Odory

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

34,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka zawiera uaktualnienia symboli związane z wejściem Polski do Unii Europejskiej.

W książce omówiono zagadnienia percepcji substancji odorotwórczych wprowadzanych do środowiska oraz problemy związane z ich uciążliwością, a także zagrożeniem dla zdrowia ludzi. Przedstawiono elementy anatomii, fizjologii i psychofizjologii węchu, cechy zapachu, normy zapachowej jakości powietrza, najbardziej uciążliwe źródła odorów oraz metody dezodoryzacji.

Podręcznik przeznaczony jest dla przyszłych specjalistów, których celem będzie wprowadzenie skutecznych metod ograniczających oddziaływanie substancji odorotwórczych oraz stworzenie odpowiednich przepisów i procedur legislacyjnych.


Liczba stron302
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-0114-525-5
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Spis treści V
  Od autorów IX
  Wprowadzenie XIII
  Najważniejsze symbole XVI
    
  1. Elementy anatomii, fizjologii i psychofizjolofii węchu     1
  
   .1. Elementy anatomii węchu     1
   1.2. Receptory zapachu     3
   1.3. Pobudzenie komórek węchowych i przewodzenie impulsów     3
   1.4. Rozpoznawanie zapachu     8
  
  2. Stan badań korelacji między zapachem i strukturą związków chemicznych     13
  
  3. Cechy zapachu     21
  
   3.1. Podstawowe pojęcia     21
   3.2. Rodzaj zapachu     22
   3.3. Hedoniczna jakość zapachu     27
   3.4. Intensywność zapachu     28
   3.4.1 Prawa psychofizyczne     278
   3.4.2. Adaptacja węchu     37
   3.5. Uciążliwość zanieczyszczeń powietrza     41
  
  4. Progi węchowej wyczuwalności związków chemicznych     44
  
   4.1. Podstawowe pojęcia     44
   4.2. Progi wyczuwalności czystych związków chemicznych     48
   4.3. Próg wyczuwalnosci zapachu a komfort i bezpieczeństwo     60
  
  5. Zapach mieszanin odorantów     66
  
   5.1. Rodzaj zapachu a skład mieszanin     66
   5.2. Progi wyczuwalnosci i intensywność zapachu mieszanin odorantów     69
  
  6. Elektroniczny nos     82
  
   6.1. Wprowadzenie     82
   6.2. Czujniki     83
   6.3. Analiza sygnałów     86
   6.4. Podsumowanie     89
  
  7. Odorymetria     93
  
   7.1. Analiza sensoryczna - definicja i postępy normalizacji     93
   7.2. Przegląd metod pomiarów odorymetrycznych     94
   7.3. Pomiary liczby progowej zapachu i smaku wody     98
   7.4. Pomiary stężeń odorantów w gazach odlotowych     103
   7.4.1. Metodyka pobierania próbek     103
   7.4.2. Zespół oceniających i warunki ocen     103
   7.4.3. Procedury odorymetryczne     105
   7.4.4. Podsumowanie     117
   7.5. Pomiary przygruntowych stężeń odorantów     118
   7.5.1. Założenia     118
   7.5.2. Przebieg terenowych oznaczeń intensywności zapachu     119
   7.5.3. Opracowanie wyników terenowych ocen intensywności zapachu     121
   7.5.4. Wyznaczenie współczynnika Webera-Fechnera     123
   7.5.5. Obliczanie stężenia odorantów w powietrzu atmosferycznym     124
   7.6. Inne rodzaje terenowych badań uciążliwości     125
   7.6.1. Badania ankietowe i analizy skarg ludności     125
   7.6.2. Godziny odorowe     126
   7.7. Oznaczanie hedonicznej jakości zapachu     127
   7.8. Oznaczanie intensywności zapachu     132
  
  8. Obliczeniowe prognozowanie zapachowej uciążliwości emitorów     134
  
   8.1. Klasyczne metody symulacji dyspersji zanieczyszczeń powietrza     134
   8.2. Modelowanie dyspersji odorantów     141
   8.3. Zależności empiryczne     146
   8.4. Podsumowanie     147
  
  9. Normy zapachowej jakości powietrza     149
  
   9.1. Prawne ograniczenia emisji odorantów za granicą     149
   9.2. Ochrona zapachowej jakości powietrza w Polsce     153
  
  10. Najbardziej uciążliwe źródła odorantów     156
  
   10.1. Podstawy klasyfikacji działalności produkcyjnej i usługowej pod kątem uciążliwości zapachowej     156
   10.2. Składowiska odpadów komunalnych     162
   10.2.1. Związki azotu     163
   10.2.2. Związki siarki     163
   10.2.3. Związki tlenu     165
   10.2.4. Odory ze składowisk odpadów     166
   10.3. Oczyszczalnie ścieków komunalnych     167
   10.3.1. Wprowadzenie     173
   10.3.2. Oczyszczalnia I     176
   10.3.3. Oczyszczalnia II     179
   10.4. Hodowla     181
   10.4.1. Informacje ogólne     181
   10.4.2.     184
   10.4.3     187
   10.5. Cukrownie     190
   10.5.1. Informacje ogólne     190
   10.5.2. Uciążliwość zapachu cukrowni w okresie kampanii     192
   10.6. Produkcja kwasu fosforowego     194
   10.6.1. Wprowadzenie     194
   10.6.2. Elementy technologii kwasu fosforowego     195
   10.6.3. Pochodzenie odorantów     196
   10.6.4 Skład gazów odlotowych     198
   10.6.5. Wyniki odorymetrycznych badań emisji zanieczyszczeń powietrza     202
   10.6.6. Zasięg uciążliwości     202
  
  11. Metody dezodoryzacji     206
  
   11.1. Wprowadzenie     206
   11.2. Absorpcja i absorbery     211
   11.2.1. Wiadomości ogólne     211
   11.2.2. Przykłady zastosowań absorpcji     217
   11.3. Adsorpcja i adsorbery     225
   11.3.1. Wiadomości ogólne     225
   11.3.2. Przykłady ogólnych zastosowań adsorbcji     234
   11.4. Spalanie termityczne i katalityczne     237
   11.4.1. Wiadomości ogólne     237
   11.4.2. Zastosowanie spalania do dezodoryzacji gazów     242
   11.5. Biologiczne oczyszczanie gazów     244
   11.5.1. Wiadomości ogólne     244
   11.5.2. Przykłady zastosowań biofiltrów i biopłuczek     250
   11.6. Wykorzystanie interakcji węchowych     253
   11.7. Oceny skuteczności dezodoryzajci     257
  12. Przykłady obliczeń     264
  
  13. Podsumowanie     288
  
  Wykaz piśmiennictwa     291
  Skorowidz    298
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia