INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Ten oto niewielki poradnik zawierający najistotniejsze zalecenia i wskazówki dietetyczne dla osób leczonych onkologicznie (z uwzględnieniem leczenia chirurgicznego, chemio- i radioterapii). Znajdziecie w nim przepisy na lekkie, zdrowe potrawy i przykładowe jadłospisy, które staną się inspiracją do codziennego przygotowywania zbilansowanych posiłków. Zachęcamy do zmieniania przepisów według własnego uznania i dodawania do potraw ulubionych składników chorego.
Jeśli Twoja mama, tata, może siostra albo przyjaciółka walczy z chorobą, możesz pomóc i wspierać bliską Ci osobę, przygotowując każdego dnia zdrowe i pyszne posiłki. Znajdziesz tu potrzebną wiedzę na temat takich dolegliwości, jak brak apetytu, zaparcia, wymioty czy biegunka, które towarzyszą każdego dnia choremu onkologicznie. Pomoże Ci to zrozumieć cierpienie bliskiej Ci osoby i da wskazówki, jak odpowiednia dieta może łagodzić i minimalizować te przykre przypadłości.
Rok wydania | 2016 |
---|---|
Liczba stron | 256 |
Kategoria | Zdrowie publiczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5312-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa | 9 |
Czy zastosowanie odpowiedniej diety może chronić przed zachorowaniem na raka? | 13 |
Produkty antynowotworowe prosto z natury | 14 |
Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych | 23 |
Jak prawidłowo przechowywać wybrane produkty spożywcze? | 24 |
Dieta w trakcie leczenia onkologicznego | 31 |
Piramida Zdrowego Żywienia i wskazówki dotyczące zdrowego przygotowania posiłków | 32 |
Dieta bogatobiałkowa | 36 |
Zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik | 45 |
Witaminy i składniki mineralne niezbędne w diecie | 57 |
Dwanaście grup produktów ułatwiających planowanie zbilansowanego jadłospisu | 66 |
Sól zalecana czy przeciwwskazana? | 94 |
Zapotrzebowanie na płyny | 100 |
Wskazówki dietetyczne w wybranych metodach leczenia onkologicznego | 107 |
Wskazówki dietetyczne przed i po zabiegu operacyjnym | 108 |
Wskazówki dietetyczne w trakcie chemioterapii | 110 |
Wskazówki dietetyczne w trakcie radioterapii | 112 |
Wskazówki dietetyczne w trakcie hormonoterapii | 115 |
Immunoterapia | 117 |
Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach nowotworowych | 119 |
Nowotwory jamy ustnej, gardła i przełyku | 120 |
Nowotwór żołądka | 127 |
Dieta po resekcji żołądka | 136 |
Nowotwór jelita grubego | 143 |
Dieta po resekcji jelita | 150 |
Nowotwory piersi | 155 |
Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w diecie pacjenta leczonego onkologicznie | 163 |
Czym są probiotyki? | 165 |
Prebiotyki | 169 |
Czym są synbiotyki? | 171 |
Dieta w przypadku nietolerancji laktozy | 173 |
Źródła laktozy | 175 |
Dieta w przypadku nietolerancji glutenu | 189 |
Przepisy na potrawy bezglutenowe | 194 |
Gotowa dieta przemysłowa czy dieta specjalna z produktów spożywczych – co jest korzystniejsze? | 203 |
Co to takiego dieta przemysłowa? | 207 |
Działania niepożądane leczenia onkologicznego – jak sobie z nimi radzić? | 209 |
Brak apetytu | 210 |
Zaburzenia w odczuwaniu smaku lub zapachu | 211 |
Suchość i ból jamy ustnej, gardła | 212 |
Nudności i wymioty | 214 |
Biegunki i zaparcia | 215 |
Szybkie uczucie sytości | 217 |
Zmniejszenie się masy ciała | 217 |
Zwiększenie się masy ciała | 219 |
Przepisy na potrawy | 221 |
Przykładowe jadłospisy | 235 |