POLECAMY
Autor:
Marek Adamczak, Włodzimierz Bednarski, Jan Fiedurek, Roman Gawroński, Jacek Leman, Krzysztof W. Szewczyk
Wydawca:
Format:
ibuk
Publikacja Wydawnictwa WNT, dodruk Wydawnictwo Naukowe PWN
Książka dotyczy poprawnej realizacji procesów i operacji biotechnologicznych, a przede wszystkim optymalizacji oraz doboru warunków technicznych i technologicznych decydujących o jakości gotowych bioproduktów. Najwięcej miejsca poświęcono inżynierii bioprocesowej, w tym inżynierii bioreaktorów w aspekcie przebiegających w nich procesów mikrobiologicznych, biochemicznych, fizycznych i chemicznych. Wiele zajmuje miejsca opis metod wydzielania, oczyszczania i utrwalania bioproduktów odprowadzanych z bioreaktorów.
Plik pdf ma postać skanów co uniemożliwia przeszukiwanie tekstu
Rok wydania | 2017 |
---|---|
Liczba stron | 530 |
Kategoria | Biotechnologia |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-19287-7 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Informacje wstępne (Jan Fiedurek) | 11 |
1.1. Biotechnologia w ujęciu historycznym i perspektywicznym | 12 |
1.2. Biotechnologia klasyczna i nowoczesna | 18 |
1.3. Rozwój biotechnologii: aspekty ekonomiczne, społeczne, ekologiczne i etyczne oraz ochrona własności intelektualnej | 21 |
1.3.1. Aspekty ekonomiczno-społeczne | 21 |
1.3.2. Aspekty ekologiczne i etyczne | 23 |
1.3.3. Ochrona własności intelektualnej | 27 |
1.4. Procesy i operacje jednostkowe w biotechnologii. Podstawowe pojęcia | 31 |
Literatura uzupełniająca | 34 |
2. Biologiczne podstawy procesów mikrobiologicznych (Jan Fiedurek) | 37 |
2.1. Dobór mikroorganizmów stosowanych w biotechnologii | 38 |
2.1.1. Wprowadzenie | 38 |
2.1.2. Charakterystyka oraz kryteria doboru organizmów | 39 |
2.1.3. Deponowanie, utrwalanie i przechowywanie czystych kultur | 43 |
2.2. Doskonalenie biotechnologicznych cech organizmów | 57 |
2.2.1. Wprowadzenie | 57 |
2.2.2. Adaptacja organizmów do różnorodnych warunków hodowli | 58 |
2.2.3. Mutageneza | 61 |
2.2.4. Rekombinacja genetyczna | 65 |
2.2.5. Ekologiczne i prawne skutki przenoszenia materiału genetycznego | 76 |
2.2.6. Skrining metabolitów wytwarzanych przez drobnoustroje | 79 |
2.2.7. Nadprodukcja metabolitów wytwarzanych przez drobnoustroje | 85 |
2.3. Podstawy bioenergetyki (Włodzimierz Bednarski) | 99 |
2.3.1. Wprowadzenie | 99 |
2.3.2. Charakterystyka procesów energetycznych organizmów żywych | 103 |
2.3.3. Transport energii w organizmach żywych | 104 |
2.3.4. Energetyka procesów beztlenowych | 107 |
2.3.5. Energetyka procesów biosyntezy | 110 |
Literatura uzupełniająca | 115 |
3. Techniczne podstawy hodowli drobnoustrojów w bioreaktorach (Krzysztof W. Szewczyk) | 119 |
3.1. Wstęp | 120 |
3.2. Podstawy bilansowania wzrostu drobnoustrojów | 120 |
3.2.1. Wprowadzenie | 120 |
3.2.2. Bilans elementarny wzrostu | 122 |
3.2.3. Bilans cieplny wzrostu mikroorganizmów | 129 |
3.2.4. Bilanse różniczkowe. Przemiana podstawowa | 131 |
3.3. Kinetyka wzrostu drobnoustrojów | 134 |
3.3.1. Niestrukturalne modele wzrostu ustalonego | 137 |
3.3.2. Strukturalne modele wzrostu | 143 |
3.4. Techniki hodowli drobnoustrojów | 146 |
3.4.1. Klasyfikacja technik hodowli drobnoustrojów | 146 |
3.4.2. Hodowla okresowa | 147 |
3.4.3. Hodowla okresowa z ciągłym dozowaniem | 151 |
3.4.4. Hodowla ciągła | 155 |
3.4.5. Hodowla ciągła z recyrkulacją biomasy | 160 |
3.5. Bioreaktory | 162 |
3.5.1. Klasyfikacja bioreaktorów | 162 |
3.5.2. Bioreaktory do hodowli w podłożach ciekłych z napowietrzaniem | 163 |
3.5.3. Bioreaktory zintegrowane | 174 |
3.5.4. Bioreaktory do hodowli mikroorganizmów w stałym podłożu | 175 |
3.5.5. Bioreaktory do procesów z biokatalizatorami unieruchomionymi | 176 |
3.6. Zapewnienie warunków aseptycznych w biotechnologii | 185 |
3.6.1. Wyjaławianie, pasteryzacja, sterylizacja | 185 |
3.6.2. Mechanizmy sterylizacji | 186 |
3.6.3. Kinetyka sterylizacji termicznej | 187 |
3.6.4. Praktyczne realizacje sterylizacji | 189 |
3.6.5. Infekcje fagowe i ich zwalczanie | 192 |
3.7. Optymalizacja warunków prowadzenia procesów | 193 |
3.7.1. Optymalizacja składu pożywki i warunków hodowli | 193 |
3.7.2. Kontrola procesów biotechnologicznych | 198 |
3.7.3. Regulacja i automatyzacja procesów biotechnologicznych | 200 |
3.7.4. Powiększenie skali procesów biotechnologicznych | 203 |
Literatura uzupełniająca | 204 |
4. Wydzielanie, oczyszczanie i utrwalanie bioproduktów (Roman Gawroński) | 207 |
4.1. Wprowadzenie | 208 |
4.2. Separacja części nierozpuszczonych | 211 |
4.2.1. Filtracja konwencjonalna | 211 |
4.2.2. Mikrofiltracja | 219 |
4.2.3. Wirowanie | 222 |
4.3. Dezintegracja ścian komórkowych (Krzysztof W. Szewczyk) | 229 |
4.4. Separacja bioproduktów | 233 |
4.4.1. Ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi | 233 |
4.4.2. Ekstrakcja nadkrytyczna | 241 |
4.4.3. Adsorpcja | 244 |
4.5. Techniki membranowe | 252 |
4.5.1. Ultrafiltracja | 255 |
4.5.2. Dializa | 261 |
4.5.3. Elektrodializa | 264 |
4.5.4. Perwaporacja | 269 |
4.6. Techniki chromatograficzne | 270 |
4.6.1. Chromatografia adsorpcyjna i podziałowa | 276 |
4.6.2. Chromatografia jonowymienna | 277 |
4.6.3. Chromatografia żelowa | 279 |
4.6.4. Chromatografia powinowactwa | 280 |
4.7. Elektroforeza | 281 |
4.8. Precypitacja | 284 |
4.9. Krystalizacja | 287 |
4.10. Utrwalanie oraz stabilizowanie aktywności biopreparatów (Włodzimierz Bednarski) | 294 |
4.10.1. Wprowadzenie | 294 |
4.10.2. Metody dehydratacji biopreparatów bez zmiany stanu fizycznego wody | 299 |
4.10.3. Suszenie biopreparatów | 301 |
4.10.4. Zamrażanie biopreparatów | 311 |
Literatura uzupełniająca | 314 |
5. Biokataliza i jej zastosowanie (Marek Adamczak) | 317 |
5.1. Wprowadzenie | 318 |
5.2. Podstawy biokatalizy | 322 |
5.3. Skrining enzymów | 331 |
5.4. Doskonalenie właściwości enzymów | 335 |
5.4.1. Chemiczna modyfikacja właściwości enzymów | 336 |
5.4.2. Immobilizacja enzymów | 337 |
5.4.3. Bioimprinting | 349 |
5.4.4. Pokrywanie enzymów lipidami lub surfaktantami | 349 |
5.4.5. Zastosowanie technik inżynierii genetycznej | 350 |
5.4.6. Inżynieria środowiska reakcji | 352 |
5.4.7. Inne metody doskonalenia właściwości enzymów | 354 |
5.5. Biokataliza w środowisku wodnym | 355 |
5.6. Biokataliza w mediach niekonwencjonalnych | 356 |
5.6.1. Biokataliza w rozpuszczalnikach organicznych | 356 |
5.6.2. Biokataliza ekstrakcyjna | 357 |
5.6.3. Biokataliza w płynach nadkrytycznych | 358 |
5.6.4. Biokataliza w cieczach jonowych | 359 |
5.7. Kierunki zastosowania biokatalizy | 360 |
5.7.1. Przemysłowe zastosowania biotransformacji mikrobiologicznej | 363 |
5.7.2. Przemysłowe zastosowania biokatalizy | 364 |
Literatura uzupełniająca | 377 |
6. Podstawy technologii wybranych bioproduktów (Jacek Leman) | 379 |
6.1. Wprowadzenie | 380 |
6.2. Ogólne zasady procesów biotechnologicznych | 381 |
6.3. Otrzymywanie białka | 389 |
6.4. Otrzymywanie preparatów enzymatycznych | 393 |
6.4.1. Otrzymywanie preparatów amylaz | 400 |
6.4.2. Otrzymywanie preparatów lipaz | 402 |
6.4.3. Otrzymywanie preparatów proteaz | 403 |
6.4.4. Otrzymywanie preparatów innych enzymów | 404 |
6.5. Otrzymywanie lipidów | 405 |
6.6. Otrzymywanie kwasów organicznych | 410 |
6.6.1. Otrzymywanie kwasu cytrynowego | 410 |
6.6.2. Otrzymywanie kwasu mlekowego | 414 |
6.6.3. Otrzymywanie kwasu propionowego | 418 |
6.6.4. Otrzymywanie kwasu octowego | 420 |
6.6.5. Otrzymywanie innych kwasów organicznych | 422 |
6.7. Otrzymywanie alkoholi | 424 |
6.7.1. Otrzymywanie etanolu | 424 |
6.7.2. Otrzymywanie ksylitolu | 428 |
6.7.3. Otrzymywanie glicerolu | 428 |
6.8. Otrzymywanie polisacharydów | 430 |
6.8.1. Otrzymywanie pululanu | 430 |
6.8.2. Otrzymywanie kurdlanu | 431 |
6.8.3. Otrzymywanie dekstranu | 431 |
6.8.4. Otrzymywanie gelanu | 432 |
6.8.5. Otrzymywanie ksantanu | 433 |
6.9. Otrzymywanie aminokwasów | 435 |
6.9.1. Metaboliczne warunki nadprodukcji aminokwasów | 436 |
6.9.2. Izolowanie L-aminokwasów z mieszanin racemicznych | 438 |
6.9.3. Otrzymywanie kwasu L-glutaminowego | 439 |
6.9.4. Otrzymywanie L-lizyny | 440 |
6.9.5. Otrzymywanie L-tryptofanu | 442 |
6.10. Otrzymywanie witamin | 442 |
6.10.1. Otrzymywanie witaminy A | 442 |
6.10.2. Otrzymywanie witaminy D2 | 443 |
6.10.3. Otrzymywanie witaminy B2 | 444 |
6.10.4. Otrzymywanie witaminy B12 | 448 |
6.10.5. Otrzymywanie biotyny | 449 |
6.10.6. Otrzymywanie witaminy B13 | 450 |
6.10.7. Witamina C | 450 |
6.11. Otrzymywanie biosurfaktantów | 451 |
6.12. Otrzymywanie nośników energii | 456 |
6.12.1. Otrzymywanie biogazu | 456 |
6.12.2. Otrzymywanie biodiesli | 460 |
6.12.3. Otrzymywanie wodoru | 460 |
6.12. Otrzymywanie bioproduktów przy użyciu mikroorganizmów ze zrekombinowanym DNA | 461 |
6.12.1. Otrzymywanie antybiotyków | 462 |
6.12.2. Otrzymywanie hormonów sterydowych | 464 |
6.12.3. Otrzymywanie leków o strukturze białkowej | 464 |
6.12.4. Otrzymywanie szczepionek | 469 |
Literatura uzupełniająca | 470 |
7. Wybrane zagadnienia z biotechnologii środowiskowej (Krzysztof W. Szewczyk) | 475 |
7.1. Usuwanie związków organicznych ze ścieków | 478 |
7.2. Biologiczne usuwanie związków azotu | 480 |
7.3. Biologiczne usuwanie związków fosforu | 488 |
7.4. Biologiczne oczyszczanie gazów | 491 |
7.5. Biologiczna degradacja odpadów stałych | 493 |
7.6. Bioremediacja gleb i wód | 495 |
Literatura uzupełniająca | 497 |
Słowniczek wybranych terminów z dziedziny biotechnologii | 499 |
Skorowidz | 517 |