POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Druga część podręcznika akademickiego dotyczącego żywienia zwierząt i paszoznawstwa.
W tomie tym autorzy omówili podstawy szczegółowego żywienia zwierząt - bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, strusi, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, królików, nutrii, ryb, psów, kotów, zwierząt amatorskich (np. ryb akwariowych, gadów, chomików), owadów użytkowych (pszczół i jedwabnika morwowego) oraz ślimaków.
Obecne, drugie wydanie tomu 2 uwzględnia aktualny stan wiedzy.
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 604 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-18252-6 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. ŻYWIENIE BYDŁA | 9 |
1.1. Żywienie krów mlecznych Andrzej Potkański | 9 |
1.1.1. Porównanie składu mleka i siary | 9 |
1.1.2. Czynniki wpływające na pobranie paszy | 10 |
1.1.3. Fermentacja węglowodanów w żwaczu, jej wpływ na kierunek i wielkość produkcji | 12 |
1.1.4. Zapotrzebowanie bytowe krów na energię i białko | 15 |
1.1.5. Zapotrzebowanie produkcyjne krów na energię i białko, wynikające ze składu chemicznego mleka | 16 |
1.2. Wymagania pokarmowe bydła mlecznego Zygmunt Maciej Kowalski | 19 |
1.2.1. Związki azotowe niebiałkowe w żywieniu krów mlecznych | 19 |
1.2.2. Białko chronione w żywieniu krów mlecznych | 21 |
1.2.3. Aminokwasy w żywieniu krów mlecznych, aminokwasy chronione | 22 |
1.2.4. Zawartość mocznika w mleku jako wskaźnik właściwego zbilansowania energetyczno-białkowego dawek dla krów mlecznych | 24 |
1.2.5. Zawartość włókna w dawce pokarmowej dla krowy mlecznej | 25 |
1.2.5.1. Substancje buforujące odczyn płynu żwacza | 27 |
1.2.5.2. Dodatki zmieniające przebieg fermentacji w żwaczu | 28 |
1.2.6. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy | 28 |
1.2.7. Żywienie krów w poszczególnych okresach laktacji | 37 |
1.2.7.1. Okres okołoporodowy | 37 |
1.2.7.1.1. Okres zasuszenia | 37 |
1.2.7.1.2. Okres wczesnej laktacji (faza rozdojenia) | 42 |
1.2.7.2. Okres pełnej laktacji | 49 |
1.2.8. Wartość pokarmowa pasz w żywieniu krów mlecznych | 51 |
1.2.8.1. Zielonki w żywieniu krów | 51 |
1.2.8.2. Kiszonki w żywieniu krów | 53 |
1.2.8.3. Inne pasze objętościowe stosowane w żywieniu krów mlecznych | 56 |
1.2.9. Pasze treściwe. | 58 |
1.2.10. Systemy zadawania pasz dla krów mlecznych – technika żywienia | 60 |
1.2.10.1. Przegląd systemów podawania pasz dla krów mlecznych | 62 |
1.2.11. Choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia krów mlecznych | 65 |
1.2.11.1. Problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego | 66 |
1.2.11.2. Choroby i zaburzenia metaboliczne | 72 |
1.2.12. Wpływ żywienia krów na skład mleka | 80 |
1.3. Żywienie cieląt Włodzimierz Nowak | 84 |
1.3.1. Fizjologiczne podstawy żywienia cieląt | 85 |
1.3.2. Siara | 88 |
1.3.3. Mleko odtłuszczone | 91 |
1.3.4. Odchów tradycyjny | 91 |
1.3.5. Preparaty mlekozastępcze | 92 |
1.3.6. Zakwaszony preparat mlekozastępczy w odchowie cieląt | 94 |
1.3.7. Odchów skrócony | 94 |
1.3.8. Odchów intensywny | 96 |
1.3.9. Mieszanka treściwa starter i woda | 96 |
1.3.10. Zaburzenia trawienia i metabolizmu u cieląt | 97 |
1.3.11. Odchów jałówek rasy polski hf | 99 |
1.4. Żywienie buhajów rozpłodowych Juliusz Strzetelski | 103 |
1.5. Żywienie bydła opasanego | 106 |
1.5.1. Fizjologiczne uwarunkowania przebiegu opasu | 106 |
1.5.2. Skład organizmu i tuszy opasów | 108 |
1.5.3. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe | 112 |
1.5.4. Pasze stosowane w opasie | 115 |
1.5.5. Zasady żywienia i układania dawek pokarmowych | 120 |
1.5.6. Systemy opasania i żywienia opasów | 122 |
1.6. Żywienie krów mamek | 132 |
2. ŻYWIENIE OWIEC Franciszek Borowiec | 144 |
2.1. Przewód pokarmowy owcy i jego funkcja | 144 |
2.2. Potrzeby pokarmowe owiec | 146 |
2.3. Żywienie owiec matek w systemie tradycyjnym | 147 |
2.3.1. Okres przygotowania do stanówki i stanówka | 147 |
2.3.2. Okres kotności maciorek | 149 |
2.3.3. Okres laktacji | 152 |
2.3.4. Maciorki zasuszone | 154 |
2.4. Żywienie tryków | 155 |
2.5. Wychów jagniąt | 157 |
2.5.1. Tradycyjny wychów jagniąt | 158 |
2.5.2. Wcześniejsze odsadzanie jagniąt | 160 |
2.5.3. Odchów jagniąt z zastosowaniem preparatów mlekozastępczych | 161 |
2.6. Żywienie jagniąt odsadzonych i młodzieży | 162 |
2.6.1. Żywienie maciorek od 3–4 miesiąca do 18 miesięcy | 162 |
2.6.2. Żywienie tryczków od 3–4 miesiąca do 18 miesięcy | 163 |
2.7. Tucz jagniąt | 163 |
2.7.1. Tucz intensywny | 164 |
2.7.1.1. Tucz mleczny | 164 |
2.7.1.2. Tucz do 30 kg masy ciała | 165 |
2.7.2. Tucz średnio intensywny | 166 |
2.7.2.1. Tucz pastwiskowy | 166 |
2.7.2.2. Tucz stacjonarny | 167 |
2.7.3. Tucz przedłużony | 169 |
2.8. Żywienie owiec w systemie INRA, 1988 | 169 |
2.8.1. Żywienie maciorek | 171 |
2.8.1.1. Okres zasuszenia | 171 |
2.8.1.2. Okres stanówki | 172 |
2.8.1.3. Okres ciąży | 173 |
2.8.1.4. Okres laktacji | 174 |
2.8.1.5. Zdolność pobrania paszy | 177 |
2.8.2. Żywienie jagniąt rzeźnych | 179 |
2.9. Żywienie a produkcja wełny | 180 |
3. ŻYWIENIE KÓZ MLECZNYCH I ODCHÓW KOŹLĄT Zygmunt Maciej Kowalski | 184 |
3.1. Zwyczaje żywieniowe kóz | 184 |
3.2. Strawność składników pokarmowych | 185 |
3.3. Zapotrzebowanie kóz na składniki pokarmowe | 186 |
3.3.1. Zapotrzebowanie na energię | 186 |
3.3.2. Zapotrzebowanie na białko | 187 |
3.3.3. Zdolność pobrania paszy (ZPP) | 187 |
3.3.4. Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy | 190 |
3.3.5. Zapotrzebowanie kozłów na składniki pokarmowe | 191 |
3.3.6. Zapotrzebowanie kóz na wodę | 191 |
3.4. Pasze stosowane w żywieniu kóz | 191 |
3.5. Żywienie w poszczególnych okresach laktacji | 196 |
3.5.1. Żywienie w okresie zasuszenia | 197 |
3.5.2. Żywienie w okresie wczesnej laktacji | 199 |
3.5.3. Żywienie w II połowie laktacji | 200 |
3.5.4. Żywienie kóz karmiących koźlęta tuczone (opasane) | 200 |
3.6. Odchów koźląt | 200 |
3.6.1. Zapotrzebowanie koźląt na składniki pokarmowe | 200 |
3.6.2. Wykoty i pojenie siarą | 201 |
3.6.3. Systemy odchowu koźląt | 202 |
3.6.4. Pasze stosowane w odchowie koźląt | 204 |
3.6.5. Odsadzanie | 205 |
3.7. Żywienie młodzieży hodowlanej po odsadzeniu | 206 |
3.8. Tucz koźląt | 207 |
4. ŻYWIENIE ŚWIŃ | 210 |
4.1. Fizjologiczne podstawy żywienia loch Bogusław Fuchs | 210 |
4.1.1. Okres krycia | 214 |
4.1.2. Okres prośności | 216 |
4.1.3. Laktacja | 222 |
4.1.4. Szacowanie potrzeb pokarmowych i ich pokrycie | 224 |
4.1.5. Charakterystyka dawek dla loch | 228 |
4.1.6. Choroby loch związane z czynnikami żywieniowymi | 237 |
4.2. Żywienie prosiąt i warchlaków Jan Tywończuk, Krzysztof Lipiński | 242 |
4.2.1. Fizjologiczne podstawy żywienia prosiąt | 243 |
4.2.2. Okres karmienia siarą i mlekiem | 243 |
4.2.2.1. Siara (colostrum) | 243 |
4.2.2.2. Absorpcja gammaglobulin | 244 |
4.2.2.3. Mleko | 245 |
4.2.2.4. Pasza stała | 245 |
4.2.2.5. Rozwój przewodu pokarmowego | 246 |
4.2.3. Zapotrzebowanie prosiąt na składniki pokarmowe | 248 |
4.2.4. Żywienie prosiąt po odsadzeniu w wieku 7 lub 21 dni | 250 |
4.2.5. Choroby prosiąt uwarunkowane żywieniem | 257 |
4.2.6. Żywienie warchlaków | 260 |
4.3. Żywienie młodych loszek reprodukcyjnych | 261 |
4.4. Żywienie knurków | 264 |
4.5. Żywienie knurów | 265 |
4.6. Żywienie tuczników Eugeniusz Grela | 268 |
4.6.1. Fizjologiczne podstawy żywienia tuczników | 268 |
4.6.2. Intensywność wzrostu i tuczu | 269 |
4.6.3. Skład ciała i tuszy tuczników | 271 |
4.6.4. Jakość mięsa | 273 |
4.6.5. Zapotrzebowanie tuczników na składniki pokarmowe | 275 |
4.6.6. Systemy żywienia tuczników | 281 |
4.6.7. Układanie dawek pokarmowych dla tuczników | 284 |
4.6.8. Choroby tuczników powodowane nieprawidłowym żywieniem | 285 |
5. ŻYWIENIE KONI Franciszek Brzóska | 289 |
5.1. Pobieranie paszy i procesy trawienne u koni | 289 |
5.1.1. Jama gębowa i zęby | 291 |
5.1.2. Żołądek | 292 |
5.1.3. Jelito cienkie | 293 |
5.1.4. Jelito grube | 293 |
5.2. Zapotrzebowanie koni na składniki pokarmowe | 294 |
5.2.1. Zapotrzebowanie na energię | 294 |
5.2.2. Zapotrzebowanie na białko | 300 |
5.2.3. Zapotrzebowanie na składniki mineralne | 303 |
5.2.4. Zapotrzebowanie na witaminy | 306 |
5.3. Praktyczne aspekty żywienia koni | 309 |
5.3.1. Klacze | 309 |
5.3.2. Źrebięta | 310 |
5.3.3. Ogiery | 313 |
5.3.4. Konie rosnące | 314 |
5.3.5. Konie pracujące lekko | 314 |
5.3.6. Konie pracujące średnio i ciężko | 315 |
5.3.7. Konie ras małych | 317 |
6. ŻYWIENIE KUR Dorota Jamroz 6.1–6.8; Jerzy Koreleski 6.9–6.10 | 319 |
6.1. Specyfika utrzymywania i żywienia kur niosek | 319 |
6.2. Skład jaja, wpływ żywienia na nieśność i zawartość składników w jaju | 321 |
6.3. Żywienie kurek w okresie odchowu | 324 |
6.4. Żywienie kur stad towarowych | 326 |
6.5. Żywienie kur stad reprodukcyjnych | 333 |
6.6. Systemy utrzymywania i żywienia kur | 334 |
6.7. Układanie dawek pokarmowych i składu mieszanek treściwych | 335 |
6.8. Żywienie kogutków w odchowie i kogutów w okresie reprodukcyjnym | 335 |
6.9. Żywienie kurcząt rzeźnych | 336 |
6.9.1. Zapotrzebowanie na energię, białko, składniki mineralne, witaminy | 338 |
6.9.2. Wykorzystanie składników pokarmowych | 340 |
6.9.3. Włókno pokarmowe w żywieniu kurcząt rzeźnych | 341 |
6.9.4. Metody poprawiające wykorzystanie paszy, stosowanie dodatków paszowych. | 342 |
6.9.5. Układanie składu mieszanek treściwych dla kurcząt rzeźnych | 343 |
6.10. Choroby kurcząt i kur uwarunkowane żywieniem | 344 |
7. ŻYWIENIE INDYKÓW Jan Jankowski | 349 |
7.1. Specyfika trawienia i żywienia indyków | 349 |
7.2. Żywienie indyków hodowlanych | 351 |
7.2.1. Żywienie indyków w okresie wychowu | 351 |
7.2.2. Żywienie indyków w okresie użytkowania rozpłodowego | 354 |
7.3. Żywienie indyków rzeźnych | 355 |
8. ŻYWIENIE GĘSI Dorota Jamroz | 363 |
8.1. Specyfika trawienia u gęsi | 363 |
8.2. Zapotrzebowanie rosnących gęsi hodowlanych na składniki pokarmowe | 368 |
8.3. Żywienie gęsi reprodukcyjnych | 368 |
8.4. Praktyczne żywienie gęsi | 373 |
8.5. Tucz młodych gęsi rzeźnych | 374 |
8.6. Produkcja stłuszczonych wątrób | 375 |
9. ŻYWIENIE KACZEK Dorota Jamroz | 377 |
9.1. Specyfika trawienia u kaczek | 377 |
9.2. Żywienie kacząt w okresie wychowu | 378 |
9.3. Żywienie kaczek reprodukcyjnych | 379 |
9.4. Żywienie kaczek rzeźnych | 380 |
9.5. Systemy żywienia kaczek | 381 |
10. ŻYWIENIE INNYCH GATUNKÓW PTAKÓW UŻYTKOWYCH | 383 |
10.1. Żywienie bażantów łownych Andrzej Rutkowski, Jerzy Torgowski | 383 |
10.2. Żywienie przepiórek japońskich Andrzej Rutkowski | 389 |
10.3. Żywienie perlic Andrzej Rutkowski | 396 |
10.4. Żywienie gołębi domowych Andrzej Rutkowski | 402 |
10.4.1. Trawienie i budowa przewodu pokarmowego gołębia | 402 |
10.4.2. Pasze stosowane w żywieniu gołębi | 402 |
10.4.3. Zapotrzebowanie gołębi na składniki pokarmowe | 405 |
10.4.3.1. Zależności wynikające z różnych kierunków hodowli | 405 |
10.4.3.2. Zmienność zapotrzebowania pokarmowego gołębi w zależności od pory roku i stanu fizjologicznego | 408 |
10.4.4. Najczęściej spotykane błędy w żywieniu gołębi | 410 |
10.5. Żywienie strusi Dorota Jamroz | 411 |
11. ŻYWIENIE KRÓLIKÓW Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek , Jan Zając | 417 |
11.1. Budowa układu pokarmowego | 417 |
11.2. Zapotrzebowanie królików na energię i składniki pokarmowe | 419 |
11.3. Pasze stosowane w żywieniu królików | 421 |
11.4. Normowanie dawek pokarmowych | 423 |
11.5. Technika żywienia | 423 |
12. ŻYWIENIE NUTRII Stanisław Niedźwiadek , Paweł Bielański, Jan Zając | 429 |
12.1. Budowa układu pokarmowego | 429 |
12.2. Pasze stosowane z żywieniu nutrii | 429 |
12.3. Zapotrzebowanie nutrii na energię i składniki pokarmowe | 431 |
12.4. Normowanie dawek pokarmowych | 433 |
12.5. Technika żywienia | 434 |
13. ŻYWIENIE MIĘSOŻERNYCH ZWIERZĄT FUTERKOWYCH Paweł Bielański, Stanisław Niedźwiadek , Jan Zając | 436 |
13.1. Właściwości przewodu pokarmowego | 436 |
13.2. Pasze stosowane w żywieniu mięsożernych zwierząt futerkowych | 437 |
13.3. Stan higieniczny i konserwacja pasz | 440 |
13.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe | 441 |
13.4.1. Żywienie lisów pospolitych i polarnych | 445 |
13.4.2. Żywienie jenotów | 446 |
13.4.3. Żywienie norek i tchórzy | 447 |
13.5. Przyrządzanie i zadawanie paszy | 447 |
14. ŻYWIENIE RYB Piotr Micek | 450 |
14.1. Wprowadzenie | 450 |
14.2. Żywienie karpi | 451 |
14.2.1. Systemy żywienia | 452 |
14.2.2. Pokarm naturalny | 454 |
14.2.3. Żywienie wylęgu i narybku | 456 |
14.2.4. Półintensywny system żywienia kroczka i karpi towarowych | 457 |
14.2.5. System intensywny | 460 |
14.2.6. Technika żywienia karpi | 462 |
14.3. Żywienie pstrągów | 463 |
14.3.1. Komponenty paszowe i mieszanki treściwe dla pstrągów | 466 |
14.3.2. Żywienie pstrągów w poszczególnych okresach życia | 468 |
14.3.3. Technika karmienia | 469 |
15. ŻYWIENIE PSÓW Olga Lasek, Jan Barteczko | 471 |
15.1. Specyfika żywienia psów | 471 |
15.2. Zapotrzebowanie na energię i energetyczne wartościowanie karmy | 473 |
15.3. Zapotrzebowanie pokarmowe psów | 476 |
15.4. Żywienie suk w okresie ciąży i laktacji | 480 |
15.5. Żywienie szczeniąt | 481 |
15.6. Żywienie psów pracujących | 483 |
15.7. Żywienie psów starszych | 484 |
15.8. Rodzaje karm i techniki karmienia psów | 485 |
15.9. Układanie dawek pokarmowych | 488 |
15.10. Ocena poprawnego żywienia | 490 |
16. ŻYWIENIE KOTÓW Ewa Sawosz-Chwalibóg | 496 |
16.1. Zapotrzebowanie na wodę | 496 |
16.2. Zapotrzebowanie na energię | 496 |
16.3. Zapotrzebowanie na białko | 498 |
16.4. Zapotrzebowanie na aminokwasy | 499 |
16.5. Zapotrzebowanie na tłuszcze | 500 |
16.6. Zapotrzebowanie na węglowodany | 501 |
16.7. Zapotrzebowanie na włókno | 501 |
16.8. Zapotrzebowanie na składniki mineralne | 502 |
16.9. Zapotrzebowanie na witaminy | 503 |
16.10. Choroby wywołane nieprawidłowym żywieniem | 504 |
16.10.1. Otyłość | 504 |
16.10.2. Stłuszczenie wątroby | 505 |
16.10.3. Wtórna żywieniowa nadczynność przytarczyc | 505 |
16.10.4. Zapalenie tkanki tłuszczowej | 506 |
16.10.5. Biegunki | 506 |
16.10.6. Zaparcia | 506 |
16.10.7. Alergia pokarmowa | 507 |
16.11. Żywienie zwierząt chorych | 507 |
17. ŻYWIENIE ZWIERZĄT AMATORSKICH | 510 |
17.1. Żywienie żółwi Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz | 510 |
17.2. Żywienie jaszczurek Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz | 515 |
17.3. Żywienie węży Tomasz Wertelecki, Dorota Jamroz | 516 |
17.4. Żywienie domowych gryzoni Dorota Jamroz | 518 |
17.5. Żywienie ryb akwariowych Jan Szczerbowski | 521 |
17.6. Żywienie ptaków ozdobnych (papug, kanarków i innych ptaków) Jan Barteczko | 523 |
18. ŻYWIENIE OWADÓW UŻYTKOWYCH | 532 |
18.1. Żywienie jedwabnika morwowego Jerzy Koreleski , Jerzy Kremky | 532 |
18.2. Żywienie pszczół miodnych (Apis mellifera L.) Jerzy Wilde | 536 |
18.2.1. Wprowadzenie | 536 |
18.2.2. Naturalne pokarmy węglowodanowe pszczół | 536 |
18.2.3. Naturalne pokarmy białkowe pszczół | 537 |
18.2.3.1. Pyłek kwiatowy | 537 |
18.2.3.2. Pierzga | 538 |
18.2.4. Znaczenie wody w życiu rodziny pszczelej | 539 |
18.2.4.1. Pobieranie wody przez pszczoły | 540 |
18.2.5. Dokarmianie i podkarmianie pszczół | 540 |
18.2.6. Karmienie i przygotowanie rodzin pszczelich do zimowli | 541 |
18.2.7. Sporządzanie pokarmów cukrowych | 542 |
18.2.8. Pokarmy dla pszczół | 543 |
18.2.8.1. Rodzaje ciast stosowanych do podkarmiania pszczół lub przy wychowie matek pszczelich | 545 |
19. ŻYWIENIE ŚLIMAKÓW JADALNYCH Andrzej Łysak | 548 |
20. ŻYWIENIE SZCZURÓW LABORATORYJNYCH Zenon Zduńczyk | 554 |
20.1. Wymagania pokarmowe szczurów | 555 |
20.2. Typy i skład diet | 557 |
20.3. Żywienie szczurów doświadczalnych | 560 |
20.3.1. Ocena wartości odżywczej białka | 560 |
20.3.2. Biologiczna ocena pasz i żywności z użyciem diet modelowych | 564 |
INDEKS | 568 |