INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Książka oparta na badaniach naukowych najnowszej światowej wiedzy,
pomoże przygotować racjonalne i skuteczne programy redukcji nadmiernej masy ciała łączące dietoterapię z właściwie dobranymi ćwiczeniami fizycznymi w zależności od indywidualnych potrzeb i możliwości oraz stanu zdrowia i wieku ćwiczących.
W publikacji omówiono:
- różne aspekty nadwagi i otyłości,
- programowanie i rejestrowanie wydatku energetycznego oraz deficytuenergii,
- zalecenia dotyczące programu ćwiczeń u osób z nadwagą i otyłością,
- wstępną kwalifikację i etapy programu ćwiczeń,
- znaczenia treningu aerobowego oraz oporowego w redukcji masy ciała.
Książka powstała z myślą o fizjoterapeutach, trenerach personalnych.
Będzie również interesująca dla studentów kierunków: dietetyka, fizjoterapia, wychowanie fizyczne, pielęgniarstwo, zdrowie publiczne czy turystyka i rekreacja.
Rok wydania | 2016 |
---|---|
Liczba stron | 193 |
Kategoria | Medycyna sportowa |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5118-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Słowo wstępne | 5 |
1. Nadwaga i otyłość jako problem społeczny, ekonomiczny i medyczny | 11 |
1.1. Globalna skala zjawiska nadwagi oraz otyłości i niepokojące skutki | 11 |
1.2. Konsekwencje zdrowotne nadwagi i otyłości | 14 |
2. Potrzeba promocji zdrowego stylu życia w profilaktyce oraz terapii nadwagi i otyłości | 21 |
2.1. Czynniki warunkujące zdrowie i zachowania prozdrowotne | 21 |
2.2. Efekty regularnej aktywności fizycznej i zachęcanie do aktywności związanej z codziennym życiem | 24 |
3. Nadwaga i otyłość oraz należna masa ciała | 29 |
3.1. Ocena poziomu nadwagi i otyłości | 29 |
3.2. Oznaczanie ilości tkanki tłuszczowej | 34 |
3.3. Dystrybucja tłuszczu w ciele oraz skuteczność miejscowej redukcji otłuszczenia | 37 |
3.4. Wyznaczanie prawidłowej masy ciała | 39 |
4. Przyczyny występowania nadwagi i otyłości | 45 |
4.1. Niewłaściwa dieta | 45 |
4.2. Ograniczona aktywność fizyczna | 46 |
4.3. Znaczenie czynnika genetycznego | 48 |
4.4. Zakłócenia metabolizmu i przyjmowanie leków | 49 |
4.5. Czynniki psychologiczne | 50 |
4.6. Inne czynniki stylu życia i status społeczny | 52 |
5. Edukacja oraz psychiczne i społeczne czynniki w przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości | 55 |
5.1. Edukacja terapeutyczna i psychologiczna u osób z nadwagą i otyłością | 55 |
5.2. Aktywność fizyczna w kształtowaniu psychicznego dobrostanu | 58 |
5.3. Efekty uprzedzeń, stereotypów i zwykłej niewiedzy | 60 |
6. Programowanie i rejestracja wydatku energetycznego oraz deficytu energii | 63 |
7. Potrzeby i zalecenia dotyczące programu ćwiczeń u osób z nadwagą i otyłością | 73 |
7.1. Wielostronne znaczenie i różne cele aktywności fizycznej | 73 |
7.2. Wymagania programu redukcji masy ciała z uwzględnieniem poprawy zdrowia, kondycji i sprawności fizycznej | 77 |
7.3. Podstawowe zalecenia w świetle kryteriów: formy, intensywności, częstotliwości i czasu trwania | 81 |
7.4. Znaczenie aktywności fizycznej niezwiązanej z ćwiczeniami – NEAT | 84 |
8. Wstępna kwalifikacja i etapy programu ćwiczeń w nadwadze i otyłości | 89 |
8.1. Kwalifikacja i zgoda na udział w programie | 89 |
8.2. Kolejne etapy programu ukierunkowanego na redukcję masy ciała | 93 |
9. Podstawowe znaczenie treningu aerobowego w redukcji masy ciała | 101 |
9.1. Fizjologiczne zmiany pod wpływem treningu aerobowego | 101 |
9.2. Strefa najskuteczniejszej redukcji ilości tłuszczu | 104 |
9.3. Zwiększenie tempa metabolizmu spoczynkowego po wysiłku | 106 |
9.4. Programowanie i monitorowanie intensywności w treningu aerobowym | 107 |
9.5. Trening interwałowy o wysokiej intensywności – HIIT | 113 |
9.6. Ćwiczenia aerobowe prowadzone z wykorzystaniem specjalnego sprzętu | 116 |
10. Trening oporowy w redukcji masy ciała | 123 |
10.1. Ogólne wskazania do treningu oporowego | 123 |
10.2. Zdrowotne korzyści treningu oporowego | 124 |
10.3. Wielkość obciążenia w treningu oporowym oraz zagadnienie adaptacji | 127 |
10.4. Ustalenie programu treningu | 129 |
10.5. Przykładowe ćwiczenia wykonywane w treningu oporowym | 133 |
10.6. Środki ostrożności oraz opóźniona bolesność mięśniowa | 145 |
11. Przeciwdziałanie fazie plateau oraz cyklicznym nawrotom do uprzedniej masy ciała | 149 |
11.1. Fizjologiczne przyczyny i przezwyciężanie fazy plateau | 149 |
11.2. Ograniczenie zjawiska cyklicznych nawrotów do uprzedniej masy ciała | 150 |
12. Podstawowe zalecenia żywieniowe w redukcji masy ciała | 155 |
12.1. Racjonalna dieta i dzienna racja żywieniowa | 155 |
12.2. Rola podstawowych elementów pokarmowych | 158 |
12.3. Suplementacja diety | 168 |
12.4. Nowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej | 170 |
Piśmiennictwo | 175 |
Skorowidz | 189 |