Wpływ alkoholu i analgezji na poziom wybranych tłuszczowców w organach zwierząt

-20%

Wpływ alkoholu i analgezji na poziom wybranych tłuszczowców w organach zwierząt

1 opinia

Format:

pdf

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

7,87  9,84

Format: pdf

7,879,84

cena zawiera podatek VAT

Na przełomie XX i XXI wieku ujawniła się tematyka uzależnień. Ukształtowanie poglądu przedstawiającego alkoholizm jako chorobę, wywołało szereg dyskusji w świecie nauki. Okazało się, że uzależnienie od alkoholu wymaga leczenia, a więc poszukiwania takich metod, które okażą się na tym polu najbardziej skuteczne. Poznanie oddziaływania alkoholu etylowego, między innymi na przemiany metaboliczne kwasów tłuszczowych, triacylogliceroli i cholesterolu może mieć praktyczne znaczenie w medycynie, zwłaszcza w dobie narastających problemów dotyczących zaburzeń gospodarki lipidowej. Autorzy przeanalizowali zmiany poziomu lipidów w wybranych organach zwierząt o niskiej i wysokiej analgezji wystawionych na oddziaływanie różnych dawek alkoholu etylowego. Książka przeznaczona jest dla studentów, doktorantów i osób zainteresowanych problematyką biologiczną


Liczba stron137
WydawcaUniwersytet Jana Kochanowskiego
ISBN-13978-83-7133-683-6
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Spis treści
  Wykaz skrótów     7
  1. Zarys problematyki na tle badań     9
  1.1. Wpływ alkoholu na organizm     9
  1.2. Reakcje alkoholu z lipidami     19
  1.3. Metabolizm alkoholu w organizmie     23
  1.4. Kwasy tłuszczowe – funkcje w organizmie
  ssaków     24
  1.5. Triacyloglicerole – biosynteza i funkcje
  w organizmie ssaków     35
  1.6. Cholesterol     36
  1.7. Selekcja i analgezja     39
  1.8. Stres a analgezja     49
  1.9. Cele i założenia pracy     52
  2. Materiał i metody     55
  2.1. Zwierzęta doświadczalne     55
  2.2. Przebieg eksperymentu     57
  2.3. Przygotowanie prób do oznaczenia koncentracji
  triacylogliceroli i cholesterolu     58
  2.4. Przygotowanie prób do oznaczenia zawartości
  kwasów tłuszczowych     59
  2.5. Analiza statystyczna uzyskanych wyników     60
  3. Zestawienie i omówienie wyników     63
  4. Dyskusja     91
  4.1. Triacyloglicerole     91
  4.2. Cholesterol     94
  4.3. Kwasy tłuszczowe     97
  5. Podsumowanie i wnioski     105
  6. Literatura     109
  7. Spis tabel     137
  8. Spis wykresów     141
  9. Summary     143
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia