Bydło domowe - hodowla i użytkowanie

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

89,10  99,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 99,00 zł (-10%)

Najniższa cena z 30 dni: 49,50 zł  


89,10

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Kompendium wiedzy z zakresu hodowli i użytkowania bydła, najliczniejszego i najważniejszego gatunku zwierząt gospodarskich użytkowanych przez człowieka.
Zaproponowany przez autora podręcznika układ i dobór tematyki odpowiada występującym w praktyce problemom związanym z produkcją mleka. W podręczniku przedstawiono najnowsze informacje dotyczących osiągnięć naukowych z zakresu omawianej problematyki. Tekst uatrakcyjniają tabele, fotografie, wykresy, które w sposób istotny podnoszą atrakcyjność i przystępność omawianych kwestii.


Rok wydania2017
Liczba stron544
KategoriaZoologia
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-19242-6
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. KIERUNKI UŻYTKOWANIA I ZNACZENIE GOSPODARCZE BYDŁA NA ŚWIECIE    1
  1.1. Znaczenie bydła w przeszłości    1
  1.2. Rola i funkcje bydła domowego w gospodarstwach rolnych współczesnego świata 4
    1.2.1. Bydło jako źródło surowców żywnościowych     5
    1.2.2. Bydło jako źródło dochodu    7
    1.2.3. Bydło jako źródło siły roboczej    9
    1.2.4. Bydło jako instrumenty finansowe w ubogich krajach świata    9
    1.2.5. Bydło jako element poprawy statusu społecznego10
    1.2.6. Bydło jako obiekt kultu religijnego     10
    1.2.7. Wizerunkowe problemy bydła we współczesnym świecie     11
  1.3. Wybrane fakty z historii hodowli bydła 12
    1.3.1. Początki użytkowania bydła domowego – udomowienie tura    12
    1.3.2. Bydło na terenie Europy i wczesne dowody jego dojenia w neolitycznej Brytanii     12
    1.3.3. Udomowione krowy w cywilizacji egipskiej     13
    1.3.4. Krowy mleczne w starożytnej cywilizacji sumeryjskiej     14
    1.3.5. Centralne miejsce krów w cywilizacji wedyjskiej w północnych Indiach .15
    1.3.6. Bydło w starożytnych cywilizacjach Europy     15
    1.3.7. Mleko w starożytnej hebrajskiej cywilizacji i w Biblii    16
    1.3.8. Pierwszy import czarno-białego bydła fryzyjskiego do Polski    16
    1.3.9. Pierwszy import bydła na kontynent amerykański     16
    1.3.10. Powstanie Związku Hodowców Bydła Holsztyńsko-Fryzyjskiego w USA     17
    1.3.11. Pierwsza dojarka mechaniczna    18
    1.3.12. Protoplasta współczesnego bydła fryzyjskiego w Europie – buhaj Adema7    19
    1.3.13. Początki sztucznego zapładniania krów – inseminacji     20
    1.3.14. Opracowanie metody chroniącej zamrożone nasienie buhajów    20
    1.3.15. Narodziny buhaja rekordzisty świata pod względem sprzedanego nasienia .    20
    1.3.16. Pierwszy automat do pozyskiwania mleka    21
    1.3.17. Założenie Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka     22
    1.3.18. Rozpoznanie genomu u bydła     22
    1.3.19. Rekord świata w wydajności mleka w laktacji     22
    1.3.20. Rekord świata w wydajności życiowej mleka     23
  
  2. PRODUKCJA MLEKA NA ŚWIECIE     29
  2.1. Liczba gospodarstw utrzymujących bydło     30
  2.2. Systemy produkcji mleka     30
  2.3. Lokalizacja gospodarstw mlecznych     32
  2.4. Liczebność populacji bydła na świecie     34
  2.5. Bydło jako podstawowy gatunek zwierząt gospodarskich, od których pozyskuje się mleko     36
  2.6. Wielkość i perspektywy rozwoju produkcji mleka     39
  2.7. Przetwórstwo mleka i jego spożycie     43
  2.8. Liczebność populacji krów mlecznych i produkcja mleka w Polsce     48
  
  3. PRODUKCJA MIĘSA WOŁOWEGO NA ŚWIECIE     52
  3.1. Zmiany w wielkości produkcji mięsa na świecie     52
  3.2. Systemy produkcji mięsa na świecie     53
  3.3. Produkcja i przetwórstwo wołowiny     55
  3.4. Spożycie mięsa wołowego     60
  
  4. POCHODZENIE I SYSTEMATYKA BYDŁA     64
  4.1. Pochodzenie bydła – tur wielki     64
  4.1.1. Bydło Hecka – próba odtworzenia tura     66
  4.2. Systematyka bydła     68
    4.2.1. Bydło, jako gatunek w królestwie zwierząt    68
  4.3. Gatunki w rodzinie pustorożców     73
    4.3.1. Bydło domowe – Bos taurus Linnaeus, 1758     73
    4.3.2. Bizon – Bison bison Linnaeus, 1758     75
    4.3.3. Żubr – Bison bonasus Linnaeus, 1758     75
    4.3.4. Bawół domowy – Bubalus bubalis Linnaeus, 1758     76
    4.3.5. Bawół afrykański – Syncerus caffer Sparrman, 1779     77
    4.3.6. Jak – Bos grunniens Linnaeus, 1766     77
    4.3.7. Gaur – Bos gaurus Lambert, 1804     78
    4.3.8. Gajal – Bos frontalis Lambert, 1804     79
    4.3.9. Banteng azjatycki – Bos javanicus d`Alton, 1823     79
  
  5. RASY BYDŁA     82
  5.1. Powstanie współczesnych ras bydła     82
  5.2. Kryteria podziału współczesnych ras bydła     86
  5.3. Pojęcie „rasa bydła”     90
  5.4. Charakterystyka wybranych ras mlecznych bydła     92
  5.4.1. Rasy mleczne bydła     93
  5.5. Charakterystyka wybranych ras mięsnych bydła    101
    5.5.1. Stare małe brytyjskie rasy bydła mięsnego    103
    5.5.2. Europejskie duże rasy bydła mięsnego     107
    5.5.3. Amerykańskie „syntetyczne” rasy bydła mięsnego     112
    5.5.4. Rasy bydła zebu     117
  5.6. Charakterystyka wybranych kombinowanych ras bydła     120
  5.7. Rasy miniaturowe bydła    126
  
  6. POKRÓJ BYDŁA I JEGO OCENA     131
  6.1. Wprowadzenie     131
  6.2. Ocena pokroju     132
  6.2.1. Metody oceny pokroju     133
    6.2.2. Wykaz i sposób wykonywania ważniejszych pomiarów zoometrycznych bydła     133
    6.2.3. Indeksy pokrojowe    135
  6.3. Ocena pokroju bydła mlecznego    136
    6.3.1. System oceny liniowej     136
    6.3.2. Szczegółowa ocena cech liniowych     138
      6.3.2.1. Ocena ogólna typu i budowy     143
      6.3.2.2. Wady budowy     144
      6.3.2.3. Wykorzystanie informacji dotyczących oceny liniowej bydła    147
  6.4. Wyniki oceny pokroju     149
    6.4.1. Czynniki oddziałujące na wyniki oceny pokroju u bydła. Dziedziczność i powtarzalność ocen liniowych     149
    6.4.2. Relacje między pokrojem a mlecznością i cechami funkcjonalnymi krów    152
  6.5. Ocena typu i budowy bydła mięsnego     157
    6.5.1. Cele i metody oceny pokroju bydła mięsnego     157
    6.5.2. Ocena typu/kalibru bydła mięsnego     159
  6.6. Ocena pokroju bydła o użytkowości dwukierunkowej    163
    6.6.1. Ocena krów     165
      6.6.1.1. Wzorzec rasowy krowy simentalskiej     165
      6.6.1.2. Lista ocenianych cech liniowych     165
      6.6.1.3. Ocena wad budowy    166
      6.6.1.4. Ocena ogólna budowy krów     166
    6.6.2. Ocena buhajów     167
      6.6.2.1. Cechy charakteryzujące buhaja simentalskiego     167
      6.6.2.2. Lista ocenianych cech liniowych     167
      6.6.2.3. Ocena ogólna budowy buhajów     168
  
  7. OCENA KONDYCJI KRÓW MLECZNYCH     171
  7.1. Wprowadzenie    171
  7.2. Zasady oceny     172
    7.2.1. Okres zasuszenia     176
    7.2.2. Wczesna laktacja     176
    7.2.3. Środkowa i późna laktacja     177
  7.3. Interpretacja i wyniki oceny kondycji     178
  
  8. UŻYTKOWANIE MLECZNE     182
  8.1. Laktacja i jej ocena     182
    8.1.1. Wskaźniki wykorzystywane w charakterystyce użytkowości mlecznej w laktacji     185
    8.1.2. Metody przedstawienia produkcji mleka w laktacji     185
  8.2. Wybrane fakty z historii użytkowania mlecznego bydła w kraju i na świecie     191
  8.3. Problematyka przedłużonych laktacji     197
  8.4. Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na wydajność mleka krów     199
    8.4.1. Rasa bydła     199
    8.4.2. Poziom żywienia i dostęp do wody     199
    8.4.3. Wiek przy ocieleniu     202
    8.4.4. Sezon ocielenia     202
    8.4.5. Długość i kompletność doju     202
    8.4.6. Częstotliwość doju    202
    8.4.7. Długość przerwy między dojami w ciągu doby     203
    8.4.8. Długość okresu zasuszenia    204
    8.4.9. Temperatura i wilgotność powietrza     204
      8.4.9.1. Wilgotność powietrza    206
      8.4.9.2. Stres cieplny     206
      8.4.10. Wiek zwierząt     207
      8.4.11. Długość dnia świetlnego    209
      8.4.12. Masa ciała (kaliber)     209
      8.4.13. Podawanie hormonów i leków    210
      8.4.14. Pobudzenie wymienia i poziom oksytocyny we krwi podczas doju     211
  8.5. Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na skład chemiczny mleka krów     212
    8.5.1. Skład chemiczny mleka krów     212
    8.5.2. Wpływ czynników genetycznych     216
    8.5.3. Czynniki wpływające na zawartość tłuszczu w mleku     217
      8.5.3.1. Rasa     217
      8.5.3.2. Wiek krowy     218
      8.5.3.3. Okres laktacji     219
      8.5.3.4. Sezon produkcji     220
      8.5.3.5. Zdrowie     220
      8.5.3.6. Hormony / leki     220
      8.5.3.7. Żywienie     220
    8.5.4. Czynniki oddziałujące na zawartość białka w mleku    222
      8.5.4.1. Rasa     224
      8.5.4.2. Wiek krów    224
      8.5.4.3. Okres laktacji     224
      8.5.4.4. Sezon produkcji     224
      8.5.4.5. Zdrowie     224
      8.5.4.6. Czynniki żywieniowe     225
      8.5.5. Węglowodany     225
      8.5.6. Makro- i mikroelementy     226
      8.5.7. Pozostałe składniki mleka     226
  
  9. UŻYTKOWANIE MIĘSNE BYDŁA     229
  9.1. Technologie produkcji mięsa wołowego     230
  9.2. Systemy produkcji mięsa wołowego w Polsce     232
  9.3. Ocena przydatności opasowej     234
  9.4. Ocena wartości rzeźnej    237
    9.4.1. Wydajność rzeźna i czynniki wpływające na jej wielkość     237
    9.4.2. Ocena wizualna półtusz wołowych     240
    9.4.3. Klasy mięsności     241
    9.4.4. Cechy decydujące o jakości mięsa wołowego     243
    9.4.5. Otłuszczenie     244
    9.4.6. Pozostałe cechy sensoryczne mięsa wołowego    245
    9.4.7. Możliwości wykorzystania metod obiektywnych w ocenie jakości mięsa     246
    9.4.8. Wyręby wartościowe tuszy    246
    9.4.9. Wartość pH mięsa    249
    9.4.10. Pozostałe cechy oceniane obiektywnie     250
  9.5. Surowce uboczne pozyskiwane od bydła     251
    9.5.1. Skóry bydlęce     252
    9.5.2. Podroby     252
    9.5.3. Tłuszcz, żelatyna, jelita     252
    9.5.4. Inne niejadalne surowce uboczne     252
    9.5.5. Farmaceutyki produkowane z wykorzystaniem bydła rzeźnego    252
  
  10. ROZPŁODOWE UŻYTKOWANIE BYDŁA    255
  10.1. Znaczenie użytkowania rozpłodowego     255
  10.2. Harmonogramy wycieleń krów     256
  10.3. Podstawowe pojęcia związane z rozrodem u bydła     257
  10.4. Cele użytkowania rozpłodowego krów     258
  10.5. Buhaje a rozród naturalny     260
  10.6. Sztuczne zapładnianie – inseminacja u bydła     261
    10.6.1. Kriokonserwacja nasienia bydła     264
    10.6.2. Zalety sztucznego zapładniania (inseminacji) krów     265
    10.6.3. Ograniczenia będące wynikiem stosowania inseminacji     265
  10.7. Liczba buhajów, których nasienie można wykorzystywać w stadzie    266
  10.8. Cykl płciowy     266
    10.8.1. Ruja u krów     267
    10.8.2. Cicha ruja     267
    10.8.3. Metody wspomagające wykrywanie rui    267
  10.9. Ciąża u bydła     268
  10.10. Wiek pierwszego wycielenia     268
  10.11. Długość okresu międzywycieleniowego     270
  10.12. Nowoczesne biotechniki i biotechnologie wykorzystywane w rozrodzie u bydła     270
    10.12.1. Przenoszenie zarodków    271
    10.12.2. Programy rozrodu kontrolowanego     274
      10.12.2.1. Standardowa synchronizacja rui     274
      10.12.2.2. Metody synchronizacji rui z wykorzystaniem prostaglandyny     275
    10.12.3. Seksowanie plemników    275
    10.12.4. Klonowanie     276
    10.12.5. Wczesne diagnozowanie ciąży     277
  10.13. Metody poprawy skuteczności reprodukcji u bydła     277
    10.13.1. Zarządzanie reprodukcją u bydła     277
    10.13.2. Grupa czynników kontrolowanych przez hodowców     280
      10.13.2.1. Skuteczność wykrywania rui    280
      10.13.2.2. Umiejętności inseminatora     283
      10.13.2.3. Płodność buhajów     284
      10.13.2.4. Temperatura otoczenia (stres cieplny)     284
      10.13.2.5. Typ powierzchni, po której poruszają się krowy    285
    10.13.3. Grupa czynników kontrolowanych przez układ rozrodczy krów     286
      10.13.3.1. Zaburzenie porodu (dystocja)     286
      10.13.3.2. Zatrzymanie łożyska .    286
      10.13.3.3. Ciąże bliźniacze    286
      10.13.3.4. Wczesne zamieranie zarodków i poronienia     287
      10.13.3.5. Cysty jajnikowe u krów     287
    10.13.4. Grupa czynników kontrolowanych przez cechy osobnicze krów     287
      10.13.4.1. Rasa (typ użytkowy)     287
      10.13.4.2. Wiek krów     288
      10.13.4.3. Poziom produkcyjny krów     288
  
  11. ZASADY I TECHNOLOGIE POZYSKIWANIA MLEKA OD KRÓW    290
  11.1. Metody doju ręcznego i mechanicznego     294
    11.1.1. Stymulowanie krów do oddawania mleka     295
    11.1.2. Hamowanie wydzielania mleka     296
    11.1.3. Zasady i metody przeprowadzania doju ręcznego i mechanicznego     296
      11.1.3.1. Fazy doju     297
  11.2. Technologie wykorzystywane w mechanicznym pozyskiwaniu mleka     303
    11.2.1. Sprzęt udojowy – kilka uwag     303
    11.2.2. Dojarka bańkowa     303
    11.2.3. Dojarka rurociągowa     304
    11.2.4. Hale udojowe – dojarnie     304
      11.2.4.1. Dojarnia typu „rybia ość”     305
      11.2.4.2. Dojarnia typu „bok w bok”     306
      11.2.4.3. Dojarnie typu „tandem”     307
      11.2.4.4. Dojarnie typu „karuzela”     308
      11.2.5. Roboty do dojenia krów     309
  11.3. Zasady higieny przy pozyskiwaniu mleka od krów     313
    11.3.1. Higiena wymion     314
    11.3.2. Obcinanie kiści ogonowej     315
    11.3.3. Kolejność doju     316
    11.3.4. Przeddojenie, przed- i poudojowa dezynfekcja strzyków     316
    11.3.5. Suche strzyki     318
  
  12. ZASADY WYCHOWU CIELĄT I JAŁOWIZNY     320
  12.1. Okresy wzrostu i rozwoju u bydła     320
  12.2. Cele w odchowie jałowizny    323
  12.3. Technika żywienia cieląt i jałowizny     324
    12.3.1. Wpływ żywienia     327
    12.3.2. Zarządzanie     327
    12.3.3. System wychowu     327
    12.3.4. Zdrowie     327
  12.4. Praktyczne zasady postępowania w trakcie wychowu cieląt     328
    12.4.1. Wentylacja     329
    12.4.2. Izolacja    330
    12.4.3. Dobrostan zwierząt     331
    12.4.4. Koszty odchowu     331
  12.5. Siara     332
  12.6. Mleko i preparaty mleko zastępcze     336
  12.7. Karmienie paszami stałymi    338
    12.7.1. Mieszanka typu starter     339
    12.7.2. Pasze treściwe i objętościowe     339
  
  13. WYBRANE ELEMENTY ZACHOWANIA BYDŁA     342
  13.1. Zachowanie społeczne bydła     344
    13.1.1. Bydło jako gatunek społeczny o strukturze hierarchicznej    344
  13.2. Zachowanie okołożywieniowe bydła    345
    13.2.1. Typy okołożywieniowego zachowania u bydła     345
    13.2.2. Czas leżenia i przeżuwania    348
      13.2.2.1. Ułożenie ciała podczas leżenia     349
    13.2.3. Wpływ różnych czynników na okołożywieniowe zachowanie się bydła    352
      13.2.3.1. Czas dostarczania świeżej paszy    352
      13.2.3.2. Częstotliwość doju     352
      13.2.3.3. Poziom produkcyjny krów     353
      13.2.3.4. Grupowanie krów w stadzie     353
      13.2.3.5. Zwiększanie obsady w stadach bydła     353
  13.3. Zachowanie płciowe krów     355
    13.3.1. Zachowanie okołorujowe     355
    13.3.2. Zachowanie okołoporodowe i macierzyńskie     356
  13.4. Inne typy zachowania bydła     357
    13.4.1. Pokrewieństwo i powinowactwo     357
    13.4.2. Sen jako ważny typ zachowania krów .357
      13.4.2.1. Znaczenie snu dla dobrostanu krów mlecznych    357
      13.4.2.2. Definicja snu    357
      13.4.2.3. Znaczenie snu dla bydła .    358
      13.4.2.4. Długość snu u bydła     361
  13.5. Bydło jako gatunek krepuskularny     363
  
  14. MOCZNIK W MLEKU KRÓW    369
  14.1. Czynniki wpływające na poziom mocznika w mleku krów     370
    14.1.1. Poziom białka w dawkach pokarmowych i inne elementy żywienia     370
    14.1.2. Poziom produkcyjny krów     372
    14.1.3. Dobowe różnice pomiędzy poziomem mocznika w mleku     373
    14.1.4. Masa ciała zwierząt     374
    14.1.5. Pozostałe czynniki środowiskowe     375
    14.1.6. Czynniki genetyczne     376
  14.2. Możliwości wykorzystania informacji o poziomie mocznika w mleku w zarządzaniu stadami bydła mlecznego     378
    14.2.1. Ocena racjonalności żywienia na podstawie zawartości mocznika i białka w mleku krów     378
      14.2.1.1. Ocena zawartości mocznika w mleku     378
      14.2.1.2. Ocena zawartości białka w mleku     380
    14.2.2. Mocznik a płodność krów     381
    14.2.3. Możliwości wykorzystania informacji na temat mocznika w mleku w ograniczaniu zanieczyszczenia środowiska azotem produkowanym przez bydło     382
  
  15. STANY ZAPALNE WYMION U KRÓW I SKUTKI ICH WYSTĘPOWANIA W STADACH BYDŁA MLECZNEGO    387
  15.1. Mastitis u bydła     387
    15.1.1. Przyczyny zapaleń wymion u krów     388
    15.1.2. Drogi przedostawania się bakterii do strzyków i wymion    391
    15.1.3. Komórki somatyczne jako podstawowe kryterium diagnozowania mastitis    392
    15.1.4. Typy zapalenia wymion u krów     394
    15.1.5. Częstość występowania mastitis w stadach bydła mlecznego     395
  15.2. Konsekwencje występowania zapalenia wymion u krów     396
    15.2.1. Zmniejszanie wydajności mleka     396
    15.2.2. Obniżanie przydatności technologicznej mleka     398
    15.2.3. Ograniczanie płodności krów     399
  15.3. Zapobieganie występowaniu zapaleń wymion u krów     400
    15.3.1. Zapobieganie przenikaniu bakterii do wymion     400
    15.3.2. Programy zapobiegające mastitis i ich zasadnicze elementy     401
  15.4. Komórki somatyczne mleka w programach doskonalenia genetycznego bydła w Polsce i na świecie     403
    15.4.1. Komórki somatyczne w indeksach selekcyjnych dla bydła mlecznego     403
    15.4.2. Wykorzystanie markerów genetycznych w programie zwalczania mastitis    405
  15.5. Współczesne możliwości diagnozowania i leczenia mastitis w stadach bydła mlecznego     406
    15.5.1. Metody wykrywania podklinicznych stanów zapalnych wymion    406
    15.5.2. Leczenie stanów zapalnych wymion u krów     409
      15.5.2.1. Zasuszenie najlepszym okresem na leczenie podklinicznego mastitis u krów     411
  
  16. CIAŁA KETONOWE – PRZYCZYNY I SKUTKI ICH OBECNOŚCI W MLEKU KRÓW    415
  16.1. Przyczyny powstawania ketozy     415
  16.2. Konsekwencje negatywnego bilansu energetycznego u krów mlecznych     416
  16.3. Rodzaje ketoz u bydła     418
  16.4. Objawy ketozy    419
  16.5. Zapobieganie występowaniu ketozy     420
  16.6. Potrzeba i możliwości diagnozowania ketozy     421
    16.6.1. Diagnozowanie ketozy     421
    16.6.2. Wysoka zawartość tłuszczu w mleku wskaźnikiem subklinicznej ketozy     422
RozwińZwiń