Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności

-20%

Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

12,98  16,22

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

12,9816,22

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

Problematyka bezpieczeństwa żywności — jako istotny element bezpieczeństwa społecznego — nie została dotychczas w pełni opisana w literaturze przedmiotu. Istniejącą niszę — choć w części — wypełnia monografia przygotowana pod redakcją naukową dra hab. Wiesława Pływaczewskiego oraz mgr Agaty Lewkowicz. Redaktorzy naukowi opracowania zaprosili do współpracy zarówno osoby wywodzące się ze środowisk naukowych, jak i funkcjonariuszy Policji oraz Służby Granicznej, dzięki czemu monografia zyskała charakter interdyscyplinarny, prezentując różne płaszczyzny postrzegania i interpretowania tego kluczowego zagadnienia społecznego. (...) praca zawiera 22 rozdziały, a ich tematyka oscyluje głównie wokół zagadnień zorganizowanej przestępczości w sektorze żywności, sposobów fałszowania żywności, przeciwdziałania patologiom na rynku żywności wynikającym z unormowań obowiązujących w Polsce oraz Unii Europejskiej. Treści zawarte w poszczególnych rozdziałach monografii mają charakter pierwotny, jak również odwołują się do publikowanych wyników badań i analiz, co w żaden sposób nie umniejsza wartości opracowania, a jedynie sygnalizuje kierunki dotychczasowych dociekań naukowych. Przygotowane opracowanie stanowi cenne źródło wiedzy nie tylko dla studentów kierunku Bezpieczeństwo wewnętrzne, Bezpieczeństwo narodowe, funkcjonariuszy służb i straży zwalczających przestępczość związaną z sektorem żywności, ale również wszystkich osób zainteresowanych przeciwdziałaniem patologiom na rynku żywności.


Liczba stron322
WydawcaWyższa Szkoła Policji w Szczytnie
ISBN-13978-83-7462-475-6
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Od redaktorów (Wiesław Pływaczewski, Agata Lewkowicz)    7
  Rozdział    1
  Zorganizowane formy przestępczości w sektorze żywności — obszary
  zagrożeń i przeciwdziałanie zjawisku (Wiesław Pływaczewski)    11
  Rozdział    2
  Prawnokarne i kryminologiczne aspekty ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Monika Kotowska, Anna Chodorowska)    25
  Rozdział    3
  Uproszczenie systemu organów kontroli żywności (na podstawie poselskiego projektu ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności z dnia 17 marca 2014 r.)(Mariusz Róg)    45
  Rozdział    4
  Instytucje państwowe — ile gwarancji dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności?
  Leonkiewicz)    55
  Rozdział    5
  Problematyka nieprzemysłowej produkcji alkoholu. Analiza prawna i kryminologiczna (Joanna Narodowska, Maciej Duda)    65
  Rozdział    6
  Zafałszowania przetworów owocowo-warzywnych na przykładzie soków owocowych (Marta Czarnowska)    79
  Rozdział    7
  Oznaczanie tłuszczu obcego w tłuszczu mlekowym
  (Ryszard Rafałowski)    89
  Rozdział    8
  Fałszerstwa na rynku suplementów diety i produktów leczniczych
  (Aleksandra Nowak)    103
  Rozdział    9
  Analiza lipidomu olejów roślinnych w wyznaczaniu biomarkerów
  ich autentyczności (Dorota Ogrodowska)    121
  Rozdział    10
  Uwarunkowania prawne pozyskiwania, konfekcjonowania i sprzedaży miodu w kontekście odradzającej się tradycji bartnictwa (Ewa Katarzyna Czech, Martyna Kropiewnicka)    129
  Rozdział    11
  Producenci zafałszowanej żywności w postępowaniu przed organami Inspekcji Handlowej
  (Rafał Płocki)    139
  Rozdział    12
  Chroniona nazwa pochodzenia a fałszerstwa na rynku żywności na przykładzie sera Parmigiano Reggiano
  (Beata Pachuca-Smulska)    149
  Rozdział    13
  Znaczenie żywności funkcjonalnej dla zapewnienia bezpieczeństwa
  żywnościowego ludzi w kontekście prawnokarnym
  (Beata Szwejkowska, Elżbieta Zębek)    165
  Rozdział    14
  Ocena jakości produktów żywnościowych przez blogerów kulinarnych. Dobra osobiste producenta a wolność wypowiedzi w Internecie (Katarzyna Ciućkowska-Leszczewicz)    185
  Rozdział    15
  Patologie w sektorze żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego
  z perspektywy white collar crime (Szymon Michał Buczyński, Natalia Karolina Michałowska)    195
  Rozdział    16
  Przeciwdziałanie patologiom na rynku żywności z perspektywy działalności Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Agata Lewkowicz)    219
  Rozdział    17
  Problematyka zwalczania obrotu nielegalną żywnością na tle działalności Policji, Straży Granicznej i Służby Celnej (Robert Łachacz)    229
  Rozdział    18
  Doświadczenia warmińsko-mazurskiej Policji w obszarze przestępczości związanej z patologiami na rynku żywności (Paweł Roczyński)    239
  Rozdział    19
  Oznakowanie środka spożywczego a reklama i promocja środków odurzających
  (Michał Pietkiewicz)    251
  Rozdział    20
  Kilka uwag o przepisach karnych ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Piotr Ochman)    271
  Rozdział    21
  Zjawisko fałszerstwa żywności (Jerzy Akińcza)    289
  Rozdział    22
  Rodzina w roli beneficjenta państwowych świadczeń żywieniowych
  (Natalia Karolina Michałowska, Szymon Michał Buczyński)    299
  Bibliografia    313
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia