    206
    10.4.1. Pacjenci często podróżujący do krajów rozwijających się    206
    10.4.2. Biegunka podróżnych    207
    10.4.3. Postępowanie w przypadku powracających podróżnych z NChZJ    207
  10.5. Inne infekcje    208
    10.5.1. Infekcja CMV    208
    10.5.2. Jersinioza    210
    10.5.3. Giardiaza    211
  10.6. Podsumowanie    212
  Piśmiennictwo    213
  ROZDZIAŁ 11    215
  Choroby infekcyjne dróg żółciowych Ewa Wunsch, Piotr Milkiewicz    215
  11.1. Ostre zapalenie dróg żółciowych    215
    11.1.1. Przyczyny    215
    11.1.2. Epidemiologia    216
    11.1.3. Patogeneza    216
    11.1.4. Czynniki etiologiczne    216
    11.1.5. Objawy kliniczne    217
    11.1.6. Badania laboratoryjne    217
    11.1.7. Badania obrazowe    217
    11.1.8. Badania mikrobiologiczne    219
    11.1.9. Rozpoznanie    219
    11.1.10. Ocena ciężkości choroby    220
    11.1.11. Rozpoznanie różnicowe    221
    11.1.12. Leczenie    221
    11.1.13. Powikłania    223
    11.1.14. Sytuacje szczególne    223
  11.2. Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego    224
    11.2.1. Przyczyny    224
    11.2.2. Epidemiologia    224
    11.2.3. Patogeneza    225
    11.2.4. Czynniki etiologiczne    225
    11.2.5. Objawy kliniczne    225
    11.2.6. Badania laboratoryjne    226
    11.2.7. Badania obrazowe    226
    11.2.8. Badania mikrobiologiczne    227
    11.2.9. Rozpoznanie    227
    11.2.10. Ocena ciężkości choroby    227
    11.2.11. Rozpoznanie różnicowe    228
    11.2.12. Leczenie    228
    11.2.13. Powikłania    229
    11.2.14. Rokowanie    229
  Piśmiennictwo    229
  ROZDZIAŁ 12    231
  Infekcje przewodu pokarmowego u chorych z obniżoną odpornością Alicja Wiercińska-Drapało, Magdalena Suchacz    231
  12.1. Czynniki etiologiczne infekcji przewodu pokarmowego u osób z upośledzeniem odporności    231
    12.1.1. Bakterie    231
    12.1.2. Wirusy    232
    12.1.3. Grzyby    233
    12.1.4. Pasożyty    234
  12.2. Diagnostyka    236
  12.3. Leczenie    238
    12.3.1. Zakażenia bakteryjne    238
    12.3.2. Zakażenia wirusowe    239
    12.3.3. Zakażenia grzybicze    239
    12.3.4. Zarażenia pasożytnicze    242
  12.4. Podsumowanie    243
  Piśmiennictwo    243
  ROZDZIAŁ 13    245
  Infekcje przewodu pokarmowego w przewlekłych chorobach wątroby. Oś jelito–wątroba–mózg Jacek Juszczyk    245
  13.1. Mikrobiom jelitowy w marskości wątroby    247
  13.2. Zakażenia bakteryjne w marskości wątroby    248
    13.2.1. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego    249
    13.2.2. Samoistne zapalenie otrzewnej    249
    13.2.3. Encefalopatia wątrobowa    252
  13.3. Ryfaksymina w kontekście patogenezy zakażeń bakteryjnych w marskości wątroby    253
  13.4. Podsumowanie    255
  Piśmiennictwo    256
  ROZDZIAŁ 14    259
  Infekcje przewodu pokarmowego u osób starszych Natalia Kilisińska-Sołowianowicz, Barbara Bień    259
  14.1. Proces fizjologicznego starzenia a funkcje przewodu pokarmowego    260
    14.1.1. Żołądek    261
    14.1.2. Jelito cienkie    261
    14.1.3. Jelito grube    261
    14.1.4. Apetyt    262
    14.1.5. Odporność pochodzenia jelitowego    262
    14.1.6. Wpływ starzenia na mikroflorę jelitową    263
    14.1.7. Prezentacja choroby infekcyjnej u osoby starszej    264
  14.2. Wybrane infekcyjne choroby jelit    264
    14.2.1. Wirusowe infekcje jelitowe    265
    14.2.2. Bakteryjne infekcje jelitowe    268
    14.2.3. Drożdżyca przewodu pokarmowego    275
    14.2.4. Giardioza    276
    14.2.5. Odrębności leczenia infekcji jelitowych u pacjentów geriatrycznych    277
  14.3. Podsumowanie    279
  Piśmiennictwo    279
  ROZDZIAŁ 15    281
  Infekcje jelitowe u dzieci Elżbieta Ołdak    281
  15.1. Wprowadzenie, definicje    281
  15.2. Czynniki przyczynowe i epidemiologia ostrej biegunki u dzieci    281
    15.2.1. Rotawirusy    283
    15.2.2. Norowirusy    283
    15.2.3. Adenowirusy    285
    15.2.4. Astrowirusy i inne wirusy jelitowe    286
    15.2.5. Enteropatogeny bakteryjne    287
  15.3. Obraz kliniczny ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego u dzieci    293
  15.4. Powikłania ostrej biegunki/nieżytu żołądkowo-jelitowego u dzieci    294
  15.5. Kliniczna ocena stopnia odwodnienia u dzieci i postępowanie    294
  15.6. Leczenie farmakologiczne    296
    15.6.1. Antybiotyki w leczeniu biegunki bakteryjnej    296
    15.6.2. Leki przeciwwymiotne    297
    15.6.3. Adsorbenty, probiotyki, prebiotyki    297
    15.6.4. Inne leki    297
  15.7. Leczenie żywieniowe    298
  Piśmiennictwo    298
  ROZDZIAŁ 16    301
  Infekcje przewodu pokarmowego u osób podróżujących – biegunki podróżnych Piotr Kajfasz    301
  16.1. Definicja    301
  16.2. Ogólna charakterystyka    301
  16.3. Epidemiologia    302
  16.4. Etiologia biegunek podróżnych    303
  16.5. Symptomatologia    303
  16.6. Konsekwencje biegunki podróżnych    304
  16.7. Diagnostyka    305
  16.8. Leczenie    305
  16.9. Antyseptyki jelitowe    306
  16.10. Antybiotykoterapia    306
  16.11. Postępowanie w przypadku biegunki podróżnych wywołanej przez pierwotniaki    307
  16.12. Loperamid    308
  16.13. Probiotyki    308
  16.14. Praktyczne uwagi dotyczące leczenia biegunek podróżnych    308
  16.15. Zakażenie przecinkowcami cholery pod postacią biegunki podróżnych ...    309
  16.16. Zapobieganie    310
  16.17. Uzdatnianie wody jako jedna z metod zapobiegania biegunce podróżnych    311
  Piśmiennictwo    312
  ROZDZIAŁ 17    315
  Poantybiotykowe powikłania, infekcje Clostridium difficile Gajane Martirosian    315
  17.1. Przegląd historyczny    315
  17.2. Czynnik etiologiczny CDI    316
  17.3. Sporulacja C. difficile    318
  17.4. Czynniki ryzyka zakażeń C. difficile    320
  17.5. Odporność w zakażeniach C. difficile    321
    17.5.1. Kolonizacja    321
    17.5.2. Odporność naturalna indukowana przez C. diffiicle    323
    17.5.3. Białka warstwy S i odporność naturalna    325
    17.5.4. Monomer flageliny C. difficile to PAMP wykrywany przez TLR-5    325
    17.5.5. Odporność nabyta    326
  17.6. Diagnostyka CDI    327
  17.7. Obraz kliniczny CDI    328
  17.8. Nawroty choroby    330
  17.9. Leczenie i profilaktyka CDI    331
    17.9.1. Odstawienie antybiotyku    331
    17.9.2. Odstawienie inhibitorów pompy protonowej    331
    17.9.3. Stosowanie leków zwalniających motorykę jelit    332
    17.9.4. Wankomycyna i metronidazol    332
    17.9.5. Leczenie nawrotów CDI    335
    17.9.6. Inne leki    337
  17.10. Leczenie chirurgiczne    339
  Piśmiennictwo    339
  ROZDZIAŁ 18    341
  Wielolekooporne bakterie przewodu pokarmowego jako czynniki etiologiczne zakażeń szpitalnych Paweł Sacha, Anna Sieńko, Piotr Majewski, Elżbieta Tryniszewska    341
  18.1. Escherichia coli    341
    18.1.1. Charakterystyka i chorobotwórczość    341
    18.1.2. Mechanizmy oporności i leczenie zakażeń    345
    18.1.3. Epidemiologia    347
  18.2. Klebsiella pneumoniae    348
    18.2.1. Charakterystyka i chorobotwórczość    348
    18.2.2. Mechanizmy oporności i leczenie zakażeń    351
    18.2.3. Epidemiologia zakażeń    353
  18.3. Enterococcus spp    355
    18.3.1. Charakterystyka i chorobotwórczość    355
    18.3.2. Mechanizmy oporności i leczenie zakażeń    357
    18.3.3. Epidemiologia zakażeń    359
  Piśmiennictwo    360
  ROZDZIAŁ 19    363
  Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego w badaniach endoskopowych Edyta Zagórowicz, Anna Chaber-Ciopińska, Jacek Pachlewski, Andrzej Mróz, Jarosław Reguła    363
  19.1. Rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego    363
  19.2. Gruźlica przewodu pokarmowego    365
  19.3. Yersinia enterocolitica    367
  19.4. Campylobacter jejuni    367
  19.5. Salmonelloza    367
  19.6. Kandydoza przewodu pokarmowego    368
  19.7. Zapalenie pełzakowe jelita grubego    369
  19.8. Zapalenia przewodu pokarmowego wywołane wirusem opryszczki    370
  19.9. Zapalenia przewodu pokarmowego wywołane wirusem cytomegalii    370
  19.10. Zmiany w przewodzie pokarmowym występujące w zakażeniu wirusem mononukleozy zakaźnej    373
  19.11. Enteropatia w przebiegu zakażenia HIV    373
  Piśmiennictwo    374
  ROZDZIAŁ 20    375
  Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki Hanna Szajewska    375
  20.1. Probiotyki    375
    20.1.1. Definicja    375
    20.1.2. Szczepozależność    375
    20.1.3. Mechanizm działania    376
    20.1.4. Postaci probiotyków    376
    20.1.5. Znaczenie dawki    377
    20.1.6. Jakość preparatów probiotycznych    377
    20.1.7. Skuteczność kliniczna probiotyków    377
    20.1.8. Leczenie ostrej biegunki infekcyjnej    377
    20.1.9. Zapobieganie biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków    379
    20.1.10. Biegunka spowodowana zakażeniem Clostridium difficile    379
    20.1.11. Zapobieganie biegunce podróżnych    379
    20.1.12. Martwicze zapalenie jelit    379
    20.1.13. Zakażenie Helicobacter pylori    380
    20.1.14. Zespół jelita nadwrażliwego    380
    20.1.15. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego    380
    20.1.16. Choroba Leśniowskiego-Crohna    381
    20.1.17. Przewlekłe zaparcie    381
    20.1.18. Ostre zapalenie trzustki    381
    20.1.19. Otyłość    381
    20.1.20. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby    381
    20.1.21. Inne zastosowania probiotyków    382
  20.2. Prebiotyki    382
    20.2.1. Definicja    382
    20.2.2. Cechy prebiotyków    382
    20.2.3. Przykłady prebiotyków    382
    20.2.4. Zastosowanie prebiotyków    383
  20.3. Synbiotyki    384
    20.3.1. Definicja    384
    20.3.2. Zastosowanie synbiotyków    384
  20.4. Bezpieczeństwo probiotyków i prebiotyków    385
  20.5. Inne metody modyfikacji mikrobioty jelitowej    385
    20.5.1. Antybiotyki, które nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego    385
    20.5.2. Postbiotyki    386
    20.5.3. Transfer mikrobioty przewodu pokarmowego    386
  Piśmiennictwo    386
  ROZDZIAŁ 21    389
  Antybiotykoterapia zakażeń przewodu pokarmowego Katarzyna Dzierżanowska-Fangrat    389
  Piśmiennictwo    399
  ROZDZIAŁ 22    401
  Ostre stany w chorobach infekcyjnych przewodu pokarmowego Andrzej Siemiątkowski, Urszula Wereszczyńska-Siemiątkowska    401
  22.1. Sepsa .    401
    22.1.1. Definicje    401
    22.1.2. Epidemiologia    402
    22.1.3. Etiologia i patogeneza    402
    22.1.4. Obraz kliniczny    405
    22.1.5. Postępowanie diagnostyczne    405
    22.1.6. Rozpoznanie sepsy i wstrząsu septycznego    408
    22.1.7. Leczenie    408
    22.1.8. Rokowania    413
  22.2. Zespół ciasnoty wewnątrzbrzusznej    414
    22.2.1. Definicje    414
    22.2.2. Etiologia i patogeneza    415
    22.2.3. Obraz kliniczny    416
    22.2.4. Leczenie    417
    22.2.5. Rokowanie    418
  22.3. Ostre krwawienie z przewodu pokarmowego    419
    22.3.1. Definicje    419
  22.4. Wstrząs krwotoczny    419
    22.4.1. Obraz kliniczny    420
    22.4.2. Leczenie    421
  22.5. Ostre krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego    423
    22.5.1. Epidemiologia    423
    22.5.2. Obraz kliniczny    423
    22.5.3. Postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne    424
    22.5.4. Leczenie    427
  22.6. Ostre krwawienie z dolnego i środkowego odcinka przewodu pokarmowego (DiŚOPP)    429
    22.6.1. Epidemiologia    429
    22.6.2. Obraz kliniczny    430
    22.6.3. Postępowanie w ostrym krwawieniu z DiŚOPP    431
    22.6.4. Diagnostyka ostrych krwawień z DiŚOPP    432
  Piśmiennictwo    435
  ROZDZIAŁ 23    437
  Transfer mikrobioty jelitowej Paweł Grzesiowski    437
  23.1. Wprowadzenie    437
  23.2. Perspektywa historyczna przeszczepu mikrobioty    438
  23.3. Przeszczepy mikrobioty w Polsce    439
  23.4. Patofizjologia przeszczepu mikrobioty    440
  23.5. Kwalifikacja i przygotowanie dawców    441
  23.6. Przygotowanie preparatu mikrobioty jelitowej    442
  23.7. Kwalifikacja i przygotowanie biorców    444
  23.8. Wykonanie przeszczepu mikrobioty    444
  23.9. Postępowanie dietetyczne przed przeszczepem mikrobioty i po przeszczepie    445
  23.10. Podsumowanie    445
  Piśmiennictwo    446
  ROZDZIAŁ 24    449
  Leczenie dietetyczne w chorobach infekcyjnych przewodu pokarmowego Lucyna Ostrowska    449
  24.1. Wprowadzenie    449
  24.2. Żywienie w chorobach infekcyjnych jamy ustnej i przełyku    450
  24.3. Żywienie w chorobach infekcyjnych żołądka i dwunastnicy    452
  24.4. Żywienie w chorobach infekcyjnych wątroby i dróg żółciowych    455
  24.5. Żywienie w chorobach infekcyjnych i pasożytniczych przewodu pokarmowego    459
  24.6. Żywienie w infekcjach jelitowych w nieswoistych zapaleniach jelit (choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego)    461
  24.7. Żywienie w grzybicy przewodu pokarmowego    467
  24.8. Żywienie w infekcjach przewodu pokarmowego u osób z obniżoną odpornością    468
  24.9. Żywienie w infekcjach przewodu pokarmowego u osób starszych    472
  Piśmiennictwo    476
  Skorowidz    479
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia