POLECAMY
Praca zbiorowa
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.
Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.
Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.
Rok wydania | 2017 |
---|---|
Liczba stron | 114 |
Kategoria | Mikrobiologia |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-19506-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Histamina w rybach i produktach rybnych | 7 |
1.1. Wstęp | 8 |
1.2. Chemizm procesu powstawania histaminy: znaczenie innych amin biogennych | 10 |
1.3. Metody wykrywania histaminy | 13 |
1.4. Nowe strategie przeciwdziałania powstawaniu histaminy | |
w produktach rybnych | 14 |
Bibliografia | 15 |
2. Toksyny biologiczne z mikroglonów słodko- i słonowodnych | 19 |
2.1. Mikroorganizmy wytwarzające toksyny | 21 |
2.1.1. Informacje ogólne na temat fitoplanktonu i gatunków toksycznych: rozmieszczenie przestrzenne i czasowe– czynniki środowiskowe | 21 |
2.1.2. Przegląd głównych gatunków toksycznych glonów | 24 |
2.1.2.1. Okrzemki – Pseudo-nitzschia spp | 24 |
2.1.2.2. Bruzdnice | 24 |
2.1.3. Szkodliwe zakwity glonów: występowanie i przyczyny | 31 |
2.2. Typologia toksyn, mechanizmy działania i syndromy | 34 |
2.2.1. Typologia toksyn: struktura chemiczna | 34 |
2.2.1.1. Saksytoksyny | 35 |
2.2.1.2. Toksyny powodujące biegunkę | 36 |
2.2.1.3. Brewetoksyny | 37 |
2.2.1.4. Kwas domoikowy | 38 |
2.2.1.5. Ciguatoksyny | 38 |
2.2.1.6. Zatrucie kwasem azaspirowym (AZP) | 39 |
2.2.1.7. Spirolidy i gymnodiminy (cykliczne iminy) | 39 |
2.2.1.8. Palitoksyna | 39 |
2.2.1.9. Aplyzjatoksyny . | 39 |
2.2.1.10. Toksyny sinicowe | 40 |
2.2.2. Mechanizm działania toksyn wytwarzanych przez glony | 41 |
2.2.3. Objawy spowodowane działaniem toksyn wytwarzanych przez glony | 42 |
2.3. Metody analizy toksyn | 43 |
2.3.1. Metody analityczne stosowane do oznaczania toksyn pochodzących od glonów | 43 |
2.3.2. Metody automatyczne wykrywania gatunków HAB | 47 |
2.4. Perspektywy badawcze na przyszłość | 47 |
Bibliografia | 54 |
3. Biofilmy | 65 |
3.1. Wprowadzenie | 66 |
3.1.1. Zewnątrzkomórkowe substancje polimerowe | 66 |
3.1.1.1. Alginian i N-acetyloglukozamina | 67 |
3.1.1.2. Succinoglikan | 68 |
3.1.1.3. Celuloza | 68 |
3.2. Powstawanie biofilmu | 69 |
3.2.1. Adhezja wstępna | 69 |
3.2.2. Adhezja trwała (nieodwracalna) | 70 |
3.2.3. Powstawanie mikrokolonii | 70 |
3.2.4. Różnicowanie się osiadłej populacji bakterii i utworzenie dojrzałej formy biofilmu | 71 |
3.2.5. Migracja komórek i tworzenie nowych mikrokolonii | 71 |
3.3. Czynniki środowiskowe wpływające na powstawanie biofilmu | 72 |
3.3.1. Wartość pH i temperatura | 72 |
3.3.2. Ukształtowanie powierzchni | 72 |
3.3.3. Hydrofobowość i hydrofilowość | 73 |
3.4. Żywność i przemysł spożywczy | 73 |
3.5. Metody kontrolowania biofilmu | 76 |
3.5.1. Metody fizyczne | 76 |
3.5.2. Metody chemiczne | 76 |
3.5.3. Metody biologiczne | 76 |
3.6. Biofilm a warunki szpitalne i odporność na antybiotyki | 77 |
3.6.1. Pomiary i obserwacja biofilmów | 79 |
Bibliografia | 80 |
4. Toksyny mikrobiologiczne w żywności: znaczenie Escherichia coli | 89 |
4.1. Wprowadzenie | 90 |
4.2. E.coli powodujące biegunki | 92 |
4.2.1. Enteropatogenny szczep E.coli (EPEC) | 92 |
4.2.2. Enterotoksyczny szczep E.coli (ETEC) | 93 |
4.2.3. Enterokrwotoczny szczep E.coli (EHEC) | 98 |
4.2.4. Enteroagregacyjny szczep E.coli (EAEC) | 101 |
4.2.5. Enteroinwazyjny szczep E.coli (EIEC) | 103 |
4.2.6. E.coli o rozsianym typie adhezji (DAEC) | 104 |
4.3. Metody wykrywania | 104 |
4.4. Normy prawne a E.coli | 106 |
Bibliografia | 108 |