Podstawy biotechnologii przemysłowej

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 7,90 zł  


7,90

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Publikacja Wydawnictwa WNT, dodruk Wydawnictwo Naukowe PWN


Książka dotyczy poprawnej realizacji procesów i operacji biotechnologicznych, a przede wszystkim optymalizacji oraz doboru warunków technicznych i technologicznych decydujących o jakości gotowych bioproduktów. Najwięcej miejsca poświęcono inżynierii bioprocesowej, w tym inżynierii bioreaktorów w aspekcie przebiegających w nich procesów mikrobiologicznych, biochemicznych, fizycznych i chemicznych. Wiele zajmuje miejsca opis metod wydzielania, oczyszczania i utrwalania bioproduktów odprowadzanych z bioreaktorów.


Plik pdf ma postać skanów co uniemożliwia przeszukiwanie tekstu


Rok wydania2017
Liczba stron530
KategoriaBiotechnologia
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-19287-7
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Informacje wstępne (Jan Fiedurek)     11
  1.1. Biotechnologia w ujęciu historycznym i perspektywicznym     12
  1.2. Biotechnologia klasyczna i nowoczesna     18
  1.3. Rozwój biotechnologii: aspekty ekonomiczne, społeczne, ekologiczne i etyczne oraz ochrona własności intelektualnej     21
  1.3.1. Aspekty ekonomiczno-społeczne     21
  1.3.2. Aspekty ekologiczne i etyczne     23
  1.3.3. Ochrona własności intelektualnej     27
  1.4. Procesy i operacje jednostkowe w biotechnologii. Podstawowe pojęcia     31
  Literatura uzupełniająca     34
  2. Biologiczne podstawy procesów mikrobiologicznych (Jan Fiedurek)     37
  2.1. Dobór mikroorganizmów stosowanych w biotechnologii     38
  2.1.1. Wprowadzenie     38
  2.1.2. Charakterystyka oraz kryteria doboru organizmów     39
  2.1.3. Deponowanie, utrwalanie i przechowywanie czystych kultur     43
  2.2. Doskonalenie biotechnologicznych cech organizmów     57
  2.2.1. Wprowadzenie     57
  2.2.2. Adaptacja organizmów do różnorodnych warunków hodowli     58
  2.2.3. Mutageneza     61
  2.2.4. Rekombinacja genetyczna     65
  2.2.5. Ekologiczne i prawne skutki przenoszenia materiału genetycznego     76
  2.2.6. Skrining metabolitów wytwarzanych przez drobnoustroje     79
  2.2.7. Nadprodukcja metabolitów wytwarzanych przez drobnoustroje     85
  2.3. Podstawy bioenergetyki (Włodzimierz Bednarski)     99
  2.3.1. Wprowadzenie     99
  2.3.2. Charakterystyka procesów energetycznych organizmów żywych     103
  2.3.3. Transport energii w organizmach żywych     104
  2.3.4. Energetyka procesów beztlenowych     107
  2.3.5. Energetyka procesów biosyntezy     110
  Literatura uzupełniająca     115
  3. Techniczne podstawy hodowli drobnoustrojów w bioreaktorach (Krzysztof W. Szewczyk)     119
  3.1. Wstęp     120
  3.2. Podstawy bilansowania wzrostu drobnoustrojów     120
  3.2.1. Wprowadzenie     120
  3.2.2. Bilans elementarny wzrostu     122
  3.2.3. Bilans cieplny wzrostu mikroorganizmów     129
  3.2.4. Bilanse różniczkowe. Przemiana podstawowa     131
  3.3. Kinetyka wzrostu drobnoustrojów     134
  3.3.1. Niestrukturalne modele wzrostu ustalonego     137
  3.3.2. Strukturalne modele wzrostu     143
  3.4. Techniki hodowli drobnoustrojów     146
  3.4.1. Klasyfikacja technik hodowli drobnoustrojów     146
  3.4.2. Hodowla okresowa     147
  3.4.3. Hodowla okresowa z ciągłym dozowaniem     151
  3.4.4. Hodowla ciągła     155
  3.4.5. Hodowla ciągła z recyrkulacją biomasy     160
  3.5. Bioreaktory     162
  3.5.1. Klasyfikacja bioreaktorów     162
  3.5.2. Bioreaktory do hodowli w podłożach ciekłych z napowietrzaniem     163
  3.5.3. Bioreaktory zintegrowane     174
  3.5.4. Bioreaktory do hodowli mikroorganizmów w stałym podłożu     175
  3.5.5. Bioreaktory do procesów z biokatalizatorami unieruchomionymi     176
  3.6. Zapewnienie warunków aseptycznych w biotechnologii     185
  3.6.1. Wyjaławianie, pasteryzacja, sterylizacja     185
  3.6.2. Mechanizmy sterylizacji     186
  3.6.3. Kinetyka sterylizacji termicznej     187
  3.6.4. Praktyczne realizacje sterylizacji     189
  3.6.5. Infekcje fagowe i ich zwalczanie     192
  3.7. Optymalizacja warunków prowadzenia procesów     193
  3.7.1. Optymalizacja składu pożywki i warunków hodowli     193
  3.7.2. Kontrola procesów biotechnologicznych     198
  3.7.3. Regulacja i automatyzacja procesów biotechnologicznych     200
  3.7.4. Powiększenie skali procesów biotechnologicznych     203
  Literatura uzupełniająca     204
  4. Wydzielanie, oczyszczanie i utrwalanie bioproduktów (Roman Gawroński)     207
  4.1. Wprowadzenie     208
  4.2. Separacja części nierozpuszczonych     211
  4.2.1. Filtracja konwencjonalna     211
  4.2.2. Mikrofiltracja     219
  4.2.3. Wirowanie     222
  4.3. Dezintegracja ścian komórkowych (Krzysztof W. Szewczyk)     229
  4.4. Separacja bioproduktów     233
  4.4.1. Ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi     233
  4.4.2. Ekstrakcja nadkrytyczna     241
  4.4.3. Adsorpcja     244
  4.5. Techniki membranowe     252
  4.5.1. Ultrafiltracja     255
  4.5.2. Dializa     261
  4.5.3. Elektrodializa     264
  4.5.4. Perwaporacja     269
  4.6. Techniki chromatograficzne     270
  4.6.1. Chromatografia adsorpcyjna i podziałowa     276
  4.6.2. Chromatografia jonowymienna     277
  4.6.3. Chromatografia żelowa     279
  4.6.4. Chromatografia powinowactwa     280
  4.7. Elektroforeza     281
  4.8. Precypitacja     284
  4.9. Krystalizacja     287
  4.10. Utrwalanie oraz stabilizowanie aktywności biopreparatów (Włodzimierz Bednarski)     294
  4.10.1. Wprowadzenie     294
  4.10.2. Metody dehydratacji biopreparatów bez zmiany stanu fizycznego wody     299
  4.10.3. Suszenie biopreparatów     301
  4.10.4. Zamrażanie biopreparatów     311
  Literatura uzupełniająca     314
  5. Biokataliza i jej zastosowanie (Marek Adamczak)     317
  5.1. Wprowadzenie     318
  5.2. Podstawy biokatalizy     322
  5.3. Skrining enzymów     331
  5.4. Doskonalenie właściwości enzymów     335
  5.4.1. Chemiczna modyfikacja właściwości enzymów     336
  5.4.2. Immobilizacja enzymów     337
  5.4.3. Bioimprinting     349
  5.4.4. Pokrywanie enzymów lipidami lub surfaktantami     349
  5.4.5. Zastosowanie technik inżynierii genetycznej     350
  5.4.6. Inżynieria środowiska reakcji     352
  5.4.7. Inne metody doskonalenia właściwości enzymów     354
  5.5. Biokataliza w środowisku wodnym     355
  5.6. Biokataliza w mediach niekonwencjonalnych     356
  5.6.1. Biokataliza w rozpuszczalnikach organicznych     356
  5.6.2. Biokataliza ekstrakcyjna     357
  5.6.3. Biokataliza w płynach nadkrytycznych     358
  5.6.4. Biokataliza w cieczach jonowych     359
  5.7. Kierunki zastosowania biokatalizy     360
  5.7.1. Przemysłowe zastosowania biotransformacji mikrobiologicznej     363
  5.7.2. Przemysłowe zastosowania biokatalizy     364
  Literatura uzupełniająca     377
  6. Podstawy technologii wybranych bioproduktów (Jacek Leman)     379
  6.1. Wprowadzenie     380
  6.2. Ogólne zasady procesów biotechnologicznych     381
  6.3. Otrzymywanie białka     389
  6.4. Otrzymywanie preparatów enzymatycznych     393
  6.4.1. Otrzymywanie preparatów amylaz     400
  6.4.2. Otrzymywanie preparatów lipaz     402
  6.4.3. Otrzymywanie preparatów proteaz     403
  6.4.4. Otrzymywanie preparatów innych enzymów     404
  6.5. Otrzymywanie lipidów     405
  6.6. Otrzymywanie kwasów organicznych     410
  6.6.1. Otrzymywanie kwasu cytrynowego     410
  6.6.2. Otrzymywanie kwasu mlekowego     414
  6.6.3. Otrzymywanie kwasu propionowego     418
  6.6.4. Otrzymywanie kwasu octowego     420
  6.6.5. Otrzymywanie innych kwasów organicznych     422
  6.7. Otrzymywanie alkoholi     424
  6.7.1. Otrzymywanie etanolu     424
  6.7.2. Otrzymywanie ksylitolu     428
  6.7.3. Otrzymywanie glicerolu     428
  6.8. Otrzymywanie polisacharydów     430
  6.8.1. Otrzymywanie pululanu     430
  6.8.2. Otrzymywanie kurdlanu     431
  6.8.3. Otrzymywanie dekstranu     431
  6.8.4. Otrzymywanie gelanu     432
  6.8.5. Otrzymywanie ksantanu     433
  6.9. Otrzymywanie aminokwasów     435
  6.9.1. Metaboliczne warunki nadprodukcji aminokwasów     436
  6.9.2. Izolowanie L-aminokwasów z mieszanin racemicznych     438
  6.9.3. Otrzymywanie kwasu L-glutaminowego     439
  6.9.4. Otrzymywanie L-lizyny     440
  6.9.5. Otrzymywanie L-tryptofanu     442
  6.10. Otrzymywanie witamin     442
  6.10.1. Otrzymywanie witaminy A     442
  6.10.2. Otrzymywanie witaminy D2     443
  6.10.3. Otrzymywanie witaminy B2     444
  6.10.4. Otrzymywanie witaminy B12     448
  6.10.5. Otrzymywanie biotyny     449
  6.10.6. Otrzymywanie witaminy B13     450
  6.10.7. Witamina C     450
  6.11. Otrzymywanie biosurfaktantów     451
  6.12. Otrzymywanie nośników energii     456
  6.12.1. Otrzymywanie biogazu     456
  6.12.2. Otrzymywanie biodiesli     460
  6.12.3. Otrzymywanie wodoru     460
  6.12. Otrzymywanie bioproduktów przy użyciu mikroorganizmów ze zrekombinowanym DNA     461
  6.12.1. Otrzymywanie antybiotyków     462
  6.12.2. Otrzymywanie hormonów sterydowych     464
  6.12.3. Otrzymywanie leków o strukturze białkowej     464
  6.12.4. Otrzymywanie szczepionek     469
  Literatura uzupełniająca     470
  7. Wybrane zagadnienia z biotechnologii środowiskowej (Krzysztof W. Szewczyk)     475
  7.1. Usuwanie związków organicznych ze ścieków     478
  7.2. Biologiczne usuwanie związków azotu     480
  7.3. Biologiczne usuwanie związków fosforu     488
  7.4. Biologiczne oczyszczanie gazów     491
  7.5. Biologiczna degradacja odpadów stałych     493
  7.6. Bioremediacja gleb i wód     495
  Literatura uzupełniająca     497
  Słowniczek wybranych terminów z dziedziny biotechnologii     499
  Skorowidz     517
RozwińZwiń