POLECAMY
Praca zbiorowa
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Deklarację zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością uznaje się za jeden z najlepiej znanych oraz najbardziej spornych dokumentów odnoszących się do materiałów do opakowań dla produktów spożywczych. Od wielu lat to zagadnienie jest przedmiotem licznych dyskusji i polemik. Jednakże warto również zwrócić uwagę na inny aspekt i poddać go krytycznej analizie, a mianowicie zagadnienie przydatności technologicznej w przemyśle spożywczym. Biorąc pod uwagę przepisy unijne, niniejsze zagadnienie jest niezwykle istotne ze względu na bezpieczeństwo i legalne stosowanie pojemników dla żywności. Z drugiej strony brak jest dokładnej definicji przydatności technologicznej w obowiązujących obecnie przepisach czy standardach jakościowych, chociaż wspomina się o tym w literaturze naukowej. Ponadto niezbędne jest przeanalizowanie zagadnienia przydatności technologicznej z perspektywy różnych oddziałujących na nią czynników jak: skład chemiczny pojemników dla żywności czy materiałów będących z nią w kontakcie; klasyfikacja technologiczna pojemników; profil chemiczny pakowanej żywności; proces produkcji i pakowania; oraz zagadnienie właściwych procedur przechowywania materiałów do produkcji opakowań i pakowanych produktów. Niniejsza praca ma za zadanie przedstawić kilka praktycznych zastosowań w nawiązaniu do relacji między składem chemicznym materiałów do produkcji opakowań a przewidywalnym zachowaniem pojemników w „normalnych warunkach”.
Rok wydania | 2017 |
---|---|
Liczba stron | 166 |
Kategoria | Chemia ogólna |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
Tłumaczenie | Agnieszka Błaszczak |
ISBN-13 | 978-83-01-19247-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Wpływ składu chemicznego opakowań żywności na przydatność technologiczną: kwestie bezpieczeństwa i higieny żywności | 9 |
1.1. Bezpieczeństwo żywności a materiały opakowaniowe | 11 |
1.2. Aspekty prawne w Unii Europejskiej: obecna sytuacja | 17 |
1.3. Deklaracja zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością | 19 |
1.4. Zagadnienie przydatności technologicznej materiałów do produkcji opakowań żywności | 24 |
1.5. Przewidywalne zachowanie opakowań do żywności w normalnych warunkach użytkowania. Zastosowania praktyczne | 27 |
Bibliografia | 29 |
2. Zanieczyszczenia nieorganiczne żywności jako wynik oddziaływania opakowań | 31 |
2.1. Wprowadzenie | 33 |
2.2. Regulacje prawne | 34 |
2.3. Metody analityczne | 37 |
2.4. Zanieczyszczenie metalami i toksykologia | 39 |
2.4.1. Aluminium | 39 |
2.4.2. Cyna | 40 |
2.4.3. Ołów | 40 |
2.4.4. Kadm | 40 |
2.4.5. Arsen | 41 |
2.4.6. System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach | 41 |
2.5. Przykładowe materiały opakowaniowe | 41 |
2.5.1. Stal nierdzewna i szkło | 41 |
2.5.2. Metalowe puszki i tuby | 42 |
2.5.3. Folie z regenerowanej celulozy | 46 |
2.5.4. Materiały z tworzyw sztucznych | 46 |
2.5.5. Opakowania aktywne i inteligentne: nanotechnologie | 48 |
2.6. Metale a żywność dietetyczna i konserwowana | 51 |
2.7. Wnioski | 56 |
Bibliografia | 56 |
3. Plastyfikatory wykorzystywane przy produkcji PVC przeznaczonego do żywności: ocena migracji specyficznej | 61 |
3.1. Wprowadzenie | 63 |
3.1.1. Ftalany | 64 |
3.1.2. Epoksydowany olej sojowy | 65 |
3.1.3. Inne plastyfikatory monomeryczne | 66 |
3.1.4. Poliadypiniany | 68 |
3.2. Badania limitów migracji specyficznej w żywności i płynach modelowych imitujących żywność | 69 |
3.2.1. Metody badań ftalanów | 69 |
3.2.2. Metoda QuEChERS: studium przypadku | 70 |
3.2.3. Metody analizy dla ATBC, DBS, DEHA, DINCH, mono i poddanych częściowemu oddziaływaniu octanów diglicerydów kwasów tłuszczowych | 73 |
3.2.4. Metoda analizy ESBO w żywności | 74 |
3.2.5. Analiza poliadypinianów | 76 |
3.3. Wnioski | 79 |
Bibliografia | 80 |
4. Organiczne zanieczyszczenia opakowań – nowe zagrożenia | 83 |
4.1. Przemysł spożywczy i zasady HACCP | 85 |
4.2. Zidentyfikowane zagrożenia chemiczne w przemyśle spożywczym a materiały opakowaniowe do kontaktu z żywnością | 89 |
4.3. Organiczne zanieczyszczenia materiałów do kontaktu z żywnością – perspektywa europejska | 92 |
4.4. Inne problemy: substancje wzbudzające szczególnie duże obawy | 96 |
Bibliografia | 99 |
5. Chemiczne i mikrobiologiczne aspekty interakcji żywności i opakowań do żywności | 101 |
5.1. Wprowadzenie | 102 |
5.2. Materiały do produkcji opakowań jako źródło mikroflory w żywności | 103 |
5.3. Wskaźnik przeżywalności mikroorganizmów na powierzchni różnych materiałów do pakowania | 107 |
5.4. Adhezja i powstawanie biofilmów na powierzchni opakowań | 108 |
5.5. Wpływ uszkodzeń opakowania na zachowanie mikroorganizmów | 113 |
5.6. Czynniki determinujące przenikanie drobnoustrojów w środowisku płynnym i gazowym | 117 |
5.7. Określenie minimalnych pęknięć dla przenikania drobnoustrojów przez opakowanie | 120 |
5.8. Interakcje mikroorganizmów z opakowaniami | 122 |
5.9. Przewidywanie trwałości materiałów do opakowań | 126 |
Bibliografia | 127 |
6. Powstawanie korozji na metalowych opakowaniach do żywności | 133 |
6.1. Wprowadzenie | 134 |
6.1.1. Przebieg korozji | 135 |
6.1.2. Warunki termodynamiczne zachodzenia spontanicznego procesu korozji | 136 |
6.1.3. Aspekty kinetyczne procesu korozji: zjawisko polaryzacji | 139 |
6.2. Opakowania metalowe | 140 |
6.2.1. Korozja wewnętrzna opakowań metalowych | 142 |
6.3. Blacha biała | 143 |
6.3.1. Cyna jako anoda w parze cyna-żelazo | 145 |
6.3.2. Żelazo jako anoda w parze cyna-żelazo | 149 |
6.3.3. Aspekty morfologiczne korozji wewnętrznej puszek ze zwykłej blachy białej | 150 |
6.3.4. Aspekty morfologiczne korozji puszek o lakierowanych korpusach i zamknięciach | 151 |
6.3.5. Czynniki wpływające na korozję blachy białej | 151 |
6.3.6. Zjawisko siarkowania | 159 |
6.3.7. Inhibitory korozji | 161 |
6.4. Wykorzystanie stali bezcynowej w przemyśle produkującym opakowania do żywności puszkowanej | 162 |
6.4.1. Opakowania z aluminium | 162 |
Bibliografia | 164 |