Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

27,30  39,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

27,3039,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.
Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.
Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.


Liczba stron114
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-19506-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Histamina w rybach i produktach rybnych    7
  1.1. Wstęp    8
  1.2. Chemizm procesu powstawania histaminy: znaczenie innych amin biogennych    10
  1.3. Metody wykrywania histaminy    13
  w produktach rybnych    14
  Bibliografia    15
  2. Toksyny biologiczne z mikroglonów słodko- i słonowodnych    19
  2.1. Mikroorganizmy wytwarzające toksyny    21
    2.1.1. Informacje ogólne na temat fitoplanktonu i gatunków toksycznych: rozmieszczenie przestrzenne i czasowe– czynniki środowiskowe    21
    2.1.2. Przegląd głównych gatunków toksycznych glonów    24
      2.1.2.1. Okrzemki – Pseudo-nitzschia spp    24
      2.1.2.2. Bruzdnice    24
    2.1.3. Szkodliwe zakwity glonów: występowanie i przyczyny    31
  2.2. Typologia toksyn, mechanizmy działania i syndromy    34
    2.2.1. Typologia toksyn: struktura chemiczna    34
      2.2.1.1. Saksytoksyny    35
      2.2.1.2. Toksyny powodujące biegunkę    36
      2.2.1.3. Brewetoksyny    37
      2.2.1.4. Kwas domoikowy    38
      2.2.1.5. Ciguatoksyny    38
      2.2.1.6. Zatrucie kwasem azaspirowym (AZP)    39
      2.2.1.7. Spirolidy i gymnodiminy (cykliczne iminy)    39
      2.2.1.8. Palitoksyna    39
      2.2.1.9. Aplyzjatoksyny .    39
      2.2.1.10. Toksyny sinicowe    40
    2.2.2. Mechanizm działania toksyn wytwarzanych przez glony    41
    2.2.3. Objawy spowodowane działaniem toksyn wytwarzanych przez glony    42
  2.3. Metody analizy toksyn    43
    2.3.1. Metody analityczne stosowane do oznaczania toksyn pochodzących od glonów    43
    2.3.2. Metody automatyczne wykrywania gatunków HAB    47
  2.4. Perspektywy badawcze na przyszłość    47
  Bibliografia    54
  3. Biofilmy    65
  3.1. Wprowadzenie    66
    3.1.1. Zewnątrzkomórkowe substancje polimerowe    66
      3.1.1.1. Alginian i N-acetyloglukozamina    67
      3.1.1.2. Succinoglikan    68
      3.1.1.3. Celuloza    68
  3.2. Powstawanie biofilmu    69
    3.2.1. Adhezja wstępna    69
    3.2.2. Adhezja trwała (nieodwracalna)    70
    3.2.3. Powstawanie mikrokolonii    70
    3.2.4. Różnicowanie się osiadłej populacji bakterii i utworzenie dojrzałej formy biofilmu    71
    3.2.5. Migracja komórek i tworzenie nowych mikrokolonii    71
  3.3. Czynniki środowiskowe wpływające na powstawanie biofilmu    72
    3.3.1. Wartość pH i temperatura    72
    3.3.2. Ukształtowanie powierzchni    72
    3.3.3. Hydrofobowość i hydrofilowość    73
  3.4. Żywność i przemysł spożywczy    73
  3.5. Metody kontrolowania biofilmu    76
    3.5.1. Metody fizyczne    76
    3.5.2. Metody chemiczne    76
    3.5.3. Metody biologiczne    76
  3.6. Biofilm a warunki szpitalne i odporność na antybiotyki    77
    3.6.1. Pomiary i obserwacja biofilmów    79
  Bibliografia    80
  4. Toksyny mikrobiologiczne w żywności: znaczenie Escherichia coli    89
  4.1. Wprowadzenie    90
  4.2. E.coli powodujące biegunki    92
    4.2.1. Enteropatogenny szczep E.coli (EPEC)    92
    4.2.2. Enterotoksyczny szczep E.coli (ETEC)    93
    4.2.3. Enterokrwotoczny szczep E.coli (EHEC)    98
    4.2.4. Enteroagregacyjny szczep E.coli (EAEC)    101
    4.2.5. Enteroinwazyjny szczep E.coli (EIEC)    103
    4.2.6. E.coli o rozsianym typie adhezji (DAEC)    104
  4.3. Metody wykrywania    104
  4.4. Normy prawne a E.coli    106
  Bibliografia    108
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia