Mikrobiologia w kosmetologii. Rozdział 3-4

1 opinia

Format:

epub, mobi

RODZAJ DOSTĘPU

8,33  11,90

Format: epub, mobi

Cena początkowa: 11,90 zł (-30%)

Najniższa cena z 30 dni: 8,33 zł  


8,33

w tym VAT

ROZDZIAŁY 3-4 Z PUBLIKACJI PT. "MIKROBIOLOGIA W KOSMETOLOGII" REDAKCJA NAUKOWA E. GOSPODAREK, A. MIKUCKA. Mikrobiologia w kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii infekcyjnej. Publikacja zawiera także aktualne informacje na temat wymogów stawianych zakładom kosmetycznym w zakresie zapobiegania zakażeniom podczas wykonywanych zabiegów.
W książce przedstawiono:
- rolę wirusów, bakterii i grzybów w kosmetologii,
- zakażenia skóry i jej przydatków,
- drobnoustroje występujące w kosmetykach,
- działania prewencyjne w tym sterylizację, dezynfekcję, aseptykę i antyseptykę,
- bezpieczeństwo mikrobiologiczne.
Publikacja przeznaczona jest dla studentów kosmetologii, pracowników zakładów kosmetycznych, Wellness&SPA oraz osób podnoszących swoje kwalifikacje zawodowe na kursach lub studiach podyplomowych z zakresu kosmetologii.


Rok wydania2013
KategoriaInne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5267-1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa XI
  
  1. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka     1
  
  2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej     3
  
  2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek     3
  2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów – Eugenia Gospodarek     3
  2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia Gospodarek     6
  2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów – Małgorzata Prażyńska     13
  2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów –Eugenia Gospodarek     15
  2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek     18
  2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych     20
  
  3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka     23
  
  3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza     24
  3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna     25
  3.1.2. Odporność przeciwzakaźna     27
  3.2. Immunologiaskóry     28
  3.3. Immunoprofilaktyka     30
  
  4. Drogi transmisji drobnoustrojów – Alicja Sękowska     34
  
  5. Kolonizacja, zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach – Agnieszka Mikucka    37
  
  6. Ogólne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej – Eugenia Gospodarek     41
  6.1. Metody barwienia drobnoustrojów     41
  
  6.2.Podłoża do hodowli drobnoustrojów     42
  
  7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska     46
  
  7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew     46
  7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne     48
  7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae     49
  7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae     51
  7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae     52
  7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae     52
  7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae     53
  7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae     53
  7.3. Wirusy gorączek krwotocznych     54
  7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową     54
  7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae     54
  7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae     55
  7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae     56
  7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae     56
  7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae     56
  
  8. Bakterie – znaczenie w kosmetologii – Eugenia Gospodarek     59
  
  9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii – Małgorzata Prażyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg     65
  
  9.1. Grzybice powierzchniowe     65
  9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych     66
  9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym     67
  9.1.3. Dermatofity     68
  9.1.4. Drożdże     70
  9.1.5. Grzyby pleśniowe     72
  9.2. Diagnostyka mikologiczna     73
  9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym     76
  
  10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska     78
  
  11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski    80
  
  11.1. Wstęp     80
  11.2. Zakażenia wirusowe     80
  11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex)     80
  11.2.2. Półpasiec (zoster)     81
  11.2.3. Ospa wietrzna (varicella)     81
  11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum)     82
  11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus)     82
  11.3. Zakażenia bakteryjne     83
  11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae)     84
  11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae)     87
  11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae) .    87
  11.4. Grzybice skóry     89
  11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity (grzybice właściwe)    89
  
  12. Drobnoustroje występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach – Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek     96
  
  12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków     97
  12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków     98
  
  13. Działania prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron     102
  
  13.1. Sterylizacja     102
  13.1.1. Podział metod sterylizacji     103
  13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji     105
  13.2. Dezynfekcja     105
  13.2.1. Dezynfekcja powierzchni     106
  13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu     107
  13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu     108
  13.2.4. Środki dezynfekcyjne     108
  13.3. Aseptyka i antyseptyka     113
  13.4. Środki ochrony kosmetyków     113
  13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach     113
  13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków     116
  
  14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym – Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron     122
  
  14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów     122
  14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus     122
  14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne     123
  14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach kosmetycznych     126
  14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków     127
  14.5. Higiena rąk personelu     128
  14.5.1. Mikroflora naturalna rąk     128
  14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce     128
  14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk     129
  14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego     130
  14.8. Gospodarka odpadami     133
  
  15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja Zalas-Więcek, Katarzyna Jachna-Sawicka     136
  
  15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego     136
  15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego     137
  15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym     138
  15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja     139
  15.3. Postępowanie z odpadami w zakłaadzie kosmetycznym     141
  15.4. Skład i jakość kosmetyków     142
  15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu     143
  15.5.1. Nadzór nad kosmetykami     144
  
  Skorowidz     146
RozwińZwiń