Kuchnia domowa. Dieta bezglutenowa

1 opinia

Wydawca:

RM

Format:

epub, pdf, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

23,92  29,90

Format: epub, pdf, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

23,9229,90

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu - to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety. Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki - herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty - na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie. W książce znajdziesz: 200 przepisów na rodzinne posiłki bez pszenicy i glutenu. Informacje na temat żywienia dzieci i niemowląt. Rady, jak postępować na co dzień oraz listę produktów, których należy unikać. Analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania.


Liczba stron232
WydawcaRM
ISBN-13978-83-7773-468-1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  WSTĘP
  CELIAKIA
  HISTORIA
  POSTĘPOWANIE
  WĄTPLIWOŚCI DOTYCZĄCE OWSA
  DERMATITIS HERPETIFORMIS
  NIETOLERANCJA PSZENICY
  DLACZEGO POWSTAJE NIETOLERANCJA PEWNYCH POKARMÓW?
  PRZEWAGA PSZENICY I JEJ POCHODNYCH W NASZEJ DIECIE
  POSTĘPOWANIE
  DIAGNOZA
  PRZEGLĄD TWOJEGO STYLU ŻYCIA
  WEŹ SWOJE ŻYWIENIE WE WŁASNE RĘCE
  CZYTANIE ETYKIET
  POWRÓT DO KUCHNI DOMOWEJ
  KUPOWANIE DOBRYCH SKŁADNIKÓW
  JADANIE POZA DOMEM
  NIEMOWLĘTA, DZIECI I NASTOLATKI
  CIĄŻA I PORÓD
  KILKA SŁÓW OSTRZEŻENIA
  NASZE PRZEPISY
  ZUPY, PRZYSTAWKI ORAZ LEKKIE LUNCHE
  Zupa ze słodkich ziemniaków z kolendrą i imbirem
  Zupa krem pieczarkowa
  Zupa kremowa z zielonego groszku z orzeszkami piniowymi
  Zupa z nerek
  Zupa z pora, ziemniaków i wędzonej makreli
  Flan z bekonu, jabłka i mielonego mięsa
  Pasta z wędzonej ryby
  Kwadratowe ciasteczka z ziarnami
  Pasta z czerwonej papryki
  Terrina z kurczaka i orzechów włoskich
  Polenta z gorgonzolą
  Ziemniaki gotowane na parze z sosem orzechowym
  Mus z łososia z ziarenkami zielonego pieprzu
  Jaja po florentyńsku
  Kruche ciasteczka serowe
  Zapiekanka ziołowo-bekonowa
  Warzywa i dipy
  Tost francuski
  Vol Au Vent Cases
  RYBY
  Łososiowy kulebiak
  Kedgeree
  Pilaw z perskiej kałamarnicy
  Curry z tuńczyka z mleczkiem kokosowym i kolendrą
  Wędzona makrela z pieczonym pasternakiem
  Sałatka z łososia, jabłka i orzeszków ziemnych
  Łosoś w papilotach
  Sałatka ze skorupiaków Edwarda Abbotta
  Śledź po holendersku z sałatką z czerwonych buraków
  Ryba z kruszonką
  Gujańska okra (piżmian jadalny) z krewetkami
  Zapiekanka z kraba
  Ciasteczka rybne
  Paella
  Smażone karczochy z tuńczykiem
  MAKARONY
  Domowy makaron
  Zapiekanka z makaronu, czerwonej papryki i kurczaka
  Makaron z owocami morza
  Pesto ze słonecznikiem i kolendrą
  Zapiekanka makaronowa z curry
  Podstawowy sos pomidorowy
  Lasagne
  Spaghetti z wędzonym łososiem
  Penne z frankfurterkami i młodą kapustą
  Sałatka z awokado i bekonu
  Makaron Primavera
  Spaghetti Bolognese
  Makaron zapiekany z brokułami
  Makaron Rusticano
  Makaron z tuńczykiem i kukurydzą
  Ravioli z frankfurterkami i serem
  Makaron wegański ze szpinakiem i bobem
  DRÓB, MIĘSO ORAZ DZICZYZNA
  Coq au Vin Blanc
  Indyk z sercami karczocha w sosie pomarańczowym
  Kurczak satay
  Duszone piersi kurczaka z kluseczkami i pieczarkami
  Kurczak po kijowsku
  Nuggetsy z kurczaka
  Kurczak w cieście z sosem cytrynowym
  Piersi kurczaka w mleczku kokosowym
  Piersi kurczaka nadziewane wędzonym łososiem
  Kurczak rosti
  Kurczak z piżmianem jadalnym, chili i bananami
  Zapiekanka z kurczaka i szparagów
  Risotto z kurczaka z koprem włoskim i orzeszkami piniowymi
  Naleśniki chili
  Klops w cieście serowym
  Wołowina z papryką, brandy i śmietaną
  Zapiekanka z wołowiny i kukurydzy
  Wołowina z kruszonką
  Filet wołowy po włosku
  Cassoulet
  Zapiekanka ze steku i nerek
  Jagnięcina w cieście francuskim
  Fidgetpie
  Żeberka jagnięce w chrupiącej skorupce z musztardy
  Curry z jagnięciny z jogurtem greckim
  Bobotie
  Casserole z udźca jagnięcego z fasolą i zielonym pieprzem
  Udziec jagnięcy z cukinią i fasolą masłową
  Moussaka inaczej
  Kiełbaski wieprzowe z płatkami owsianymi
  Kiełbaski wieprzowe z polentą
  Naleśniki nadziewane szynką i cykorią
  Słodko-kwaśna wieprzowina
  Polędwica wieprzowa z karczochami i pomarańczą
  Kalafior z serem, bekonem i zielonym groszkiem
  Kaczka z jabłkiem i sosem z pomarańczy
  Risotto z gołębia i dzikiego ryżu
  Bażant duszony w białych winogronach
  WARZYWA I DANIA WEGETARIAŃSKIE
  Pieczone ziemniaki z pomidorami i serem
  Flan z porów, ogórka i sera gruyère
  Fasola z masłem orzechowym
  Pilaw z komosy ryżowej i orzechów nerkowca
  Risotto z czerwoną papryką
  Zapiekanka z ziemniaków, pora i jabłek
  Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i pomidorów
  Flan z pieczarek i ziaren słonecznika
  Ryż po meksykańsku z papryką i kukurydzą
  Brokuły i kalafior zapiekane z fasolą masłową
  Smażone brokuły i tofu
  Risotto z żurawiny i tofu
  Nadziewane papryki
  Pieczone warzywa z karczochami
  Zielona zapiekanka na Dzień św. Patryka
  Buraki zapiekane z jajkiem
  Naleśniki z mąki gryczanej z sosem pieczarkowym
  Flan ze szpinaku i karczochów
  Zapiekanka z zimowych warzyw
  Marchewka duszona z fasolą masłową
  Buraki z czerwoną kapustą
  Słodkie ziemniaki zapiekane z okrą
  Sałatka z cukinii i fasoli masłowej
  Pasternak „w białym ubranku”
  Brukselka smażona z imbirem
  Spód do pizzy i sos pomidorowy
  Warzywny Dahl
  Rzymska kapusta
  Ful Mesdames
  Fasola masłowa po burgundzku
  Zapiekanka z polentą
  DESERY
  „Pijany jeż”
  Tarta marchewkowo-imbirowa
  Gorący suflet czekoladowy
  Naleśniki serowe
  Naleśniki
  Tort biszkoptowy ze świeżymi owocami
  Rolada czekoladowa
  Pudding z jabłek i makaronu vermicelli
  Naleśniki crepes Suzettes
  Trifle
  Tarta bakewell
  Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą
  Pudding z chleba i masła
  Pudding na parze z marmoladą
  Pudding ryżowy z żurawiną
  Sernik cytrynowy
  Kruszonka z owocami
  Kruszonka z rabarbarem
  Flan z pieczonych owoców
  Przekładaniec owsiano-malinowy
  Omlet ze słodkim rumem
  Pudding imbirowo-gruszkowy
  WYPIEKI – HERBATNIKI, CIASTKA, PIECZYWO
  Makaroniki
  Treacle Parking
  Bułeczki serowe
  Ciasteczka „czekoladowe murzynki”
  Muffiny z borówkami i żurawiną
  Ciasto „z pasją”
  Czekoladowe ptysie
  Ciasto czekoladowe
  Kruche ciasteczka cytrynowe
  Ciasto jabłkowo-cynamonowe
  Ciasto Madera
  Gooey Gingercake
  Ciasteczka owsiane
  Chleb bananowy
  Chleb z owocami i ekstraktem słodowym
  Ciasto imbirowe
  Biszkopt orzechowo-kawowy
  Lekki biszkopt lub „ciasto anioła”
  Imbirowe herbatniki „cioci Vi”
  Biszkopt z mąki z ciecierzycy
  Ciasto z cytrynowej polenty z pestkami słonecznika
  Crispy Flapjacks
  Małe puddingi Yorkshire
  Lekkie ciasto owocowe
  Chleb owsiany z sodą oczyszczoną
  Chleb ryżowo-kukurydziany z sodą oczyszczoną
  Chleb z pełnego przemiału z orzeszkami piniowymi i orzechami włoskimi
  Brązowy chleb z pełnego przemiału
  „Kradziony” chleb
  Chleb w kolorze złota
  Chleb z białego ryżu „Farm Doves”
  DANIA ŚWIĄTECZNE – WIELKANOC I BOŻE NARODZENIE
  Ciasto z owocami na Boże Narodzenie
  Zapiekana legumina na Wielkanoc
  Pieczeń z kapłona lub indyka w miodzie
  Farsz do kurczaka lub indyka
  Sos na bazie białego ryżu
  Babeczki z leguminą
  Ciasto dyniowe na Dzień Dziękczynienia
  Pudding bożonarodzeniowy
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia