POLECAMY
-24%
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Autorzy opracowania przywiązują dużą wagę do rosnącej roli instytucji na wszystkich poziomach procesu gospodarowania. Instytucje mogą i powinny stanowić czynnik sprzyjający wzrostowi potencjału rynkowego przedsiębiorstw. Problematyka ta przenika, w różnym stopniu, poszczególne rozdziały niniejszego opracowania. Na uznanie zasługuje obecna w większości prac charakterystyka gospodarki cyfrowej i analiza społeczno-gospodarczych skutków jej funkcjonowania (...). Cyfryzacja gospodarki i przeobrażenia społeczne przyczyniają się do wzrostu roli zasad w kształtowaniu źródeł konkurencyjności firm, co znajduje odzwierciedlenie m.in. w rozwoju gospodarki współdzielenia i - szerzej - w instytucjonalnych uwarunkowaniach funkcjonowania rynków. (...) Relacje instytucji formalnych, nieformalnych i organizacji stanowię istotę równowagi instytucjonalnej jako jednego z warunków efektywności adaptacyjnej systemu instytucjonalnego. Podmioty gospodarcze coraz częściej poszukuję zaś nowych źródeł konkurencyjności w swoim otoczeniu instytucjonalnym. Z recenzji dr. hab. Zbigniewa Stańka, profesora Wyższej Szkoły Menedżerskiej w Warszawie
Rok wydania | 2017 |
---|---|
Liczba stron | 182 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Szkoła Główna Handlowa |
ISBN-13 | 978-83-8030-186-3 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | |
Teresa Pakulska | |
Rozdział 1. Rynek XXI wieku - w poszukiwaniu przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa | |
Wstęp | |
1.1. Transformacja makroekonomiczna - od ery przemysłowej do cyfryzacji | |
1.2. Zmiany popytowe a cyfryzacja | |
1.3. Strona podażowa czynników produkcji - rosnąca substytucyjność i jej wykorzystanie | |
1.4. Przewaga konkurencyjna a rosnąca współzależność czynników popytowo-podażowych | |
Podsumowanie | |
Bibliografia | |
Stanisław Kowalczyk, Daria Oleszczuk | |
Rozdział 2. Zmiany regulacji w zakresie prawa żywnościowego a konkurencyjność firm spożywczych w Unii Europejskiej | |
Wstęp | |
2.1. Główne przyczyny powstawania nowych regulacji prawnych w zakresie funkcjonowania rynku żywności w UE | |
2.1.1. Nasilające się turbulencje polityczne i gospodarcze | |
2.1.2. Nowe zjawiska na rynku unijnym (skandale żywnościowe nowego typu - oszustwa żywnościowe dużej skali) | |
2.1.3. Niewydolność dotychczasowych rozwiązań (głównie w zakresie nadzoru weterynaryjnego) | |
2.2. Nowe regulacje w zakresie ochrony konsumentów i poprawy bezpieczeństwa żywności | |
2.2.1. Nowe regulacje prawne w zakresie ochrony konsumentów | |
2.2.2. Nowe regulacje w zakresie poprawy bezpieczeństwa żywności | |
2.2.3. Wpływ zmian regulacji prawa żywnościowego na konkurencyjność firm spożywczych w UE | |
2.2.4. Sankcje jako instytucje w obszarze prawa żywnościowego | |
2.3. Pozalegislacyjne inicjatywy w zakresie regulacji rynku żywnościowego UE | |
2.3.1. Operacja OPSON | |
2.3.2. Food Integrity Project | |
Podsumowanie | |
Bibliografia | |
Małgorzata Skrzek-Lubasińska | |
Rozdział 3. Konkurencyjność samozatrudnionych w świetle koncepcji logik instytucjonalnych | |
Wstęp | |
3.1. Koncepcja logik instytucjonalnych | |
3.2. Logiki instytucjonalne a przedsiębiorczość | |
3.3. Identyfikacja logik instytucjonalnych w przypadku samozatrudnionych | |
3.4. Typologia samozatrudnionych uwzględniająca różnice w logikach instytucjonalnych wyznaczone na podstawie badań jakościowych | |
3.5. Pozycja konkurencyjna samozatrudnionych | |
Podsumowanie | |
Bibliografia | |
Dorota Ciesielska-Maciągowska | |
Rozdział 4. Wybrane aspekty konkurencyjności międzynarodowej przedsiębiorstw z rynków wschodzących | |
Wstęp | |
4.1. EMMs i proces ich umiędzynarodowienia | |
4.2. Czynniki konkurencyjności EMMs | |
Podsumowanie | |
Bibliografia | |
Mariusz Sagan | |
Rozdział 5. Instytucjonalne zaangażowanie korporacji międzynarodowych - w kierunku osiągania trwałej przewagi konkurencyjnej? | |
Wstęp | |
5.1. Konkurencyjność przedsiębiorstw międzynarodowych w ujęciu Nowej Ekonomii Instytucjonalnej | |
5.1.1. Pozycja konkurencyjna przedsiębiorstwa | |
5.1.2. Przewaga konkurencyjna przedsiębiorstw międzynarodowych i sposób postrzegania jej źródeł w ujęciach tradycyjnych i koncepcji | |
Nowej Ekonomii Instytucjonalnej | |
5.2. Korporacje międzynarodowe jako twórcy i biorcy instytucji formalnych i nieformalnych w kontekście przewagi konkurencyjnej | |
5.3. Modele zaangażowania instytucjonalnego korporacji międzynarodowych | |
5.4. Instytucjonalne zaangażowanie korporacji międzynarodowych- w kierunku osiągania trwałej przewagi konkurencyjnej? | |
Podsumowanie | |
Bibliografia | |
Małgorzata Poniatowska-Jaksch | |
Rozdział 6. Geoblokowanie a konkurencyjność przedsiębiorstw | |
Wstęp | |
6.1. Specyfika produktu cyfrowego | |
6.2. Transgraniczne aspekty e-commerce w UE | |
6.3. Obszary dyskryminacji cyfrowej w UE | |
6.4. Geoblokowanie w kontekście przewagi instytucjonalnej | |
Podsumowanie | |
Bibliografia | |
Zakończenie | |