Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt

1 opinia

Redakcja:

Dorota Jamroz

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

84,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 42,00 zł  


84,00

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Druga część podręcznika akademickiego dotyczącego żywienia zwierząt i paszoznawstwa.
W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, strusi, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, królików, nutrii, ryb, psów, kotów, zwierząt amatorskich (np. ryb akwariowych, gadów, chomików), owadów użytkowych (pszczół i jedwabnika morwowego) oraz ślimaków.
Obecne, drugie wydanie tomu 2 uwzględnia aktualny stan wiedzy.


Rok wydania2015
Liczba stron604
KategoriaŻywienie
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-18252-6
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. ŻYWIENIE BYDŁA     9
    1.1. Żywienie krów mlecznych Andrzej Potkański     9
      1.1.1. Porównanie składu mleka i siary     9
      1.1.2. Czynniki wpływające na pobranie paszy     10
      1.1.3. Fermentacja węglowodanów w żwaczu, jej wpływ na kierunek i wielkość produkcji     12
      1.1.4. Zapotrzebowanie bytowe krów na energię i białko     15
      1.1.5. Zapotrzebowanie produkcyjne krów na energię i białko, wynikające ze składu chemicznego mleka     16
    1.2. Wymagania pokarmowe bydła mlecznego Zygmunt Maciej Kowalski     19
      1.2.1. Związki azotowe niebiałkowe w żywieniu krów mlecznych     19
      1.2.2. Białko chronione w żywieniu krów mlecznych     21
      1.2.3. Aminokwasy w żywieniu krów mlecznych, aminokwasy chronione     22
      1.2.4. Zawartość mocznika w mleku jako wskaźnik właściwego zbilansowania energetyczno-białkowego dawek dla krów mlecznych     24
      1.2.5. Zawartość włókna w dawce pokarmowej dla krowy mlecznej     25
        1.2.5.1. Substancje buforujące odczyn płynu żwacza     27
        1.2.5.2. Dodatki zmieniające przebieg fermentacji w żwaczu     28
      1.2.6. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy     28
      1.2.7. Żywienie krów w poszczególnych okresach laktacji     37
        1.2.7.1. Okres okołoporodowy     37
          1.2.7.1.1. Okres zasuszenia     37
          1.2.7.1.2. Okres wczesnej laktacji (faza rozdojenia)     42
        1.2.7.2. Okres pełnej laktacji     49
      1.2.8. Wartość pokarmowa pasz w żywieniu krów mlecznych     51
        1.2.8.1. Zielonki w żywieniu krów     51
        1.2.8.2. Kiszonki w żywieniu krów     53
        1.2.8.3. Inne pasze objętościowe stosowane w żywieniu krów mlecznych    56
      1.2.9. Pasze treściwe.     58
      1.2.10. Systemy zadawania pasz dla krów mlecznych – technika żywienia     60
        1.2.10.1. Przegląd systemów podawania pasz dla krów mlecznych     62
      1.2.11. Choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia krów mlecznych     65
        1.2.11.1. Problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego     66
        1.2.11.2. Choroby i zaburzenia metaboliczne     72
      1.2.12. Wpływ żywienia krów na skład mleka     80
    1.3. Żywienie cieląt Włodzimierz Nowak     84
      1.3.1. Fizjologiczne podstawy żywienia cieląt     85
      1.3.2. Siara     88
      1.3.3. Mleko odtłuszczone     91
      1.3.4. Odchów tradycyjny     91
      1.3.5. Preparaty mlekozastępcze     92
      1.3.6. Zakwaszony preparat mlekozastępczy w odchowie cieląt     94
      1.3.7. Odchów skrócony     94
      1.3.8. Odchów intensywny     96
      1.3.9. Mieszanka treściwa starter i woda     96
      1.3.10. Zaburzenia trawienia i metabolizmu u cieląt     97
      1.3.11. Odchów jałówek rasy polski hf     99
    1.4. Żywienie buhajów rozpłodowych Juliusz Strzetelski     103
    1.5. Żywienie bydła opasanego     106
      1.5.1. Fizjologiczne uwarunkowania przebiegu opasu     106
      1.5.2. Skład organizmu i tuszy opasów     108
      1.5.3. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe     112
      1.5.4. Pasze stosowane w opasie     115
      1.5.5. Zasady żywienia i układania dawek pokarmowych     120
      1.5.6. Systemy opasania i żywienia opasów     122
    1.6. Żywienie krów mamek     132
  
  2. ŻYWIENIE OWIEC Franciszek Borowiec     144
    2.1. Przewód pokarmowy owcy i jego funkcja     144
    2.2. Potrzeby pokarmowe owiec     146
    2.3. Żywienie owiec matek w systemie tradycyjnym     147
      2.3.1. Okres przygotowania do stanówki i stanówka     147
      2.3.2. Okres kotności maciorek     149
      2.3.3. Okres laktacji     152
      2.3.4. Maciorki zasuszone     154
    2.4. Żywienie tryków     155
    2.5. Wychów jagniąt     157
      2.5.1. Tradycyjny wychów jagniąt     158
      2.5.2. Wcześniejsze odsadzanie jagniąt     160
      2.5.3. Odchów jagniąt z zastosowaniem preparatów mlekozastępczych     161
    2.6. Żywienie jagniąt odsadzonych i młodzieży     162
      2.6.1. Żywienie maciorek od 3–4 miesiąca do 18 miesięcy     162
      2.6.2. Żywienie tryczków od 3–4 miesiąca do 18 miesięcy     163
    2.7. Tucz jagniąt     163
      2.7.1. Tucz intensywny     164
        2.7.1.1. Tucz mleczny     164
        2.7.1.2. Tucz do 30 kg masy ciała     165
      2.7.2. Tucz średnio intensywny     166
        2.7.2.1. Tucz pastwiskowy     166
        2.7.2.2. Tucz stacjonarny     167
      2.7.3. Tucz przedłużony     169
    2.8. Żywienie owiec w systemie INRA, 1988     169
      2.8.1. Żywienie maciorek     171
        2.8.1.1. Okres zasuszenia     171
        2.8.1.2. Okres stanówki     172
        2.8.1.3. Okres ciąży     173
        2.8.1.4. Okres laktacji     174
        2.8.1.5. Zdolność pobrania paszy     177
      2.8.2. Żywienie jagniąt rzeźnych     179
    2.9. Żywienie a produkcja wełny     180
  
  3. ŻYWIENIE KÓZ MLECZNYCH I ODCHÓW KOŹLĄT Zygmunt Maciej Kowalski     184
    3.1. Zwyczaje żywieniowe kóz     184
    3.2. Strawność składników pokarmowych     185
    3.3. Zapotrzebowanie kóz na składniki pokarmowe     186
      3.3.1. Zapotrzebowanie na energię     186
      3.3.2. Zapotrzebowanie na białko     187
      3.3.3. Zdolność pobrania paszy (ZPP)     187
      3.3.4. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy     190
      3.3.5. Zapotrzebowanie kozłów na składniki pokarmowe     191
      3.3.6. Zapotrzebowanie kóz na wodę     191
    3.4. Pasze stosowane w żywieniu kóz     191
    3.5. Żywienie w poszczególnych okresach laktacji     196
      3.5.1. Żywienie w okresie zasuszenia     197
      3.5.2. Żywienie w okresie wczesnej laktacji     199
      3.5.3. Żywienie w II połowie laktacji     200
      3.5.4. Żywienie kóz karmiących koźlęta tuczone (opasane)     200
    3.6. Odchów koźląt     200
      3.6.1. Zapotrzebowanie koźląt na składniki pokarmowe     200
      3.6.2. Wykoty i pojenie siarą     201
      3.6.3. Systemy odchowu koźląt     202
      3.6.4. Pasze stosowane w odchowie koźląt     204
      3.6.5. Odsadzanie     205
    3.7. Żywienie młodzieży hodowlanej po odsadzeniu     206
    3.8. Tucz koźląt     207
  
  4. ŻYWIENIE ŚWIŃ     210
    4.1. Fizjologiczne podstawy żywienia loch Bogusław Fuchs     210
      4.1.1. Okres krycia     214
      4.1.2. Okres prośności     216
      4.1.3. Laktacja     222
      4.1.4. Szacowanie potrzeb pokarmowych i ich pokrycie     224
      4.1.5. Charakterystyka dawek dla loch     228
      4.1.6. Choroby loch związane z czynnikami żywieniowymi     237
    4.2. Żywienie prosiąt i warchlaków Jan Tywończuk, Krzysztof Lipiński     242
      4.2.1. Fizjologiczne podstawy żywienia prosiąt     243
      4.2.2. Okres karmienia siarą i mlekiem     243
        4.2.2.1. Siara (colostrum)     243
        4.2.2.2. Absorpcja gammaglobulin     244
        4.2.2.3. Mleko     245
        4.2.2.4. Pasza stała     245
        4.2.2.5. Rozwój przewodu pokarmowego     246
      4.2.3. Zapotrzebowanie prosiąt na składniki pokarmowe     248
      4.2.4. Żywienie prosiąt po odsadzeniu w wieku 7 lub 21 dni     250
      4.2.5. Choroby prosiąt uwarunkowane żywieniem     257
      4.2.6. Żywienie warchlaków     260
    4.3. Żywienie młodych loszek reprodukcyjnych     261
    4.4. Żywienie knurków     264
    4.5. Żywienie knurów     265
    4.6. Żywienie tuczników Eugeniusz Grela     268
      4.6.1. Fizjologiczne podstawy żywienia tuczników     268
      4.6.2. Intensywność wzrostu i tuczu     269
      4.6.3. Skład ciała i tuszy tuczników     271
      4.6.4. Jakość mięsa     273
      4.6.5. Zapotrzebowanie tuczników na składniki pokarmowe     275
      4.6.6. Systemy żywienia tuczników     281
      4.6.7. Układanie dawek pokarmowych dla tuczników     284
      4.6.8. Choroby tuczników powodowane nieprawidłowym żywieniem     285
  
  5. ŻYWIENIE KONI Franciszek Brzóska     289
    5.1. Pobieranie paszy i procesy trawienne u koni     289
      5.1.1. Jama gębowa i zęby     291
      5.1.2. Żołądek     292
      5.1.3. Jelito cienkie     293
      5.1.4. Jelito grube     293
    5.2. Zapotrzebowanie koni na składniki pokarmowe     294
      5.2.1. Zapotrzebowanie na energię     294
      5.2.2. Zapotrzebowanie na białko     300
      5.2.3. Zapotrzebowanie na składniki mineralne     303
      5.2.4. Zapotrzebowanie na witaminy     306
    5.3. Praktyczne aspekty żywienia koni     309
      5.3.1. Klacze     309
      5.3.2. Źrebięta     310
      5.3.3. Ogiery     313
      5.3.4. Konie rosnące     314
      5.3.5. Konie pracujące lekko     314
      5.3.6. Konie pracujące średnio i ciężko     315
      5.3.7. Konie ras małych     317
  
  6. ŻYWIENIE KUR Dorota Jamroz 6.1–6.8; Jerzy Koreleski 6.9–6.10     319
    6.1. Specyfika utrzymywania i żywienia kur niosek     319
    6.2. Skład jaja, wpływ żywienia na nieśność i zawartość składników w jaju     321
    6.3. Żywienie kurek w okresie odchowu     324
    6.4. Żywienie kur stad towarowych     326
    6.5. Żywienie kur stad reprodukcyjnych     333
    6.6. Systemy utrzymywania i żywienia kur     334
    6.7. Układanie dawek pokarmowych i składu mieszanek treściwych     335
    6.8. Żywienie kogutków w odchowie i kogutów w okresie reprodukcyjnym     335
    6.9. Żywienie kurcząt rzeźnych     336
      6.9.1. Zapotrzebowanie na energię, białko, składniki mineralne, witaminy     338
      6.9.2. Wykorzystanie składników pokarmowych     340
      6.9.3. Włókno pokarmowe w żywieniu kurcząt rzeźnych     341
      6.9.4. Metody poprawiające wykorzystanie paszy, stosowanie dodatków paszowych.     342
      6.9.5. Układanie składu mieszanek treściwych dla kurcząt rzeźnych     343
    6.10. Choroby kurcząt i kur uwarunkowane żywieniem     344
  
  7. ŻYWIENIE INDYKÓW Jan Jankowski     349
    7.1. Specyfika trawienia i żywienia indyków     349
    7.2. Żywienie indyków hodowlanych     351
      7.2.1. Żywienie indyków w okresie wychowu     351
      7.2.2. Żywienie indyków w okresie użytkowania rozpłodowego     354
    7.3. Żywienie indyków rzeźnych     355
  
  8. ŻYWIENIE GĘSI Dorota Jamroz     363
    8.1. Specyfika trawienia u gęsi     363
    8.2. Zapotrzebowanie rosnących gęsi hodowlanych na składniki pokarmowe     368
    8.3. Żywienie gęsi reprodukcyjnych     368
    8.4. Praktyczne żywienie gęsi     373
    8.5. Tucz młodych gęsi rzeźnych     374
    8.6. Produkcja stłuszczonych wątrób     375
  
  9. ŻYWIENIE KACZEK Dorota Jamroz     377
    9.1. Specyfika trawienia u kaczek     377
    9.2. Żywienie kacząt w okresie wychowu     378
    9.3. Żywienie kaczek reprodukcyjnych     379
    9.4. Żywienie kaczek rzeźnych     380
    9.5. Systemy żywienia kaczek     381
  
  10. ŻYWIENIE INNYCH GATUNKÓW PTAKÓW UŻYTKOWYCH     383
    10.1. Żywienie bażantów łownych Andrzej Rutkowski, Jerzy Torgowski     383
    10.2. Żywienie przepiórek japońskich Andrzej Rutkowski     389
    10.3. Żywienie perlic Andrzej Rutkowski     396
    10.4. Żywienie gołębi domowych Andrzej Rutkowski     402
      10.4.1. Trawienie i budowa przewodu pokarmowego gołębia     402
      10.4.2. Pasze stosowane w żywieniu gołębi     402
      10.4.3. Zapotrzebowanie gołębi na składniki pokarmowe     405
        10.4.3.1. Zależności wynikające z różnych kierunków hodowli     405
        10.4.3.2. Zmienność zapotrzebowania pokarmowego gołębi w zależności od pory roku i stanu fizjologicznego     408
      10.4.4. Najczęściej spotykane błędy w żywieniu gołębi     410
    10.5. Żywienie strusi Dorota Jamroz     411
  
  11. ŻYWIENIE KRÓLIKÓW Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek , Jan Zając     417
    11.1. Budowa układu pokarmowego     417
    11.2. Zapotrzebowanie królików na energię i składniki pokarmowe     419
    11.3. Pasze stosowane w żywieniu królików     421
    11.4. Normowanie dawek pokarmowych     423
    11.5. Technika żywienia     423
  
  12. ŻYWIENIE NUTRII Stanisław Niedźwiadek , Paweł Bielański, Jan Zając     429
    12.1. Budowa układu pokarmowego     429
    12.2. Pasze stosowane z żywieniu nutrii     429
    12.3. Zapotrzebowanie nutrii na energię i składniki pokarmowe     431
    12.4. Normowanie dawek pokarmowych     433
    12.5. Technika żywienia     434
  
  13. ŻYWIENIE MIĘSOŻERNYCH ZWIERZĄT FUTERKOWYCH Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek , Jan Zając     436
    13.1. Właściwości przewodu pokarmowego     436
    13.2. Pasze stosowane w żywieniu mięsożernych zwierząt futerkowych     437
    13.3. Stan higieniczny i konserwacja pasz     440
    13.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe     441
      13.4.1. Żywienie lisów pospolitych i polarnych     445
      13.4.2. Żywienie jenotów     446
      13.4.3. Żywienie norek i tchórzy     447
    13.5. Przyrządzanie i zadawanie paszy     447
  
  14. ŻYWIENIE RYB Piotr Micek     450
    14.1. Wprowadzenie     450
    14.2. Żywienie karpi     451
      14.2.1. Systemy żywienia     452
      14.2.2. Pokarm naturalny     454
      14.2.3. Żywienie wylęgu i narybku     456
      14.2.4. Półintensywny system żywienia kroczka i karpi towarowych     457
      14.2.5. System intensywny     460
      14.2.6. Technika żywienia karpi     462
    14.3. Żywienie pstrągów     463
      14.3.1. Komponenty paszowe i mieszanki treściwe dla pstrągów     466
      14.3.2. Żywienie pstrągów w poszczególnych okresach życia     468
      14.3.3. Technika karmienia     469
  
  15. ŻYWIENIE PSÓW Olga Lasek, Jan Barteczko     471
    15.1. Specyfika żywienia psów     471
    15.2. Zapotrzebowanie na energię i energetyczne wartościowanie karmy     473
    15.3. Zapotrzebowanie pokarmowe psów     476
    15.4. Żywienie suk w okresie ciąży i laktacji     480
    15.5. Żywienie szczeniąt     481
    15.6. Żywienie psów pracujących     483
    15.7. Żywienie psów starszych     484
    15.8. Rodzaje karm i techniki karmienia psów     485
    15.9. Układanie dawek pokarmowych     488
    15.10. Ocena poprawnego żywienia     490
  
  16. ŻYWIENIE KOTÓW Ewa Sawosz-Chwalibóg     496
    16.1. Zapotrzebowanie na wodę     496
    16.2. Zapotrzebowanie na energię     496
    16.3. Zapotrzebowanie na białko     498
    16.4. Zapotrzebowanie na aminokwasy     499
    16.5. Zapotrzebowanie na tłuszcze     500
    16.6. Zapotrzebowanie na węglowodany     501
    16.7. Zapotrzebowanie na włókno     501
    16.8. Zapotrzebowanie na składniki mineralne     502
    16.9. Zapotrzebowanie na witaminy     503
    16.10. Choroby wywołane nieprawidłowym żywieniem     504
      16.10.1. Otyłość     504
      16.10.2. Stłuszczenie wątroby     505
      16.10.3. Wtórna żywieniowa nadczynność przytarczyc     505
      16.10.4. Zapalenie tkanki tłuszczowej     506
      16.10.5. Biegunki     506
      16.10.6. Zaparcia     506
      16.10.7. Alergia pokarmowa     507
    16.11. Żywienie zwierząt chorych     507
  
  17. ŻYWIENIE ZWIERZĄT AMATORSKICH     510
    17.1. Żywienie żółwi Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz     510
    17.2. Żywienie jaszczurek Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz     515
    17.3. Żywienie węży Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz     516
    17.4. Żywienie domowych gryzoni Dorota Jamroz     518
    17.5. Żywienie ryb akwariowych Jan Szczerbowski     521
    17.6. Żywienie ptaków ozdobnych (papug, kanarków i innych ptaków) Jan Barteczko     523
  
  18. ŻYWIENIE OWADÓW UŻYTKOWYCH     532
    18.1. Żywienie jedwabnika morwowego Jerzy Koreleski , Jerzy Kremky     532
    18.2. Żywienie pszczół miodnych (Apis mellifera L.) Jerzy Wilde     536
      18.2.1. Wprowadzenie     536
      18.2.2. Naturalne pokarmy węglowodanowe pszczół     536
      18.2.3. Naturalne pokarmy białkowe pszczół     537
        18.2.3.1. Pyłek kwiatowy     537
        18.2.3.2. Pierzga     538
      18.2.4. Znaczenie wody w życiu rodziny pszczelej     539
        18.2.4.1. Pobieranie wody przez pszczoły     540
      18.2.5. Dokarmianie i podkarmianie pszczół     540
      18.2.6. Karmienie i przygotowanie rodzin pszczelich do zimowli     541
      18.2.7. Sporządzanie pokarmów cukrowych     542
      18.2.8. Pokarmy dla pszczół     543
        18.2.8.1. Rodzaje ciast stosowanych do podkarmiania pszczół lub przy wychowie matek pszczelich     545
  
  19. ŻYWIENIE ŚLIMAKÓW JADALNYCH Andrzej Łysak     548
  
  20. ŻYWIENIE SZCZURÓW LABORATORYJNYCH Zenon Zduńczyk     554
    20.1. Wymagania pokarmowe szczurów     555
    20.2. Typy i skład diet     557
    20.3. Żywienie szczurów doświadczalnych     560
      20.3.1. Ocena wartości odżywczej białka     560
      20.3.2. Biologiczna ocena pasz i żywności z użyciem diet modelowych     564
  
  INDEKS     568
RozwińZwiń