Odory

-20%

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

27,6034,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka zawiera uaktualnienia symboli związane z wejściem Polski do Unii Europejskiej.

W książce omówiono zagadnienia percepcji substancji odorotwórczych wprowadzanych do środowiska oraz problemy związane z ich uciążliwością, a także zagrożeniem dla zdrowia ludzi. Przedstawiono elementy anatomii, fizjologii i psychofizjologii węchu, cechy zapachu, normy zapachowej jakości powietrza, najbardziej uciążliwe źródła odorów oraz metody dezodoryzacji.

Podręcznik przeznaczony jest dla przyszłych specjalistów, których celem będzie wprowadzenie skutecznych metod ograniczających oddziaływanie substancji odorotwórczych oraz stworzenie odpowiednich przepisów i procedur legislacyjnych.


Liczba stron302
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-0114-525-5
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]. Elementy anatomii, fizjologii i psychofizjolofii węchu    1
[] .. Elementy anatomii węchu    1
   1.2. Receptory zapachu    3
   1.. Pobudzenie komórek węchowych i przewodzenie impulsów    3
   1.4. Rozpoznawanie zapachu    8
  2. Stan badań korelacji między zapachem i strukturą związków chemicznych    13
  3. Cechy zapachu    21
   3.1. Podstawowe pojęcia    21
   3.2. Rodzaj zapachu    22
   3.3. Hedoniczna jakość zapachu    27
   3.4. Intensywność zapachu    28
   3.4.1 Prawa psychofizyczne    278
   3.4.2. Adaptacja węchu    37
   3.5. Uciążliwość zanieczyszczeń powietrza    41
  4. Progi węchowej wyczuwalności związków chemicznych    44
   4.1. Podstawowe pojęcia    44
   4.2. Progi wyczuwalności czystych związków chemicznych    48
   4.3. Próg wyczuwalnosci zapachu a komfort i bezpieczeństwo    60
  5. Zapach mieszanin odorantów    66
   5.1. Rodzaj zapachu a skład mieszanin    66
   5.2. Progi wyczuwalnosci i intensywność zapachu mieszanin odorantów    69
  6. Elektroniczny nos    82
   6.1. Wprowadzenie    82
   6.2. Czujniki    83
   6.3. Analiza sygnałów    86
   6.4. Podsumowanie    89
  7. Odorymetria    93
   7.1. Analiza sensoryczna - definicja i postępy normalizacji    93
   7.2. Przegląd metod pomiarów odorymetrycznych    94
   7.3. Pomiary liczby progowej zapachu i smaku wody    98
   7.4. Pomiary stężeń odorantów w gazach odlotowych    103
   7.4.1. Metodyka pobierania próbek    103
   7.4.2. Zespół oceniających i warunki ocen    103
   7.4.3. Procedury odorymetryczne    105
   7.4.4. Podsumowanie    117
   7.5. Pomiary przygruntowych stężeń odorantów    118
   7.5.1. Założenia    118
   7.5.2. Przebieg terenowych oznaczeń intensywności zapachu    119
   7.5.3. Opracowanie wyników terenowych ocen intensywności zapachu    121
   7.5.4. Wyznaczenie współczynnika Webera-Fechnera    123
   7.5.5. Obliczanie stężenia odorantów w powietrzu atmosferycznym    124
   7.6. Inne rodzaje terenowych badań uciążliwości    125
   7.6.1. Badania ankietowe i analizy skarg ludności    125
   7.6.2. Godziny odorowe    126
   7.7. Oznaczanie hedonicznej jakości zapachu    127
   7.8. Oznaczanie intensywności zapachu    132
  8. Obliczeniowe prognozowanie zapachowej uciążliwości emitorów    134
   8.1. Klasyczne metody symulacji dyspersji zanieczyszczeń powietrza    134
   8.2. Modelowanie dyspersji odorantów    141
   8.3. Zależności empiryczne    146
   8.4. Podsumowanie    147
  9. Normy zapachowej jakości powietrza    149
   9.1. Prawne ograniczenia emisji odorantów za granicą    149
   9.2. Ochrona zapachowej jakości powietrza w Polsce    153
  10. Najbardziej uciążliwe źródła odorantów    156
   10.1. Podstawy klasyfikacji działalności produkcyjnej i usługowej pod kątem uciążliwości zapachowej    156
   10.2. Składowiska odpadów komunalnych    162
   10.2.1. Związki azotu    163
   10.2.2. Związki siarki    163
   10.2.3. Związki tlenu    165
   10.2.4. Odory ze składowisk odpadów    166
   10.3. Oczyszczalnie ścieków komunalnych    167
   10.3.1. Wprowadzenie    173
   10.3.2. Oczyszczalnia I    176
   10.3.3. Oczyszczalnia II    179
   10.4. Hodowla    181
   10.4.1. Informacje ogólne    181
   10.4.2.    184
   10.4.3    187
   10.5. Cukrownie    190
   10.5.1. Informacje ogólne    190
   10.5.2. Uciążliwość zapachu cukrowni w okresie kampanii    192
   10.6. Produkcja kwasu fosforowego    194
   10.6.1. Wprowadzenie    194
   10.6.2. Elementy technologii kwasu fosforowego    195
   10.6.3. Pochodzenie odorantów    196
   10.6.4 Skład gazów odlotowych    198
   10.6.5. Wyniki odorymetrycznych badań emisji zanieczyszczeń powietrza    202
   10.6.6. Zasięg uciążliwości    202
  11. Metody dezodoryzacji    206
   11.1. Wprowadzenie    206
   11.2. Absorpcja i absorbery    211
   11.2.1. Wiadomości ogólne    211
   11.2.2. Przykłady zastosowań absorpcji    217
   11.3. Adsorpcja i adsorbery    225
   11.3.1. Wiadomości ogólne    225
   11.3.2. Przykłady ogólnych zastosowań adsorbcji    234
   11.4. Spalanie termityczne i katalityczne    237
   11.4.1. Wiadomości ogólne    237
   11.4.2. Zastosowanie spalania do dezodoryzacji gazów    242
   11.5. Biologiczne oczyszczanie gazów    244
   11.5.1. Wiadomości ogólne    244
   11.5.2. Przykłady zastosowań biofiltrów i biopłuczek    250
   11.6. Wykorzystanie interakcji węchowych    253
   11.7. Oceny skuteczności dezodoryzajci    257
  12. Przykłady obliczeń    264
  13. Podsumowanie    288
  Wykaz piśmiennictwa    291
  Skorowidz    298
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia