Cukrzyca typu 2

Przewodnik dla chorych

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

19,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Coraz więcej osób choruje na cukrzycę.
Coraz silniej tryb życia i styl żywienia sprzyjają zapadnięciu na tę chorobę.
Coraz więcej leków o zróżnicowanych mechanizmach działania ma do dyspozycji diabetolog.
Podstawowym elementem leczenia pozostaje jednak zmiana stylu życia. Oto właściwy kierunek: zwiększyć aktywność fizyczną, zmniejszyć masę ciała, ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii. W jaki sposób i dlaczego? Odpowiedzi na czasie udzielają specjaliści z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.


Nowoczesne źródło wiedzy o cukrzycy typu 2. Objaśnia mechanizm choroby i terapię. Uprzystępnia zasady żywienia. Zawiera przykładowe jadłospisy. Spośród poradników adresowanych do polskiego czytelnika wyróżnia się tym, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy przybliża:
• psychologiczne aspekty jedzenia i motywację do odchudzania
• znaczenie chorób współistniejących
• zasady zwiększaniu wysiłku fizycznego
• znaczenie super żywności i substancji słodzących.


Liczba stron184
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5073-8
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]. WSTĘP Andrzej Gawrecki    1
[][]Na czym polega cukrzyca typu 2?    1
    Dlaczego w cukrzycy typu działanie insuliny nie jest prawidłowe?    2
    Dlaczego warto kontrolować stężenie glukozy we krwi?    4
    Rys historyczny    7
      Jak leczono cukrzycę w starożytności?    7
    Skala zachorowań, epidemiologia zjawiska    11
    Aktualne metody leczenia cukrzycy typu 2    12
    Jakie informacje dotyczące cukrzycy należy przekazać pacjentom?    14
  2. TRAWIENIE I BILANS ENERGETYCZNY Sylwia Karbowska    15
    Pożywienie jako źródło energii niezbędnej do życia    15
      Jakie składniki obecne w pożywieniu są niezbędne dla człowieka?    16
      W jaki sposób jedzenie, które dostarczymy, jest przez nas wykorzystywane, czyli losy pokarmu od talerza do komórek naszego organizmu    17
      Ile energii potrzebuje nasz organizm w ciągu doby?    20
      Bilans energetyczny    23
  3. PLAN ZDROWEGO ODŻYWIANIA Sylwia Karbowska    25
    Ustalenie prawidłowej masy ciała    25
      Jaka powinna być Twoja prawidłowa masa ciała?    25
    Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego w ciągu doby    27
      Jak obliczyć zapotrzebowanie na kalorie w ciągu dnia?    27
      Ustalenie deficytu kalorycznego    28
      Ustalenie liczby posiłków w ciągu dnia    29
    Źródła pokarmów zaspokajające zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze w ciągu dnia    32
      Grupy produktów spożywczych dostarczających cennych składników odżywczych    32
    Białka, tłuszcze – czy podnoszą wartości cukru?    33
      Białka – do czego nam są potrzebne i jakie są ich źródła?    33
      Po co są nam potrzebne białka?    35
      Zapotrzebowanie na białko    36
      Gdzie możemy znaleźć białka?    37
      Tłuszcze – ich rola, zagrożenia i źródła w produktach spożywczych    37
    Węglowodany – zasadniczy składnik pokarmowy wpływający bezpośrednio na wzrost glikiemii    43
    Witaminy – niezbędne składniki pokarmowe    46
      Witamina „na zdrowe oczy”, czyli witamina A    48
      Witamina D – mocne kości    49
      Witamina E – witamina młodości    50
      Witamina K – na dobrą krzepliwość krwi    50
      Witamina C – witamina odporności    51
      Witaminy z grupy B    52
      Wapń – niezbędny do budowy kości    55
      Magnez    56
      Sód i potas    56
      Żelazo    57
    Jak prawidłowo przyrządzać posiłki – zdrowe techniki kulinarne    57
    Jak dbać o prawidłowe wartości glikemii, jedząc poza domem?    59
  4. OD CZEGO ZALEŻĄ WARTOŚCI CUKRU Agata Juruć    61
    Indeks glikemiczny i jego wpływ na wartości glikemii    61
      Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu posiłku o wysokim IG?    61
      Co jeszcze wpływa na wartość IG?    63
    Czym jest ładunek glikemiczny?    65
    Rola błonnika pokarmowego w utrzymaniu prawidłowych wartości cukru    66
      Jakie korzyści wynikają ze spożywania błonnika?    67
      Źródła błonnika pokarmowego    68
      Kto nie powinien stosować diety wysokobłonnikowej?    68
    Substancje słodzące    69
      Stewia – naturalny słodzik dla diabetyków    70
      Czy warto stosować słodzik zamiast cukru?    71
    Napoje alkoholowe    72
    Produkty zalecane i niewskazane    73
    Jak prawidłowo czytać etykiety produktów spożywczych?    75
      Wartość energetyczna    75
      Wykaz składników    76
      Termin spożycia    76
    Dodatki do żywności    77
      Syrop glukozowo-fruktozowy    78
      Glutaminian sodu    78
      Izomery „trans”    79
    Właściwości superfoods w kuchni diabetyka    80
      Młody jęczmień    80
      Nasiona chia    80
      Quinoa    81
      Jagody goji    81
      Amarantus    82
      Spirulina    82
    Fakty i mity na temat żywienia i diet w cukrzycy    83
    Można jeść słodycze, ale przeznaczone dla diabetyków    83
    Warto pić sok z grejpfruta, bo skutecznie obniża stężenie cukru    83
    W trakcie słodzenia należy zastępować cukier biały cukrem brązowym lub miodem    84
    Cynamon pomaga w walce z wysokim stężeniem cukru    84
    Chory z cukrzycą powinien jeść mało i często    85
    Nie wolno łączyć chleba z wędliną ani ziemniaków z mięsem, ponieważ to sprzyja tyciu    85
    Warto łączyć szpinak z sokiem z cytryny lub kaszę gryczaną z natką pietruszki    85
  5. METODY LECZENIA A ZALECENIA ŻYWIENIOWE Andrzej Gawrecki    87
    Doustne leki przeciwcukrzycowe    88
      Leki zmniejszające insulinooporność, czyli uwrażliwiające organizm na działanie insuliny    88
      Leki zwiększające wydzielanie insuliny    90
      Leki zmniejszające wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego    91
      Leki zwiększające sekrecję insuliny zależnie od posiłku    91
      Leki powodujące cukromocz, czyli utratę cukru z moczem    93
    Insulinoterapia w cukrzycy typu 2    95
      Co sprawia, że leczenie insuliną różni się u poszczególnych pacjentów? Metoda wielokrotnych wstrzyknięć insuliny a intensywna czynnościowa insulinoterapia    99
      Metoda wielokrotnych wstrzyknięć insuliny a żywienie osoby z cukrzycą typu 2    99
      Metoda intensywnej czynnościowej insulinoterapii a żywienie osoby z cukrzycą typu 2    100
      Mieszanki insulinowe a żywienie osoby z cukrzycą typu 2    102
      Czy dwie iniekcje mieszanki w czasie doby wystarczą?    104
      Czy obojętne jest, ile czasu przed posiłkiem należy podać insulinę?    104
      Czy przy cukrzycy typu 2 może być stosowana osobista pompa insulinowa?    105
  6. WYSIŁEK FIZYCZNY W CUKRZYCY TYPU 2 Andrzej Gawrecki    107
    Rekomendacje dotyczące aktywności fizycznej dla osób z cukrzycą typu 2    108
      Jak obliczyć tętno, które będzie oznaczało umiarkowany wysiłek fizyczny?    110
    Zasady podejmowania aktywności fizycznej przez osobę z cukrzycą typu 2    111
    Doustne leki stosowane w leczeniu cukrzycy    113
  7. ŻYWIENIE W ZALEŻNOŚCI OD CHORÓB WSPÓŁISTNIEJĄCYCH Anna Duda-Sobczak    115
    Choroby nerek    115
      Przewlekła choroba nerek    115
      Kamica nerkowa    118
    Dna moczanowa    120
    Nadciśnienie tętnicze    122
      Postępowanie niefarmakologiczne    122
      Zalecane zmiany stylu życia    122
      Warto spróbować – dieta DASH    124
    Otyłość    124
      Dlaczego otyłość jest groźna dla zdrowia?    125
      Postępowanie w otyłości    126
    Zaburzenia gospodarki lipidowej    131
      Dlaczego zaburzenia gospodarki lipidowej są groźne?    131
      Kiedy spełnione będą kryteria dobrego wyrównania gospodarki lipidowej u osób z cukrzycą?    132
      Dlaczego nienasycone kwasy tłuszczowe są tak ważne dla zdrowia?    133
    Choroby przewodu pokarmowego    134
      Choroba refluksowa    134
    Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy    136
    Uchyłki jelita grubego    139
    Nieswoiste zapalenia jelit    140
      Wrzodziejące zapalenie jelita grubego    140
      Choroba Leśniowskiego-Crohna    141
    Operacje bariatryczne    143
      Kiedy rozważać leczenie bariatryczne?    144
      Przeciwwskazania do zabiegu bariatrycznego    144
      Jakie są wyniki leczenia?    145
      Postępowanie po zabiegu    145
  8. PSYCHOLOGICZNE ASPEKTY JEDZENIA I MOTYWACJA DO ODCHUDZANIA Agata Juruć    147
    Psychologiczne czynniki związane z jedzeniem    147
      Jedzenie a stres    149
      Kiedy zgłosić się do specjalisty – zaburzenia jedzenia występujące w cukrzycy typu 2    151
    Moja motywacja do odchudzania i plan działania    153
  JADŁOSPISY Sylwia Karbowska, Agata Juruć    155
    Jadłospis 1300 kcal    156
    Jadłospis 1700 kcal    163
  Piśmiennictwo    172
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia