Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć

1 opinia

Wydawca:

Psychoskok

Format:

mobi, epub, pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

2,79  3,99

Format: mobi, epub, pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

2,793,99

cena zawiera podatek VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Konfitury, kompoty i
inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa
Pani Elżbiety.


„ Najdawniej używane
i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, — bo
nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier
trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano
„Kandyzbrot“, — już wyrabiano ogromne ilości konfitur, na oczyszczonym, tak
zwanym „kijowskim sposobem“, miodzie. Wczasie wojny światowej i w
pierwszych latach po niej, kiedy o cukier biały trudno było, a nasze
polskie podniebienia nie mogły się tak łatwo, jak niemieckie, pogodzić
z ohydnym smakiem wygotowanego z buraków cukrowych, nieoczyszczonego
syropu, konfitury stały się rzadkością, wyszły prawie z użycia.
Odzwyczajono się od nich, zastąpiono je różnemi nieznanego składu karmelkami
i marmeladami, twierdzono nawet, że konfitury są rzeczą kosztowną
i zbędną, zapominano o tem, że się pozbawia dzieci i osoby
starsze zdrowego i pożywnego przysmaku, a daje im różne surogaty,
nieraz może szkodliwe dla zdrowia.”


W książce znajdziemy następujące
przepisy:


I. KONFITURY


1. Rabarbarum.


2. Czereśnie.


3. Poziomki i truskawki.


4. Róża.


5. Agrest.


6. Orzechy włoskie.


7. Maliny.


8. Porzeczki.


9. Morele, renklody,
śliwki.


10. Gruszki.


11. Jabłuszka rajskie i
syberyjskie.


12. Głóg i dereń.


13. Melon i arbuz.


14. Pigwy.


15. Berberys.


16. Borówki.


17. Brzoskwinie.


18. Ananas.


19. Żórawiny.


20. Pomarańcze.


21. Cytryny.


22. Kasztany.


II. GALARETY


23. Galareta agrestowa.


24. Galareta
porzeczkowa.


25. Galarety:
poziomkowa, truskawkowa lub wiśniowa.


26. Galareta malinowa.


27. Galareta jabłeczna.


III. DŻEMY


28. Dżem z jabłek.


29. Dżem truskawkowy.


30. Dżem porzeczkowy.


31. Dżem wiśniowy.


32. Dżem agrestowy.


33. Dżem śliwkowy.


34. Dżem morelowy.


35. Dżem pomarańczowy.


IV. SOKI OWOCOWE Z
CUKREM (syropy)


36. Syrop truskawkowy.


37. Sok poziomkowy.


38. Sok malinowy.


39. Sok porzeczkowy.


40. Sok wiśniowy.


41. Sok jeżynowy.


42. Sok berberysowy.


43. Syrop pomarańczowy.


44. Syrop cytrynowy.


45. Syrop żórawinowy.


V. KOMPOTY


46. Czereśnie.


47. Wiśnie.


48. Truskawki.


49. Maliny.


50. Agrest i porzeczki.


51. Renklody i
mirabelki.


52. Morele, brzoskwinie
i śliwki.


53. Gruszki.


54. Melon.


VI. MARYNATY OCTOWE


55. Śliwki w occie.


56. Wiśnie w occie.


57. Gruszki w occie.


58. Melon w occie.


VII. SOKI I KONSERWY
OWOCOWE BEZ CUKRU


59. Sok żórawinowy.


60. Sok malinowy.


61. Sok agrestowy.


62. Sok porzeczkowy.


63. Agrest w butelkach.


64. Jagody czarne.


VIII. OWOCE MOCZONE


65. Jabłka moczone.


66. Borówki moczone.


IX. MARMELADY, SERY,
POWIDŁA


67. Marmelada jabłeczna.


68. Ser jabłeczny.


69. Marmelada malinowa.


70. Marmelada agrestowa.


71. Marmelada
pomarańczowa.


72. Marmolada głogowa.


73. Marmelada ze śliwek.


74. Powidła śliwkowe.


75. Powidła z borówek.


Liczba stron44
WydawcaPsychoskok
ISBN-13978-83-7900-778-3
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia