POLECAMY
-24%
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Problematyka bezpieczeństwa żywności — jako istotny element bezpieczeństwa społecznego — nie została dotychczas w pełni opisana w literaturze przedmiotu. Istniejącą niszę — choć w części — wypełnia monografia przygotowana pod redakcją naukową dra hab. Wiesława Pływaczewskiego oraz mgr Agaty Lewkowicz. Redaktorzy naukowi opracowania zaprosili do współpracy zarówno osoby wywodzące się ze środowisk naukowych, jak i funkcjonariuszy Policji oraz Służby Granicznej, dzięki czemu monografia zyskała charakter interdyscyplinarny, prezentując różne płaszczyzny postrzegania i interpretowania tego kluczowego zagadnienia społecznego. (...) praca zawiera 22 rozdziały, a ich tematyka oscyluje głównie wokół zagadnień zorganizowanej przestępczości w sektorze żywności, sposobów fałszowania żywności, przeciwdziałania patologiom na rynku żywności wynikającym z unormowań obowiązujących w Polsce oraz Unii Europejskiej. Treści zawarte w poszczególnych rozdziałach monografii mają charakter pierwotny, jak również odwołują się do publikowanych wyników badań i analiz, co w żaden sposób nie umniejsza wartości opracowania, a jedynie sygnalizuje kierunki dotychczasowych dociekań naukowych. Przygotowane opracowanie stanowi cenne źródło wiedzy nie tylko dla studentów kierunku Bezpieczeństwo wewnętrzne, Bezpieczeństwo narodowe, funkcjonariuszy służb i straży zwalczających przestępczość związaną z sektorem żywności, ale również wszystkich osób zainteresowanych przeciwdziałaniem patologiom na rynku żywności.
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 322 |
Kategoria | Prawo ochrony środowiska |
Wydawca | Akademia Policji w Szczytnie |
ISBN-13 | 978-83-7462-475-6 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Od redaktorów (Wiesław Pływaczewski, Agata Lewkowicz) | 7 |
Rozdział | 1 |
Zorganizowane formy przestępczości w sektorze żywności — obszary | |
zagrożeń i przeciwdziałanie zjawisku (Wiesław Pływaczewski) | 11 |
Rozdział | 2 |
Prawnokarne i kryminologiczne aspekty ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Monika Kotowska, Anna Chodorowska) | 25 |
Rozdział | 3 |
Uproszczenie systemu organów kontroli żywności (na podstawie poselskiego projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności z dnia 17 marca 2014 r.)(Mariusz Róg) | 45 |
Rozdział | 4 |
Instytucje państwowe — ile gwarancji dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności? | |
Leonkiewicz) | 55 |
Rozdział | 5 |
Problematyka nieprzemysłowej produkcji alkoholu. Analiza prawna i kryminologiczna (Joanna Narodowska, Maciej Duda) | 65 |
Rozdział | 6 |
Zafałszowania przetworów owocowo-warzywnych na przykładzie soków owocowych (Marta Czarnowska) | 79 |
Rozdział | 7 |
Oznaczanie tłuszczu obcego w tłuszczu mlekowym | |
(Ryszard Rafałowski) | 89 |
Rozdział | 8 |
Fałszerstwa na rynku suplementów diety i produktów leczniczych | |
(Aleksandra Nowak) | 103 |
Rozdział | 9 |
Analiza lipidomu olejów roślinnych w wyznaczaniu biomarkerów | |
ich autentyczności (Dorota Ogrodowska) | 121 |
Rozdział | 10 |
Uwarunkowania prawne pozyskiwania, konfekcjonowania i sprzedaży miodu w kontekście odradzającej się tradycji bartnictwa (Ewa Katarzyna Czech, Martyna Kropiewnicka) | 129 |
Rozdział | 11 |
Producenci zafałszowanej żywności w postępowaniu przed organami Inspekcji Handlowej | |
(Rafał Płocki) | 139 |
Rozdział | 12 |
Chroniona nazwa pochodzenia a fałszerstwa na rynku żywności na przykładzie sera Parmigiano Reggiano | |
(Beata Pachuca-Smulska) | 149 |
Rozdział | 13 |
Znaczenie żywności funkcjonalnej dla zapewnienia bezpieczeństwa | |
żywnościowego ludzi w kontekście prawnokarnym | |
(Beata Szwejkowska, Elżbieta Zębek) | 165 |
Rozdział | 14 |
Ocena jakości produktów żywnościowych przez blogerów kulinarnych. Dobra osobiste producenta a wolność wypowiedzi w Internecie (Katarzyna Ciućkowska-Leszczewicz) | 185 |
Rozdział | 15 |
Patologie w sektorze żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego | |
z perspektywy white collar crime (Szymon Michał Buczyński, Natalia Karolina Michałowska) | 195 |
Rozdział | 16 |
Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności z perspektywy działalności Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Agata Lewkowicz) | 219 |
Rozdział | 17 |
Problematyka zwalczania obrotu nielegalną żywnością na tle działalności Policji, Straży Granicznej i Służby Celnej (Robert Łachacz) | 229 |
Rozdział | 18 |
Doświadczenia warmińsko-mazurskiej Policji w obszarze przestępczości związanej z patologiami na rynku żywności (Paweł Roczyński) | 239 |
Rozdział | 19 |
Oznakowanie środka spożywczego a reklama i promocja środków odurzających | |
(Michał Pietkiewicz) | 251 |
Rozdział | 20 |
Kilka uwag o przepisach karnych ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Piotr Ochman) | 271 |
Rozdział | 21 |
Zjawisko fałszerstwa żywności (Jerzy Akińcza) | 289 |
Rozdział | 22 |
Rodzina w roli beneficjenta państwowych świadczeń żywieniowych | |
(Natalia Karolina Michałowska, Szymon Michał Buczyński) | 299 |
Bibliografia | 313 |