Nazwy potraw w języku rosyjskim XIX wieku

Nazwy potraw w języku rosyjskim XIX wieku

1 opinia

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Nazwy potraw Autorka analizuje w grupach tematycznych – od nazw pieczywa, zup, potraw mącznych smażonych i gotowanych, poprzez nazwy potraw mięsnych lub z mięsem, z kaszy, nazwy jajecznic, ryb, aż po nazwy deserów, łakoci, galaret, przystawek czy kisieli. Ta smakowita gama potraw już samym przytoczeniem nazw pokazuje bogactwo kulturowe narodów wschodniosłowiańskich. Monografia tym samym jest skarbnicą wiedzy o komponentach potraw, sposobach ich przyrządzania. Informuje także o tradycjach i obyczajach kulinarnych Słowian Wschodnich.


Z recenzji prof. zw. dr. hab. Ewy Komorowskiej


Rok wydania2015
Liczba stron236
KategoriaRóżne
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego
ISBN-13978-83-7996-154-2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  
  Rozdział I Nazwy potraw w opisie lingwistycznym i kulturologicznym     11
  
  Rozdział II Nazwy potraw w języku rosyjskim XIX wieku     48
    1. Nazwy pieczywa     48
    2. Nazwy zup     112
    3. Nazwy potraw mącznych smażonych i gotowanych     134
    4. Nazwy deserów, zakąsek i łakoci     150
    5. Nazwy potraw mięsnych lub zawierających w swym składzie mięso     161
    6. Nazwy potraw z kaszy     171
    7. Nazwy jajecznic i innych potraw z jaj     180
    8. Nazwy galaret     189
    9. Nazwy potraw z ryb     192
    10. Nazwy przystawek     195
    11. Nazwy kisieli     198
    12. Nazwy potraw z grzybów     201
  
  Rozdział III Nazwy potraw jako odzwierciedlenie aspektów kulturowych     203
  
  Zakończenie     212
  
  Wykaz skrótów     217
  Słowniki i materiały źródłowe     217
  
  Bibliografia     220
  
  Alfabetyczny indeks nazw potraw     228
  
  Summary     235
RozwińZwiń