Dieta kontra rak

Żywienie w chorobie nowotworowej

1 ocena

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

41,40  69,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 69,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 41,40 zł  


41,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Ten oto niewielki poradnik zawierający najistotniejsze zalecenia i wskazówki dietetyczne dla osób leczonych onkologicznie (z uwzględnieniem leczenia chirurgicznego, chemio- i radioterapii). Znajdziecie w nim przepisy na lekkie, zdrowe potrawy i przykładowe jadłospisy, które staną się inspiracją do codziennego przygotowywania zbilansowanych posiłków. Zachęcamy do zmieniania przepisów według własnego uznania i dodawania do potraw ulubionych składników chorego.
Jeśli Twoja mama, tata, może siostra albo przyjaciółka walczy z chorobą, możesz pomóc i wspierać bliską Ci osobę, przygotowując każdego dnia zdrowe i pyszne posiłki. Znajdziesz tu potrzebną wiedzę na temat takich dolegliwości, jak brak apetytu, zaparcia, wymioty czy biegunka, które towarzyszą każdego dnia choremu onkologicznie. Pomoże Ci to zrozumieć cierpienie bliskiej Ci osoby i da wskazówki, jak odpowiednia dieta może łagodzić i minimalizować te przykre przypadłości.


Rok wydania2016
Liczba stron256
KategoriaZdrowie publiczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5312-8
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    9
  Czy zastosowanie odpowiedniej diety może chronić przed zachorowaniem na raka?    13
  Produkty antynowotworowe prosto z natury    14
  
  Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych    23
  Jak prawidłowo przechowywać wybrane produkty spożywcze?    24
  
  Dieta w trakcie leczenia onkologicznego    31
  Piramida Zdrowego Żywienia i wskazówki dotyczące zdrowego przygotowania posiłków    32
  Dieta bogatobiałkowa    36
  Zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik    45
  Witaminy i składniki mineralne niezbędne w diecie    57
  Dwanaście grup produktów ułatwiających planowanie zbilansowanego jadłospisu    66
  Sól zalecana czy przeciwwskazana?    94
  Zapotrzebowanie na płyny    100
  
  Wskazówki dietetyczne w wybranych metodach leczenia onkologicznego    107
  Wskazówki dietetyczne przed i po zabiegu operacyjnym    108
  Wskazówki dietetyczne w trakcie chemioterapii    110
  Wskazówki dietetyczne w trakcie radioterapii    112
  Wskazówki dietetyczne w trakcie hormonoterapii    115
  Immunoterapia    117
  
  Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach nowotworowych    119
  Nowotwory jamy ustnej, gardła i przełyku    120
  Nowotwór żołądka    127
  Dieta po resekcji żołądka    136
  Nowotwór jelita grubego    143
  Dieta po resekcji jelita    150
  Nowotwory piersi    155
  
  Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w diecie pacjenta leczonego onkologicznie    163
  Czym są probiotyki?    165
  Prebiotyki    169
  Czym są synbiotyki?    171
  
  Dieta w przypadku nietolerancji laktozy     173
  Źródła laktozy    175
  
  Dieta w przypadku nietolerancji glutenu    189
  Przepisy na potrawy bezglutenowe    194
  
  Gotowa dieta przemysłowa czy dieta specjalna z produktów spożywczych – co jest korzystniejsze?    203
  Co to takiego dieta przemysłowa?    207
  
  Działania niepożądane leczenia onkologicznego – jak sobie z nimi radzić?    209
  Brak apetytu    210
  Zaburzenia w odczuwaniu smaku lub zapachu    211
  Suchość i ból jamy ustnej, gardła    212
  Nudności i wymioty    214
  Biegunki i zaparcia    215
  Szybkie uczucie sytości    217
  Zmniejszenie się masy ciała    217
  Zwiększenie się masy ciała    219
  
  Przepisy na potrawy    221
  
  Przykładowe jadłospisy    235
RozwińZwiń