POLECAMY
Autor:
Format:
ibuk
Nazwy potraw Autorka analizuje w grupach tematycznych – od nazw pieczywa, zup, potraw mącznych smażonych i gotowanych, poprzez nazwy potraw mięsnych lub z mięsem, z kaszy, nazwy jajecznic, ryb, aż po nazwy deserów, łakoci, galaret, przystawek czy kisieli. Ta smakowita gama potraw już samym przytoczeniem nazw pokazuje bogactwo kulturowe narodów wschodniosłowiańskich. Monografia tym samym jest skarbnicą wiedzy o komponentach potraw, sposobach ich przyrządzania. Informuje także o tradycjach i obyczajach kulinarnych Słowian Wschodnich.
Z recenzji prof. zw. dr. hab. Ewy Komorowskiej
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 236 |
Kategoria | Różne |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego |
ISBN-13 | 978-83-7996-154-2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
Rozdział I Nazwy potraw w opisie lingwistycznym i kulturologicznym | 11 |
Rozdział II Nazwy potraw w języku rosyjskim XIX wieku | 48 |
1. Nazwy pieczywa | 48 |
2. Nazwy zup | 112 |
3. Nazwy potraw mącznych smażonych i gotowanych | 134 |
4. Nazwy deserów, zakąsek i łakoci | 150 |
5. Nazwy potraw mięsnych lub zawierających w swym składzie mięso | 161 |
6. Nazwy potraw z kaszy | 171 |
7. Nazwy jajecznic i innych potraw z jaj | 180 |
8. Nazwy galaret | 189 |
9. Nazwy potraw z ryb | 192 |
10. Nazwy przystawek | 195 |
11. Nazwy kisieli | 198 |
12. Nazwy potraw z grzybów | 201 |
Rozdział III Nazwy potraw jako odzwierciedlenie aspektów kulturowych | 203 |
Zakończenie | 212 |
Wykaz skrótów | 217 |
Słowniki i materiały źródłowe | 217 |
Bibliografia | 220 |
Alfabetyczny indeks nazw potraw | 228 |
Summary | 235 |