EBOOKI WYDAWCY
Wydawca:
Format:
ibuk
Książka zawiera uaktualnienia symboli związane z wejściem Polski do Unii Europejskiej.
W książce omówiono zagadnienia percepcji substancji odorotwórczych wprowadzanych do środowiska oraz problemy związane z ich uciążliwością, a także zagrożeniem dla zdrowia ludzi. Przedstawiono elementy anatomii, fizjologii i psychofizjologii węchu, cechy zapachu, normy zapachowej jakości powietrza, najbardziej uciążliwe źródła odorów oraz metody dezodoryzacji.
Podręcznik przeznaczony jest dla przyszłych specjalistów, których celem będzie wprowadzenie skutecznych metod ograniczających oddziaływanie substancji odorotwórczych oraz stworzenie odpowiednich przepisów i procedur legislacyjnych.
Rok wydania | 2002 |
---|---|
Liczba stron | 302 |
Kategoria | Ekologia i ochrona środowiska |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-0114-525-5 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Spis treści V | |
Od autorów IX | |
Wprowadzenie XIII | |
Najważniejsze symbole XVI | |
1. Elementy anatomii, fizjologii i psychofizjolofii węchu | 1 |
.1. Elementy anatomii węchu | 1 |
1.2. Receptory zapachu | 3 |
1.3. Pobudzenie komórek węchowych i przewodzenie impulsów | 3 |
1.4. Rozpoznawanie zapachu | 8 |
2. Stan badań korelacji między zapachem i strukturą związków chemicznych | 13 |
3. Cechy zapachu | 21 |
3.1. Podstawowe pojęcia | 21 |
3.2. Rodzaj zapachu | 22 |
3.3. Hedoniczna jakość zapachu | 27 |
3.4. Intensywność zapachu | 28 |
3.4.1 Prawa psychofizyczne | 278 |
3.4.2. Adaptacja węchu | 37 |
3.5. Uciążliwość zanieczyszczeń powietrza | 41 |
4. Progi węchowej wyczuwalności związków chemicznych | 44 |
4.1. Podstawowe pojęcia | 44 |
4.2. Progi wyczuwalności czystych związków chemicznych | 48 |
4.3. Próg wyczuwalnosci zapachu a komfort i bezpieczeństwo | 60 |
5. Zapach mieszanin odorantów | 66 |
5.1. Rodzaj zapachu a skład mieszanin | 66 |
5.2. Progi wyczuwalnosci i intensywność zapachu mieszanin odorantów | 69 |
6. Elektroniczny nos | 82 |
6.1. Wprowadzenie | 82 |
6.2. Czujniki | 83 |
6.3. Analiza sygnałów | 86 |
6.4. Podsumowanie | 89 |
7. Odorymetria | 93 |
7.1. Analiza sensoryczna - definicja i postępy normalizacji | 93 |
7.2. Przegląd metod pomiarów odorymetrycznych | 94 |
7.3. Pomiary liczby progowej zapachu i smaku wody | 98 |
7.4. Pomiary stężeń odorantów w gazach odlotowych | 103 |
7.4.1. Metodyka pobierania próbek | 103 |
7.4.2. Zespół oceniających i warunki ocen | 103 |
7.4.3. Procedury odorymetryczne | 105 |
7.4.4. Podsumowanie | 117 |
7.5. Pomiary przygruntowych stężeń odorantów | 118 |
7.5.1. Założenia | 118 |
7.5.2. Przebieg terenowych oznaczeń intensywności zapachu | 119 |
7.5.3. Opracowanie wyników terenowych ocen intensywności zapachu | 121 |
7.5.4. Wyznaczenie współczynnika Webera-Fechnera | 123 |
7.5.5. Obliczanie stężenia odorantów w powietrzu atmosferycznym | 124 |
7.6. Inne rodzaje terenowych badań uciążliwości | 125 |
7.6.1. Badania ankietowe i analizy skarg ludności | 125 |
7.6.2. Godziny odorowe | 126 |
7.7. Oznaczanie hedonicznej jakości zapachu | 127 |
7.8. Oznaczanie intensywności zapachu | 132 |
8. Obliczeniowe prognozowanie zapachowej uciążliwości emitorów | 134 |
8.1. Klasyczne metody symulacji dyspersji zanieczyszczeń powietrza | 134 |
8.2. Modelowanie dyspersji odorantów | 141 |
8.3. Zależności empiryczne | 146 |
8.4. Podsumowanie | 147 |
9. Normy zapachowej jakości powietrza | 149 |
9.1. Prawne ograniczenia emisji odorantów za granicą | 149 |
9.2. Ochrona zapachowej jakości powietrza w Polsce | 153 |
10. Najbardziej uciążliwe źródła odorantów | 156 |
10.1. Podstawy klasyfikacji działalności produkcyjnej i usługowej pod kątem uciążliwości zapachowej | 156 |
10.2. Składowiska odpadów komunalnych | 162 |
10.2.1. Związki azotu | 163 |
10.2.2. Związki siarki | 163 |
10.2.3. Związki tlenu | 165 |
10.2.4. Odory ze składowisk odpadów | 166 |
10.3. Oczyszczalnie ścieków komunalnych | 167 |
10.3.1. Wprowadzenie | 173 |
10.3.2. Oczyszczalnia I | 176 |
10.3.3. Oczyszczalnia II | 179 |
10.4. Hodowla | 181 |
10.4.1. Informacje ogólne | 181 |
10.4.2. | 184 |
10.4.3 | 187 |
10.5. Cukrownie | 190 |
10.5.1. Informacje ogólne | 190 |
10.5.2. Uciążliwość zapachu cukrowni w okresie kampanii | 192 |
10.6. Produkcja kwasu fosforowego | 194 |
10.6.1. Wprowadzenie | 194 |
10.6.2. Elementy technologii kwasu fosforowego | 195 |
10.6.3. Pochodzenie odorantów | 196 |
10.6.4 Skład gazów odlotowych | 198 |
10.6.5. Wyniki odorymetrycznych badań emisji zanieczyszczeń powietrza | 202 |
10.6.6. Zasięg uciążliwości | 202 |
11. Metody dezodoryzacji | 206 |
11.1. Wprowadzenie | 206 |
11.2. Absorpcja i absorbery | 211 |
11.2.1. Wiadomości ogólne | 211 |
11.2.2. Przykłady zastosowań absorpcji | 217 |
11.3. Adsorpcja i adsorbery | 225 |
11.3.1. Wiadomości ogólne | 225 |
11.3.2. Przykłady ogólnych zastosowań adsorbcji | 234 |
11.4. Spalanie termityczne i katalityczne | 237 |
11.4.1. Wiadomości ogólne | 237 |
11.4.2. Zastosowanie spalania do dezodoryzacji gazów | 242 |
11.5. Biologiczne oczyszczanie gazów | 244 |
11.5.1. Wiadomości ogólne | 244 |
11.5.2. Przykłady zastosowań biofiltrów i biopłuczek | 250 |
11.6. Wykorzystanie interakcji węchowych | 253 |
11.7. Oceny skuteczności dezodoryzajci | 257 |
12. Przykłady obliczeń | 264 |
13. Podsumowanie | 288 |
Wykaz piśmiennictwa | 291 |
Skorowidz | 298 |