Preparaty biotechniczne i biologiczne w ochronie papryki słodkiej (Capsicum annuum L.) przed grzybami chorobotwórczymi i indukowaniu reakcji obronnych roślin

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

6,80  8,50

Format: pdf

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

6,808,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Papryka słodka jest to warzywo o wysokich wartościach odżywczych, źródło ważnych związków organicznych i nieorganicznych. Zgodnie z nową koncepcją rozwoju rolnictwa zaleca się prowadzenie upraw w systemie integrowanym i ekologicznym, z wykorzystaniem biologicznych preparatów do ochrony roślin. Produkty te charakteryzują się bezpośrednim i profilaktycznym działaniem na patogeny, jak również przyczyniają się do immunizacji roślin. Celem pracy była ocena wpływu wybranych preparatów biotechnicznych i biologicznych (Bioczos Płynny, Biosept 33 SL, Bioalgeen S90 Plus, Boni Protect Forte) na zdrowotność papryki słodkiej uprawianej w polu i indukowanie reakcji obronnych roślin. Kontrolę stanowiły rośliny niechronione i chronione fungicydem. W doświadczeniu agrotechnicznym określono indeks porażenia roślin czynnikiem chorobotwórczym oraz wpływ preparatów na plon ogólny i handlowy papryki. Ponadto wykonano analizy mykologiczne roślin i gleby ryzosferowej. Zbadano zawartość związków fenolowych w roślinach oraz określono wpływ preparatów na grubość epidermy i blaszki liściowej. Kluczowym zagadnieniem badawczym podjętym w pracy była analiza molekularna zróżnicowania genetycznego izolatów Colletotrichum coccodes przeprowadzona metodą RAPD-PCR. Ponadto dokonano oceny patogeniczności tego gatunku względem papryki, wykorzystując w testach izolaty rodzime i izolat zagraniczny, wyosobnione z różnych roślin żywicielskich


Liczba stron117
WydawcaUniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Numer wydania376
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia