Bezpieczeństwo żywności w kontekście jej fałszowania

-20%

Bezpieczeństwo żywności w kontekście jej fałszowania

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

11,61  14,51

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

11,6114,51

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

W niniejszej publikacji wykorzystano wyniki badań, których celem była identyfikacja determinantów bezpieczeństwa żywności w kontekście bezpieczeństwa
wewnętrznego, zagrożeń i wyzwań w tym obszarze, źródeł,
możliwości i skali fałszowania żywności oraz społecznych i ekonomicznych skutków nieprawidłowości w gospodarce żywnościowej. Zakres przestrzenny powyższych badań obejmował terytorium całego kraju, a problematyka bezpieczeństwa żywności, ze względu na swą rozległość,
skoncentrowała się na zjawisku fałszowania żywności jako szczególnie istotnym z punktu widzenia bezpieczeństwa wewnętrznego. Sondaż diagnostyczny z zastosowaniem kwestionariusza ankiety został przeprowadzony wśród trzech reprezentatywnych grup respondentów. Byli
to pracownicy inspekcji zajmujących się bezpieczeństwem żywności, producenci żywności oraz konsumenci. Takie rozwiązanie pozwoliło na całościowe zbadanie problematyki bezpieczeństwa żywności ze szczególnym uwzględnieniem jej fałszowania. Sondaż diagnostyczny został przeprowadzony z użyciem technik ankiet audytoryjnej, indywidualnej oraz pocztowej (z wykorzystaniem zarówno poczty elektronicznej, jak i tradycyjnej) w zależności od grupy respondentów.


Liczba stron168
WydawcaWyższa Szkoła Policji w Szczytnie
ISBN-13978-83-7462-549-4
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp     5
  1. Pojęcie bezpieczeństwa żywności i jego determinanty    11
  1.1 Bezpieczeństwo żywności a bezpieczeństwo wewnętrzne     11
  1.2 Bezpieczeństwo żywnościowe     19
  1.3 Poglądy dotyczące bezpieczeństwa żywności     23
  1.4 Determinanty bezpieczeństwa żywności     28
  1.5 Źródła zagrożeń bezpieczeństwa żywności     35
  1.6 Zagrożenia wynikające z obecności na rynku żywności niepełnowartościowej    46
  1.7 Podmiot w kontekście bezpieczeństwa żywności     51
  1.8 Wnioski     53
  2. Charakterystyka polskiego rynku spożywczego     55
  2.1 Produkcja, handel i dystrybucja artykułów rolno-spożywczych w Polsce     55
  2.2 Handel produktami spożywczymi z zagranicą     60
  2.3 Konsument na polskim rynku żywności     62
  2.4 Wpływ ogniw łańcucha żywnościowego na bezpieczeństwo żywności     67
  2.5 Wnioski     74
  3. System urzędowej kontroli żywności     77
  3.1 Podstawy prawne systemu urzędowej kontroli żywności     77
  3.2 Podmioty odpowiedzialne za stan bezpieczeństwa żywności i ich kompetencje     79
  3.3 Skuteczność systemu urzędowej kontroli żywności oraz propozycje jego doskonalenia     91
  3.4 Wnioski    105
  4. Fałszowanie żywności     109
  4.1 Pojęcie i motywy fałszowania żywności     109
  4.2 Stosowane praktyki fałszowania żywności     118
  4.3 Społeczne i ekonomiczne skutki fałszowania żywności     121
  4.4 Odpowiedzialność prawna za fałszowanie żywności     126
  4.5 Kary pieniężne w działalności Inspekcji Handlowej     129
  4.5.1 Regulacje prawne dotyczące wysokości kar pieniężnych     130
  4.5.2 Kary pieniężne za fałszowanie produktów spożywczych    142
  4.6 Wnioski     154
  Zakończenie     159
  Bibliografia     163
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia