Drodzy Klienci! Ze względu na pracę zdalną naszego Działu Obsługi Klienta, związaną z obecną sytuacją w kraju, w pierwszej kolejności zachęcamy do kontaktu mailowego. Gwarantujemy odpowiedź w ciągu 24h.


Dietetyczna kuchnia wegetariańska

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

38,50  55,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

38,5055,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą „zdrowo” się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich. Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.


Liczba stron224
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5839-0
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Część ogólna    11
    Wstęp    11
    Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze    13
      Energia    13
      Białka    14
        Białka pochodzenia zwierzęcego    15
        Białka pochodzenia roślinnego    16
      Węglowodany    17
        Indeks glikemiczny    17
      Błonnik    21
      Tłuszcze (lipidy)    21
        Kwasy tłuszczowe nasycone    22
        Kwasy tłuszczowe jednonienasycone    22
        Kwasy tłuszczowe wielonienasycone    23
        Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach    26
        Witaminy rozpuszczalne w wodzie    28
      Witaminy    25
        Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach    26
        Witaminy rozpuszczalne w wodzie    28
      Składniki mineralne    31
        Makropierwiastki    31
        Mikropierwiastki    35
    Charakterystyka niektórych grup produktów spożywczych zalecanych w diecie laktoowowegetariańskiej    38
      Produkty zbożowe    38
        Pszenica i produkty z pszenicy    39
        Żyto i produkty z żyta    40
        Owies i produkty z owsa    40
        Ryż i produkty z ryżu    41
        Jęczmień i produkty z jęczmienia    41
        Kukurydza i produkty z kukurydzy    42
        Proso i produkty z prosa    42
        Gryka i produkty z gryki    42
        Pozostałe zboża    43
      Nasiona roślin strączkowych    43
        Świeże rośliny strączkowe    44
        Suszone nasiona roślin strączkowych    44
      Warzywa    45
        Charakterystyka niektórych warzyw    45
        Warzywa kapustne    46
        Warzywa okopowe    47
      Kiełki    49
      Warzywa morskie — algi (glony morskie)    50
      Owoce    51
        Niektóre owoce jagodowe    51
        Owoce cytrusowe    52
        Niektóre pozostałe owoce    52
      Podział warzyw i owoców z punktu widzenia żywieniowego    53
      Orzechy i ziarna    53
      Nabiał i jego substytuty    55
        Mleko krowie    55
        Mleko kozie    55
        Sery    56
        Jajka    56
        Substytuty jajek    56
      Oleje i tłuszcze stałe    57
        Oleje i oliwa z oliwek    57
        Tłuszcze stałe    58
      Przyprawy    58
        Przygotowanie i stosowanie przypraw    59
        Rośliny dostarczające części zielnych    60
        Rośliny dostarczające liści    61
        Rośliny dostarczające kwiatów    61
        Rośliny dostarczające owoców lub nasion    62
        Rośliny dostarczające korzeni lub kłączy    63
        Rośliny dostarczające kory    63
        Warzywa przyprawowe    63
        Sosy przyprawowe    64
        Dodatki słodzące    64
          Naturalne środki słodzące    65
      Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw    65
        Miary gospodarcze    65
        Wyposażenie kuchni w standardowy sprzęt gospodarstwa domowego    66
        Sposoby sporządzania potraw    69
      Charakterystyka i zastosowanie diet wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu    71
        1. Dieta profilaktyczna — racjonalne żywienie z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego (włókna roślinnego)    72
          Zasady diety wegetariańskiej profilaktycznej    73
          Tygodniowy jadłospis dla laktoowowegetariańskiej diety profilaktycznej    77
        2. Dieta łatwo strawna laktoowowegetariańska ze zwiększoną zawartością białka    78
          Zasady diety wegetariańskiej ze zwiększoną zawartością białka    80
          Tygodniowy jadłospis dla diety laktoowowegetariańskiej ze zwiększoną ilością białka    87
        3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka    89
          Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka    89
          Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40-50 g)    96
        4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego    98
          Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego    99
          Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego    107
        5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego    109
          Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego    109
          Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego    116
        6. Dieta z ograniczeniem sodu    118
          Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej    119
          Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu    123
        7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna    125
          Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej    125
          Sposób sporządzania kleików    125
          Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoener
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia