English for Dietetics

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

65,40  109,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

65,40109,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

English for Dietetics to pierwszy podręcznik do nauki specjalistycznego języka angielskiego na poziomie B1/B2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego przeznaczony dla studentów dietetyki. Powstał dzięki współpracy nauczycieli akademickich zajmujących się nauczaniem języka angielskiego z ekspertami z zakresu dietetyki.
Publikacja pomoże poznać język angielski z dziedziny dietetyki oraz ułatwi komunikowanie się z obcokrajowcami – zarówno ze specjalistami, jak i pacjentami.
Zawiera słownictwo i struktury gramatyczne, które pozwolą: przeprowadzić wywiad żywieniowy i ogólnomedyczny, dokonać oceny żywienia i odżywienia pacjenta, omawiać diety i wyrażać poglądy na tematy zawodowe związane z leczeniem dietetycznym.
Poszczególne rozdziały wprowadzają podstawowe pojęcia z zakresu:
* budowy ludzkiego ciała, układów i ich funkcji, ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego,
* procesów trawienia,
* chemii i biochemii medycznej.
Ponadto w książce znalazły się narzędzia językowe potrzebne m.in. do analizowania i budowania piramid żywieniowych, układania diet oraz ich weryfikacji, tzw. patient-centred approach.
Nagrania audio zamieszczone na portalu medycyna.pzwl.pl pomogą opanować prawidłową wymowę.
Podręcznik może być wykorzystywany w pracy z nauczycielem, jak i do samodzielnego uczenia się.


Liczba stron326
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5180-3
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa     9
  
  Unit 1. Studying Dietetics and Nutrition Dietetics and nutrition as a branch of science l Studying dietetics and nutrition l A formal letter and email     11
  
  Unit 2. A Dietician and Nutritionist Professional tasks of a dietician/nutritionist l Workplaces l A professional profile of a dietician/ nutritionist l A CV and cover letter     31
  
  Unit 3. Body parts The basic structure of the human body l Cavities and organs     46
  
  Unit 4. Systems of the human body Systems and organs of the human body – structure and functions     55
  
  Unit 5. The digestive system and the process of digestion Organs of the digestive system l Digestive system in cooperation with other systems l Digestive enzymes and hormones l The second brain     62
  
  Unit 6. Nutritional Chemistry Basic notions of chemistry l Mathematical numbers and chemical expressions l Macroelements and microelements l Electrolytes l Macronutrients l Vitamins     79
  
  Unit 7. Dietary guidelines Types of food l History of Food Pyramid in the USA – New Food Pyramid, My Plate l Food Pyramid in Poland     105
  
  Unit 8. Menu Planning and Culture Food patterns based on culture, customs, religion or philosophy l Menus and diets l Creating a menu l Meals and cooking techniques l Graphs in presenting dietary issues     119
  
  Unit 9. New food – genetically modified, functional and convenience food New food l Probiotics and prebiotics l Eating habits l Concerns about genetically modified food l Convenience food consumption    138
  
  Unit 10. Nutrition Assessment The 24-hour dietary recall l The food diary l Nutritional status and its features l Signs of nutritional deficiency diseases l Cumulative effects of nutrition     154
  
  Unit 11. Vegetarianism – food and healt h Vegetarianism and a variety of a plant-based diet l Vegetarian diet and disease prevention l Non-meat sources of nutrients l Vegetarian dishes and recipes l Food preparation techniques     172
  
  Unit 12. Therapeutic and special diets Types of therapeutic diets l Diet-treatable diseases l Diet in pregnancy and breastfeeding l The eatwell plate     189
  
  Unit 13. Dietary consultation Patient-centred communication approach l Abbreviations l Laboratory and anthropometric reports l Specialist and lay terminology l Making an appointment by phone l Medical history l Taking dietary history l Case report l 24-hour dietary recall l Dietary preferences     204
  
  Unit 14. Additional reading practice – miscellaneous texts Clinical eating disorders l Anorexia nervosa l Bulimia nervosa l Binge Eating and Compulsive Eating Disorder l A Scientific text. The abstract. l What’s behind the headlines?     224
  
  Appendix 1. Answer Key     241
  Appendix 2. Scripts     276
  Appendix 3. Glossary Food products and dishes Food processing Institutions, departments, fields of study, posts and functions Wordlist     303
  
  References     323
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia