Standardy leczenia żywieniowego w pediatrii 2017

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

47,20

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

47,20

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Oficjalna publikacja Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci (PTŻKD), przygotowana we współpracy z Polskim Towarzystwem Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻD) oraz z Polskim Towarzystwem Neonatologicznym (PTN).
Nowelizacja Standardów z roku 2013.
Zwięzłe ujęcie zasad leczenia żywieniowego dzieci. Rezultat współpracy pediatrów, gastroenterologów dziecięcych i neonatologów. Źródło niezbędne w praktyce lekarzy i dietetyków, a także organizatorów struktur leczenia żywieniowego dzieci w kraju.
· szczegółowe zalecenia dla lekarzy i dietetyków
· kluczowe pojęcia i definicje
· formularze wdrażania leczenia żywieniowego i jego monitorowania
· suplement dotyczący znaczenia wody w żywieniu dzieci i młodzieży


Liczba stron162
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5400-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  
  Definicje i pojęciaJanusz Książyk     13
  Leczenie żywieniowe     13
    Definicje dotyczące żywienia pozajelitowego     13
    Definicje dotyczące żywienia drogą przewodu pokarmowego     13
    Pojęcia dotyczące leczenia żywieniowego     14
  Odrębności definicji i pojęć w leczeniu żywieniowym noworodków     14
    Żywienie pozajelitowe     14
    Żywienie dojelitowe     15
  Definicje stosowane w formalnej ocenie wykorzystywanej metody     15
  
  Organizacja leczenia żywieniowego w szpitaluAgnieszka Szlagatys-Sidorkiewicz, Anna Borkowska     17
  Organizacja leczenia żywieniowego w domu – Katarzyna Popińska     21
  Planowanie domowego leczenia żywieniowego     22
  Organizacja leczenia żywieniowego w warunkach domowych     23
  Obowiązki ośrodka kwalifikującego i przyjmującego dziecko do programu domowego żywienia drogą przewodu pokarmowego i pozajelitowego w warunkach domowych     24
  Wytyczne szkolenia rodziców/opiekunów     25
  
  Kwalifikacja do leczenia żywieniowegoHanna Romanowska     29
  Ocena stanu odżywienia     30
  Wybór metody leczenia żywieniowego     31
  
  Metody żywienia pozajelitowegoMikołaj Danko     33
  Dostęp naczyniowy     33
  Dostęp obwodowy     34
  Dostęp centralny     34
  Metody podaży mieszaniny żywieniowej     36
  Mieszaniny żywieniowe     36
  Żywienie indywidualne i standaryzowane     37
  Dyskwalifikacja mieszaniny żywieniowej     38
  
  Leczenie żywieniowe dzieci w intensywnej terapii medycznejMagdalena Świder     41
  Metaboliczna odpowiedź ustroju na uraz     41
  Podsumowanie     47
  
  Zalecana podaż składników żywieniowych w żywieniu pozajelitowymJanusz Książyk     49
  
  Metody żywienia drogą przewodu pokarmowegoEwa Toporowska-Kowalska     53
  Wskazania i przeciwwskazania     53
    Wskazania do leczenia żywieniowego drogą przewodu pokarmowego     54
    Przeciwwskazania do leczenia żywieniowego drogą przewodu pokarmowego     56
  Diagnostyka choroby refluksowej przełyku i postępowanie w refluksie żołądkowo-przełykowym u pacjentów kwalifikowanych do gastrostomii     57
  Metody leczenia żywieniowego drogą przewodu pokarmowego – dostęp do przewodu pokarmowego     58
  Metody podawania diety przez zgłębnik     62
  Warunki zakończenia leczenia żywieniowego     62
  
  Żywienie drogą przewodu pokarmowego noworodków urodzonych przedwcześnieKrystyna Bober-Olesińska     65
  Wybór mleka     65
  Rozpoczynanie karmienia     67
  Kontynuacja karmienia     68
  Sposób karmienia i ocena tolerancji     69
  Stosowanie wzmacniaczy mleka kobiecego     70
  Ocena leczenia żywieniowego     70
  
  Żywienie drogą przewodu pokarmowego noworodka z sepsąRyszard Lauterbach     73
  Definicja sepsy u noworodka     73
  Zalecenia żywienia drogą przewodu pokarmowego noworodka z sepsą     74
  
  Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelitUrszula Grzybowska-Chlebowczyk, Małgorzata Sładek     83
  Żywienie pozajelitowe     83
    Wskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci z chorobą
    Leśniowskiego i Crohna     84
    Wskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego     84
    Domowe żywienie pozajelitowe     86
  Żywienie drogą przewodu pokarmowego     87
    Leczenie żywieniowe indukujące remisję w chorobie
    Leśniowskiego i Crohna     87
    Skuteczność leczenia żywieniowego indukującego remisję     88
    Rodzaje diet i droga podania     88
    Czas prowadzenia leczenia żywieniowego i powrót do diety naturalnej     89
    Bezpieczeństwo i działania niepożądane     89
    Leczenie żywieniowe w podtrzymaniu remisji w chorobie Leśniowskiego i Crohna     90
    Leczenie żywieniowe we wrzodziejącym zapaleniujelita grubego     90
  
  Diety stosowane w żywieniu drogą przewodu pokarmowegoElżbieta Banaś, Małgorzata Janusz, Aleksandra Żyła-Pawlak     93
  
  Powikłania zakrzepowe żywienia pozajelitowegoJanusz Książyk     99
  Noworodki     99
  Niemowlęta (od 2. miesiąca życia) i dzieci starsze     103
  
  Powikłania zakaźne żywienia pozajelitowegoJoanna Żydak     107
  Zakażenie odcewnikowe     107
  Ropowica kanału cewnika permanentnego     111
  
  Powikłania metaboliczne żywienia pozajelitowegoJoanna Żydak     113
  Zaburzenia metabolizmu glukozy     113
  Hipertrójglicerydemia     113
  Zaburzenia wodno-elektrolitowe i równowagi kwasowo-zasadowej     114
  Choroba metaboliczna kości     114
  Choroba wątroby związana z niewydolnością jelit (IFALD)     115
  Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)     116
  
  Powikłania żywienia drogą przewodu pokarmowegoKatarzyna Popińska, Paweł Juszczak     119
  
  Powikłania techniczne żywienia pozajelitowegoPaweł Juszczak     125
  
  Monitorowanie leczenia żywieniowegoHanna Romanowska     129
  Ocena skuteczności leczenia     129
  Badania kliniczne, laboratoryjne i obrazowe     129
  Ocena skuteczności przewlekle stosowanego domowego leczenia żywieniowego     135
  
  Wymagane kwalifikacje do prowadzenia leczenia żywieniowego u dzieciKatarzyna Popińska     137
  Program kursu i zasady uzyskania certyfikatu z wiedzy teoretycznej     137
  
  Dokumentacja i formularzeJanusz Książyk, Paweł Juszczak     139
  
  SUPLEMENT    151
  Woda w żywieniu dzieci i młodzieży – znaczenie dla zdrowiaElżbieta Banaś, Małgorzata Janusz, Janusz Książyk     151
  
  Wstęp     151
  Znaczenie wody w żywieniu dzieci i młodzieży     151
  Podsumowanie     158
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia