POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu:
- podstawowe pojęcia żywieniowe;
- składniki odżywcze;
- jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia;
wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.
W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.
Treść haseł jest dostosowana do zawartości podręcznika Żywienie człowieka, t. 1 oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego, t. 2.
Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami – lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Rok wydania | 2007 |
---|---|
Liczba stron | 152 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-15073-0 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa do wydania drugiego V | |
Przedmowa do wydania pierwszego VI | |
Wykaz skrótów IX | |
A | 1 |
B | 10 |
C | 15 |
D | 22 |
E | 28 |
F | 32 |
G | 36 |
H | 41 |
I | 47 |
J | 50 |
K | 52 |
L | 62 |
M | 66 |
N | 73 |
O | 79 |
P | 83 |
R | 93 |
S | 97 |
Ś | 105 |
T | 107 |
U | 112 |
W | 114 |
Z | 122 |
Ż | 126 |
Piśmiennictwo | 131 |
Indeks terminów angielsko-polskich | 133 |