Kuchnia dwudziestolecia Co i jak jadano

100 najlepszych przepisów

1 opinia

Wydawca:

RM

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

23,92  29,90

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

23,9229,90

cena zawiera podatek VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.


Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika.
Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!


Liczba stron184
WydawcaRM
ISBN-13978-83-7773-639-5
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

EBOOKI WYDAWCY

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  CZĘŚĆ I DWUDZIESTOLECIE OD KUCHNI
  W tyglu zmian
  Od polskiego pieca do angielskiej kuchni. Trudne początki
  Zapomniane smaki: móżdżek w muszlach, minóg pod setuchnę
  Kulinarna codzienność
  Kompotjery, wekowanie, lutowanie, czyli gotowanie na zapas
  Klęcznikowe i kolonialne – sklepy przed wojną
  Kulinarne zapożyczenia: auszpik i makagigi
  Proszony obiad, poobiednia herbatka i małe dansingi
  Przy stoliku z kefirem, mikadką lub kapucynem. W barach, kawiarniach i restauracjach
  Soplica, Ciągotka i inne napitki
  CZĘŚĆ II STO PRZEDWOJENNYCH PRZEPISÓW
  Przystawki
  Suflet z pomidorów
  Zapiekana szynka z wątróbką
  Zimna przekąska z kalarepki
  Grzanki z farszem z ryb
  Zimna cielęcina z matiasami
  Sos sardelowy
  Sałatka z sardynkami
  Śledzie z jabłkiem w śmietanie
  Ostra sałatka duszona na przekąskę
  Sznycle na grzankach ze szpinakiem
  Szynka zapiekana ze szparagami
  Surówka z jarzyn jesiennych z sosem vinaigrette
  Njoki z parmezanem
  Zupy
  Rosół
  Rosół wołowy z kołdunami litewskimi
  Barszcz
  Kwas burakowy
  Barszcz w filiżankach
  Chłodnik polski ze śmietaną
  Zupa z miętusa
  Miszkulancja
  Zupa cebulowa na rosole
  Grochówka na wędzonej flądrze
  Zupa rabarbarowa
  Czernina
  Kartoflanka
  Zakwas i żur
  Zupa pomidorowa
  Zupa piwna ze śmietaną i twarogiem
  Kapuśniak z mięsem
  Kwasówka
  Zupa cytrynowa
  Zupa śliwkowa
  Zupa szczawiowa
  Dania jarskie
  Kalafiory pod beszamelem
  Nadziewane ogórki
  Kotlety z kapusty
  Pomidory nadziewane ryżem
  Duszone rydze
  Babeczki z kartofli
  Faszerowany kabaczek z sosem pomidorowym
  Tymbaliki z młodej marchewki
  Bliny z kartofli ze śmietaną i masłem
  Ziemniaczki wypiekane z jajami i ze śmietaną
  Budyń z jarzyn
  Dania mączne
  Pierogi z mąki gryczanej z serem
  Łazanki zapiekane z serem
  Knedle ze śliwkami
  Mądrzyki smażone
  Kotlety z ryżu i jaj
  Naleśniki cytrynowe
  Kulebiak z grzybami
  Paszteciki naleśnikowe z jajami
  Kluski hreczane z kalafiorem
  Dania mięsne
  Dania z cielęciny
  Kotlety pożarskie z cielęciny z zielonym groszkiem
  Paprykarz cielęcy
  Zrazy cielęce w zielonym sosie
  Cielęcina z jabłkami
  Cielęce ozorki w sosie cytrynowym
  Dania z wołowiny
  Sztuka mięsa z parmezanem
  Pieczeń huzarska
  Rozbratle z pieca w sosie pomidorowym
  Bryzol z grzybami i kaszą
  Flaczki po lwowsku
  Dania z wieprzowiny
  Pieczeń wieprzowa nadziewana wątróbką
  Duszone cynaderki
  Pieczona polędwica ze śliwkami
  Zraziki nadziewane ryżem
  Dania z drobiu
  Risotto z kurą
  Młoda kaczka z jabłkami
  Wątróbka w sosie maderowym
  Pierś z indyka z piure z wiśni
  Dania z baraniny
  Szaszłyk z baraniny
  Baranina duszona z kapustą włoską
  Dania z ryb
  Karp zapiekany w sosie chrzanowym
  Wykwintna flądra na winie z pieczarkami
  Szczupak w ziemniaczanym sosie
  Sandacz na oliwie z cebulą
  Gulasz z węgorza
  Zrazy z soli w sosie śmietanowym
  Sola z pieczarkami
  Lin duszony w czerwonej kapuście
  Śledzie à la minogi
  Rybne zrazy na sposób żydowski
  Desery
  Skórki pomarańczowe w czekoladzie
  Coupe à la Mode
  Zupa czekoladowa
  Tort sublokatorski
  Szarlotka z czarnego chleba z rabarbarem
  Mazurek z pomadą czekoladową
  Pączki ryżowe
  Ciasteczka pomarańczowe
  Chrust (faworki)
  Kuleczki figowe
  Szalet jabłeczny
  Pierniki
  Pierniki łatwe i tanie
  Napoje
  Orszada
  Likier orzechowy do kawy
  Kruszon jabłkowy
  Krupnik litewski
  Mazagran
  Kwas chlebowy
  Lemoniada z cytryn
  Koktajl z truskawek
  Poncz cytrynowy
  Bibliografia
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia