Medycyna stylu życia

3 oceny

Format:

mobi, epub, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

65,45  119,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

65,45119,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Pierwsza w Polsce publikacja na temat medycyny stylu życia napisana na podstawie najnowszych badań EBM. Zawiera rzetelne informacje na temat zdrowego stylu życia i skutecznego zalecania go pacjentom. Pokazuje jego wpływ na terapię i prewencję chorób cywilizacyjnych, co w wielu przypadkach jest skuteczniejsze niż leczenie farmakologiczne. Książka podzielona została na części, które obejmują wszystkie filary zdrowia. Skierowana jest zarówno do lekarzy, specjalistów zdrowia publicznego, dietetyków, fizjoterapeutów, jak i fanów zdrowego stylu życia.


W naszym kraju stopniowo rozpowszechnia się przekonanie, że styl życia jest główną determinantą stanu zdrowia. Dlatego z wielką ciekawością przeczytałem monografię zatytułowaną „Medycyna stylu życia”, która poświęcona jest różnym aspektom wpływu stylu życia na zdrowie człowieka. Oddawana do rąk czytelników książka to efekt udanej inicjatywy łączenia wiedzy i doświadczeń specjalistów różnych dziedzin, którzy szczegółowo, ale przystępnie i w sposób wyważony omówili niekiedy trudne zagadnienia. Największą wartością podręcznika jest interdyscyplinarne spojrzenie na związek stylu życia ze zdrowiem człowieka. Cieszy, że tekst poszczególnych rozdziałów oparty jest o fakty naukowe, a nie jedynie o przekonania, bądź niezweryfikowane poglądy. Jednocześnie to praktyczny i wiarygodny przewodnik po zdrowym stylu życia. Książka napisana jest pięknym językiem, czyta się ją z przyjemnością. I jeszcze jedna zaleta prezentowanej monografii: zwraca uwagę przejrzysty układ książki, który ułatwia czytelnikowi przyswojenie zawartej w niej wiedzy. Jestem przekonany, że czytelnikami będą nie tylko osoby zawodowo związane z medycyną. Można wyrazić przekonanie, że monografia przybliży Czytelnikowi - nie zawsze w pełni dostrzegane - znaczenie prozdrowotnego stylu życia. Z przyjemnością polecam lekturę książki, tym bardziej, że to pierwsza taka publikacja w naszym kraju.
prof. dr hab. n. med. Piotr Jankowski, Instytut Kardiologii, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie
Dzisiaj medycyna zbyt często przegrywa walkę z chorobami cywilizacyjnymi. Cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, choroby nowotworowe i depresja, to jednostki chorobowe, które dominują w gabinetach polskich lekarzy. Jednocześnie choroby sercowo-naczyniowe i nowotworowe stanowią ponad ¾ przyczyn zgonów w krajach pierwszego świata. Pomimo dynamicznego rozwoju farmakoterapii i inwazyjnych metod leczenia wciąż nie udaje się opanować rosnącej liczby nowych zachorowań. Z pewnością wpływ na to mają zmiany demograficzne i szybkie starzenie się naszych społeczeństw. Ale główna przyczyna leży w stylu życia „nowoczesnego” człowieka. Brak aktywności, złe, niepełnowartościowe pożywienie, stres, palenie tytoniu to czynniki ryzyka, które stanowią wspólny mianownik dla chorób cywilizacyjnych. Tymczasem media zalewają odbiorców szerokim strumieniem „sposobów na zdrowie”. Należy jednak podkreślić, że wiele z tych informacji nie znajduje potwierdzenia w badaniach naukowych, a część ma działanie wręcz szkodliwe. Dlatego bardzo potrzebna jest w naszym kraju promocja wiedzy na temat profilaktyki i niefarmakologicznego leczenia chorób niezakaźnych oparta na rzetelnych faktach. Monografia Medycyna Stylu Życia pod redakcją dra Daniela Śliża oraz profesora Artura Mamcarza stanowi bardzo cenną rekapitulację wiedzy opartej o solidne fundamenty naukowe. Warto bowiem pamiętać, iż medycyna behawioralna stanowi fundament leczenia wielu chorób cywilizacyjnych, a interwencje z zakresu medycyny stylu życia mają bardzo wysoką skuteczność zarówno w leczeniu, jak i prewencji chorób niezakaźnych. Skuteczność tych interwencji w wielu przypadkach, nie tylko nie ustępuje, lecz także przewyższa leczenie farmakologiczne. Książka zawiera aktualne informacje na temat metod żywienia, projektowania prawidłowej diety, a także skutecznych metod jej zalecania. W oparciu o rzetelną analizę obowiązujących wytycznych, a także aktualne doniesienia naukowe autorzy rozprawiają się z popularnymi mitami i dają wskazówki jak prawidłowo projektować model żywienia. [fragment]
dr hab. med. Tomasz Zdrojewski, prof. nadzw. , Komitet Zdrowia Publicznego Polskiej Akademii Nauk


Liczba stron502
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5622-8
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]Rozdział . Epidemiologia – największe wyzwania Wojciech Stefan Zgliczyński, Jarosław Pinkas    1
[][]Czynniki ryzyka zdrowotnego związane ze stylem życia    1
[]  Palenie tytoniu    2
      Spożycie alkoholu    5
      Nadwaga i otyłość    8
      Aktywność fizyczna    11
      Spożycie warzyw i owoców    13
    Piśmiennictwo    15
  Rozdział 2. Aktywność fizyczna    17
    Korzyści wynikające z aktywności fizycznej, czyli wpływ aktywności fizycznej na organizm oraz aktualne zalecenia Tomasz Chomiuk, Paulina Bernatek    17
      Korzystne efekty związane z aktywnością fizyczną dla układu sercowo-naczyniowego    18
      Korzystne efekty związane z aktywnością fizyczną dla układu oddechowego    18
      Korzystne efekty związane z aktywnością fizyczną dla układu ruchu    19
      Korzystne efekty związane z aktywnością fizyczną dla układu nerwowego    19
      Korzyści psychiczne wynikające ze stosowania aktywności fizycznej    20
      Zalecenia dotyczące poziomu aktywności fizycznej    24
    Zindywidualizowanie aktywności fizycznej Piotr Pietras, Marta Pietras    27
      Rodzaje aktywności polecane dla osób starszych    28
      Metody oceny wydolności fizycznej    32
    Jak skutecznie zalecać aktywność fizyczną Paulina Bernatek    34
    Czy sport to zdrowie? Andrzej Folga    39
    Aktywność a sytuacje szczególne (ciąża, choroby endokrynologiczne, urazy) Sylwia Skorupska    44
      Aktywność fizyczna w ciąży    45
      Cukrzyca    47
      Choroby tarczycy    48
      Menopauza    49
      Urazy    50
    Piśmiennictwo    51
  Rozdział 3. Odżywianie    55
    Historia żywności Agnieszka Olech    55
      Paleolit – starsza epoka kamienia (ok. 2,8 mln lat temu – ok. 10 tys. lat temu)    56
      Neolit – młodsza epoka kamienia (ok. 10 tys. lat temu – ok. 4 tys. lat temu)    56
      Starożytność (ok. IV tys. p.n.e. – V w. n.e.)    57
      Średniowiecze (koniec V w. n.e. – poł. XV w. n.e.)    57
      Nowożytność (poł. XV w. – poł. XIX w.)    59
      Współczesność (poł. XIX w. – XXI w.)    59
      Zakończenie .    60
    Energia i makroskładniki Damian Parol    60
      Energia    60
      Białka    65
      Węglowodany    70
      Błonnik    73
      Tłuszcze    75
      Witaminy Paweł Szewczyk, Damian Parol    79
      Witaminy z grupy B    80
      Witamina B1 – tiamina    81
      Witamina B2 – ryboflawina    81
      Witamina B3 /PP – niacyna    82
      Witamina B5 – kwas pantotenowy    82
      Witamina B6 – pirydoksyna    83
      Witamina B12 – kobalamina    83
      Foliany – kwas foliowy, witamina B9    85
      Witamina C – kwas askorbinowy    85
      Witamina A – retinol, β-karoten    86
      Witamina D – cholekalcyferol, ergokalcyferol    87
      Witamina E    88
      Witamina K – fitochinon, menachinon    89
    Składniki mineralne Urszula Somow, Damian Parol    90
      Wapń    90
      Fosfor    91
      Magnez    92
      Żelazo    93
      Cynk    95
      Miedź    96
      Jod    96
      Selen    97
      Fluor    98
      Sód    99
      Potas    101
    Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik    103
      Nowelizacja Piramidy i zasad zdrowego żywienia    105
      Warzywa i owoce    107
      Produkty zbożowe    108
      Produkty mleczne    109
      Mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych    110
      Tłuszcze    112
      Orzechy i nasiona    113
      Sól, zioła i przyprawy    113
      Cukier i słodycze    114
      Napoje    115
      Alkohol    116
      Podsumowanie    117
    Kontrowersje w żywieniu    117
      Diety roślinne Urszula Somow, Damian Parol    117
      Gluten Damian Parol    122
      Wpływ mleka i przetworów mlecznych na zdrowie Damian Parol    125
      Dieta paleo Paweł Szewczyk, Damian Parol    133
      Superfoods Urszula Somow    137
    Medycyna kulinarna Alicja Baska    140
      Co to jest medycyna kulinarna? – definicja, cele i założenia    140
      Edukacja żywieniowa na uczelniach medycznych    141
      Medycyna kulinarna w praktyce – studium przypadków    142
      Miejsce medycyny kulinarnej w systemie ochrony zdrowia    145
    Żywienie osób aktywnych fizycznie i sportowców Damian Parol, Urszula Somow, Paweł Szewczyk .    146
      Zapotrzebowanie na energię u sportowców    146
      Zapotrzebowanie na białko u osób aktywnych    149
      Węglowodany w diecie osób aktywnych    151
      Nawodnienie    153
      Żywienie okołowysiłkowe    154
      Suplementy stosowane w sporcie    155
    Zmiana komponentów ciała – odchudzanie a odtłuszczanie Damian Parol, Paulina Bernatek    157
      Ocena postępów przy zmianach komponentów masy ciała    160
      Trening podczas zmiany komponentów ciała    161
      Dieta podczas zmiany komponentów ciała    164
      Podsumowanie    166
    Piśmiennictwo    166
  Rozdział 4. Uzależnienia    175
    Uzależnienia biochemiczne    175
      Alkohol i styl życia Magdalena Wilk, Bartosz Łoza    175
      Substancje psychoaktywne Bartosz Łoza    180
      Nikotynizm Krzysztof Królikowski    184
    Uzależnienia behawioralne /nawyki cywilizacyjne    193
      Wstęp Bartosz Łoza    193
      Kompulsyjne zaangażowanie. Od przepracowania do wypalenia Bartosz Łoza    194
      Internet Maja Herman    198
      Uzależnienie od gier i hazardu Piotr Matyja    202
      Hedonizm Katarzyna Bobrowska-Jabłońska    205
      Uzależnienie od sprawności Olga Łoza    208
      Kompulsyjne zachowania związane z prokreacją Maja Herman    214
      Inne nawyki. Przynależność pokoleniowa Bartosz Łoza, Piotr Smolaga    218
    Zaburzenia odżywiania    221
      Pierwotne zaburzenia odżywiania Maja Herman    221
      Wtórne zaburzenia odżywiania Małgorzata Reszczyńska    225
    Wpływ cywilizacyjny na zaburzenia emocjonalne i behawioralne u dzieci Ewa Racicka-Pawlukiewicz    231
      Teoria przywiązania    231
      Rozwód rodziców    232
      Zatrudnienie rodziców    233
      Podsumowanie    235
    Piśmiennictwo    235
  Rozdział 5. Czynniki środowiskowe Barbara Piekarska, Bolesław K. Samoliński    243
    Zanieczyszczenia powietrza    244
      Źródła zanieczyszczeń i ich klasyfikacja    244
      Toksyczne pyły i smog    246
      Jakość powietrza w Polsce    247
    Zanieczyszczenia wody    249
      Źródła zanieczyszczeń i ich wpływ na człowieka    250
    Zanieczyszczenia gleb    252
      Substancje chemiczne w glebie    253
    Metale ciężkie    255
      Zagrożenia dla zdrowia    255
      „Metale śmierci”    256
    Piśmiennictwo    258
  Rozdział 6. Dobrostan psychiczny    261
    Równowaga psychiczna – czy wiesz, jak o nią zadbać? Aleksandra Urbaszek    261
      Przekonania jako źródło    262
      Ucisz swojego wewnętrznego krytyka    264
      Perfekcjonizm to niekoniecznie zaleta    264
      Odkryj, kiedy, tak naprawdę, czułeś się szczęśliwy    266
      Obudź w sobie wdzięczność    267
      Uważność    267
      Twórz dobre cele    268
      Lista priorytetów    269
      Podsumowanie    270
    Jak radzić sobie ze stresem? Aleksandra Urbaszek    271
      Jak sami podtrzymujemy negatywne skutki stresu i jak bardziej konstruktywnie możemy sobie z nim radzić?    271
      Zmień swoje myślenie o stresie    272
      Jak działać w stresie, by działać efektywnie?    273
      Przede wszystkim oceń sytuację    273
      Działaj, gdy coś zależy od ciebie, akceptuj to, czego nie możesz zmienić    274
      Bądź tu i teraz    275
      Szukaj wsparcia i pomagaj innym    275
      Jak pomóc tym, którzy się stresują?    276
    Cywilizacyjne zaburzenia emocji    278
      Zaburzenia depresyjne Bartosz Łoza    278
      Zaburzenia okołodepresyjne Bartosz Łoza    285
    Motywacja i kontakt z pacjentem Paulina Bernatek, Zbigniew Kowalski    290
      Skąd się bierze motywacja do działania? Jak może wyglądać motywacja do leczenia w relacji z pacjentem?    290
      Motywacja a nagrody    295
      Tajemnice relacji z pacjentem    296
      Wyznaczanie celów metodą SMART    299
    Piśmiennictwo    302
  Rozdział 7. Zdrowie seksualne Zbigniew Lew-Starowicz    307
    Zdrowie seksualne i reprodukcyjne    307
      Wybrane aspekty promocji zdrowia seksualnego    309
      Zakończenie    311
    Zaburzenia erekcji    311
      Zapobieganie zaburzeniom erekcji    312
      Przyczyny zaburzeń erekcji    313
      Badania diagnostyczne    314
      Typologia zaburzeń erekcji    314
      Leczenie zaburzeń erekcji    315
    Rola seksu dla zdrowia psychicznego    315
      Zmiany postaw wobec roli seksu dla zdrowia psychicznego    317
      Seks a zdrowie psychiczne: typowe warianty    317
      Seksualne przyczyny zaburzeń zdrowia psychicznego    318
      Czy można być zdrowym psychicznie bez seksu?    319
    Piśmiennictwo    320
  Rozdział 8. Starzenie się    321
    Niedobory żywieniowe Maria Łukasiewicz, Emilian Snarski    321
      Niedożywienie w wieku podeszłym – problem większy, niż się wydaje    321
      Niedożywienie – definicja    322
      Niedożywienie – metody oceny stanu odżywienia    323
      Niedożywienie w wieku podeszłym – główne przyczyny    324
      Niedożywienie w wieku podeszłym – możliwości terapeutyczne    325
      Profity z prewencji oraz leczenia niedożywienia    326
      Aspekty etyczne    327
    Słońce i skóra Dominika Dąbrowska    327
      Budowa skóry    327
      Starzenie się skóry    329
      Promieniowanie UV    330
      Fotostarzenie    331
      Skóra jako narząd immunologiczny    332
      Nowotwory skóry    332
      Zapobieganie    333
    Choroby przewlekłe Dariusz Garecki, Dominika Dąbrowska    334
      Statystyka    334
      Choroby przewlekłe – cele    336
      Problem wielu schorzeń u jednego pacjenta    337
    Piśmiennictwo    340
  Rozdział 9. Zdrowa ONA    343
    Pozycja społeczna kobiet Anna Adamska-Wełnicka, Marcin Wełnicki    343
      Feminizm w teorii    344
      Polski feminizm w praktyce    344
      Kobieta w modelu rodziny    345
      Podsumowanie    346
    Badania skriningowe Anna Adamska-Wełnicka    347
      Nowotwory u kobiet    347
      Badania skriningowe u kobiet w ciąży    352
      Prewencja sercowo-naczyniowa    353
      Osteoporoza    353
      Podsumowanie    354
    Szczepienia    354
      Strategia kokonowa szczepień ochronnych Aneta Nitsch-Osuch    354
      Szczepionka przeciwko wirusowi brodawczaka ludzkiego Ewa Zwolińska, Aneta Nitsch-Osuch    362
    Żywienie kobiet w okresie ciąży i laktacji Małgorzata Jackowska, Damian Parol    363
      Ciąża    363
      Laktacja    367
    Piśmiennictwo    371
  Rozdział 10. Zdrowy ON    375
    Pozycja społeczna mężczyzny Marcin Wełnicki    375
      Teoretycznie o społeczeństwie    376
      Mężczyzna w tradycyjnym i partnerskim modelu rodziny    377
      Praktyczne implikacje oczekiwań społecznych    378
      Podsumowanie    379
    Badania skriningowe Marcin Wełnicki    380
      Męska onkologia    381
      Skrining kardiologiczno-metaboliczny    383
      Skrining w kierunku POChP    385
      Podsumowanie    386
    Zdrowy mężczyzna i szczepienia ochronne Ewa Zwolińska, Aneta Nitsch-Osuch    387
      Styl życia podróżnika – jak bezpiecznie połączyć pasję i zdrowie    387
      Jak przygotować się do podróży?    387
      Szczepienia przed podróżą    388
    Piśmiennictwo    397
  Rozdział 11. Zdrowe dziecko    401
    Poczęcie i kalendarz kontrolny Anna Adamska-Wełnicka    401
      Opieka przedkoncepcyjna    402
      Kalendarz badań w ciąży    403
      Podsumowanie    406
    Szczepienia ochronne Ewa Talarek, Maria Pokorska-Śpiewak, Magdalena Marczyńska    406
      Szczepienia obowiązkowe    409
      Szczepienia zalecane    411
      Niepożądane odczyny poszczepienne i ruchy antyszczepionkowe    413
    Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży Katarzyna Wolnicka, Anna Taraszewska    415
      Żywienie niemowląt i małych dzieci    415
      Wybrane produkty w żywieniu dzieci    419
      Prawidłowe żywienie dzieci starszych i młodzieży (4-18 lat)    421
      Zasady zdrowego żywienia związane z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży wraz z komentarzem    426
      Suplementacja diety dzieci zdrowych    429
      Problem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży a zdrowie publiczne    431
    Aktywność fizyczna dziecka Ewa Wujek-Krajewska    434
    Piśmiennictwo    437
  Rozdział 12. Medycyna stylu życia w prewencji i leczeniu    441
    Choroby układu krążenia Daniel Śliż    441
      Epidemiologia    441
      Czynniki ryzyka    442
    Otyłość Agnieszka Sosnowska    447
      Definicja    447
      Metody oceny    448
      Epidemiologia    449
      Etiologia    449
      Otyłość trzewna    450
      Choroby związane z otyłością    450
      Prewencja otyłości    454
      Podsumowanie    455
    Medycyna stylu życia w prewencji i leczeniu chorób gastroenterologicznych Mirosław Jarosz    455
      Częstość występowania i główne przyczyny rozwoju chorób przewodu pokarmowego    455
      Żywienie i styl życia a choroby czynnościowe przewodu pokarmowego    457
      Żywienie i styl życia a choroby organiczne przewodu pokarmowego    459
    Medycyna stylu życia w prewencji chorób nowotworowych Daniel Śliż    462
      Definicja    462
      Epidemiologia    462
      Czynniki ryzyka    464
      Modyfikacje stylu życia    464
      Składniki protekcyjne    466
      Aktywność fizyczna    466
      Podsumowanie    466
    Insulinooporność, cukrzyca Wiesława B. Duda-Król    467
      Insulinooporność    468
      Podsumowanie    474
    Prewencja zaburzeń psychicznych Bartosz Łoza    474
    Choroby płuc Krzysztof Królikowski    476
    Medycyna stylu życia w prewencji i leczeniu chorób jamy ustnej Rafał Dąbrowski    477
      Budowa zęba    477
      Budowa przyzębia    477
      Choroby zębów    478
      Choroby dziąseł i przyzębia    480
      Profilaktyka    481
    Piśmiennictwo    484
  Skorowidz    489
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia