International Journal of Food Science and Bioprocessing 1(1)

International Journal of Food Science and Bioprocessing 1(1)

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

Oddajemy do rąk czytelników pierwszy numer kwartalnika o nowym tytule i w nowej oprawie graficznej, będącego kontynuacją czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) (http://nit.ue.wroc.pl/?lang=en). Kwartalnik NIT był wydawany przez cztery lata. Powstał on na bazie Zeszytów Naukowych AE/UE Technologia.
Nowa nazwa i szata graficzna kwartalnika International Journal of Food Science and Bioprocessing odzwierciedla otwarcie się czasopisma na autorów spoza Polski. Profil naukowy pozostaje interdyscyplinarny, obejmując: technologię żywności i żywienia, towaroznawstwo żywności oraz zapewnienie jakości i bezpieczeństwa.
Zamierzamy publikować zarówno oryginalne prace naukowe, jak i prace przeglądowe. Będziemy się też starali, zamieszczając krótkie recenzje, informować czytelników o nowych pozycjach książkowych na rynku wydawniczym krajowym i zagranicznym oraz o zapowiedziach konferencyjnych z naszego obszaru tematycznego. Pozostajemy również otwarci na wszelkie sugestie odnośnie do naszego kwartalnika, mające na celu doskonalenie jego jakości.
Prace, tak jak uprzednio, są recenzowane przez dwóch recenzentów. Zgłaszanie i ocena prac są przeprowadzane elektronicznie z użyciem programu SENIR (https:// review.ue.wroc.pl). Zachowujemy też wersję papierową, którą otrzymują członkowie komitetu naukowego i wydawniczego, a także recenzenci, autorzy oraz biblioteki.
W 2015 roku czasopismo Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) otrzymało 6 punktów przyznanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (1038, 2080-5985, 2449-9773, points 6;
http://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2015_12/57768c2cb322779eb01734014ff4be38.pdf).


Redaktor Naczelny
prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów


Rok wydania2016
Liczba stron79
KategoriaPublikacje darmowe
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  Preface    8
  
  Joanna Bodakowska-Boczniewicz, Zbigniew Garncarek: Znaczenie gorzkich aktywnych biologicznie związków żywności w prewencji chorób / The importance of bitter bioactive components in the prevention of disease    9
  Anna Czaja, Mateusz Gertchen, Dorota Wyspiańska, Anna Czubaszek: Wpływ dodatku mikrokapsułkowanych ekstraktów z łuski cebuli na wybrane właściwości pieczywa pszennego / Effect of microencapsulated onion husk extracts on selected properties of wheat bread    25
  Dorota Derewiaka, Emilia Sobieraj, Beata Drużyńska, Jolanta Kowalska, Rafał Wołosiak, Marta Ciecierska, Ewa Majewska: Ocena informacji przekazywanych konsumentom na temat obecności alergenów / Evaluation of information passed on consumers on the presence of alergens    36
  Magdalena Fietz: Makulatura – pochodzenie, przerób, wykorzystanie / Waste paper – origin, processing, usage    48
  Sławomir Kula, Maria Śmiechowska: The assessment of fish consumption by university students of different academic profiles / Ocena spożycia ryb przez studentów uczelni o różnych profilach kształcenia    67
  Andrzej Janicki: Recenzja monografii naukowej pt. Meat Quality – Genetic and Environmental Factors    77
RozwińZwiń