EBOOKI WYDAWCY
Autor:
Wydawca:
Format:
Aktualne teorie i najnowsze światowe osiągnięcia nauk organizacji i zarządzania Książka jest podręcznikiem akademickim teorii organizacji i zarządzania, przeznaczanym dla studentów nauk ekonomicznych i zarządzania starszych lat. Poświęcana jest wybranym aktualnym i istotnym z punktu widzenia dyscypliny kierunkom, które są powszechnie znane na świecie i wchodzą w zakres kanonów nauczania zarządzania. Materiał zawarty w publikacji wykracza poza typowy program kursu podstawowego zarządzania i teorii organizacji. Obejmuje wybór aktualnych zagadnień przedmiotu, od tematyki zarządzania postkolonialnego, przez zarządzanie w kulturze i zarządzanie jakością, do twórczości organizacyjnej, "Zarządzanie w XXI wieku" to podręcznik niezwykle interesujący i nietypowy. Autorki nie przedstawiają w swojej książce popularnych obecnie (a często przejściowych] mód w zarządzaniu, ale koncentrują się na wątkach, które uznały za szczególnie znamienne, a stosunkowo mata znane w Polsce. Takiego przeglądu koncepcji na naszym rynku jeszcze nie było, co sprawia, że publikacja powinna znaleźć się na liście lektur tych wszystkich, którzy chcą lepiej poznać współczesne zarządzanie i jego kontekst, dr hab., prof, UW Beata Glinka
Rok wydania | 2012 |
---|---|
Liczba stron | 348 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wolters Kluwer Polska SA |
ISBN-13 | 978-83-264-5279-6 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 11 |
Struktura książki | 14 |
CZĘŚĆ I. WSPÓŁCZESNY KONTEKST ZARZĄDZANIA | 17 |
ROZDZIAŁ I Globalizacja: perspektywy teoretyczne | 19 |
Globaliści | 22 |
Sceptycy | 23 |
Transformacjonaliści | 24 |
ROZDZIAŁ II Wprowadzenie do globalnej polityki ekonomicznej | 27 |
Pierwszy, drugi, trzeci i czwarty świat | 30 |
Inne podmioty w systemie globalnym | 31 |
Instytucje Bretton Woods: refleksje krytyczne | 32 |
ROZDZIAŁ III Korporacje ponadnarodowe a globalizacja | 35 |
Koncepcje globalizacji Leslie Sklaira | 37 |
Ponadnarodowa klasa kapitalistyczna (PKK) | 38 |
Korporacyjna odpowiedzialność społeczna (KOS) w warunkach globalizacji | 40 |
ROZDZIAŁ IV Teoretyczne uzasadnienia KOS | 43 |
Definicja KOS | 45 |
Firma i jej interesariusze | 47 |
Zasady KOS w praktyce organizacji | 49 |
ROZDZIAŁ V Kontekst postkolonialny zarządzania | 53 |
Pojęcie postkolonializmu | 55 |
Główni teoretycy postkolonializmu | 57 |
Postkolonializm w zarządzaniu | 58 |
ROZDZIAŁ VI Globalizacja i środowisko naturalne | 61 |
Wpływ globalizacji na zmiany ekologiczne | 63 |
Zagrożenia ekologiczne | 64 |
Wpływ korporacji na środowisko i społeczności w krajach rozwijających się | 65 |
CZĘŚĆ II. ZARZĄDZANIE MIĘDZYKULTUROWE | 69 |
ROZDZIAŁ VII Różnice kulturowe a zarządzanie | 71 |
Kontekst kulturowy zarządzania | 73 |
Wiedza i kultura | 74 |
Stereotypy kulturowe i zarządzanie | 76 |
ROZDZIAŁ VIII Kulturowe uwarunkowania zarządzania | 79 |
Pojęcie kultury | 81 |
Zewnętrzne aspekty kultury | 82 |
Wierzenia i wartości | 84 |
ROZDZIAŁ IX Podstawowe założenia kulturowe | 87 |
Natura i kultura | 89 |
Człowiek i kultura | 91 |
Relacje międzyludzkie i kultura organizacji | 92 |
ROZDZIAŁ X Wymiary i poziomy analizy kultury | 93 |
Przestrzeń, język i czas | 95 |
Zróżnicowanie kulturowe narodów i społeczności | 97 |
Wpływ sektora przemysłu i grup zawodowych na kulturę organizacji | 98 |
ROZDZIAŁ XI Różnice kulturowe w procesie zarządzania | 99 |
Klasyfikacja Hofstede | 101 |
Klasyfikacja Trompenaarsa | 103 |
Klasyfikacja GLOBE | 105 |
ROZDZIAŁ XII Kultura narodowa i zarządzanie | 109 |
Tożsamości kulturowe | 111 |
Zjawisko hybrydyzacji | 112 |
Multikulturalizm | 114 |
ROZDZIAŁ XIII Różnice kulturowe: doświadczenia na poziomie jednostek | 115 |
Akulturacja | 117 |
Współpraca w grupach międzykulturowych | 119 |
Etyka, kultura i zarządzanie | 121 |
CZĘŚĆ III. JAKOŚĆ WE WSPÓŁCZESNYCH ORGANIZACJACH | 125 |
ROZDZIAŁ XIV Jakość w zarządzaniu | 127 |
Historia koncepcji jakości | 129 |
Pojęcie jakości w zarządzaniu | 130 |
Interpretacje jakości w zarządzaniu | 132 |
ROZDZIAŁ XV Jakość w usługach | 139 |
Trzeci sektor i badania jakości | 141 |
Jakość a cechy usług | 143 |
Rola użytkowników w określaniu jakości w usługach | 143 |
ROZDZIAŁ XVI Jakość w usługach a pracownicy organizacji usługowych | 145 |
Koncepcja "łańcucha zysku usług" | 148 |
Niektóre czynniki środowiskowe i stres | 149 |
Jakość usług z perspektywy relacyjnej | 150 |
ROZDZIAŁ XVII Określanie jakości usług | 151 |
Modele SERVQUAL i SERVPERF | 153 |
Inne modele określania jakości usług | 155 |
Zastosowanie metod statystycznych w usługach | 159 |
ROZDZIAŁ XVIII Etyka i polityka w zarządzaniu jakością | 161 |
Poziom globalny | 165 |
Poziom krajowy | 166 |
Poziom organizacji | 167 |
CZĘŚĆ IV. TWÓRCZOŚĆ W ZARZĄDZANIU | 169 |
ROZDZIAŁ XIX Jak znaleźć przepływ? | 171 |
Przepływ | 173 |
Samorealizacja w organizacjach | 175 |
Kres motywowania - praca twórcza jako zabawa | 178 |
ROZDZIAŁ XX Organizacja opowiadana i opowiadająca | 181 |
Typy opowieści w organizacjach | 183 |
Gawęda menedżerska | 185 |
Opowieści przedstawiane - organizacja jako scena | 187 |
ROZDZIAŁ XXI Mity i archetypy w świecie organizacji | 191 |
Mity i zarządzanie | 193 |
Mitologizacja organizacji | 195 |
Archetypy | 197 |
ROZDZIAŁ XXII Zarządzanie sztuką, sztuka zarządzania | 201 |
Zarządzanie sztuką | 203 |
Zarządzanie jako sztuka | 206 |
Wyobraźnia organizacyjna | 208 |
ROZDZIAŁ XXIII Rynek doznań | 211 |
Etapy rozwoju rynku | 213 |
Zarządzanie na rynku doznań | 214 |
Autentyczność i cień | 217 |
ROZDZIAŁ XXIV Ironia i humor | 219 |
Ironia w organizacjach | 221 |
Ironia jako forma organizacyjnego oporu | 224 |
Humor "na górze" | 226 |
ROZDZIAŁ XXV Przedsiębiorczość i duch innowacyjności | 229 |
Przedsiębiorczość jako podejmowanie wyzwań | 231 |
Przedsiębiorczość a zarządzanie | 233 |
Przedsiębiorcy i przedsiębiorczynie | 235 |
Różne rodzaje przedsiębiorczości | 238 |
CZĘŚĆ V. ZARZĄDZANIE A KULTURA | 241 |
ROZDZIAŁ XXVI Kultura organizacji | 243 |
Czy kulturą można zarządzać? | 245 |
Organizacje jako kultury | 248 |
Nadawanie sensu | 251 |
ROZDZIAŁ XXVII Tożsamość a organizacja | 253 |
Tożsamość organizacji | 255 |
Zmiana a trwanie | 257 |
Pamięć i zapominanie | 260 |
ROZDZIAŁ XXVIII Człowiek zarządzany | 263 |
Zarządzanie uczuciami | 265 |
Czas pracy, czas życia | 267 |
Cisza - poza zarządzaniem | 270 |
ROZDZIAŁ XXIX Przestrzeń organizacji | 275 |
Przestrzeń | 277 |
Tworzenie przestrzeni organizacyjnych | 279 |
Inne przestrzenie - heterotopie, puste przestrzenie | 281 |
ROZDZIAŁ XXX Duchowość a zarządzanie | 285 |
Związki duchowości z zarządzaniem | 287 |
Zarządzanie pogranicza: kultywowanie cnót czy biznes? | 289 |
Poszukiwanie sensu w organizacjach | 290 |
ROZDZIAŁ XXXI Kultura zarządzania | 295 |
Kultura menedżerska i menedżeryzm | 297 |
Mody i style w zarządzaniu | 300 |
Edukacja menedżerska | 302 |
ROZDZIAŁ XXXII Zarządzanie różnorodnością | 307 |
Współczesne podejścia do różnorodności | 309 |
Gender i komunikowanie się w pracy | 312 |
Konflikt w organizacjach | 314 |
Bibliografia | 316 |