Ciasta wielkanocne. Przepisy naszych babć

1 opinia

Wydawca:

Psychoskok

Format:

pdf, epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

2,79  3,99

Format: pdf, epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

2,793,99

cena zawiera podatek VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Ciasta wielkanocne.
Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety.


„W książeczce tej starałam się zebrać
wypróbowane przepisy wszystkich rodzai ciast, używanych na wielkanocnym stole.
Podałam przedewszystkiem przepis na główną ozdobę stołu: — sękacz, który jednak
tylko panie ze wsi, lub też mające we własnych domach stare kuchnie
z rożnami, wykonać mogą. Taka baba z rożna nie jest jednak tak
niezbędna, jak inne baby drożdżowe, a te wszystkie, przy staranności,
w każdym piecyku pod blachą doskonale upiec można. W Warszawie, wiele
osób, zamiast piec baby w domu, tylko ciasto na nie przyrządza,
a gotowe blachy z plackami i formy z babkami — odsyła do
piekarni, gdzie specjalnie urządzony piec daje większą rękojmę ich udania się.
W taki jednak sposób możemy postępować tylko z pospolitemi gatunkami ciasta.
Wszelkie baby parzone, tiulowe, petynetowe, już nie mówiąc o babach na
pianie z białek, jak: chlebowa, migdałowa, cytrynowa itp., nie znoszą ani
wstrząśnień przy przenoszeniu ciasta, ani ochłodzenia przy przejściu służącej
ulicą, i lepiej się ich wyrzec, niż narażać na prawie pewne zepsucie przy
peregrynacjach z miejsca na miejsce. Jeżeli chcemy je jednak mieć
koniecznie, należy zrezygnować z wysokich ich kształtów i upiec
w niskich rondlach, lub niewysokich formach w domu, w piecyku
pod blachą, w piecyku gazowym, lub nawet na fajerce gazowej,
w Prodige'u, w którym będą wprawdzie kształtem przypominały raczej
tort, ale urosną i upieką się wybornie.”


W książce znajdziemy następujące
przepisy:


I. BABY


1. Baba łatwa, a smaczna.


2. Baba szafranowa.


3. Baba parzona.


4. Baba rodzynkowa.


5. Baba tarta.


6. Baba migdałowa, drożdżowa.


7. Baba czekoladowa, drożdżowa.


8. Baba petynetowa.


9. Baba chlebowa.


10. Baba czekoladowa.


11. Baba piaskowa.


12. Baba cytrynowa.


13. Baba makowa.


14. Baba migdałowa.


15. Baba z rożna. (Baumkuch, Sękacz).


II. PLACKI


1. Placek pakowaniec.


2. Placek przekładaniec.


3. Placek pomarańczowy.


4. Placek z kruszonką.


5. Placek drożdżowy z jabłkami.


6. Placek drożdżowy z serem.


7. Placek kruchy z serem.


8. Placek z makiem.


9. Placek z masą orzechową.


10. Placek z marmeladą.


III. TORTY


1. Tort wiedeński.


2. Tort piaskowy.


3. Tort kruchy.


4. Tort chlebowy.


5. Tort chlebowy inaczej.


6. Tort czekoladowy.


7. Tort czekoladowy niegotowany.


8. Tort wiedeński „Dobosz“.


9. Tort czekoladowy łatwy do krajania.


10. Tort z kakao.


11. Tort kasztanowy.


12. Tort kasztanowy inaczej.


13. Tort fasolowy.


14. Tort aleksandryjski.


15. Tort orzechowy.


16. Torcik z orzechów laskowych.


17. Tort hiszpański.


18. Tort kawowy „Mocca“.


19. Tort migdałowy.


20. Tort morelowy.


21. Tort makaronikowy.


22. Tort pomarańczowy.


23. Torcik migdałowy na opłatkach.


24. Tort niegotowany.


IV. MAZURKI SKROMNE


1. Mazurek oszczędny.


2. Mazurek bakaliowy na białkach.


3. Mazurek migdałowy na białkach.


4. Mazurek orzechowy na białkach.


5. Mazurek orzechowy inaczej.


6. Mazurek cytrynowy.


7. Mazurek pomarańczowy.


8. Mazurek królewski.


9. Mazurek czekoladowy, pospolity.


10. Mazurek śmietankowy.


11. Mazurek drożdżowy, pospolity.


12. Mazurek w zimnej wodzie podchodzący.


13. Mazurek makowy.


14. Mazurek z prażonych migdałów.


15. Mazurek cygański.


16. Mazurek różany.


V. MAZURKI WYKWINTNIEJSZE


17. Mazurek czekoladowy gotowany.


18. Mazurek „Dzień i noc“.


19. Mazurek orzechowy na miodzie.


20. Mazurek prababek (nie pieczony i nie gotowany).


21. Mazurek pomarańczowy.


22. Mazurek makaronikowy z różą.


23. Mazurek morelowy.


24. Mazurek z gotowanych żółtek.


25. Mazurek migdałowy kruchy.


26. Mazurek rodzynkowy kruchy.


27. Mazurek bakaljowy.


28. Mazurek orzechowo-czekoladowo-jabłeczny.


29. Mazurek „Toinon“.


30. Mazurek „Duchesse“.


VI. LUKRY, POMADKI I MASY DO PRZEKŁADANIA CIAST


1. Lukier na białkach.


2. Lukier pomadkowy.


3. Lukier czekoladowy.


4. Lukier przezroczysty.


5. Lukier kawowy.


6. Masa migdałowa.


7. Masa kawowa „Mocca“.


8. Masa czekoladowa.


9. Masa orzechowa.


10. Masa ponczowa.


11. Krem orzechowy.


Liczba stron44
WydawcaPsychoskok
ISBN-13978-83-7900-774-5
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia