Kuchnia domowa. Dieta bezmleczna

1 opinia

Wydawca:

RM

Format:

pdf, mobi, epub, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

23,92  29,90

Format: epub, mobi, pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

23,9229,90

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Nietolerancja laktozy lub alergia na mleko oznacza konieczność przejścia na dietę wykluczającą spożywanie śmietany, masła, mleka, sera i jogurtu, a także wielu gotowych produktów spożywczych, których składnikiem jest cukier mlekowy. Jak rozpoznać, które produkty zawierają ten cukier? Co można jeść? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka ta zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości towarzyszą nietolerancji laktozy, jak sobie z nimi radzić i gdzie szukać pomocy. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów mlecznych. Bez nich można zrobić wspaniałe zupy, przystawki, dipy, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i wegetariańskie, aromatyczne sosy, sałatki i dressingi do nich, desery, lody, słodkie sosy i kremy, ciasta, ciastka, śniadania i napoje. W książce znajdziesz: 200 przepisów na rodzinne posiłki. Rozdział poświęcony żywieniu dzieci nietolerujących laktozy. Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania. Przykładowe menu na cały tydzień.


Liczba stron256
WydawcaRM
TłumaczenieKatarzyna Skawran
ISBN-13978-83-7773-472-8
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  PRZEDMOWA
  WSTĘP
  W jaki sposób ta książka może pomóc?
  Wzrost częstotliwości występowania alergii na mleko i nietolerancji laktozy
  Na czym polega alergia na mleko?
  Na czym polega nietolerancja laktozy?
  Co to jest nadwrażliwość pokarmowa?
  Pierwotna nietolerancja laktozy
  Wtórna nietolerancja laktozy
  Wrodzona nietolerancja laktozy
  Galaktozemia
  Symptomy
  Alergia na białka mleka
  Nietolerancja laktozy
  Diagnoza
  Leczenie
  Na czym polega dieta bezmleczna?
  Z czego trzeba zrezygnować?
  Zastąpić wyrobami z mleka koziego?
  Inne produkty zwierzęce
  Jogurt
  Sery
  Mleko
  Soja
  Inne substytuty produktów mlecznych
  Wapń
  Białka
  Jedzenie poza domem
  Niemowlęta, dzieci i nastolatki
  Ciąża i karmienie
  Dieta bezmleczna bez alergii i nietolerancji
  Zawartość tłuszczu
  Jakie korzyści przynosi dieta bezmleczna?
  Zdrowa, zbilansowana dieta bez nabiału
  Proponowane posiłki
  Gotowanie i przepisy kuchenne
  Uwagi ogólne
  PRODUKTY ZASTĘPCZE
  ZUPY, DIPY, PRZYSTAWKI I PRZEKĄSKI
  Zupa z zielonej soczewicy z kawałkami pora i ziemniaków
  Tajska zupa rybna
  Kremowa zupa szpinakowa z gałką muszkatołową
  Chowder z wędzonego wątłusza
  Kremowa zupa marchewkowa z kolendrą
  Zupa miso z tofu, makaronem i wakame
  Hummus
  Dip z tahini z sokiem cytryny
  Serowy dip ze szczypiorkiem
  Ziołowy dip z oliwkami i anchois
  Empanady z krewetkami i awokado
  Placki ziemniaczane z mięsem kraba
  Małże nadziewane porem i czosnkiem na chrupko
  Fritto misto
  Suflet z wędzonych śledzi z zieleniną
  Panierowane filety sardynek z ziołami
  Nicejskie tarteletki
  Roladki z wędzonego łososia nadziewane musem z wędzonego pstrąga
  Kalmary z papryką chilli i pomidorami
  Chrupiące paski wieprzowiny po chińsku
  Szaszłyki z kurczaka marynowanego w limetce i obtoczonego w sezamie
  Bruschetta z pieczonymi pomidorkami czereśniowymi
  Sałatka z wędzonej kaczki z pikantnymi orzechami włoskimi
  Koperty z ciasta półfrancuskiego ze szpinakiem i orzechami piniowymi
  Pasta z soczewicy, pieczarek i orzechów
  Warzywne tortille z hummusem i chilli
  Tortille z bekonem, pomidorami i rukwią wodną
  LEKKIE POSIŁKI I OBIADY
  Żeberka po karaibsku
  Marokańskie kotlety jagnięce
  Zapiekanka z golonką i soczewicą
  Tarteletki z pancettą i grzybami zapiekane z jajkami
  Risotto z sercami karczochów i grzybami posypane szynką parmeńską
  Flan z czerwonej soczewicy, bekonu i cebuli
  Spaghetti la carbonara
  Quesadille z pikantnym kurczakiem
  Smażone wątróbki drobiowe w kremowym sosie z wina i szałwii na czosnkowych grzankach
  Grillowany tuńczyk na nicejskiej sałatce ziemniaczanej
  Placki ziemniaczane
  Quiche ze szpinakiem i wędzonym łososiem
  Pieczeń z bakłażanów i czerwonej soczewicy
  Pieczone nadziewane pieczarki
  Ciecierzyca z pomidorami i kolendrą
  Szpinak z jajkami na ostro
  Frittata z ziemniaków, fasolki i kukurydzy
  Kotleciki z batatów i ciecierzycy
  DANIA GŁÓWNE – MIĘSNE, RYBNE I WEGETARIAŃSKIE
  Pikantny boeuf Stroganow
  Duszona wołowina
  Wątróbka cielęca z bekonem i sosem z szałwii z winegretem z sherry
  Kurczak w kremowym sosie chilli z bazylią i kokosem
  Kurczak po kreolsku
  Pierś kurczaka z grzybami i boczkiem w kremowym sosie z zielonym pieprzem
  Zapiekanka z kurczaka i grzybów
  Kurczak w cydrze z grzybami i musztardą z Dijon
  Pierś kaczki w sosie z pomarańczy, jałowca i czerwonego wina
  Pieczone udka kacze w imbirze i miodzie
  Kociołek jagnięcy z kaszą jęczmienną
  Kebaby z marynowanej jagnięciny
  Tażin z jagnięciny
  Sznycle wieprzowe w panierce z orzechów laskowych i szałwii
  Smażona ryba po cajuńsku
  Filet pstrąga w stylu tandoori
  Grillowana troć atlantycka w kremowym sosie z rukwi wodnej
  Zapiekanka z ryby, krewetek i pora
  Filety makreli w chrupiącej panierce owsianej
  Grillowany tuńczyk w salsie verde
  Grillowany filet cefala pod dressingiem z soi, miodu i chrzanu
  Grillowana raja z ciepłym sosem cebulowo-paprykowym
  Pieczony dorsz pod pierzynką serowo-ziołową
  Koperkowe naleśniki z wędzonym łupaczem, pomidorami i porem
  Zapiekanka z łupacza i pomidorów pod ziemniakami
  Szaszłyki z żabnicy i krewetek
  Kotleciki z wędzonej ryby
  Grzanki z wędzonym dorszem
  Gougere ze szpinakiem, migdałami i grzybami
  Musaka z soczewicą i grzybami
  Śródziemnomorskie lasagne z ciecierzycy i warzyw
  Cobbler z grochu i warzyw
  Tajskie curry z zielonych warzyw i nerkowców
  Strudle grzybowo-orzechowe
  WARZYWA
  Kalafior przyprawiony kminem rzymskim
  Fasolka szparagowa po grecku
  Smażona na chrupko kapusta z marchewką i kminkiem
  Pikantne warzywa po cajuńsku
  Bób z wędzonym boczkiem
  Pieczony pasternak w miodzie i sezamie
  Ziemniaczano-selerowa boulangre
  Krem z ziemniaków purée i musztardy ziarnistej
  Purée ziemniaczane z oliwą i pieczonym czosnkiem
  Pikantne ziemniaki
  „Serowa” polenta z patelni
  Makaron sezamowy
  Sycylijska caponata
  Pikantny ryż
  Pudding Yorkshire
  SOSY I DODATKI
  Sos czosnkowy
  Pesto z bazylii i orzechów
  Salsa z fasoli i chilli
  Kremowy sos z cydru i musztardy ziarnistej
  Kokosowy sos curry
  Miętowy sos jogurtowy
  Kremowy sos chilli z orzechów ziemnych i mleczka kokosowego
  Salsa kukurydziano-limetkowa
  Sos z pieczonych pomidorów
  Sos imbirowo-agrestowy
  Pikantny majonez
  Salsa pomidorowo-miętowa
  Sos pomidorowo-paprykowy
  Sos z pomidorów i słodkiej papryki chilli
  Sos velouté
  Sos chlebowy
  Marmolada cebulowa
  Domowy ser sojowy
  Pikantne orzechy włoskie
  Cajuńska mieszanka przypraw
  Tortille pszenne
  SAŁATKI I DRESSINGI
  Sałatka z kurczaka, awokado i rukwi wodnej
  Sałatka z bulgurem
  Sałatka marchewkowo-sezamowa
  Miętowa sałatka z selera, orzechów i jabłka w majonezie tofu
  Chrupiąca sałatka chińska
  Sałatka colesław z czerwoną kapustą i pestkami dyni
  Sałatka z ogórków, mięty i jogurtu sojowego
  Sałatka z pieczonego kopru włoskiego i buraków
  Sałatka ryżowa z pieczonymi warzywami i tuńczykiem
  Sałatka z batatów i karczochów na ciepło
  Francuski dressing estragonowy
  Kremowy dressing cytrynowy
  Kremowy dressing tahini
  Dressing harissa
  Dressing limetkowo-kolendrowy
  Orientalny dressing sezamowy
  Dressing z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku
  Majonez tofu
  CIASTA, DESERY I SŁODKIE SOSY
  Krem morelowo-migdałowy
  Morelowa tarta Tatin
  Pieczona szarlotka
  Pieczony tort czekoladowo-migdałowy
  Pudding kukurydziany o smaku pomarańczowym
  Panierowane banany
  Lody z bananów i nerkowców
  Lody z czarnych porzeczek
  Flan jabłkowo-karmelowy
  Pszenno-maślany pudding z czekoladą, śliwkami i whisky
  Krem kokosowo-karmelowy
  Kawowe zabaglione
  Tarta malinowa
  Grillowane, glazurowane miodem kebaby ananasowo-figowe z pomarańczowym sosem zabaglione
  Ciasto jagodowo-brzoskwiniowe z kokosową kruszonką
  Odwracany deser gruszkowo-imbirowy
  Pudding ryżowy z rodzynkami, cytryną i mielonymi migdałami
  Czekoladowe ciasto brownie
  Tarta rabarbarowo-migdałowa
  Sernik cytrynowy
  Sos czekoladowo-krówkowy
  Crème pâtissière
  Sos waniliowy
  Sos ze świeżych malin
  Sos toffi
  Sos czekoladowo-kawowy
  Krem owsiano-miodowy
  Krem z migdałów i tofu
  POSIŁKI I PODWIECZORKI DLA DZIECI
  Makaron z bekonem i fasolą
  Kurczak barbecue
  Kurczak korma
  Zapiekanka rybna
  Szybka pizza
  Smażony Quorn z warzywami i makaronem
  Makaron z zamiennikiem sera
  Czekoladowy deser owsiany
  Pudding ryżowo-miodowy
  Owocowy trifle
  Czekoladowo-orzechowe krówki
  Owocowe batoniki
  Babeczki miodowo-sezamowo-kukurydziane
  WYPIEKI, ŚNIADANIA I NAPOJE
  Bułeczki z bekonem, cebulą i szałwią
  Foccacia z cebulą, pomidorami i rozmarynem
  Babeczki z ziarnami
  Bułki kukurydziane
  Ciasto marchewkowe z rodzynkami i lukrem cytrynowo-pomarańczowym
  Francuskie ciastka z nadzieniem czekoladowo-migdałowym
  Krajanka kokosowo-czekoladowa
  Ciasteczka rodzynkowo-orzechowe
  Rolada waniliowo-truskawkowa
  Bułeczki słodowe
  Kruche ciasteczka z migdałami i pomarańczą
  Korzenne ciasto orzechowo-jabłkowe
  Ciasto czekoladowe
  Ciasto kukurydziane
  Słodkie ciasto kruche
  Ciasto francuskie
  Ciasto z mąki pełnoziarnistej
  Ciasto kruche
  Babeczki jagodowe
  Placki kukurydziane
  Kedgeree
  Owsianka
  Francuskie tosty
  Koktajl bananowo-owsiany
  Gorąca czekolada
  Napój owocowy
  Horchata
  PRODUCENCI
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia