Chemia materiałów opakowaniowych

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

mobi, epub, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

34,30  49,00

Format: mobi, epub

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

34,3049,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Deklarację zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością uznaje się za jeden z najlepiej znanych oraz najbardziej spornych dokumentów odnoszących się do materiałów do opakowań dla produktów spożywczych. Od wielu lat to zagadnienie jest przedmiotem licznych dyskusji i polemik. Jednakże warto również zwrócić uwagę na inny aspekt i poddać go krytycznej analizie, a mianowicie zagadnienie przydatności technologicznej w przemyśle spożywczym. Biorąc pod uwagę przepisy unijne, niniejsze zagadnienie jest niezwykle istotne ze względu na bezpieczeństwo i legalne stosowanie pojemników dla żywności. Z drugiej strony brak jest dokładnej definicji przydatności technologicznej w obowiązujących obecnie przepisach czy standardach jakościowych, chociaż wspomina się o tym w literaturze naukowej. Ponadto niezbędne jest przeanalizowanie zagadnienia przydatności technologicznej z perspektywy różnych oddziałujących na nią czynników jak: skład chemiczny pojemników dla żywności czy materiałów będących z nią w kontakcie; klasyfikacja technologiczna pojemników; profil chemiczny pakowanej żywności; proces produkcji i pakowania; oraz zagadnienie właściwych procedur przechowywania materiałów do produkcji opakowań i pakowanych produktów. Niniejsza praca ma za zadanie przedstawić kilka praktycznych zastosowań w nawiązaniu do relacji między składem chemicznym materiałów do produkcji opakowań a przewidywalnym zachowaniem pojemników w „normalnych warunkach”.


Liczba stron166
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
TłumaczenieAgnieszka Błaszczak
ISBN-13978-83-01-19247-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Wpływ składu chemicznego opakowań żywności na przydatność technologiczną: kwestie bezpieczeństwa i higieny żywności     9
    1.1. Bezpieczeństwo żywności a materiały opakowaniowe     11
    1.2. Aspekty prawne w Unii Europejskiej: obecna sytuacja     17
    1.3. Deklaracja zgodności dla opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością     19
    1.4. Zagadnienie przydatności technologicznej materiałów do produkcji opakowań żywności     24
    1.5. Przewidywalne zachowanie opakowań do żywności w normalnych warunkach użytkowania. Zastosowania praktyczne     27
  Bibliografia     29
  
  2. Zanieczyszczenia nieorganiczne żywności jako wynik oddziaływania opakowań     31
    2.1. Wprowadzenie     33
    2.2. Regulacje prawne     34
    2.3. Metody analityczne     37
    2.4. Zanieczyszczenie metalami i toksykologia     39
      2.4.1. Aluminium     39
      2.4.2. Cyna     40
      2.4.3. Ołów     40
      2.4.4. Kadm     40
      2.4.5. Arsen     41
      2.4.6. System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach     41
    2.5. Przykładowe materiały opakowaniowe     41
      2.5.1. Stal nierdzewna i szkło     41
      2.5.2. Metalowe puszki i tuby     42
      2.5.3. Folie z regenerowanej celulozy     46
      2.5.4. Materiały z tworzyw sztucznych     46
      2.5.5. Opakowania aktywne i inteligentne: nanotechnologie     48
    2.6. Metale a żywność dietetyczna i konserwowana     51
    2.7. Wnioski     56
  Bibliografia     56
  
  3. Plastyfikatory wykorzystywane przy produkcji PVC przeznaczonego do żywności: ocena migracji specyficznej     61
    3.1. Wprowadzenie     63
      3.1.1. Ftalany     64
      3.1.2. Epoksydowany olej sojowy     65
      3.1.3. Inne plastyfikatory monomeryczne     66
      3.1.4. Poliadypiniany     68
    3.2. Badania limitów migracji specyficznej w żywności i płynach modelowych imitujących żywność     69
      3.2.1. Metody badań ftalanów     69
      3.2.2. Metoda QuEChERS: studium przypadku     70
      3.2.3. Metody analizy dla ATBC, DBS, DEHA, DINCH, mono i poddanych częściowemu oddziaływaniu octanów diglicerydów kwasów tłuszczowych     73
      3.2.4. Metoda analizy ESBO w żywności     74
      3.2.5. Analiza poliadypinianów     76
    3.3. Wnioski     79
  Bibliografia     80
  
  4. Organiczne zanieczyszczenia opakowań – nowe zagrożenia     83
    4.1. Przemysł spożywczy i zasady HACCP     85
    4.2. Zidentyfikowane zagrożenia chemiczne w przemyśle spożywczym a materiały opakowaniowe do kontaktu z żywnością     89
    4.3. Organiczne zanieczyszczenia materiałów do kontaktu z żywnością – perspektywa europejska     92
    4.4. Inne problemy: substancje wzbudzające szczególnie duże obawy     96
  Bibliografia     99
  
  5. Chemiczne i mikrobiologiczne aspekty interakcji żywności i opakowań do żywności     101
    5.1. Wprowadzenie     102
    5.2. Materiały do produkcji opakowań jako źródło mikroflory w żywności     103
    5.3. Wskaźnik przeżywalności mikroorganizmów na powierzchni różnych materiałów do pakowania     107
    5.4. Adhezja i powstawanie biofilmów na powierzchni opakowań     108
    5.5. Wpływ uszkodzeń opakowania na zachowanie mikroorganizmów     113
    5.6. Czynniki determinujące przenikanie drobnoustrojów w środowisku płynnym i gazowym     117
    5.7. Określenie minimalnych pęknięć dla przenikania drobnoustrojów przez opakowanie     120
    5.8. Interakcje mikroorganizmów z opakowaniami     122
    5.9. Przewidywanie trwałości materiałów do opakowań     126
  Bibliografia     127
  
  6. Powstawanie korozji na metalowych opakowaniach do żywności     133
    6.1. Wprowadzenie     134
      6.1.1. Przebieg korozji     135
      6.1.2. Warunki termodynamiczne zachodzenia spontanicznego procesu korozji     136
      6.1.3. Aspekty kinetyczne procesu korozji: zjawisko polaryzacji     139
    6.2. Opakowania metalowe     140
      6.2.1. Korozja wewnętrzna opakowań metalowych     142
    6.3. Blacha biała     143
      6.3.1. Cyna jako anoda w parze cyna-żelazo     145
      6.3.2. Żelazo jako anoda w parze cyna-żelazo     149
      6.3.3. Aspekty morfologiczne korozji wewnętrznej puszek ze zwykłej blachy białej     150
      6.3.4. Aspekty morfologiczne korozji puszek o lakierowanych korpusach i zamknięciach     151
      6.3.5. Czynniki wpływające na korozję blachy białej     151
      6.3.6. Zjawisko siarkowania     159
      6.3.7. Inhibitory korozji     161
    6.4. Wykorzystanie stali bezcynowej w przemyśle produkującym opakowania do żywności puszkowanej     162
      6.4.1. Opakowania z aluminium     162
  Bibliografia     164
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia