EBOOKI WYDAWCY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą „zdrowo” się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich. Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.
Rok wydania | 2009 |
---|---|
Liczba stron | 224 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5839-0 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Część ogólna | 11 |
Wstęp | 11 |
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze | 13 |
Energia | 13 |
Białka | 14 |
Białka pochodzenia zwierzęcego | 15 |
Białka pochodzenia roślinnego | 16 |
Węglowodany | 17 |
Indeks glikemiczny | 17 |
Błonnik | 21 |
Tłuszcze (lipidy) | 21 |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 22 |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 22 |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 23 |
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach | 26 |
Witaminy rozpuszczalne w wodzie | 28 |
Witaminy | 25 |
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach | 26 |
Witaminy rozpuszczalne w wodzie | 28 |
Składniki mineralne | 31 |
Makropierwiastki | 31 |
Mikropierwiastki | 35 |
Charakterystyka niektórych grup produktów spożywczych zalecanych w diecie laktoowowegetariańskiej | 38 |
Produkty zbożowe | 38 |
Pszenica i produkty z pszenicy | 39 |
Żyto i produkty z żyta | 40 |
Owies i produkty z owsa | 40 |
Ryż i produkty z ryżu | 41 |
Jęczmień i produkty z jęczmienia | 41 |
Kukurydza i produkty z kukurydzy | 42 |
Proso i produkty z prosa | 42 |
Gryka i produkty z gryki | 42 |
Pozostałe zboża | 43 |
Nasiona roślin strączkowych | 43 |
Świeże rośliny strączkowe | 44 |
Suszone nasiona roślin strączkowych | 44 |
Warzywa | 45 |
Charakterystyka niektórych warzyw | 45 |
Warzywa kapustne | 46 |
Warzywa okopowe | 47 |
Kiełki | 49 |
Warzywa morskie — algi (glony morskie) | 50 |
Owoce | 51 |
Niektóre owoce jagodowe | 51 |
Owoce cytrusowe | 52 |
Niektóre pozostałe owoce | 52 |
Podział warzyw i owoców z punktu widzenia żywieniowego | 53 |
Orzechy i ziarna | 53 |
Nabiał i jego substytuty | 55 |
Mleko krowie | 55 |
Mleko kozie | 55 |
Sery | 56 |
Jajka | 56 |
Substytuty jajek | 56 |
Oleje i tłuszcze stałe | 57 |
Oleje i oliwa z oliwek | 57 |
Tłuszcze stałe | 58 |
Przyprawy | 58 |
Przygotowanie i stosowanie przypraw | 59 |
Rośliny dostarczające części zielnych | 60 |
Rośliny dostarczające liści | 61 |
Rośliny dostarczające kwiatów | 61 |
Rośliny dostarczające owoców lub nasion | 62 |
Rośliny dostarczające korzeni lub kłączy | 63 |
Rośliny dostarczające kory | 63 |
Warzywa przyprawowe | 63 |
Sosy przyprawowe | 64 |
Dodatki słodzące | 64 |
Naturalne środki słodzące | 65 |
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw | 65 |
Miary gospodarcze | 65 |
Wyposażenie kuchni w standardowy sprzęt gospodarstwa domowego | 66 |
Sposoby sporządzania potraw | 69 |
Charakterystyka i zastosowanie diet wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu | 71 |
1. Dieta profilaktyczna — racjonalne żywienie z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego (włókna roślinnego) | 72 |
Zasady diety wegetariańskiej profilaktycznej | 73 |
Tygodniowy jadłospis dla laktoowowegetariańskiej diety profilaktycznej | 77 |
2. Dieta łatwo strawna laktoowowegetariańska ze zwiększoną zawartością białka | 78 |
Zasady diety wegetariańskiej ze zwiększoną zawartością białka | 80 |
Tygodniowy jadłospis dla diety laktoowowegetariańskiej ze zwiększoną ilością białka | 87 |
3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka | 89 |
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka | 89 |
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40-50 g) | 96 |
4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego | 98 |
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego | 99 |
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego | 107 |
5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego | 109 |
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego | 109 |
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego | 116 |
6. Dieta z ograniczeniem sodu | 118 |
Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej | 119 |
Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu | 123 |
7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna | 125 |
Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej | 125 |
Sposób sporządzania kleików | 125 |
Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoener | |