Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

48,60  54,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 54,00 zł (-10%)

Najniższa cena z 30 dni: 27,00 zł  


48,60

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.
Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.
Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.


Rok wydania2017
Liczba stron114
KategoriaMikrobiologia
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-19506-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Histamina w rybach i produktach rybnych    7
  1.1. Wstęp     8
  1.2. Chemizm procesu powstawania histaminy: znaczenie innych amin biogennych     10
  1.3. Metody wykrywania histaminy    13
  1.4. Nowe strategie przeciwdziałania powstawaniu histaminy
  w produktach rybnych    14
  Bibliografia     15
  2. Toksyny biologiczne z mikroglonów słodko- i słonowodnych     19
  2.1. Mikroorganizmy wytwarzające toksyny     21
    2.1.1. Informacje ogólne na temat fitoplanktonu i gatunków toksycznych: rozmieszczenie przestrzenne i czasowe– czynniki środowiskowe     21
    2.1.2. Przegląd głównych gatunków toksycznych glonów    24
      2.1.2.1. Okrzemki – Pseudo-nitzschia spp     24
      2.1.2.2. Bruzdnice     24
    2.1.3. Szkodliwe zakwity glonów: występowanie i przyczyny     31
  2.2. Typologia toksyn, mechanizmy działania i syndromy    34
    2.2.1. Typologia toksyn: struktura chemiczna     34
      2.2.1.1. Saksytoksyny    35
      2.2.1.2. Toksyny powodujące biegunkę     36
      2.2.1.3. Brewetoksyny    37
      2.2.1.4. Kwas domoikowy    38
      2.2.1.5. Ciguatoksyny    38
      2.2.1.6. Zatrucie kwasem azaspirowym (AZP)    39
      2.2.1.7. Spirolidy i gymnodiminy (cykliczne iminy)     39
      2.2.1.8. Palitoksyna    39
      2.2.1.9. Aplyzjatoksyny .    39
      2.2.1.10. Toksyny sinicowe    40
    2.2.2. Mechanizm działania toksyn wytwarzanych przez glony     41
    2.2.3. Objawy spowodowane działaniem toksyn wytwarzanych przez glony    42
  2.3. Metody analizy toksyn    43
    2.3.1. Metody analityczne stosowane do oznaczania toksyn pochodzących od glonów     43
    2.3.2. Metody automatyczne wykrywania gatunków HAB     47
  2.4. Perspektywy badawcze na przyszłość    47
  Bibliografia     54
  3. Biofilmy     65
  3.1. Wprowadzenie     66
    3.1.1. Zewnątrzkomórkowe substancje polimerowe     66
      3.1.1.1. Alginian i N-acetyloglukozamina     67
      3.1.1.2. Succinoglikan    68
      3.1.1.3. Celuloza     68
  3.2. Powstawanie biofilmu    69
    3.2.1. Adhezja wstępna    69
    3.2.2. Adhezja trwała (nieodwracalna)     70
    3.2.3. Powstawanie mikrokolonii    70
    3.2.4. Różnicowanie się osiadłej populacji bakterii i utworzenie dojrzałej formy biofilmu     71
    3.2.5. Migracja komórek i tworzenie nowych mikrokolonii     71
  3.3. Czynniki środowiskowe wpływające na powstawanie biofilmu    72
    3.3.1. Wartość pH i temperatura    72
    3.3.2. Ukształtowanie powierzchni    72
    3.3.3. Hydrofobowość i hydrofilowość     73
  3.4. Żywność i przemysł spożywczy    73
  3.5. Metody kontrolowania biofilmu     76
    3.5.1. Metody fizyczne     76
    3.5.2. Metody chemiczne     76
    3.5.3. Metody biologiczne     76
  3.6. Biofilm a warunki szpitalne i odporność na antybiotyki    77
    3.6.1. Pomiary i obserwacja biofilmów     79
  Bibliografia     80
  4. Toksyny mikrobiologiczne w żywności: znaczenie Escherichia coli     89
  4.1. Wprowadzenie     90
  4.2. E.coli powodujące biegunki    92
    4.2.1. Enteropatogenny szczep E.coli (EPEC)     92
    4.2.2. Enterotoksyczny szczep E.coli (ETEC)     93
    4.2.3. Enterokrwotoczny szczep E.coli (EHEC)     98
    4.2.4. Enteroagregacyjny szczep E.coli (EAEC)     101
    4.2.5. Enteroinwazyjny szczep E.coli (EIEC)     103
    4.2.6. E.coli o rozsianym typie adhezji (DAEC)     104
  4.3. Metody wykrywania     104
  4.4. Normy prawne a E.coli     106
  Bibliografia     108
RozwińZwiń