Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 461

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 461

Wybrane zagadnienia z bioekonomii

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

W dniach 15-16 września 2016 r. odbyła się III Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców Nauk Przyrodniczych „Wkraczając w świat nauki 2016”. Konferencja na stałe już wpisała się w kalendarz wydarzeń naukowych na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Organizatorem tych cyklicznych spotkań jest Katedra Inżynierii Bioprocesowej, aktywnie wspierana przez afiliowane przy niej Koło Naukowe Młodych Inżynierów oraz Akademickie Centrum Badań i Rozwoju BioR&D. Konferencja cieszy się rosnącą popularnością, o czym świadczy coraz większe grono gości. W tym roku gościliśmy ponad 150 przedstawicieli z 35 jednostek naukowych z całego kraju. Wysłuchaliśmy 87 referatów oraz zobaczyliśmy 80 posterów. Ta rosnąca liczba uczestników świadczy o zapotrzebowaniu na takie inicjatywy wśród młodych adeptów nauki.
Jako organizatorom zależy nam na tym, żeby zarówno studenci, jak i doktoranci jak najwcześniej aktywnie wchodzili w świat nauki, a uczestnictwo w konferencji i możliwość publikacji są dla nich pierwszym krokiem i doskonałą okazją, by zaistnieć w świecie naukowym.
Przed Państwem – w postaci niniejszej publikacji – prace przygotowane przez naszych uczestników. Tworzą one zbiór różnorodnych tematycznie artykułów naukowych, poruszających rozmaite zagadnienia i problemy z obszaru nauk przyrodniczych i bioekonomii.
Składam podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tego opracowania. Szczególnie dziękuję Recenzentom, którzy poświęcili swój czas na wykonanie recenzji. Uczestnikom konferencji i autorom publikacji życzę wielu sukcesów naukowych.
W imieniu Komitetu Organizacyjnego
Małgorzata Krzywonos


Rok wydania2016
Liczba stron236
KategoriaPublikacje darmowe
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    9
  
  Jolanta Błaszczyk, Monika Kucharczyk, Przemysław Seruga, Agnieszka Piekara, Sylwia Zimny, Małgorzata Krzywonos: Właściwości zdrowotne wina / Health properties of wine    11
  Joanna Bodakowska-Boczniewicz, Zbigniew Garncarek: Produkcja naringinazy przez Aspergillus niger – optymalizacja składu podłoża / Production of naringinase by Aspergillus niger – culture medium optimization    19
  Daniel Borowiak, Piotr Pietruszka, Michał Grzebyk, Magdalena Luboińska, Klaudia Marcinkowska, Przemysław Seruga, Monika Kucharczyk, Małgorzata Krzywonos, Marta Wilk: Komputerowy system sterowania hodowlą biomasy mikroalg Haematococcus pluvialis do produkcji astaksantyny / The computer control biomass cultivation system of microalga Haematococcus pluvialis for the production of astaxanthin    30
  Barbara Breza-Boruta, Beata Szala, Magdalena Kroplewska: Powietrze na liniach produkcyjnych zakładu mięsnego jako źródło zanieczyszczenia mikrobiologicznego / Air on production lines of a meat processing plant as a source of microbial contamination    42
  Ewelina Dymarska, Małgorzata Janczar-Smuga: Woda jako niezbędny składnik pokarmowy w żywieniu osób w podeszłym wieku / Water as an essential nutrient in the diet of the elderly    55
  Robert Hanczaruk, Natalia Gołąb: Wybrane problemy rekultywacji zwałowiska odpadów pogórniczych na przykładzie zwałowiska ,,Ruda” w Zabrzu-Biskupicach / Chosen problems of reclamation of coal mine heaps on the example of “Ruda” heap in Zabrze-Biskupice    65
  Robert Hanczaruk, Agnieszka Kompała-Bąba: Flora naczyniowa antropogenicznego fragmentu doliny Kłodnicy w Gliwicach (Wyżyna Śląska) / Vascular flora of the anthropogenic section of the Kłodnica valley in Gliwice (Silesian Upland)    76
  Robert Jadach: Właściwości fizyczno-chemiczne wód powierzchniowych zrekultywowanych terenów pogórniczych Tarnobrzeskiego Zagłębia Siarkowego / Physico-chemical properties of surface water of reclaimed post-mining areas of Tarnobrzeg Sulphur Basin    87
  Marcin Kowalewicz, Agnieszka Narwojsz, Katarzyna Gilewicz, Marzena Danowska-Oziewicz: Wpływ sposobu obróbki cieplnej na barwę i cechy organoleptyczne wybranych warzyw / The effect of heat treatment method on colour and organoleptic properties of selected vegetables    97
  Aleksandra Koźmińska, Ewa Hanus-Fajerska, Dawid Kocot: Wpływ jonów kadmu na Alyssum montanum w warunkach kultur in vitro / The effect of cadmium ions on Alyssum montanum cultured in vitro    105
  Monika Kucharczyk, Jolanta Błaszczyk, Przemysław Seruga, Agnieszka Piekara, Sylwia Zimny, Małgorzata Krzywonos: Charakterystyka produktów regionalnych i tradycyjnych – wpływ na marketing / Characteristics of regional and traditional products – impact on marketing    113
  Katarzyna Kulik-Knapik, Agnieszka Kompała-Bąba: Spektrum fitocenotyczno-siedliskowe Galeopsis angustifolia (Ehr.) Hoffm. na obszarze Wyżyny Śląskiej / Phytosociological and ecological spectrum of Galeopsis angustifolia (EHR.) Hoffm. in Silesian Upland    122
  Natalia Maruszewska: Znakowanie produktów ekologicznych / Labeling of organic products    138
  Sebastian Niestępski, Monika Harnisz, Ewa Korzeniewska, Adriana Osińska, Przemysław Kacprzyk: Różnicowanie środowiskowych bakterii z rodzaju Aeromonas / Differentiation of environmental bacteria of Aeromonas spp    147
  Kinga Nogaj: Możliwości rozproszonego magazynowania ciepła w systemie ciepłowniczym poprzez wykorzystanie technologii domów słonecznych / Possibilities of distracted heat storage in heating system, through the use of technology of solar houses    157
  Anna Maja Osewska: Mleko prosto od krowy? Olsztyńskie targowiska pod lupą / Milk from cows? Olsztyn markets under scrutiny    170
  Agnieszka Piekara, Monika Kucharczyk, Jolanta Błaszczyk, Przemysław Seruga, Sylwia Zimny, Małgorzata Krzywonos: Suplementy diety dla dzieci: skład, przeznaczenie i forma / Dietary supplements for children: composition, intended use and form    178
  Zuzanna Rogalska: Co w RASFF-ie piszczy? Przegląd powiadomień z 2016 roku / What can be found in RASFF? Overview of notifications from 2016    188
  Paweł Tomczyk, Aleksandra Wdowczyk, Paweł Wdowczyk: Analiza przyrodniczo-prawna gospodarki wodnej zbiornika Hajka na obszarze Natura 2000 „Dolina Radwi, Chocieli i Chotli” / Natural and legal analysis of water management of Hajka reservoir in the area of Natura 2000 “Dolina Radwi, Chocieli i Chotli”    199
  Mirosław Wiatkowski, Karina Kózka, Barbara Wiatkowska: Analiza stanu świadomości zagrożenia zjawiskiem powodzi na obszarze zlewni rzeki Biała Głuchołaska / Analysis of the state of consciousness of risk of floods phenomenon in cross-border area of Biała Głuchołaska river basin    210
  Joanna Wyka, Natalia Haligowska, Ewa Jabłońska, Anna Wardas: Stan odżywienia wioślarzy z Wrocławia / Nutriton status of rowers from Wrocław    221
  Sylwia Zimny, Jolanta Błaszczyk, Monika Kucharczyk, Przemysław Seruga, Agnieszka Piekara, Małgorzata Krzywonos: Postępowanie z alergenami jako element zarządzania jakością w zakładach spożywczych / Proceeding with allergens as an element of quality management in food factories    227
RozwińZwiń