INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Praca opisuje istotę i znaczenie terroryzmu żywnościowego oraz zjawiska obrony żywności na tle zagadnień związanych z jakością, w tym z bezpieczeństwem żywności. Przedmiotem badań są rozwiązania o charakterze systemowym, jakie mogą wspierać organizacje należące do łańcucha żywnościowego, pragnące spełnić postulat rynkowy i społeczny w zakresie obrony żywności przed sabotażami. Autorka za cel obrała opracowanie i zaprezentowanie możliwych do wprowadzenia wersji systemów zarządzania obroną żywności, jak również modelu samooceny dojrzałości tych systemów, pozwalającej organizacji na bieżące, samodzielne monitorowanie stanu obrony w tym zakresie i jej doskonalenie.
Rok wydania | 2016 |
---|---|
Liczba stron | 356 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego |
ISBN-13 | 978-83-7865-367-7 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
Rozdział 1. Problematyka jakości i bezpieczeństwa żywności | 11 |
1.1. Pojęcie żywności i istota jej jakości | 12 |
1.2. Bezpieczeństwo żywności | 20 |
1.2.1. Ogólna istota bezpieczeństwa | 20 |
1.2.2. Definicja i istota bezpieczeństwa żywności | 23 |
1.2.3. Uwarunkowania formalno-prawne bezpieczeństwa żywności | 29 |
1.3. Zagrożenia bezpieczeństwa żywności i ich konsekwencje | 37 |
1.3.1. Definicje i rodzaje zagrożeń | 37 |
1.3.2. Zagrożenia w żywności i ich przyczyny | 39 |
1.3.3. Konsekwencje zagrożeń w żywności i zjawisko new emerging risks | 45 |
1.4. Kultura bezpieczeństwa żywności | 50 |
1.4.1. Kultura bezpieczeństwa w świetle pojęcia kultury organizacyjnej | 50 |
1.4.2. Definicja, elementy i poziomy kultury bezpieczeństwa żywności | 55 |
Rozdział 2. Terroryzm żywnościowy | 67 |
2.1. Pojęcie i zjawisko terroryzmu | 68 |
2.2. Pojęcie i istota terroryzmu żywnościowego | 81 |
2.2.1. Podstawowe definicje i działania związane z terroryzmem żywnościowym | 81 |
2.2.2. Czynniki skażające i ich dotkliwość | 85 |
2.2.3. Zakres i źródła terroryzmu żywnościowego | 88 |
2.3. Typologia i cechy terroryzmu żywnościowego | 90 |
2.3.1. Odmiany terroryzmu żywnościowego | 90 |
2.3.2. Cechy charakteryzujące terroryzm żywnościowy | 95 |
2.4. Wybrane przypadki terroryzmu żywnościowego i ich skutki | 97 |
Rozdział 3. Mechanizmy ochronne, wytyczne i standardy na rzecz obrony żywności | 111 |
3.1. Obrona żywności i jej planowanie | 111 |
3.1.1. Pojęcie obrony żywności | 111 |
3.1.2. Plan obrony żywności i jego realizacja | 114 |
3.2. Obrona produktu spożywczego w żywnościowym łańcuchu dostaw | 125 |
3.2.1. Istota żywnościowego łańcucha dostaw | 125 |
3.2.2. Programy służące bezpieczeństwu żywnościowego łańcucha dostaw | 128 |
3.2.3. Normy i standardy dotyczące zarządzania ciągłością działania | 137 |
3.3. Wytyczne WHO oraz programy FDA i USDA | 140 |
3.3.1. Podstawowe założenia wytycznych WHO | 140 |
3.3.2. Obrona żywności w programach FDA i USDA | 148 |
3.4. Europejskie mechanizmy wczesnego ostrzegania | 161 |
3.5. Specyfikacja PAS 96 i standardy zatwierdzone przez GFSI | 167 |
3.5.1. Zalecenia specyfikacji PAS 96 | 167 |
3.5.2. Obrona żywności w świetle standardów rekomendowanych przez GFSI | 178 |
Rozdział 4. Koncepcja systemu zarządzania obroną żywności | 189 |
4.1. Pojęcie i istota systemu zarządzania | 190 |
4.1.1. System zarządzania w ujęciu definicyjnym | 190 |
4.1.2. Podstawowe założenia i rozwiązania dotyczące systemu zarządzania | 198 |
4.2. Samoocena jako mechanizm ewaluacji i doskonalenia systemu zarządzania | 206 |
4.3. Pojęcie i struktura systemu zarządzania obroną żywności | 215 |
4.3.1. Definicja i główne założenia systemu zarządzania obroną żywności | 215 |
4.3.2. Wersja I systemu zarządzania obroną żywności | 217 |
4.3.3. Wersja II systemu zarządzania obroną żywności | 226 |
4.3.4. Wersja III systemu zarządzania obroną żywności | 232 |
4.4. Model samooceny dojrzałości systemu zarządzania obroną żywności | 238 |
4.5. Empiryczna weryfikacja modelu i jej wyniki | 247 |
4.5.1. Założenia badawcze i ogólna charakterystyka organizacji uczestniczących w badaniu | 247 |
4.5.2. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie A | 251 |
4.5.3. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie B | 260 |
4.5.4. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie C | 268 |
4.5.5. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie D | 276 |
4.5.6. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie E | 281 |
4.5.7. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie F | 290 |
Podsumowanie i wnioski | 299 |
Wykaz najważniejszych skrótów | 309 |
Załączniki | 313 |
Bibliografia | 325 |
Źródła zwarte i czasopisma | 325 |
Netografia | 343 |
Akty prawne, normy | 348 |
Spis rysunków | 351 |
Spis tabel | 353 |